Урок-гра для учнів 6 класів "Цікава фразеологія"

Про матеріал
Даний матеріал корисний для проведення мовних свят, позакласної роботи учителям-мовникам
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок – гра для учнів 6 -7 класів «Цікава фразеологія»Підготувала учитель української мови та літератури. Ярівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фесенко Валентина Володимирівна

Номер слайду 2

Мета: повторити, закріпити, узагальнити, систематизуватизнання, уміння і навички учнів з фразеології; підвищитиінтерес до предмета, активізувати діяльність учнів,стимулювати різні види спілкування, розвивати та поширювати мовлення. Вчитель. Фразеологія - скарбниця спостережливості й мудрості народу. У фразеологізмах виявлено його спосіб мислення та світосприйняття. Під час проведення туpнiру ми визначимо, хто з вас цікавиться фразеологією.(Представлення команд та журі) Команди «Кум королю» та «Маги і чародійники»Вчитель. Кожна команда отримає завдання, після виконання його ви прочитаєте відновлені фразеологізми.

Номер слайду 3

«Попелюшка» («Збери фразеологізм»)Яка неприємність! Фразеологізми розсипалися на окремі слова! Зберіть їх якомога швидше. Завдання для команд«Кум королю»Простота, сам, в чудеса, свята, не, решеті, свій. Як, повісити, ані, завидющі, п’яте, мало, хай, з, носа, в, очі, через, з’їв, каші, йому, гуся, зуб, десяте, грець. Натрапити, в, без, слід, око, вганяти, в кінця, на, краю, піт, впадати.«Маги й чародійники»В, сідати, ставити, плести, правити, розкидати, калошу, дурниці, сіті, теревені, тенета. Брати, з, кроки, руки, застигає, на, виривати, за, два, горла, лизати, кров, замітку. Відводити, віку, без, загуло, краю, очі, та, кінця, коротити, було.

Номер слайду 4

«Фразеологічний звіринець»Знайди потрібне слово для вдалого порівняння - на місці крапок встав назви тварин. Завдання для команд«Кум королю» «Маги й чародійники»Тихий як…Боязкий як… Упертий як…. Незграбний як… Глухий як …. Сміливий як … Хитрий як …. Гарний як… Високий як …Німий як … Маленька як…Довідка: миша, заєць, осел, слон, лев, риба, жираф, свиня, лисиця, тетеря

Номер слайду 5

Фразеологія і наука «Математичний крос»Відновити фразеологізми, вставивши потрібні числівники. Пояснити значення кожного з них. Завдання для команд «Кум королю» «Маги й чародійники» 1. …п’ятниць на тиждень. По … шкури дерти.2. …в полі не воїн. Від горшка … вершка.3. …одного не чекають. Знати, як свої … пальців.4. …дорогою обминати. Намолоти … мішків гречаної вовни.5. …чоботи пари. Не зв’яже … слів.6. Потрібний як возу … колесо Не … пуд солі з’їли.

Номер слайду 6

«Давньогрецький Олімп»За допомогою довідки відновити фразеологізми давньогрецької міфології. Завдання для команд «Кум королю » «Маги й чародійники»Аріаднина … Дамоклів…Ахіллесова… Езопівська … …Діогена Прокрустове …Геркулесів… Прометеїв…Гомеричний… Сізіфова… Довідка:сміх, подвиг, вогонь, ложе, нитка, бочка, п’ята; меч, мова, праця.

Номер слайду 7

«Синонімічні східці»Треба підібрати слова-синоніми до поданих фразеологізмів. Завдання для команд«Кум королю» «Маги й чародійники»1. Як кіт наплакав. Ярмо на шию.2. Вилетіло з голови. З дорогою душею.3. Накивати п’ятами. Кусати губи.4. П’яте колесо до воза. Показати, де раки зимують.5. Рукою подати. Обламати роги.6. Крізь землю провалитися. Класти на лопатки.

Номер слайду 8

«Конструкторське бюро»Закінчити подані речення фразеологізмами. Завдання для команд«Кум королю» «Маги й чародійники» Місто він своє знає як… Дощу цієї весни було мало як…Нові будинки ростуть як… Крутиться зранку до вечора як…Схожі ми з сестрою як… Приїзд давніх друзів був як…Після гарної зарядки сон як… Навколо була пітьма хоч…Село було видно як… Батько повернувся з роботи, а Сашка як…

Номер слайду 9

Фразеологія в малюнках. Назвати фразеологізм, що відповідає малюнкові, пояснити значення. Завдання для команд «Кум королю» «Маги й чародійники»

Номер слайду 10

«Рекламна пауза»Створити рекламний слоган, використовуючи фразеологізми. Завдання для команд «Кум королю» «Маги й чародійники»Рекламний слоган — це коротка фраза, що є девізом рекламної кампанії, а також окремих фірм і товарів. Приклад: Не продавай витрішки, а шукай вакансії на rabota.ua. Підведення підсумків гри Оголошення результатів. Нагородження учасників.

pptx
Додано
9 травня 2023
Переглядів
1233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку