Урок-гра "Майстри детективного жанру"

Про матеріал
"Майстри детективного жанру" допоможе бібліотекарю або вчителю зарубіжної мови ознайомити учнів з цікавими героями,реальними та вигаданими;дизнатися про основні кретерії детективного стилю та розширити свій кругозор.
Перегляд файлу

                       

                                Урок -гра «Майстри детективного жанру»

 Сьогодні у вас буде урок незвичайний, адже ви дізнаєтеся про літературному жанрі –детектив; про його різновидах; про самих значущих в реальному житті й у книгах авторів сищиків та детективів; візьмете участь у конкурсах і проявіть свою ерудицію. Отже,почнемо... 

I. Без цих людей злочинці продовжували б провертати свої злочинні справи. Про пригоди відомих детективів пишуться бестселери, багато людей захоплюються їх відвагою, хитрістю і інтелектом.(Розповідь супроводжується показом портретів знаменитостей) 

Франсуа Відок (1755-1857). Перед тим як стати сищиком, цей чоловік і сам займався злочинними справами. Перший злочин Відок здійснив у 14 років – випадково вбив свого вчителя фехтування. В результаті він прийняв рішення втекти з Арраса в США. У свої молоді роки Ежен був учасником злочинних банд, регулярно брав участь у вбивствах і пограбуваннях. Шлях Видок-сищика почався з того, що в пошуках роботи він відправився в поліцейську паризьку префектуру. У 1811 році ним була створена спеціалізована бригада, що складалася з колишніх злочинців. Ежен був переконаний: щоб здійснити затримання зловмисника, необхідно самому бути злочинцем.

 Алан Пінкертон (1819-1884). У 1842 році Алан переселився в США. Оселився він поблизу від Чикаго, в містечку Данді, де у 1846 році його обрали шерифом. Через 4 роки Алан Пінкертон покинув держслужбу і організував своє детективне агентство. У зв'язку з тим, що спеціалізацією організації були залізничні крадіжки, її послуги користувалися популярністю. В число основних досягнень даної контори входять взяття під варту організаторів пограбування залізничної компанії Adams Express і попередження замаху на Авраама Лінкольна в 1861 році. Слід зауважити, що ідея розсилати детальні описи злочинців і їх фотографії належить агентству Пінкертона. Розсилка подібних портретів здійснювалася у великих містах країни, що дозволило суттєво прискорити затримання зловмисників. Осип Шор (1891-1978). Ця людина є головним прототипом знаменитого книжкового персонажа – Остапа Бендера. Бендер не був сищиком, але йому були властиві спритність, хитрість і наполегливість. Місцем народження Шора є Нікополь, однак його дитинство пройшло в Одесі. Навчання проходило в Санкт-Петербурзі, але через революцію його довелося перервати. Прагнучи повернутися додому, Шор казав усім, кого він зустрічав на шляху, що він то учасник підпілля, то наречений, то шаховий майстер. Повернувшись до Одеси, Осип приступив до роботи в ЧК.

 Іван Путілін (1830-1889). Місцем народження Путіліна є місто Новий Оскол, а батьком був звичайний станційний доглядач. У свої 27 років Путілін вже отримав медаль і орден. Він просувався кар'єрними сходами з запаморочливою швидкістю, чого, в числі інших, сприяло значне число розкритих справ. У 1866 році сищик встав на чолі сискної поліції Санкт-Петербурга. У 1874 році Путілін отримав звання «Дійсний статський радник». 

Чарльз Філд (1805-1874). Скотланд-Ярд – велика організація, але свою славу вона отримала завдяки людям, подібним Філду. Чарльз поступив на службу в якості звичайного сержанта. В 1845 році він став співробітником розшукового відділення, а через 7 років покинув його в якості голови цього відділу. У ці роки знаменитий письменник Чарльз Діккенс сильно захопився розвитком поліції, тому часто ходив з констеблями в походи по ночах. Зокрема, він подружився з Філдом. Після звільнення з поліції Чарльз Філд продовжував свою діяльність, але вже в якості приватного детектива. Детект detectio — розкриття, англ. detect — відкривати, виявляти; detective — детектив) — переважно літературний і кінематографічний жанр, твори якого описують процес дослідження загадкової події з метою з'ясування її обставин і розкриття загадки.

 II.Історія детектива Першими творами детективного жанру зазвичай вважаються розповіді Едгара По, написані в 1840-х, але елементи детектива використовувалися багатьма авторами і раніше. Наприклад, у романі Вільяма Годвіна (1756-1836) «Пригоди Калеба Вільямса» (1794) один з центральних героїв — сищик-любитель. Великий вплив на розвиток детективної літератури також надали «Записки» Е. Відока, опубліковані в 1828. Однак саме Едгар По створив, за словами Єремії Парнова, першого Великого Сищика — детектива-любителя Дюпена з розповіді «Вбивство на вулиці Морг». Дюпен згодом породив Шерлока Холмса і патера Брауна (Честертон), Лекока (Габорио) і містера Каффа (Уілкі Коллінз). Саме Едгар По ввів у сюжет детектива ідею суперництва в розкритті злочину між приватним детективом і офіційної поліцією, в якому приватний сищик, як правило, бере верх.

 III.Типові персонажі детектива, хто вони? Детектив — безпосередньо займається розслідуванням.

 В якості сищика можуть виступати самі різні люди: службовці правоохоронних органів, приватні детективи, родичі, друзі, знайомі потерпілих, іноді — абсолютно випадкові люди. Слідчий не може виявитися злочинцем. Фігура сищика — центральна в детективі. 

Детектив-професіонал — працівник правоохоронних органів. Може бути експертом дуже високого рівня, а може — і звичайним, яких багато, працівником поліції. У другому випадку в складних ситуаціях іноді звертається за порадою до консультанта (див. нижче).

 Приватний детектив — для нього розслідування злочинів — основна робота, але він не служить у поліції, хоча може бути поліцейським у відставку. Як правило, має надзвичайно високу кваліфікацію, діяльний і енергійний. 

Детектив-аматор — те ж саме, що і приватний детектив, з тією лише різницею, що розслідування злочинів для нього — не професія, а хобі, до якого він звертається лише час від часу. Злочинець скоює злочин, замітає сліди, намагається протидіяти слідству. У класичному детективі фігура злочинця явно позначається лише в кінці розслідування, до цього моменту злочинець може бути свідком, підозрюваним або потерпілим. 

Потерпілий — той, проти кого спрямовано злочин або той, хто постраждав у результаті загадкової події. Один із стандартних варіантів розв'язки детектива — потерпілий сам стає злочинцем.

 Свідок — особа, що володіє якими-небудь відомостями про предмет розслідування. Злочинець нерідко вперше показується в описі розслідування як один із свідків. 

Компаньйон сищика — людина, що постійно знаходиться в контакті з сищиком, що бере участь в розслідуванні, але не володіє здібностями і знаннями сищика. Він може надавати технічну допомогу в розслідуванні, але головне його завдання — більш опукло показати видатні здібності сищика на фоні середнього рівня звичайної людини. 

Консультант — людина, що володіє вираженими здібностями до ведення розслідування, але сам у ньому безпосередньо не бере участь. 

Помічник — сам не веде розслідування, але забезпечує сищика і/або консультанта відомостями, які здобуває сам. Наприклад, эксперткриминалист.

 Підозрюваний — по ходу розслідування виникає припущення, що саме він скоїв злочин. 

IV. Завдання 1. «Увійти в образ» Щоб встановити особу злочинця, багато детективи вживаються в його образ. Те ж саме потрібно зараз. Вам зачитують опис злочинця, ви уважно слухаєте опис, потім зображаєте цього злочинця. 

1. Його ходу не можна було сплутати ні з якою іншою, так як він пересувався як-то стрибкоподібно, а голова була завжди нахилена трохи вправо. І ще він постійно наспівував: «А я дівчат люблю...» 

2. У нього була чарівна посмішка. Він трохи накульгував на ліву ногу. Слабкістю в його характері було те, що він постійно розстібав і застібав ґудзики на комірі сорочки. 

3. Ходу його можна було назвати тараканий крок. Одна штанина була загорнена вище колін. Перше, що впадало в очі при зустрічі з ним, це те, що він тремтів, як осиковий лист, і бурмотів щось собі під ніс.       4. Це був високий чоловік з гордо піднятою головою і широкими грудьми. Руки він постійно тримав у кишенях і лише зрідка виймав ліву руку, щоб почухати потилицю. При цьому його очі бігали в різні сторони, а права нога зрідка здригалась. 

V. Давайте розглянемо які ж бувають види детективів. Я буду називати. а ви спробуйте дати відповідь про те, що може бути написано в кожному з них.

 Психологічний детектив.

 Історичний детектив.

 Іронічний детектив. 

Фантастичний детектив.

 Політичний детектив .

 Шпигунський детектив.

 Поліцейський детектив.

 Гостросюжетний детектив.

 Кримінальний детектив. 

VI. Наша підсвідомість приховує багато секретів, і знає про нас більше, ніж ми самі. Але як би людина не старався, він не може контролювати цей процес.

Ізраїльський художник Нома Бар любить експериментувати у своїх роботах з негативним простором. Це такий прийом, при якому фон зображення створює окрему картинку.Саме тому роботи Номи Бару використовують психологи у своїй діагностичної діяльності. Адже за допомогою цих ілюстрацій можна заглянути в підсвідомість людини і з'ясувати багато подробиць про його особистості. Я пропоную вам пройти простий тест, який займе всього 1 хвилину. Подивися на картинку нижче, і відповідай, що першим впало тобі в очі(Додаток 1).

 Курка Якщо першим ділом ти побачив курку, це означає, що твій мозок відмінно фокусується на дрібних деталях. Від тебе не вислизне жодна дрібниця, але найчастіше ти не можеш скласти пазл в цілу картину. Ти перфекціоніст по натурі і готовий безкінечно покращувати розпочате. Швидше за все, тобі добре даються точні науки.

Дівчина з червоними губами Якщо спершу ти звернув увагу на силует дівчини з червоними губами, це свідчить про твою цілеспрямованості. Ти максималіст і не звик обмежуватися напівзаходами. Тим не менш, часто тобі не вистачає терпіння для того, щоб втілити свої плани в життя. Втративши інтерес до однієї задачі, чи легко ти переходиш до наступної. Гуманітарні науки подобаються тобі набагато більше сухої математики. 

Профіль чоловіка Мало кому під силу розглянути на зображенні ще й третє зображення. Якщо перевернути зображення догори ногами, на ній можна побачити профіль чоловіка з вусами і довгим носом.

Зізнатися, я навіть не змогла його розгледіти без підказки. Але якщо ти насамперед побачив саме цю картинку, це свідчить про складі твого розуму. Тебе без применшення можна назвати

генієм, адже ти здатен бачити те, про що інші навіть не здогадуються!

Якщо ж ти одночасно розгледів хоча б два із трьох варіантів, цесвідчить про відмінні аналітичні здібності. Ти швидкообробляєш отриману інформацію і миттєво приймаєш потрібні рішення. В тобі чудово поєднуються кращі якості описаних вище особистостей!

VII.Тепер хотілося б розповісти вам про десяти найбільш відомих світових авторів детективного жанру. (Розповідь супроводжується показом фотографій письменників)

Ден Браун (1964 р. н.). Популярні романи: «Код да Вінчі», «Ангели і демони», «Інферно». Популярний персонаж: Роберт Ленгтон, блискучий зі світовим ім'ям, у незмінному твідовому піджаку, шкірянихмокасинах і годинах з Міккі-Маусом.

Цікаві факти: У своїх книгах Ден перебріхує факти, які пізніше доводиться спростовувати на користь істини. Так, наприклад, у своїй книзі Браун стверджує, що Рафаель був спочатку похований у Урбіно, на його могилі в Пантеоні довелося додати табличку про те, що Браун це вигадав і прах Рафаеля завжди перебувала в Римі.

У Дена Брауна на рахунку не так багато книг, але всі вони успішні. З шести виданих творів три екранізовані (в цьому році чекаємо прем'єру «Інферно»). В основу його книг входить детективний сюжет з елементами історичних впливів, замовлянь і таїнств. На сторінках його книг ви можете зустріти массонов, иллюминантов, асасинів і багатьох інших, про існування яких достеменно не відомо. При цьому Ден не завжди точний у своїх історичних фактах, що приводить до деяких курйозів з тими, хто занадто близько сприймає художню літературу, плутаючиїї з історичною. Хоча, після прочитання деяких книг цілком може здатися, що навколо тебе всесвітній змова...

Рэмонд Чандлер (1884 — 1959). Популярний персонаж: Філіп Марлоу, приватний детектив з Лос-Анжелеса, пошарпаний життям цинік, з песимізмом спостерігає за моральним розкладанням американського суспільства і панує в ньому корупції.Цікаві факти: на ряду з Д.Хэмметом і Д. М. Кейном став засновником жанру «крутого детектива», який пізніше в кіноіндустрії стали називати нуар.На рахунку у Чандлера всього вісім детективних романів, але всі вони дуже гідні. Головний герой романів Філіп Марлоу поєднує в собі чесність і цинізм.

Джон Грішем (1955 р. н.). Цікаві факти: кар'єру письменника Грішем почав після почутих несамовитих показань дванадцятирічної дівчинки, яка виявилася жертвою зґвалтування. Джон був настільки вражений цим судовим процесом, що незабаром написав свій перший твір за мотивами цієї історії — «Пора вбивати», в якому відбилися його роздуми, що було б, якщо батько зґвалтованої дівчинки вбив нападників.У дитинстві Грішем мріяв стати професійним бейсболістом. Але доля його складалася не з спортивної схемою. Під час навчання Грішем підробляв в розпліднику, поливаючи кущі за долар на годину, в 16 років влаштувався сантехніком, надалі встиг попрацювати асфальтоукладальником і продавцем чоловічої білизни (що вважав для себе вкрай принизливою). В результаті, отримавши юридичну освіту став судовим адвокатом, більше десяти років охороняв закон, спеціалізуючись на захист у кримінальних справах та позовах про шкоду здоров'ю. Від адвокатської практики Грішем відмовився з виходом другої книги, яка принесла йому популярність.

Ян Флемінг (1906 — 1964). Популярний персонаж: Джеймс Бонд, командер ВМФ Великобританії, відомий як «агент 007», авантюрний,рішучий, пристрасний любитель жінок, азартних ігор і алкоголю.

Цікаві факти: в юності Флемінг вирішив стати дипломатом. Іспит Міністерство закордонних справ він благополучно провалив. І це не було б так дивно, якби не факт: іспитом, за якою майбутній автор бестселерів отримав «незадовільно» була... література. У 1939 році, перед початком Другої світової війни Флемінг працював в англійській розвідці. Служба допомогла йому в написанні романів про Бонда, адже будучи, за словами сучасників, людиною спостережливим, він вніс багато деталей служби в свої книги. У 1933 році, будучи в Москві, Флемінг хотів взяти інтерв'ю у Йосипа Сталіна і був дуже здивований тим фактом, що відмова він отримав в іменній формі з особистим підписом верховного керівника СРСР. Всього Ян написав 12 романів про Бонда, а також 2 збірки оповідань, присвячених цьому героєві. Тим не менш фільмів на підставі цих книг знято вже в 2 рази більше — на сьогоднішній день вже 25.

Ерл Стенлі Гарднер (1889 — 1970). Популярний персонаж Перрі Мейсон, практикуючий лос-анжелеский адвокат, який, крім представництва в суді, особисто проводить приватне розслідування, паралельно з поліцією, особисто досліджує місця злочинів, обставини вчинення злочину, речових доказів та видобуває інші відомості, які можуть допомогти виправдати його клієнтів і викрити злочинців.

Цікаві факти: Прототипом секретарки адвоката Перрі Мейсона стала обраниця автора — секретарка Агнеса Бетель.Було написано 82 роману про допытливом адвоката Перрі Мейсона, які принесли автору світову славу. Перед написанням романів автор сам працював адвокатом близько двадцяти років, тому в його романах присутній зразкове знання поліцейської та судової процедури, аспектів проведення судової експертизи та багатьох інших тонкощів адвокатської діяльності. Але Перрі Мейсон не єдине дітище Гарднера, під псевдонімом А. А. Фейр Гарднер написав непогану серію романів про приватного детектива Дональда Лэме і його начальниці Берті Кул, які є частково пародією на Ніро Вульф і Арчі Гудвіна. 

Борис Акунін (1956 р.). Популярний персонаж: Ераст Петрович Фандорін, ідеал аристократа ХІХ століття, благородний, освічений, відданий, непідкупний, гарний собою, користується успіхом у жінок, везучий в азартних іграх.

Цікаві факти: У більшості книг із серії «Пригоди Ераста Фандоріна» видавництва «Захаров» портрет Бориса Акуніна присутній на перших сторінках. Він зображується в ролі другорядних персонажів романів. До початка своєї письменницької кар'єри Акунін пропрацював перекладачем і літературознавцем. Прожив кілька років в Японії. Перша дружина письменника була японкою.Неймовірний успіх перших романів про Фандоріна, в тому числі у читачів, детективи не визнають, пояснюється не тільки майстернею стилізацією і майстерним поєднанням багатьох літературних та історичних джерел, але і тим, що в романах, крім детективної загадки, шукав відповідь: чи можна залишатися бездоганним людиною, служачи в небездоганних структурах?

Джеймс Хедлі Чейз (1906 — 1985). Популярний персонаж Вік Маллой, приватний детектив, який володіє агентством «універсальних послуг»Цікаві факти: на території СРСР Чейз прославився почасти випадково.Під час перебудови залізна завіса став падати і в СРСР спрямувався потік зарубіжної літератури. В момент потрапляння на полиці Чейза, конкурувати йому було не з ким.

Рекс Стаут (1886 — 1975). Популярний персонаж: Ніро Вульф, приватний детектив, надмірно повний, з широким лобом, чорні з сивиною волоссям і прекрасними зубами. Стаут оригінальний в сюжеті, його персонаж розкриває злочини не виходячи з дому з причини власної повноти. Усю чорнову роботу проводять за нього помічник Гудвін, а у виняткових випадках — параінших детективів. Стаут і його персонаж Вульф трохи схожі. Прізвище «Stout» перекладається як «повний», «огрядний», а його персонаж Ніро саме таким і є. Рекс захоплювався вирощуванням полуниці, неодноразово перемагав на різних конкурсах, а Ніро Вульф пристрасний колекціонер орхідей.Цикл романів про Вульфа є однією з вершин світової детективної літератури. У них автор відобразив свій світогляд, бачення світу, засноване на гуманістичних засадах.

Агата Крісті (1890 — 1976). Популярний персонаж: Еркюль Пуаро,бельгійський детектив, невеликого зросту, з яйцеподібної головою, чорними волоссям (з віком їх фарбує), «котячими очима», суворої доглянутою одягом, взуттям та вусами, які є предметом гордості.

Цікаві факти: Агата Крісті стала еталоном створення детективів, з її подання було створено «10 заповідей детективного жанру», яких дотримуються класики жанру досі.Одна з небагатьох авторів детективів — жінок, тим більше — успішних. Складно знайти людину, який не чув про легендарного детектива з вусами чи не бачив її екранізацію романів по телевізору. Еркюль Пуаро став іконою стилю, неповторним детективом, який розплутує з легкістю навіть самі загадкові історії, і, обов'язково, завершує розслідування дебютним монологом-викриттям. Тому ніколи не ділиться своїми висновками ні з поліцією, ні з учасниками, залишаючи всі подробиці та рішення чергової головоломки на «останній акт».

Артур Конан Дойл (1859 — 1930). Популярний персонаж ШерлокХолмс, лондонський приватний детектив, біохімік, володіє різнобічними талантами, відмінно знає анатомію, хімію, медицину, переконаний холостяк, сильно залежний курець, вживає кокаїн внутрішньовенно при повній відсутності цікавих злочинів.

Цікаві факти: Конан Дойл був велетнем з потужним торсом і біцепсами культуриста, володів неймовірною силою навіть у літньому віці. Захоплювався багатьма видами спорту, був відмінним більярдистом. Саме він прищепив Швейцарії гірські лижі, був одним з перших організаторів авторалі, першим випробувачем мопеда. «Етюд у багряних тонах» — перший твір, який приніс Дойлу успіх, було опубліковано в 1887 році. Перу Дойла належить 60 оповідань і два літературні композиції про Шерлока Холмса, самому знаменитому героя англійської літератури. На створення Шерлока Дойля надихнув Джозеф Белл, який працював у королівському госпіталі Единбурга і відрізнявся здатність робити тонкі умовиводи з найдрібніших спостережень зовнішнього вигляду пацієнта. У свою чергу, Шерлок Пагорб став однією з основ для створення характеру Грегорі Хауса, геніального лікаря з однойменного серіалу. Як і Холмс, Хаус любить тільки складні справи, цинічний, живить пристрасть до музики і залежний від наркотиків.

Завдання 3 Ваше завдання полягає в тому, що б розгадати загадки з підступом.

1. До річки підходять дві людини. Біля берега човен, яка може витримати тільки одного. Обидва людини переправилися на протилежний берег. Як?

2. Де зустрічається таке, що кінь перестрибує через коня?

3. Шерлок Холмс йшов по вулиці.І раптом він побачив мертву жінку лежить на землі. Він підійшов, відкрив її сумку і дістав телефон. В тел. книзі він знайшов номер її чоловіка. Він подзвонив. Каже:

- Терміново приїжджайте сюди. Ваша дружина померла. І через деякий час чоловік приїжджає. Він дивиться на дружину і каже:

- О, люба, що з тобою сталося???

І потім приїжджає поліція. Шерлок показує пальцем на чоловіка жінки і каже:

- Заарештуйте цієї людини. Це він убив її. Питання: Чому Шерлок так подумав?

4. Банку стоїть на столі. Коштує вона так, що одна її половина знаходиться в повітрі а інша на столі. Що лежить в банку, якщо через півгодини вона впаде? І чому?

5. Відправився людина в морі й потрапив у шторма. Його віднесло на острів, де не було чоловіків, а жили тільки дівчата. Вранці він прокинувся весь у мотузках на якомусь ритуалі і дізнався, що його хочуть убити. І попросив він останнім слово. Після того, як він сказав, дівчата змайстрували йому човен, дали їжу, воду і відправили додому. Що він сказав?

6. На гладку дошку поклали 2 цегли — один плазом, а інший на ребро. Цеглу важать однаково. Яка цегла зісковзне першим, якщо нахиляти дошку?

Відповіді:

1. Вони були на різних берегах.

2. У шхах.

3. Тому що Холмс не сказав йому адресу.

4. Лід

5. Хай мене вб'є сама негарна.

6. Цеглу почнуть ковзати одночасно. Обидва цегли тиснуть на дошку з однаковою силою, а значить, однакові і сили тертя, які доводиться їм долати. Питомі сили тертя, що припадають на кожний сантиметр площі дотику цегли з дошкою, природно, не рівні. Але загальні сили тертя, що діють на цеглу, рівні добутку питомої сили тертя на площу поверхні зіткнення, будуть однакові.

Завдання 4. Шифр Цезаря. Суттю цього шифру є заміна однієї літери іншої, що знаходиться на деяке постійне число позицій лівіше або правіше від неї в алфавіті. Гай Юлій Цезар використовував цей спосіб шифрування при листуванні зі своїми генералами для захисту військових повідомлень. Цей шифр досить легко зламується, тому використовується рідко. Шифрування з використанням ключа К=3. Буква «С» «зсувається» на три букви вперед і стає літерою «Ф». Твердий знак, переміщений на три букви вперед, стає літерою «Е», і так далі:

Вихідний алфавіт: А Б В Г Д Е Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

Шифрований: Г Д Е Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я А Б В

Розшифруйте: Фэзыя йз зьи ахлш пвенлш чугрщцкфнлш дцосн, жг еютзм ъгб.

З'їжще цих м'яких французьких булок, та випий чаю.

VIII. Хотілось б ще розповісти вам 10 незвичайних фактів про Агаті Крісті

Знаменита англійська письменниця народилася 124 роки тому, але її творчість популярний і любимо дотепер. Агата Крісті відноситься до числа найвідоміших у світі авторів детективної прози. Давайте в честь дня народження письменниці згадаємо самі незвичайні факти з її біографії.

Книги Агати Крісті настільки популярні, що за кількістю проданих копій з ними можуть змагатися тільки Біблія і твори Вільяма Шекспіра. Крісті написала свій перший детектив після того, як посперечалася про це з своєю старшою сестрою. Вона єдиний автор детективних романів, яка змогла придумати двох рівноцінно улюблених і популярних персонажів книг – Еркюля Пуаро і міс Марпл.

Агата Крісті любила жартувати над своєю книжкової «плодючістю». Одного разу вона назвала себе «сосисочної фабрикою». Справа в тому, що за контрактом їй необхідно було випускати по дві книжки на рік, і це не вважаючи спеціального випуску до Різдва. Сюжети для книг вона любила придумувати, лежачи у ванній і жуючи яблука. Коли Крісті «вбила» Еркюля Пуаро, New York Times опублікувала некролог. Це єдиний вигаданий персонаж, удостоїлася такої честі. У 1922 році вона здійснила навколосвітню подорож. На образ Міс Марпл письменницю надихнула її бабуся. Після сварки з одним з її перших мужів, який повідомив про письменницю свій роман на стороні, Агата зникла на 11 днів. Її навіть оголосили в національний розшук.

Смерть письменниці не на жарт злякала поліцейських. Справа в тому, що після смерті Агати її машина була знайдена кинутою біля озера Silent Pool, де потонув один з героїв її романів.

Прослухайте кілька цитат королеви детективів

• Сюжети своїх детективних романів я знаходжу за миттям посуду. Це таке дурне заняття, що мимоволі приходить думка про вбивство.

• Ніколи не повертайтеся туди, де ви були щасливі. Поки ви не робите цього, все залишається живим у вашій пам'яті. Якщо ви опиняєтеся там знову, все руйнується.

• Найбільше щастя, яке може випасти в житті — це щасливе дитинство.

• Тільки в ті миті, коли ви бачите людей смішними, ви дійсно розумієте, як сильно ви їх любите!

• Ти не знаєш, можеш ти чи ні, поки не спробуєш.

• Розумна людина тримає свої міркування при собі.

• Той факт, що будильник не продзвенів, змінив вже багато людських доль.

• Не можна засуджувати чоловіка, не вислухавши його.

• Немає нічого важче людини, який завжди правий.

IX. Книжковий шифр.

У такому шифрі ключем є якась книга, наявна і у відправника і у одержувача. У шифрі позначається сторінка книги і рядок, перше слово якою і є розгадкою. Дешифрування неможлива, якщо у книги відправника і кореспондента різних років видання і випуску. Книги обов'язково повинні бути ідентичними. Спробуйте розшифрувати послання. (Пропонуються дві книги длярозшифрування)

Відповідь: Тепер ти детектив.синку. Відтепер тобі забороняється вірити в збіги.

X. Шифр «Скитала» Являє собою прилад, який використовується для здійснення перестановочного шифрування, складається з циліндра і вузькою смужки пергаменту, обматывавшейся навколо нього по спіралі, на якій писалося повідомлення. Для розшифровки адресат використовував паличку такого ж діаметру, на яке він намотував папір, щоб прочитати повідомлення. Ключем є діаметр циліндра

Один із способів перестановки був реалізований у першому з відомих шифрувальних пристроїв, призначених для військових цілей, — спартанської скитале, — згадка про яку сходить до п'ятого століття до н. е. Скитала являла собою дерев'яний циліндр, навколо якого намотувалася смужка шкіри або пергаменту, як показано на малюнку 2.

Відправник писав повідомлення по всій довжині скиталы, а потім розмотував, на якій після цього залишався безглуздий набір букв. Повідомлення виявлялося зашифрованим. Вісник брав шкіряну смужку і зазвичай ховав повідомлення, використовуючи смужку пояс, літерами всередину, то є крім зашифрування застосовував також і стеганографию. Щоб отримати вихідне повідомлення, адресат просто намотував смужку шкіри навколо скиталы того ж діаметру, що і скитала, якою користувався відправник. У 404 році до н. е. до спартанського полководця Лисандру привели вісника, закривавленого і ледве тримається на ногах, одного з п'яти залишилися в живих після вкрай небезпечної подорожі з Персії. Вісник передав свій пояс Лисандру, який намотав його навколо своєї скиталы і прочитав, що Фарнабаз збирається напасти на нього. Завдяки скитале Лісандр встиг підготуватися до нападу і відбив його.

Завдання. Прочитати зашифрований текст скитале.(Два олівця і дві паперові стрічки) ХІІ Отже, яку ж користь можна отримати з читання детективів? Давайте по порядку.

По-перше, детективи вчать думати. Як правило, читач змушений ворушити мізками, обчислюючи, хто ж врешті-решт виявиться злочинце-м. І таким чином мізки тренуються.

Подруге, вони вчать концентрувати увагу на деталях. Адже саме дрібниці, на які не завжди звертаєш увагу, згодом виявляються важливими і вказують на розгадку злочину та його винуватця. Найчастіше в детективних історіях речі не згадуються просто так: «якщо в першому акті на стіні висить рушниця, то в останньому вона повинна вистрілити». Припустимо, в колекції одного з персонажів є кинджал з красивою вигнутою ручкою, оздоблений коштовностями, а в кінці з'ясовується, що цей персонаж і є вбивця, викрав кинджал з дому убитої їм жертви...

По-третє, детективи розширюють наш кругозір. Детективні романи і повісті охоплюють найрізноманітніші сфери життя – бізнес, науку, мистецтво, медицину. Ми можемо дізнатися не тільки про тонкощі роботи правоохоронних органів, але і про факти з галузі фізики, хімії, відомих тільки фахівцям, про подробиці роботи журналістів, рекламних агентств, художників, про те, як знімається кіно, ставляться спектаклі... Саме з детективів я дізналася про багатьох історичних факти, літературних, наукових і окультних загадки...

По-четверте, факти, викладені в детективах, допомагають нам стати обережніше в повсякденному житті і не потрапляти на гачок злочинців. Так, ми дізнаємося про рідкісних способи шахрайства або крадіжки, про те, як діють різні зловмисники, аферисти, сектанти ... Таким чином, в один прекрасний день зіткнувшись з подібною ситуацією, ми скажемо собі: «Так я про це вже читав!»

 По-п'яте, ми краще пізнаємо людей.  Адже в детективах описані люди в різних, часто складних і екстремальних ситуаціях.  переносячи ці ситуації і характери героїв на наше власне оточення, ми можемо

 «Вирахувати» приховані риси наших знайомих, зрозуміти, що від кого можна очікувати, а іноді після прочитання книги реальні події постають перед нами зовсім в новому світлі.  Звичайно, не варто щоразу підозрювати в ваших знайомих потенційних злочинців, але ось розклад подій, до цього перебував в тіні, може раптом прояснитися.

 Є в детективах, правда, і свої нюанси.  Наприклад, начитавшись подібних історій, ми можемо почати бачити небезпечну ситуацію там, де її немає. Припустимо, нам почне здаватися, що за нами хтось стежить або підслуховує або хтось із наших знайомих пов'язаний з бандитами.  Але слід пам'ятати, що якщо для детектива це норма, то в реальному житті такі ситуації все ж рідкість.

 Читайте детективи, розвивайтеся і до нових зустрічей в нашій бібліотеці!

 

docx
Додано
15 березня 2020
Переглядів
1559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку