Урок "Художня обробка деревини"

Про матеріал
На уроці учні знайомляться з різноманітним світом ремесел та захоплень, здійснюється процес виховання працелюбства, відповідальності за довірену справу, поваги до людей, допомогти в свідомому виборі професії, відкриваються невідомі сторони життя, уподобання та творчі задатки учнів.
Перегляд файлу

Урок на тему:

«Художня обробка деревини»

Мета: Познайомити учнів з різноманітним світом ремесел та захоплень, сприяти вихованню працелюбства, відповідальності за довірену справу, поваги до людей, допомогти в свідомому виборі професії.

Відкрити невідомі сторони життя, уподобання та творчі задатки учнів та учителів.

Допомогти учням в розвитку здібностей та формуванні світогляду, пропагувати здоровий спосіб життя.

Обладнання: Виставка творчих робіт учнів з різних напрямків декоративного мистецтва, магнітофон, ноутбук, відеопроектор з екраном, аудіозаписи: “Пісня про рушник” (слова А.Малишка, музика П.Майбороди), “Мамина сорочка” (слова і музика Н.Май).

План

1.Вступне слово. Повідомлення теми.

2.Цікавий світ художньої обробки деревини.

3.Контурне різьблення.

4. Пропильне різьблення.

5. Рельєфне різьблення.

6. Пропильне різьблення

7.Огляд виставки.

Хід заходу

 

Учитель Сьогодні Ви познайомитесь з різноманітним світом ремесел та захоплень, відкриєте невідомі сторони життя, уподобання та творчі задатки людей.

Іскорка таланту схована при народженні в душі кожної людини. Від того, як її плекатимуть, який вона отримає розвиток, чим наповнюватимуть, хто оточує, залежатиме чи вона згасне, чи розгориться дивним полум’ям, даючи наснагу до праці та милуючи оточуючих чудовими витворами мистецтв.

Кожна особистість в чомусь неповторна і виразна. Зараз у вас пора юності. Це період поєднання грайливих мрій та серйозних задумів. В юності людина робить найвеличніше  відкриття – відкриває саму себе. У цих пошуках глибокий зміст: кожен може розкрити свої реальні, досі незнані можливості, через світ захоплень. Але як цього досягти? Тому тема нашої зустрічі: “Від ремесла до творчості”.

Ми поговоримо про народні ремесла та умільців, які вкладають у них часточку своєї душі. Сьогодні на святі у нас присутні…………..

1 ведучий Одним з таких ремесел є художня обробка деревини. Її

природна фактура, колір, аромат - неповторні. Потрапивши у руки майстра, деревина набуває другого життя, перетворюючись у корисні для побуту речі.

2 ведучий:

Різьблення по дереву це мистецтво, яким славилися стародавні слов'яни ще в XI столітті. Проте саме мистецтво виникло набагато раніше. Різбленням прикрашалися трони єгипетських фараонів, вікінги гойдали своїх дітей в різблених колисках, у Франції різьблення по дереву стало невід'ємною частиною бароко.

Ним прикрашали житло і кораблі, меблі та посуд, знаряддя праці, застосовували при виготовленні іграшок. Деревина і в наші дні залишається улюбленим матеріалом художників та народних майстрів. Існує багато видів різьблення по деревині:  пропильне, геометричне, контурне, рельєфне.

1 учень:

http://www.webfazenda.ru/leisure/carving_1a.jpg

Контурне різьблення - це неглибокі канавки, що проходять по контуру малюнка. За рахунок цього він стає чітким і зрозумілим, особливо на темному фоні. Контурним різьбленням виконують зображення квітів, листків, фігурок тварин, птахів. Контурне різьблення вимагає розробки композиції на звичайному папері, а потім перенесення її за допомогою копіювального паперу на заготовку. При цьому необхідно слідкувати, щоб на заготовці не залишались зайві відбитки, оскільки це призводить до повторного її шліфування. Також його використовують для виконання декоративних панно. Виразний вигляд воно має на чорному лакованому фоні.

2 учень:

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/5500/dysha-1971.15/0_6316c_63899369_L

Пропильне (ажурне) різьблення виконується за допомогою лобзиків. Особливо гарними здаються візерунки пропильных дерев'яних смуг, що прикрашають фасад будівлі. Ритмічно розташовані завитки наскрізного рослинного орнаменту або геометричних фігур чітко виділяються на тлі стіни, освітленої сонцем. Крім цього, наскрізні візерунки прекрасно сполучаються з об'ємними, виступаючими деталями фасаду. Застосовували такий тип різьблення для прикрашення меблів стилів бароко і рококо, він став елементом декоративного оформлення житла.

3 учень:

http://www.webfazenda.ru/leisure/carving_5.jpg

Рельєфне різьблення виконують у вигляді виїмок або виступів геометричних фігур: пірамідок, сфер, конусів тощо, які на поверхні заготовок утворюють трикутники, чотирикутники, кола, овали, їх поєднання у різних комбінаціях дає можливість виконувати на поверхні виробу узори, стилізовані сюжети, орнаменти.

       Технологія виконання рельєфного різьблення полягає у тому, що контур нанесеного на поверхню деревини сюжетного або орнаментального малюнка прорізується різальним інструментом - стамескою. Залежно від форми різальної частини інструмента на поверхні деревини вирізаються заглиблення трикутної, напівкруглої чи овальної форми.

4 учень: 

http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/000128/128555.jpg

        Геометричне різблення складається із цілого ряду азбучних візерунків, сполучення яких дає гарні, виразні композиції. Все різноманіття візерунків геометричного різьблення практично складається зі сполучення азбучних елементів: сколиша й трикутника, які можна розглянути в будь-якій композиції. Будь-який, самий складний геометричний візерунок можна розчленувати на складові його елементи, і вони виявляться або сколишами, або трикутниками.

       У пошуках декоративної композиції рекомендується звертатися до творів народного мистецтва. У майстрів у різних регіонах країни в мистецтві геометричного різьблення спостерігаються свої переваги, незважаючи на те, що вихідні елементи цього різьблення скрізь однакові.

       Зі сполучення трикутників і сколишков, що зливаються в похідні візерунки (ромби, ланцюжки, витейки й т.п.) , можна створювати нескінченна розмаїтість соковитих, виразних декоративних композицій на всіляких виробах.

 

 

Список джерел:

  1. Лазірко Ю. Краплі Всесвіту. – К.: Астон, 2008
  2. Від ремесла до творчості:Збірник/Упоряд.Ю.Г.Легенький. –.:Час, 1991
  3. <www.about-ukraine.com>
  4. <www.poetryclub.com.ua>
  5. <www.abetka.ukrlife.org><www.refine.org.ua>

 

doc
Додано
24 січня 2023
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку