Розробка уроку для учнів 6-го класу з теми "Властивості вод Світового океану". Доповнена презентацією, в якій висвітлені властивості вод Світового океану. Автор розробки Прокопенко Ганна Миколаївна
Властивості вод Світового океану
Мета
Обладнання : презентація, , підручник, фізична карта Світу, карта «Середня солоність поверхневих вод»
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь
Географічний диктант
1. Безперервний водний простір земної кулі поза сушею…
2. який океан є найбільшим за площею
3. Частини океанів, що глибоко заходять в сушу чи відокремлені від океанів островами й півостровами…
4. Моря які розміщуються по окраїнах різних материків й мало вдаються у суходіл.
5. Моря які розташовуються усередині материка чи між материками й з'єднуються із океаном однією чи кількома протоками.
6. Моря які розміщуються між островами.
7. Частина океану чи моря, яка глибоко вдається в суходіл, однак має вільний зв'язок із океаном.
8. порівняно вузький водний прості, що з'єднує океани, моря та їнші водойми і розділяє ділянки суходолу..
9. Порівняно невелика ділянка суходолу, із всіх боків оточена водами океану чи моря.
10. Скупчення коралових островів, створених біля північно-східного узбережжя Австралії кораловими поліпами (тобто морськими організмами).
Відповіді: 1. Океан. 2. Тихий. 3. Моря. 4. Окраїнні. 5. Внутрішні. 6. Міжострівні. 7. Затока. 8. Протока. 9. Острів. 10. Великий Барєрний риф
Географічний практикум
Позначте на контурній карті наступні об'єкти
а) протока Дрейка;
б) Гібралтарська протока;
в) Бенгальська затока;
г) Берингове море;
ґ) острів Ґренландія;
д) Аравійський півострів;
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Прийом «Коло ідей»
Бачите, як не старалися ви дати відповідь на питання про те, чому ж вода в морі солона, але так і не знайшли відповіді.
Сьогодні на уроці ми спробуємо відповісти не тільки на це питання, а ще й розглянемо різні властивості вод Світового океану
ІV. Вивчення нового матеріалу
Солоність вод
Розповідь вчителя
Океанічна вода за своїм складом значно відрізняється від прісної, що й визначає особливості її властивостей
У морській воді містяться майже всі відомі на Землі хімічні елементи, але 4/5 їх кількості припадає на звичайну кухонну сіль. У всіх морях і океанах Землі вода має гірко-солоний смак. Солоний смак воді додає кухонна сіль, гіркий — солі магнію. Солі, як і сама вода океанів, потрапляють на земну поверхню передусім з надр Землі. Солі приносяться в океан і річковими водами. У водах океану виявлено алюміній, мідь, срібло, золото. У воді розчинено 50 млрд. т солей. Сіль, яка міститься у водах Світового океану, могла б рівномірно вкрити поверхню суходолу шаром завтовшки 240 м.
Словникова робота
Солоність-кількість солей у грамах, розчинених в 1 літрі океанічної води.
Солоність обчислюють у проміле (%0˳) тобто тисячних долях. Середня солоність вод Світового океану 35%0˳. Це означає, що в 1 літрі морської води 35 г. солі.
Робота з підручником (ст. 163) Визначте від чого залежить солоність води, запишіть у вигляді спаску.
Робота з тематичною картою. чи однакова солоність води у Світовому океані в різних його частинах
Географічний практикум Поясніть чому солоність Балтійського моря 11%0, а Червоного 42%0.
Щільність океанічної води
Щільність океанічної води трохи вища ніж щільність прісної води. Колір океанічної води пояснюється розсіюванням сонячних променів дрібними частинками зваженими у воді. Океанічна вода має високу прозорість, зафіксована прозорість подекуди до 700м.
Температура води
За власними температурними властивостями вода морська є унікальною. Саме вона гарний накопичувач тепла й обігрівач. Наприклад, верхній десятиметровий шар вод океанічних втримує стільки тепла, скільки не має уся атмосфера. Охолоджуючись, вода океану щедро віддає власне тепло у прилеглі шари атмосфери, при цьому нагріваючи її. Коли б океану не було, посередня температура повітря на поверхні Землі становила би не +15°, а -21 °С.
Середня температура приповерхневих вод Світового океану в цілому дорівнює 17,5 °С. Приблизно це на 3 градуси вище середньої температури повітря біля поверхні Землі.
Робота з тематичними картами.
Найбільш тепліші поверхневі води у Тихому океані, температура уотрих в середньому перевищує 19 °С. Середня температура води Індійського океану досягає 17 °С. 3-тє місце посідає Атлантичний океан із температурою води 16,5 °С. Найбільш нижча температура води Північного Льодовитого океану досягає у середньому 1°С.
В результаті перемішування води тепло із поверхні води передається у глиб океанічної товщі. Однак із глибиною температура води океану поступово знижується та на глибині 2 км вона зазвичай не перевищує 2-3 °С. В разі охолодження морської води нижче -2 °С на поверхні її утворюється крига. Вона укриває 15 % водного простору Світового океану. Межі поширення криги залежать від пір року, вітрів чи течій. Навесні арктична крига досягає 47° пн. ш. Окремі велетенські уламки материкового льоду - айсберги - зустрічаються навіть на 30-й паралелі.
V. закріплення нових знань і вмінь
Географічний практикум
Обчисліть, яку кількість кілограмів різних речовин можна отримати з 1 т чорноморської води, коли її солоність 18 %о.
Рішення:1 літр води має масу біля 1 кг. Значить, у 1 кг чорноморської води розчинено біля 18 г речовин. В результаті у 1 т:
18 • 1000 = 18 000 г = 18 кг.
Прийом «Так чи ні »
VІ. Підсумки уроку
. Головні властивості вод Світового океану — це температура й солоність.
- Великі об'єми води, які відрізняються температурою й солоністю, називають водними масами.
VІІ. Домашнє завдання
Опрацювати § 45, відповісти на питання після параграфа ст.164.
Окремим учням підготувати повідомленням на тему «Руйнівна сила води»
Використана література та інтернет ресурси
1