Урок " Кількість населення у світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення: природний рух, міграції. Зміна кількості населення у світі та Україні"

Про матеріал
Матеріал до уроку географії у 8 класі "Кількість населення у світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення: природний рух, міграції. Зміна кількості населення у світі та Україні" Кількість населення у світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення: природний рух, міграції. Зміна кількості населення у світі та Україні. Кількість населення у світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення: природний рух, міграції. Зміна кількості населення у світі та Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кількість населення у світі та Україні. Чинники, що впливають на кількість населення: природний рух, міграції. Зміна кількості населення у світі та Україні.

Номер слайду 2

Людство – особливий склад Землі. Це природне утворення, тому, воно має свої закономірності існування. Люди – народжуються, споживають природні багатства, народжують собі подібних, вмирають. Все це відповідає звичним біологічним процесам існування тваринного організму.

Номер слайду 3

Демографія – ( “демос” – народ і “графія” – опис) – наука, що вивчає чисельність, територіальне розміщенняй склад населення, їхні зміни, причини й наслідки цих змін, взаємозвязок соціально-економічних факторів і змін у населенні.

Номер слайду 4

Павло Платонович Чубинський (1839-1884) – розробив і розвинув теоретичні і практичні засади проведення переписів населення, збору і розробки соціально-економічної інформації.

Номер слайду 5

Кількість населення у світі й УкраїніЗа оцінками ООН населення світу становить близько 7,753 мільярда (2020)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

На початку ХІ ст. на території сучасної України проживало 3,7 млн. осіб. XVI ст. – 4,4 млн. XVII ст. – 5,2 млн. XVIII ст. – 9 млн. XX ст. – 35,2 млн.1993 - 1995 рр. – 52,2 млн. осіб (максимальний показник)

Номер слайду 8

Чинники зміни кількості населення Природний рух (відтворення) населення – це сукупність процесів народжуваності, природного приросту або скорочення населення, смертності. Коефіцієнт народжуваності (Кн) – абсолютне число немовлят до загальної кількості населення. Коефіцієнт смертності (Кс) – відношення числа померлих до загальної кількості населення. Міграції – це механічний рух населення.

Номер слайду 9

Три типи відтворення населення: розширене відтворення – народжуваність перевищує смертність; просте відтворення – народжуваність приблизно дорівнює смертності; звужене відтворення (депопуляція) – смертність перевищує народжуваність ( характерно для України у 2014 р.)

Номер слайду 10

Регіональні відмінності природного приросту. Для країн з високою дитячою смертністю характерна висока народжуваність(ісламські країни, індуїсти)У містах народжуваність менша ніж у сільській місцевості. Якщо загальний рівень життя підвищується, то народжуваність скорочується. У світі смертність чоловіків перевищує смертність жінок (9:7)В Україні 2015 р. найнижчий приріст був у Дніпропетровській обл., найвищий у Київській і Рівненській обл. (тут вони додатні)

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевельова Олександра Анатоліївна
    Дякую. Скористаюсь. З повагою
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
965
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку