Урок-конференція "Екологічні проблеми Херсонщини".

Про матеріал
Цей урок має дві мети --- розкрити деякі екологічні проблеми Херсонщини та удосконалити навички старшокласників створювати проєкти. Учні за певний час отримали завдання, створювали проєкти групами та на уроці презентували свої розробки.
Перегляд файлу

Урок-конференція “Екологічні проблеми Херсонщини.”

Мета: розширити знання учнів про вплив господарської діяльності людини; формувати життєвий принцип безконфліктного співіснування людини і навколишнього середовища на основі гармонізації стосунків з природою; поглибити знання учнів про екологічні проблеми на нашій планеті; виховувати особисту відповідальність за те, що відбувається довкола, чуйність, людяність, бережливе ставлення до природи.

Обладнання: проекти, які учні заздалегіть готують, слайди.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма уроку: урок-конференція.

Підготовка до уроку: за два тижні учні почали готувати екологічні проєкти.

Дійові особи: ведучий, екологи-доповідачі, кореспонденти.

                                         Структура урок

I.Організаційний етап.

II.Конференція.

Слайд з епіграфом уроку:

                   Лише зрозумівши природу, людина зрозуміє саму себе.

                                                                                       Р. Едберг.

1. Виступ ведучого.

В останні десятиріччя під дією антропогенного фактора в Херсонській області різко погіршився стан навколишнього природного середовища. Гостро постали постали такі екологічні проблеми: погіршення якості питної води; забруднення підземних вод;забруднення водойм стічними, нерідко зовсім неочищеними водами, погіршення екологічного стану річок; деградація земель під дією водної та вітрової ерозії, осолонцювання, вторинного засолення, підтоплення; забруднення землі побутовими та токсичними відходами, отрутохімікатами; зниження вмісту гумусу в грунтах, внаслідок чого зменшилась продуктивність сільськогосподарських угідь; розораність земель в області, яка перевищила всі припустимі межі; руйнування берегів річки Дніпра, Каховського водосховища, Азовського та Чорного морів; скорочення площі лісів та лісосмуг; забруднення атмосферного повітря в Херсоні канцерогенними для людини вуглеводнем бенз(a)піреном, який утворюється внаслідок викидів автотранспорту; наявність в Каланчацькому районі звалища з великою кількістю невизначених отрутохімікатів; збільшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ; загальне засмічення населених пунктів; недостатня площа об’єктів природно-заповідного фонду, внаслідок чого багато рідкісних видів флори, мікобіоти і фауни на охороняються; підвищення антропогенного тиску на ці об’єкти, особливо на біосферні заповідники;деградація біорізноманіття --  стають рідкісними або навіть зникають види рослин, тварин, грибів;інтенсивне біологічне забруднення флори, в рослинні ценози проникають види-чужинці, серед яких єнебезпечні карантинні види.

Антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище досягло рівня, загрозливого для здоров’я людини і існування безпечного довкілля. Екологічний стан області можна охорактеризувати як напружений. В галузях охорони довкілля і здоров’я не забезпечується стійкий з екологічного погляду розвиток; органами державної і місцевої влади, як і окремими громадянами, з різних причин не виконуються в повному обсязі природоохоронні закони; спостерігається слабка екологічна освіта і екологічне виховання, недостатня екологічна обізнаність населення. В Херсонській області, порівняно з іншими областями України, зареєстровано дуже мало громадських екологічних організацій, причому деякі існують тільки на папері. Громадськістьв цілому пасивна в розв’язанні вказаних екологічних проблем. Не останньою причиною цього є  слабка екологічна інформованість населення, дефіцит конкретної екологічної інформації.

2. Виступ еколога-доповідача, перегляд презентації за темою “Проблема сміття в Каховці і можливі шляхи її вирішення.”

Види сміття, яке можна бути вторинною сировиною:

  • Скло
  • Пластикові пляшки, інші види пластику
  • Алюмінієві банки
  • Папір ( макулатура)
  • Поліетиленова плівка
  • Пластикові пакети
  • Металобрухт

В світі існує чотири основних напрямки вирішення проблеми використання пластикових пакетів: сортування сміття, обмеження використання, утилізація, використання біорозчинного полієтилену.

Потрохи ідея сортування сміття захоплює думки пересічного українця. Все більше стає пунктів прийому вторинної сировини, в деяких дворах з’являються спеціальні баки для пластику, скла, паперу.

Інші альтернативи пластиковим пакетам. Тут добре працює приказка – все нове, усе добре забуте старе. Адже старші люди пам’ятають як їм загортали відрізаний сир у коричневий папір, а м’ясо – у вощений і молоко продавали у скляних пляшках. В багатьох країнах для пакування продуктів використовуютьпаперові пакети. В Україні у супермаркетах вже почали використовувати паперові пакети для хліба та хлібобулочних виробів. Нажаль, товари запаковані у паперову упаковку потрапляють доволі рідко і, як правило, за більш високою ціною. Дуже часто під паперовою обгорткою міститься поліетиленовий пакет, тому варто не втрачати пильність.

Наша цивілізація, це безумовно, цивілізація сміття. Раніше, буквально якихось 100 років тому, практично все побутове сміття, яке викидала людина, з часом розкладалось, гнило та спричиняло мінімальний вплив на навколишній світ. І взагалі викидали на смітник дуже обмежену кількість сміття. Практично все знаходило своє застосування в господарстві. Зовсім інша справа – зараз. Кожен українець, за різними оцінками щороку викидає 300-400 кг сміття в рік. І ця цифра невпинно зростає. За останні 10 років в Україні кількість сміття продукованого однією людиною зросла на 30%.

Торбинки з тканини – найпростіший варіант для зменшення використання пакетів у побуті. По перше – на ринку представлений доволі широкий вибір різноманітних еко-торбинок. По друге – їх доволі легко пошити самому.

Екологічний фактор переробки вторинних матеріалів зараз виходить на перший план. Саме він разом з питанням економії ресурсів може бути внесений до розряду найважливіших переваг переробки відходів і використання вторинної сировини. Підприємства з переробки велику увагу приділяють збору таких матеріалів, як макулатура і кортон. Згідно зі статистикою, найбільше переробляється – папір. Лідером переробки стала Великобританія, де рівень рециклінгу склав 78,7%.

В Україні з твердих побутових відходів вилучається і повертається на переробку близько 15-17%. В Каховці не менше 1%. Україні на полігон твердих побутових відходів в середньому вивозяться сотні тисяч тон відходів на рік. І сьогодні, для нас із вами, основним питанням є – не як зробити побутові відходи непомітними для ока, а як навчитися повертати їх в виробничий цикл, тим самим замінюючи природні ресурси.

Утилізація продуктів харчування стосується усіх видів харчового виробництва, підприємств громадського харчування, відходів харчових концентратів, відходів пивоваріння, м’ясо- та молококомбінатів, алкогольної продукції, протермінованої продукції, а також бракованої та неякісної.

Відходи харчових продуктів чи їх концентратів відносяться до біологічних видів відходів, а отже є поживним середовищем для бактерій та живих організмів. Особливо при підвищених температурах харчові відходи стають джерелом розмноження тарганів, гризунів, бактерій,мух. Ці тварини є носіями інфекцій, кишкової полички, тифу, холери, чуми. Харчові відходи відносяться до IV класу небезпеки, проте у значній кількості становлять загрозу довкіллю та мають бути утилізовані перш, ніж у них почнуться процеси бродіння та гниття. Збір відходів харчування проводиться у герметичні контейнери, компостні баки. Утилізація харчових відходів при захороненні на полігоні призводить до утворення великої кількості рідини, що містить органічні кислоти. Ці рідини

вступають у хімічну реакцію з іншими відходами полігону, сполучаються з важкими металами, утворюючи надзвичайно токсичні сполуки, які називають фільтрат. З цієї причини відходи харчів та продуктів харчової промисловості слід накопичувати окремо від інших відходів.

 Харчові відходи при накопиченніу спеціальних відстійників та дотримання певних температур можуть бути перетворені на компост з якого роблять поживне добриво або застосовувати у процесі бродіння з іншими відходами ( жмих від цукрового буряка, солома, силос, рештки виробництва продуктів й харчової сировини) задля вироблення біогазу.

Компост – живильне середовище для рослин. Компостна яма призначена одночасно для утилізації органічних відходів та підгодівлі для дачної ділянки, на якій знаходиться город, і ростуть різноманітні рослини. Всі органічні рештки мають здатність розкладатися і ставати перегноєм. І цей перегній надзвичайно корисний для грунту, оскільки він придає родючості, насичений мікроелементами, Таку мульчу використовують як добриво, розкидаючи в міжряддя, під городні та садові культури.

Запитання кореспондента: “ Молодь – наше майбутнє. Що ви можете порадити однокласникам? ”

Виконуючи цей проєкт, аналізуючи екологічну ситуацію нашого міста я дійшла висновку, що починати треба з себе, виконувати поради на власному досвіді, розвивати в молодого покоління екологічно-свідоме мислення, Це буде запорукою покращення екологічного становища не тільки міста, але країни і світу.

 

3. Виступ еколога –доповідача, перегляд презентації за темою “ Каховське водосховище”.

Каховське водосховище – одне з шести великих водосховищ у каскаді на річці Дніпро, в Запорізькій, Дніпропетровській, і Херсонській областях України. Заповнено у 1955-1958 роках. Використовується для судноплавства, зрошення, водопостачання, рибного господарства, рекреації.

В проєкті ми дослідили такі проблеми – цвітіння води, замор риби та забруднення.

Одна із причин цвітіння вод – надходження у водойми мінеральних, особливо фосфоромістких добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднювальних речовин. Цвітіння води – це природне явище, що проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження мікроскопічних водоростей. В Каховці таке явище можна спостерігати 1-2 рази на рік. Дуже шкідливим є надмірнецвітіння, яке значно погіршує якість води та умови життєдвяльності організмів у водоцмах, порушує гідрохімічний режим, створюючи дефіцит кисню. Шар води, що цвіте, може досягати 10-15 см завтовшки.

Замор риби – пару років назад в місті Каховка водорості настільки сильно цвіли, що вмирали не тільки риби від нестачі кисню, а й птахи, які шукали собі їжу. Вони пірнали в брудну воду і після цього їм було важко злетіти, адже водорості почали виділяти не тільки колір та запах, а й маслянисту речовину. Прицвітінні виникає придуха риби і вона гниє. Крім того неприємний запах мають не тільки водорості, а ще й мертва риба, яку ніхто не прибирає. Ще однією причиною смерті риб є забруднення води людиною.

Проходячи вздовж берегової лінії можна помітити як на поверхні води плавають пляшки, поліетиленові пакети і багато іншого сміття. Якщо на поверхні так багато сміття, то на дні водосховища скоріше за все ще більше непотребу, який псує воду.

Хімічний склад води Каховського водосховища, як і всього каскаду водосховищ, формується акумульованою річною водою і відноситься до гідрокарбонатного класу кальцієвої групи. Однак за великим розрахунком сьогодні Каховське водосховище – Найбільший в Україні відстійник.

Запитання кореспондента: “Які можливі шляхи вирішення цих проблем? “

Найефективніший  засіб боротьби із цвітінням води – збирання мікроскопічних організмів спеціальними катерами. Зібрану масу використовують як добриво, на виготовлення паперу, картону, лаків, фарб. Крім зазначеного методу боротьби з водоростями та цвітінням води є такі види риб, як товстолоб, короп, білий амур, щука, судак. Вони є біологічними меліораторами водойм., вони активно поїдають водорості та іншу рослинність.

Основним методом боротьби із задухою риби є аерація води киснем. Необхідно створити приток і виток води.При цьому вода в процесі свого руху збагачується киснем.

Щоб зменшитизабруднення, потрібно використовувати менше хімічних засобів, утилізовувати правильно відходи, не змивати сміття в каналізацію.

4. Виступ еколога-доповідача, перегляд презентації за темою “Амброзія – зелений ворог.”

Амброзія полинолиста є одним з найнебезпечніших карантинних бур’янів. Проблема її розповсюдження набула глобального характеру – вона поширена на всіх континентах. Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричинюють алергійні захворювання людей у період цвітіння. Система заходів, як складова частина загального агротехнічного комплексу прийомів по вирощуванню сільськогосподарських культур, передбачає застосування різних методів: карантинні, агротехнічні, механічні, хімічні заходи. Вести боротьбу з цією карантинною рослиною треба усім разом: санепідемстанції, екологічній службі, адміністративно-технічній інспекції, квартальним комітетам, навчальним закладам, громадськості.

Розвиваючи велику надземну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати бур’яни та культурні рослини. На утворення 1 т сухої речовини амброзії відбирається з грунту 950 т води, вдвічі більше, ніж пшениця, втричі – ніж кукурудза, в 4 рази – ніж сорго. При густоті до 20 рослин на кв. метрі виноситься з грунту 135 кг/га азоту, 40 кг/га фосфору, 157 кг/га калію, що в 2-3 рази більше, ніж пшеницею та кукурудзою. За середньої забур’яненості амброзією урожай соняшника знижується на 40%, кукурудзи –35%. Поряд з високою конкурентноздатністю і пригніченням с/г культур, амброзія містить ряд гірких речовин, погіршуючи смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні рослин коровами.

Цвіте рослина з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння амброзія дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію ( підвищення температури, сльзотечу, кон’юктевіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

Боротьба з амброзією: жителі Херсонщини влаштовують різні акції і заходи боротьби проти “зеленого ворога”. Щоб запобігти подальшому позповсюдженню амброзії, боротьбу з нею слід розпочати щорічно до цвітіння та утворення насіння методом виривання з корінням, регулярногопокосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення грунту та сільгосппродукції. Згідно Закону України “Про карантин рослин” проведення заходів по знищенню карантинних організмів на земельних ділянках проводяться силами та за рахунок землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок.

Заходи боротьби з амброзією: агротехнічні – очищення  полів від амброзії, правильне чергування культур у сівозміні, обробка грунту, догляд за посівами. На землях, засмічених амброзією, кращим заходом з очищення грунту є використання чистого пару; механічні – викошування рослини, виривання її з коренем;  фітоценотичні—пригнічення амброзії іншими видами рослин, або за рахунок покриття грунтового покриву газонною рослинністю; хімічні – використання гербіцидів, проте їх застосування призводить до збитків для довкілля.

Головне у цій ситуації не залишатися нікому байдужим, разом ми подолаємо амброзію полинолисту.

Запитання кореспондента: “Чи існує природний ворог амброзії полинолистої?”

Влітку 2005 року агрономи-епітомологи на одному з полів Куйбишевського району Запорізької області звернули увагу на зарості амброзії з об’їденим листям. Це зробив жук-листоїд, який живитьсявиключно стеблами та листками амброзії. Вчені вважають, що листоєди розмножуються хвилеподібно, на вузькій ділянці, де багаточисельні трави створюють сприятливі умови для амброзієвого листоїда.

5. Виступ еколога-доповідача, перегляд презентації за темою “Визначення рівня забруднення проточної води у рідному місті”.

У проекті піднімається питання якості питної води у місті, що є актуальною задачею оскільки щороку за даними ВООЗ через погану якість питної води помирає більше 2,2 млн осіб.

Більш того, у світовій практиці доступність та якість питної води є однією із головних складових в оцінці екологічного благополуччя будь-якого регіону.

Склад і властивості питної води в системах водопостачання України повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4 – 171 – 10 “Гігієнічні вимоги для питної води, призначеної для споживання людиною”, затверджених Міністерством охорони здоров’я 12.05.2010р.

Методи очищення води:

А) освітлення: додавання хлор-вмісних солей та коагулянтів. Активний окисник руйнує органічні сполуки у воді та провокує випад осаду. Внаслідок, нерозчинні агломерати легше затримуються фільтрами механічної очистки.

Б) коагуляція: використовують солі алюмінію, які викликають злипання органічних молекул, руйнують оболонки мікроорганізмів, утворюючи з домішками тяжкі пластівці.

В) Відстоювання: використання спеціальних ємностей, всередині яких з невеликою кількістю переливається вода. Нижня частина рухається повільніше, аніж верхня, тому забруднюючі тверді частинки та пластівці встигають випасти в осад.

Г) Фільтрація: використовуються фільтри з сорбуючим наповненням. Раніше використовувалися картриджі з активованого вугілля, але сьогодні частіше використовують порошкоподібні та гранульовані засипи.

Д) Обеззаражування: очищення від хвороботворних бактерій хімічними або фізичними методами, але найбільш ефективним є хлор.

Е) Демінералізація: видалення марганцю та заліза за допомогою аерації.

Є) Пом’якшення: використання іонообмінної смоли, при проходженні через які, кальцій та магній заміщаються на йони та натрію, які є безпечними для здоров’я.

Матеріали та методи аналізу питної води

Об’єкт: місто Каховка, Херсонської області

Предмет: проби проточної води

Сроки реалізації проекту: вересень-листопад 2021р.

1.Органолептичний метод дослідження:

- наявність зважений часток – фільтрування;

- колір (забарвлення) – порівняння на білому фоні;

- прозорість води – порівяння проти світла;

- запах – з’ясовується органолептичним методом дослідження характеру інтенсивності запаху води при 20С, за допомогою нюху.

2. Методи хімічного аналізу:

- гідрогеновий показник (рН) – індикаторний папір;

Результати аналізу якості питної води

1) Кількість зважений частинок

Даний показник якості води вичислюється фільтруванням певного об’єму води та висушуванням осаду на фільтрі.

Вичислювання відбувається за формулою: (m1-m2)*1000/V

m1 – маса паперового фільтру з осадом

m2 – маса паперового фільтру до досліду

V – об’єм води для аналізу

(2,5-0,6)*1000/200=1,6*5=8г/мл

2) Колір (забарвлення)

При забрудненні водойми вода може мати забарвлення, не властиве їй природне забарвлення. Для джерел господарсько-питного призначення забарвлення не повинно просліджуватися в стовбчику висотою 30см, а для водойм культурно-побутового призначення – 10см.

Для визначення кольоровості води був взятий скляний посуд та чистий білий аркуш паперу. В посудину набрали воду та на білому фоні визначили колір води.

Вода немає кольору (безбарвна).

3) Прозорість

Прозорість води залежить від декількох факторів: кількості зважений частинок, глини, піску, мікроорганізмів, наявність хімічних сполук. Для визначення прозорості використовували прозорий міцний циліндр з плоским дном, в який налили воду.

Підложили під циліндр шрифт на відстані 4 см від дна, висота якого 2 мм, а товщина лінії букв 0,5 мм і зливали воду допоки, поки зверху через поверхню води не стало видно цей шрифт. Змірявши висоту стовпця, виразили степінь прозорості в см. Чим більша висота стовпця, тим більша степінь прозорості.

Прозорість: маломутна.

4) Запах

Запах обумовлений наявністю у воді речовин із запахом, які попадають до неї природним шляхом та із стічними водами. Визначення запаху базується на органічному дослідженні характеру та інтенсивності запаху води при 20С.

Запах: відсутній.

Хімічний склад якості питної води

Гідрогеновий показник

Питна вода повинна мати нейтральну реакцію (7).

Значення води водойм господарського, культурно-побутового значення регламентується в проміжку 6,5-8,5 або 6-9.

В досліджуваній воді ми оцінили за допомогою універсального індикаторного паперу, порівнюючи її забарвлення зі шкалою.

Показник: 7.

Якість проточної води у Херсонській області: найбільша кількість нестандартних проб було вибрано для наступних параметрів: загальна жорсткість (70%), загальна кількість солей (50%) та наявність нітратів (50%).

Запитання кореспондента: “Які Ви зробити висновки щодо рівня забруднення проточної води у Каховці?”

Отримані при дослідженні дані свідчать про середню якість води в трубах її споживаців.

Проблемою очищення води повинні бути зацікавлені і споживачі та служби постачання проточної води.

Виступ еколога-доповідача, перегляд презентації за темою “Родючість грунтів Каховки. Їх стан та аналіз”.

Ґрунт — це не поновлюваний ресурс, тобто в разі втрати або деградації його неможливо відновити в термін, який можна порівняти з тривалістю людського життя.
Стан ґрунтів впливає на їжу, яку ми їмо, воду, яку ми п’ємо, повітря, яким ми дихаємо, на наше здоров’я і на здоров’я всього живого на Землі. Без здорових ґрунтів ми не зможемо вирощувати продовольство. Адже, за оцінками, 95 відсотків того, що ми їмо, прямо або побічно отримуємо з ґрунту.

Водночас, щороку все більше людство потерпає від забруднення ґрунтів, адже воно викликає ланцюгову реакцію: позначається на ґрунтовому біорізноманітті, знижує запаси органічної речовини ґрунту і їх фільтруючу здатність. До найбільш поширених забруднювачів ґрунту належать важкі метали, стійкі органічні забруднювачі і нові забруднювачі, такі як фармацевтичні препарати та засоби особистої гігієни.
Забруднення ґрунту є руйнівним для навколишнього середовища і спричиняє негативні наслідки для всіх форм життя, які з ним стикаються. Нестійкі методи ведення сільського господарства, скорочують запаси органічної речовини ґрунту.

В Україні поширені такі основні типи ґрунтів: дерново-підзолисті, дернові; буроземи; сірі, ясно-сірі і темно сірі лісові; чорноземи і каштанові; коричневі; лучні і болотні; солонці, солончаки ісолоді. Для Каховки характерні каштанові ґрунти: вони відрізняється потужністю гумусового горизонту. У каштанових ґрунтів ця цифра становить 30-40 сантиметрів. Найбільше карбонатів накопичується на глибині 50 сантиметрів, гіпсу - 170, а розчинних у воді солей - на двометрової глибині.

Головні проблеми, що впливають на стан ґрунтів
1) Обробіток важкою технікою, яка значно ущільнює ґрунти.
2) Нераціональне та непродумане використання великих кількостей мінеральних добрив.
3) Практично повна відсутність органічних добрив.
4) Відсутність сидератів та мала кількість бобових і багаторічних трав в сівозміні.
5) Зростаюче використання пестицидів, що накопичуються в ґрунті та змінюють нормальну схему життєдіяльності ґрунтової флори.

6) Знищення лісозахисних смуг, через що, зокрема, посилюються процеси вітрової ерозії.

7) Недотримання сівозмін. Кожна культура забирає з ґрунту різні елементи, взаємодіє з ним по-різному. Монокультура та монотонна сівозміна, незмінна структура посівних площ виснажують ґрунти, змінюють їхню початкову структуру.

8) Відсутність ефективних механізмів виконання законів про охорону земель

Для ґрунтів міст характерні так звані техноземи - ґрунти, що створені людиною в процесі або рекультивації порушених ділянок або при активній господарській діяльності - будівництві житла, промислових будівель, систем комунікацій, інших споруд. Техноземи частково наслідують властивості зональних ґрунтів (в випадку Каховки- темно-каштанових та алювіальних ґрунтів заплав), а частково вони мають інші непритаманні таким ґрунтам властивості, формуються під впливом людської діяльності штучні техноземи міста Каховка слід віднести до помірно забруднених грунтів, за винятком окремих ділянок, де забруднення є помітним фактором сучасного ґрунтоутворення. А саме, дуже забрудненими є звалища, в т.ч. міське, та узбіччя доріг.

Агрохімічний аналіз ґрунтів Каховки

 1) В умовах зрошення вміст гумусу в різних типах ґрунтів області (в шарі ґрунту 0-40 см) в середньому на 0,1-0,5% менший, ніж на незрошуваних землях

2) Вміст азоту в ґрунтах, який відповідає якісним градаціям від середнього до підвищеного вмісту характеризує 47,4% площі сільськогосподарських земель

3) Вміст азоту в ґрунтах, який відповідає якісним градаціям від середнього до підвищеного вмісту характеризує 47,4% площі сільськогосподарських земель. Найбільшу питому вагу із середнім - підвищеним вмістом азоту в ґрунтах області визначено в Каховці

4) Переважна частина території області (56,2%) з високим і дуже високим вмістом рухомого фосфору в ґрунті визначена в зонах зрошуваних земель.

5)За гранулометричним складом основними ґрунтами в області є суглинок важкий – 36,0% від усієї площі земель, суглинок середній – 32,1% і суглинок легкий – 21,4%.

Каховка в центральній частині, вздовж прибережної буферної зони річки Дніпро і південно-західній частині області сільськогосподарські землі віднесена до якісного складу як незадовільна для обробітку зернових культур

Способи покращення стану ґрунтів
1)Оптимізація обробітку грунту
2) Планування сівозмін
3) Застосування сидератів та багаторічних трав
4) Застосування біологічних препаратів для захисту рослин
5) Внесення гноєвих компостів
6) Відновлення полезахисних лісосмуг
7) ) Робота з ґрунтами у комплексі

Херсонщина – це унікальна природна територія, яка має заповідний фонд і відноситься до регіонів України із задовільною екологічною обстановкою. Проте стан використання та охорони земельних ресурсів в області характеризується як незадовільний і має тенденцію до погіршення.

Запитання кореспондента: “Чому охорона грунтів – найгорстіша глобальна проблема як у Каховці, так і на всій планеті?”

Тому що з нею безпосередньо пов’язане відтворення біорізноманіття та забезпечення продуктами харчування населення планети. Охорона і раціональне використання грунтів – єдине ціле: це система заходів, спрямованих на захист, якісне поліпшення і науково-обгрунтоване використання земельних фондів. Охорона грунтів необхідна для збереження та підвищення їх репродуктивної функції, для підтримки стійкості біосфери. Крім впливу на навколишнє середовище, забруднення грунтів пов’язане з високими економічними витратами, зумовленими зниженням врожайності і якості с/г культур. Запобігання забрудненню грунтів має бути одним із пріорітетним завданням у всьому світі. Більшість забруднюючих речовин є результатом діяльності людини, тому ми несемо пряму відповідальність за те, щоб змінити ситуацію, забезпечивши скорочення масштабів забрудення та безпечне майбутнє нашої планети.

Заключне слово ведучого. Прослухавши виступи, ми хочемо почути від вас, як саме ви оцінюєте екологічний стан Каховки? Які пропозиції, що стосуються вирішення цих проблем у вас є?

Отже, погіршення стану довкілля, у свою чергу, впливає на діяльність людей і, особливо, на їх здоров’я. Інакше кажучи, існує тісний зв’язок між людиною та її оточенням. Зараз чимало сигналів, які вказують на серйозне порушення балансу між ними. Це шкодить не тільки навколишньому середовищу, але і соціальному та економічному розвитку.

Таким чином, потрібно відновити необхідний контроль за дотриманням цього балансу. Багато країн визнали це основою їх загальної політики. Європейський Союз визначив екологічні проблеми пріоритетним питанням своєї політики на наступні п’ять років.

Вивчаючи взаємовідносини рослин і тварин в природних умовах, вчені відкрили основні екологічні принципи і закони, які визначають стійке існування життя на Землі. Повинно бути зрозуміло, що, якщо людська цивілізація, включаючи сільське господарство, промисловість потребує стійкості, вона повинна відповідати цим законам і принципам. Але досі ми розвивали її, головним чином керуючись уявленнями і бажаннями, які слабо відносяться до природних екологічних законів. Цей процес нагадує будівництво хмарочосу без урахування будівельних норм.

Дійсно, нарощування числа проблем, пов’язаних зі станом довкілля та виснаженням ресурсів, кризи, з якими ми зіштовхнулися – є наслідком і свідоцтвом хибного шляху розвитку. Не виключено, що ми вже стоїмо на краю прірви. Але можна відмовитися від падіння і піти шляхом стійкого розвитку, усвідомивши основні екологічні принципи і пристосувавши до них людську цивілізацію. У решті решт від нас самих залежить, чи вважати стійкий розвиток метою, гідною зусиль і жертв, необхідних для її досягнення.

ЗУПИНИСЯ, ЛЮДИНО, НА МИТЬ…

І ВІДЧУЙ, ЯК ПЛАНЕТІ БОЛИТЬ.

ЯК ІЗ СЕРЦЯ КРИК ВИРИНА –

ЗУПИНИСЯ, ЗЕМЛЯ В НАС ОДНА!

 

ЯК У СЕРЦІ ТЛІЄ ЛЮБОВ,

ЩОБ КОЛИСЬ РОЗГОРІТИСЯ ЗНОВ.

ЗУПИНИСЯ. ЛЮДИНО НА МИТЬ…

І ВІДЧУЙ. ЯК ПЛАНЕТІ БОЛИТЬ…

 

              

 

 

 

docx
Додано
6 січня 2022
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку