Урок –конкурс «Віртуальна екскурсія «Історія міста Селидового»

Про матеріал
Урок –конкурс «Віртуальна екскурсія « Історія міста Селидового» Предмет: « Історія України» Тема : « НАШ КРАЙ», в рамках Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів « Край, в якому ти живеш»
Перегляд файлу

Урок –конкурс «Віртуальна  екскурсія « Історія міста Селидового»

  Предмет: « Історія України»

 Тема : « НАШ  КРАЙ»,  в рамках  Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних  закладів « Край, в якому ти живеш»

Викладач : Суверньова Л. М.

Мета уроку:          

- ознайомити учнів  з історією Донецької області, міста Селидового,

видатними земляками;

- сформувати  у  учнів історичне бачення подій що зумовили створення цього адміністративно – територіального  утворення в межах України;

- розвивати в них вміння аналізувати та зіставляти історичні події, робити відповідні висновки, сприяти накопиченню інформаційного матеріалу із історії рідного краю та соціально-економічного розвитку Донецької області;

- розвивати інтерес учнів до вивчення історії ,географії, культури та традицій рідного краю і міста;

- зміцнювати в учнів почуття національної гордості й гідності

Обладнання:

-         символіка Донецької області; міста Селидового

-         фото визначних пам’яток;почесних громадян Селидового

-         екскурсія –лекція « Історія міста Селидового»

-         видатні діячі Донеччини

 Форма уроку:  урок- конкурс        

 Хід уроку

1.Вступне слово вчителя: Добрий день, любі діти, шановні гості. Для кожного з нас найважливішим у житті і дорожчим над усе є Батьківщина. Її часточка – це Донбас – це становий хребет України, її індустріальна перлина, земля людей цілеспрямованих, твердих характером і добрих серцем. Славна історія донецької землі – це частина безсмертної історії нашої України, Ми всі горді з того, що на Донецькій землі, овіяній легендами від скіфських поселень, козацької слави до сучасної вугільно-металургійної бази, багатогалузевої  промисловості, аграрного та будівельного комплексів живуть працьовиті, гарні й розумні люди.

2. Історія Донецької області (Виступ групи істориків. Презентація.)

1 учень: Донецька область утворена 17 липня 1932 року (до 1961 року – Сталінська область). Археологічні дослідження доводять, що Донецька область належить до тих регіонів України, які були заселені з епохи палеоліту. У більш пізнішій період тут мешкали здебільшого кочівники: скіфи, сармати, печеніги, половці та інші. Під час пошукової роботи ми дізналися, що події, які відображуються в „Слове о полку Игореве”, відбувалися на території нашого краю.

3 учень:У XVI сторіччі на берегах Сіверського Донця в поселяються українські козаки, а також селяни-утікачі із Правобережжя України та з Росії. Одним з перших населеним пунктом вважається Святогірський монастир, письмове згадування про яке відноситься до 1642 року.

1 учень:У ХVII сторіччі винятково вигідним для нашого краю стає видобуток кам’яної солі. У 1676 році на соляних озерах виникає перше місто Донбасу – Тор (Слов’янськ).

2 учень: У 1721 році на Донеччині було знайдене вугілля. У зв’язку з початком його промислового видобутку наприкінці ХVIII сторіччя починається інтенсивне засвоєння території.У 1869 році англійський підприємець Джон Юз (Хьюз) будує металургійний завод, з розширенням якого та відкриттям шахт Новоросійського товариства, виникає селище Юзівка. Воно швидко зростає й перетворюється у великий промисловий центр Півдня Росії. Але перша назва поселення на якому було засновано наше місто  – хутор Овечий, пізніше поселення Юзівка.

3 учень: Через Маріупольський морський порт донецьке вугілля починає пробиватися на зовнішній ринок

вуглевидобувними підприємствами є об’єднання «Донецьквугілля» та «Макіїввугілля», а також шахти ім. Засядька, Південнодонбаська-1 та Краснолиманська.

3 учень: У 1917р. робоче селище Юзівка одержує статус міста.  З 1924-1961 роки наше місто мало назву – Сталіно. Географічна карта нашої області постійно змінювалась і удосконалювалась. У листопаді 1961 року Сталінська область стала Донецькою, а місто Сталіно – Донецьком

2 учень: Донецька область має свої символи. Центральне місце в гербі Донецької області займає “Пальма Мерцалова”. Це унікальний витвір рук коваля Олексія Мерцалова, що викував її в 1896 році спеціально для Всеросійської виставки в Нижньому Новгороді. На цій виставці Пальма була відзначена вищою нагородою.

3 учень: У 1900 році пальма була виставлена на Всесвітній виставці в Парижі. Виставковий павільйон, до складу якого входила і Пальма Мерцалова, був визнаний гідним вищої нагороди – Гран-прі. В даний час Пальма зберігається в Гірничому інституті Санкт-Петербургу. Основними кольорами герба є:

Золото (поле щита) – символ багатства, справедливості і великодушності.

Чорний (край) – символ багатства надр.

Блакитний (пальма) – символ краси і величі.

Зелений – символ надії, радості, достатку, розвитого сільського господарства.

Корона підкреслює те, що герб є обласним. Дубове листя – символ величі і надійності. Девіз: “Возможность доказана делом” підкреслює історично сформовані трудові корені Донбасу, його цілеспрямованість у досягненні мети.

Колективним автором герба є рекламне агентство – Фірма “Кардинал”.

Прапор Донецької області є символом, що відображає історію і традиції області. Верхнє поле блакитного кольору з золотим (жовтим) сонцем, що сходить, символізує схід України. Нижнє поле чорного кольору символізує вугілля, землю, нічне Азовське море з золотими (жовтими) відблисками. Автором прапора є Щербак Ніна Григорівна (жителька міста Донецька).

   3 учень:Донбасс – не просто уголь и металл,

Не просто от копровстепная даль –

Глубинней, шире и значимей он,

Посколькусолнцелик его огонь.

Металл, пролившись, мракполночныйгубит.

Метан, взгремев, сжимает страхом губы…

Здесьуголекзамешан на крови,

А человекизвестно – на любві

3.      Видатні особистості  Донеччини ( Презентація)

1 учень: Ми познайомимо вас з видатними політичними, науковими, творчими особистостями, які внесли свій вклад у розвиток нашого краю. Звичайно під номером один буде  Юз Джон (1814-1889) – англійський капіталіст, який  одержав від російського уряду концесію на будівництво заводу в Донбасі, в 1869р. побудував у селищі Юзовка металургічний завод (ДМЗ).

2 учень: В творчих кругахвсесвітньо відоме ім’янашого землякаХанжонкова Олександра Олексійовича (26.07.1877-1945) – кінодіяч, організатор і керівник першого російського кінопрокату, що випускав з 1907р. вітчизняні фільми. Побудував кіностудію на Житній вулиці в Москві, що стала найбільшою кінофабрикою в Європі, зняв більш 300 кінострічок

1 учень: Уродженець Донецької областіПрокоф’єв Сергій Сергійович народився у с.Сонцівка, нині село Красне Красноармійського р-на Донецької області. Російський радянський композитор, піаніст.

2 учень: Хрущов Микита Сергійович (1894-1971), державний політичний діяч. Із селян. З 1909 працював слюсарем на заводах і шахтах Донбасу.

1 учень: Сосюра Володимир Миколайович (1898-1965) – український поет, лауреат Державної премії Радянського Союзу (1948) і Державної премії ім.Т.Г.Шевченко, уродженець Донбасу.

Я починився відтіля,

Де гул заводів даль колише

Ясні Донеччини поля

Мені на світі наймиліші.

2 учень: Одна з вулиць Донецька названа на честьГурова Кузьми Акимовича (1901-1943) – генерал-лейтенант. Війська, якими він командував, звільняли Донбас від фашистів. Загинув під час бойових дій на р. Молочної, похований у м.Донецьку

1 учень: Бірюзов Сергій Семенович (1904-1964) – Маршал Радянського Союзу, Герой Радянського Союзу. Літом 1943р., будучи начальником штабу Південного фронту, брав безпосередню участь у розробці і здійсненні операції по звільненню Донбасу від фашистів.

2 учень: Гринкевич Франц Андрійович (1905-1943) – гвардії полковник, командир танкової бригади. Загинув при звільненні Донбасу від фашистів, похований у Донецьку.

1 учень: Наш землякБиков Леонід Федорович (1928-1979) – народився в селі Знаменське Слов’янського р-на, радянський актор, режисер, заслужений артист РСФСР (1965), народний артист УРСР (1974). Загинув в автокатастрофі, У Краматорську був відкритий пам’ятник Бикову Л.Ф. У 1994р. Міжнародний Астрономічний Союз привласнив однієї з малих планет ім’я “Биков”.

2 учень: Соловьяненко Анатолій Борисович (25.09.1932) – співак, лірично-драматичний тенор, народний артист СРСР (1975), лауреат Ленінської премії (1980). З 1965р. працював в Українському театрі опери і балету.

1 учень:  Писарєв Вадим – засновник балетної школи в м.Донецьку

2 учень: Бубка Сергій Назарович (р. 4 грудня 1963, Луганськ), український спортсмен (легка атлетика), заслужений майстер спорту (1983). Чемпіон Олімпійських ігор (1988), Європи (1986), СРСР (1984, 1985). Переможець п’яти чемпіонатів світу (1983-95) у стрибках із шестом.

1 учень: Береговий Георгій Тимофійович. Льотчик-космонавт СРСР, генерал-лейтенант авіації, двічі Герой Радянського Союзу, у жовтні 1968 року здійснив політ на космічному кораблі “Союз-3″.

2 учень: Пономарьов Руслан – уродженець м.Краматорська, у 2002р. став чемпіоном світу по шахам

1 учень: Ягубкин Олександр – чемпіон світу і триразовий чемпіон Європи по боксу (80-і роки), вихованець донецької школи боксу

2 учень: Подкопаєва Ліллія – абсолютна чемпіонка по спортивній гімнастиці. Переможець Олімпійських ігор у 1996р.

1 учень:  Писарєв Вадим – засновник балетної школи в м.Донецьку

4.      Видатні особистості  Селидового

1 учень:  Бургас Юрій Якимович народився у 1938 році.

Свою трудовудіяльністьрозпочавгірничиммайстромшахти №61 тресту «Красносулинського» шахтоуправління тресту «Шахтвугілля» Ростовськоїобласті.

Післяслужби в армії у 1960 роціприїхав в м. Селидове.З 1961 року по 1970 рікпрацювавгірничиммайстром, заступником головного інженерашахти «1-2 Селидівська» тресту «Селидіввугілля».1970 року по 1074 рікбувобраний головою виконкомуСелидівської Ради народних депутатів.1976року по 1986 рік – перший секретарСелидівськогоміськомупартії. За цей час містоперетворилось з райцентру в промисловий  край.1987 року по 1994 рік - директор з виробництва  виробничогооб’єднання «Селидіввугілля».З 1994 по 1996 рікпрацював в  МіністерствівугільноїпромисловостіУкраїни.

2 учень:

 Кладко Анатолій Дмитрович народився у 1936 році.Трудову діяльність почав в 1954 році. Працював  електрослюсарем, секретарем комітету комсомолу, гірничиммайстром, помічником, заступником начальника видобувноїдільниці.

В 1971 роцізакінчивХарківськийюридичнийінститут, юрист.З 1971 по 1974 рік - другийсекретар в міському КПУ.З вересня 1974 року по 1988 рікбув головою виконкомуСелидівськоїміської Ради народнихдепутатів.Анатолій Дмитрович вів активну громадську роботу, був депутатом Донецької обласної Ради народних депутатів, очолював постійну комісію з житлово-комунального господарства обласної ради.Нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапора, медаллю „За трудову доблесть”.

1 учень:  ГулакВікторІванович – заслуженийробітникфізичноїкультури та спорту України, заслужений тренер України з важкоїатлетики.Народився в м.Донецьк 15 вересня 1945р.Закінчив 9 класівшколиінтернату №1 м.Донецька в 1962 році.

В 1965 роцізакінчивНовогродівськувечірнюшколу.З 1965р. по 1968р. служба в армії. В 1973 році з відзнакою закінчив Києвський державний інститут фізичної культури та спорту за спеціальністю викладач  фізично їкультури та спорту.29 грудня 1984 року нагороджений наказом Держкомспорту СРСР почесним знаком 3 ступеню за підготовку спортивного резерву.8 грудня 1993 року присвоєнепочеснезвання – заслужений тренер України з важкоїатлетики.Вжовтні 1994 року присвоєне звання – суддя міжнародної категорії.

10 вересня 1997 року Указом президента Україниприсвоєнепочеснезвання – заслуженийпрацівникфізичноїкультури та спорту України.22 серпня 2001 року нагороджений знаком Донецькоїобласної ради профспілок. 18 червня 2001 року прийнятий до національноїспілкижурналістівУкраїни.

2 учень:Янко СтаніславВасильович народився у 1941 році.

Свою трудовудіяльністьрозпочав в 1963 роцігірничиммайстромшахти №40 тресту «Селидіввугілля» Працював начальником дільниці, головнимінженером, директором шахти „Росія”, начальником шахти №42 шахтоуправління «Курахівське».

З 1981по 1990 - генеральний директор  виробничогооб’єднання  по видобуткувугілля «Селидіввугілля».З липня 1997 року по травень 1998року – Міністр вугільної промисловості України. Янко С.В. неодноразовообирався депутатом Селидівськоїміської ради. В 1990 році Янка С.В. булообрано головою СелидівськоїміськоїРадинароднихдепутатів, в 1994 році - народним депутатом України.

Янко С.В. - доктор технічних наук, дійсний член Академіїгірничих наук України, голова Всеукраїнськогогалузевогооб'єднанняорганізаційроботодавціввугільноїпромисловості «Укрвуглероботодавці», член Громадськоїколегії при Міністерствіпаливата енергетикиУкраїни (з червня 2005), Заслуженийшахтар УРСР, нагороджений медалями „Шахтарська слава”, „шахтарська доблесть, орденами „Трудового червоно прапора”, „Святого великого князя Володимира”, „Знаком пошани”.

Вчитель: Я сподіваюсь, що цей список видатних особистостей з роками ще буде продовжуватись. І може через деякий час і ваші імена прославлять Донеччину.

5. Конкурс  екскурсоводів музею

Виступи екскурсоводів гр. КК-10, КК-8, ПМ-17

Вчитель: І наприкінці уроку пропоную всім невеличку вікторину. Визначимо, хто ж кращий знавець рідного краю.

1. Коли була утворена Донецька область?

2.  Коли було засновано місто Селидове?

3. Назва поселення на якому було засновано наше місто Селидове?

4.  Хто автор вірша „ Любіть Україну, як сонце любіть…” ?

5. Гасло Донецької області?

6. Назвіть почесних громадян Селидового.

6. Підсумок уроку

 

docx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку