Урок "Козацькому роду нема переводу"

Про матеріал
Розробку можна використати, як матеріал з виховної роботи. Містить посилання на інтерактивні вправи.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Козацькому роду нема переводу.

 

 

 

 

 

 

                                                                      Виконала:

                                                                       Комір Я.В.

 

 

 

 

 

 

2023

 

 

Тема заходу:  Козацькому роду нема переводу.

Мета:

  •  Пригадати факти про  козаків, ознайомитись  з укладом життя, вірою та традиціями козаків.
  • Розвивати інтерес до історичного минулого України.
  • Виховувати почуття національної самосвідомості.

 

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні І наше діло праведне й святе. Бо хто за що, а ми за незалежність. Отож нам так і важко через те (Ліна Костенко)

     Ці слова описують український народ найкраще, адже існування вільних українців завжди було під загрозою. Однією з величних сторінок становлення української державності є період козацтва. Сьогодні ми пригадаємо деякі факти про козаків.

   Давайте спробуємо створити асоціацію до слова «козак», створивши хмару слів (https://wordart.com/create)

 

C:\Users\Яна\Desktop\Word Art (2).png

      

Слово « козак» означає «вільна людина». Перші згадки про козаків датуються 1489 р. Величезний вклад в історію нашої державності зробили ці мужні воїни, багато пам’яток козацтву й досі нагадують про героїчне минуле, пов’язують кожного з своїм давнім корінням. Спробуємо пригадати деякі з історичних пам’яток козацтву та їх розташування,  виконавши вправу LearningAppshttps://learningapps.org/display?v=pfmx7rtv323

     Як і кожна влада козаки мали свої атрибути та символи. Спробуймо знайти їх у вправі «Дешифратор»  https://childdevelop.com.ua/generator/letters/puzzle.html

       

Клейноди — відзнака, атрибути і символи військової та цивільної влади й окремих військових і цивільних урядів.

       Булава-  у сучасному розумінні булава для українців не лише історичний вид зброї, а насамперед символ влади та мужності козаків, так само як і національний символ. З простої зброї вона пройшла довгий шлях спочатку ставши гетьманським клейнодом, а в подальшому і символом президентської влади в Україні.

     Печатка- лицар в шапці набакир, з мушкетом на плечі, з шаблею та козацьким рогом. Печатка запорожців відрізнялася тим, що біля козака була ще зображена могила (курган) зі списом на ній, що означало прикордонну службу запорожців. Ці печаті були надані Баторієм. Крім того, кожний полк на Запоріжжі мав свою печатку.

     Хоругва - старовинний бойовий прапор, що був поширений серед козаків. На корогвах, найчастіше золотом і сріблом, вишивали образи Покрови Пресвятої Богородиці Діви Марії — заступниці козацтва й Запорозької Січі, Спасителя, Архистратига Михаїла, лицарські хрести.

   Сурма — один із видів козацької дерев'яної труби , грали на ньому «сурмачі». Має східне походження. Використовувався військовими музиками.

    Бунчук — відзнака гетьмана і кошового, зберігалася у бунчужного. Козацький бунчук був зроблений з насилених один на один кінських хвостів, пофарбованих в червоний колір, зверху бунчука була сплетена з чорно-червоного волосся шапочка, з-під якої йшли такого ж кольору сплетені коси, які, в свою чергу, переплітались нижче з волоссям хвоста. Зверху на чверть ліктя вище була прикріплена позолочена латунна «галка». 

     Пірнач - різновид булави, що являла собою металеву головку з гострими виступами, насаджену на держално. Мав форму срібної або позолоченої палиці, довжиною близько півметра, з литою кулеподібною головкою, до якої кріпилися від чотирьох до декількох десятків металевих пластин, прямокутної, трапецевидної, трикутної або ажурної форми. 

       Козацькі приказки та прислів’я (їх ще називають «приповідки») віками живуть в українських сім’ях. Вони є виявом великої мудрості нашого народу.

Необхідно встановити відповідність в приказках,  виконавши вправу

https://learningapps.org/display?v=p38hncsoj23
    Багато інформації про козаків відомо Вам з різних предметів,  свої знання спробуємо перевірити  виконавши завдання вікторини в сервісі KAHOOT , код  гри  - 07524694 .

     Протягом сьогоднішньої зустрічі ми згадали героїчну історію нашої держави за часів козацтва. Потужним ехом хай віддзеркалюються в вашій душі  чесноти справжніх козаків. Хочеться завершити нашу зустріч віршем Ігора Козака « На варті нації», який вказує нам не тільки на основні риси козацького воїнства, а ще й на те, що наші мужні воїни, що зараз боронять суверенітет нашої держави її честь та свободу,вписали в свій генетичний код найкращі риси пращурів, продовжили тернистий шлях козаків в боротьбі за національну гідність,за право жити на своїй рідній землі.

 

 

НА ВАРТІ НАЦІЇ

Козаче, воїне величний,
Прославлений ти у віках!
У куряві, в гарячих битвах
Ти торував свободі шлях.

 

Бурлив Дніпро, іржали коні,
Степи виднілись в близині.
З османським Кримом в прикордонні
Могутні козаки жили.

 

Були відважні і сміливі,
Відстоювали наш нарід,
Щоб зазіхнути окупанти
На Січ козацьку не змогли.

 

Віками боремось за Волю,
Низький доземний вам уклін,
Славетнії козацькі вої,
Що українство зберегли.

 

Не дали розтоптати парость, 
Корінням дали прорости
Могутній нації незламній
На Богом даній нам землі!

Ігор Козак

 

 

docx
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку