Урок "Кулінарний пазл"

Про матеріал
Тема уроку "Розв’язування задач на відсотки". Урок - квест для 6 класу до теми "Відсотки".
Перегляд файлу

 

Математичний квест «Кулінарний пазл»

Позакласний захід з математики для учнів ІІІ курсу

Тема: Розв’язування задач на відсотки.

Мета заходу: 

  •                   формувати навички навчально-пізнавальної, інформаційної та комунікативної  компетенцій, а саме розвивати творчий потенціал, вміння орієнтуватися в різноманітних ситуаціях, спілкуватися з учасниками квесту, працювати в команді, розвивати творчу активність учнів, співпрацю, логічне мислення, увагу, пам’ять, швидкість реакції;
  •                   виховувати культуру математичного мислення, вміння працювати в команді задля досягнення спільної мети;
  •                   розвивати здібності учнів до математики, підвищити мотивацію та інтерес до вивчення математики;
  •                   відпрацювати методику квесту.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент. Перевірка відсутніх.
  2. Мотивація навчальної діяльності.  Повідомлення теми і мети уроку.

Любі діти, я вас зараз запрошую до участі у математичному квесті «Кулінарний пазл».

Квест – це гра, в якій учасники будуть проходити запланованим маршрутом і виконувати завдання для досягнення кінцевого результату. Зверніть увагу на те, що на проходження завдання квесту у вас буде чітко відведений час. Проходити квест ви будете у групах.

У грі беруть участь дві команди. Кожна з яких отримує мапу із маршрутом, за яким треба пройти кожен пункт . На кожному етапі учні отримують завдання. Виконавши кожне завдання, команда отримує один елемент пазла, з яких наприкінці має скласти єдину картинку-страву. Останній елемент учні отримають на фініші.

 Команди обирають капітанів та назву. Що ви побажаєте один одному перед початком нашого математичного квесту?

  1. Актуалізація опорних знань.

Повторення правил роботи в групі.

       1. Команда має працювати  дружно та злагоджено.

2. Участь повинні приймати  усі учасники .

  1. За завданням підходить учень.
  2. Прислухатися до порад товаришів.
  3. За шум чи грубе порушення дисципліни  команда отримає штраф (на 1 хв відсторонюєтеся від участі)
  4. Коли команда виконала завдання , вони взявшись за руки піднімають їх вгору.
  5. За кожне правильно виконане завдання  - команда отримує пазл.

Оголошую старт квест – уроку! Бажаю всім успіху!

 

4. Закріплення вивченого матеріалу.

Завдання 1.  “Розминка”

За допомогою сигнальних карт “правильно”(зелена), “не правильно” (червона) вам потрібно визначити правильність твердження. Команда, яка найбільше дасть правильних відповідей, має змогу першою обрати мапу маршрута.

Маршрут №1. Старт -  І страва – Салат -  Сніданок – Десерт – Гарнір - Фініш

Маршрут №2. Старт – Сніданок – Десерт –  Гарнір - Салат - І страва - Фініш

Завдання 1.  “Вікторина ”   Запитання:

  1. 1 % – одна сота частина числа.   (так)
  2. 4% можна подати як 0,4         (ні, 0,04)
  3. Число 7 становить 700%    (так)
  4. 12% від 100 становить 12.   (так)
  5. Щоб перетворити число у відсоток, потрібно число поділити на 100.  (ні, помножити на 100)
  6. Щоб перевести відсоток у число, потрібно кількість відсотків поділити на 100.  (так, число поділити на 100).

Завдання 2.  “Відновіть рецепт ”   ( І страва)

  Відновіть рецепт борща:

Інгредієнти на 7,5 л води:

  • М'ясо – 1,2 кг
  • Квасоля – становить 18% від маси м’яса
  • Капуста - 31% від маси м’яса
  • Морква - 1 шт
  • Буряк (середнього розміру) - 300% від кількості моркви
  • Картопля – 43% маси м’яса
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт
  • Зелень  - 1 пуч.
  • Часник - 10 зуб.
  • Томатна паста - 3 ст. л.

Завдання 3.  “Розмальовка” (Сніданок)

 Зафарбуйте відповідну кількість відсотків продукту та вклейте в текст. 

Оладки з яблуками

Цей простий рецепт ніжних і повітряних оладок подобається всім: як дорослим, так і дітям. Процес приготування оладок дуже простий. Це відмінний варіант сніданку для всієї родини.
Інгредієнти:

кефір 2,5-3% - 250 мл;
цукор - 2 ст. л.;
яблуко - 1 шт.;
борошно - 190 г;
сода харчова - 5 г;
сіль - щіпка;
рослинне масло для смаження.

Процес приготування оладок з яблуками.

  1. В миску виливаємо 25% кефір кімнатної температури і додаємо 10% харчової соди. Потім додаємо20% цукру і 100% солі.
  2. Потім просіваємо 20% борошна і перемішуємо до однорідності, щоб не було грудочок. Тісто повинно вийти середньої густини і не повинно розтікатися на сковорідці.
  3. Очищаємо 50% яблук і нарізаємо на дрібні шматочки, додаємо в тісто і перемішуємо.
  4. Наливаємо рослинне масло, викладаємо оладки. Смажимо на середньому вогні з обох сторін.
  5. Смачного!

Завдання 4.  “Вартість салату”  (Салат)

Три порції салату «Цезар» коштує 96 грн, що становить 48 % вартості  всього салату. Яка повна вартість такого салату?

Завдання 5.  “Десерти ”  (Десерт)

Основою багатьох десертів є молоко. І від жирності молока залежить смак та консистенція страви. Тому визначимо відсоток жирності молока, якщо з 250 кг молока отримали 15 кг жиру.

Завдання 6.  “Велике замовлення”    (Гарнір)

Кухарю необхідно приготувати 20 порцій битків по 150 грам в кожному. Скільки потрібно взяти м’яса, якщо при смаженні воно втрачає 30% своєї маси. (Відповідь вкажіть наближено до десятих)

 

5. Рефлексія.

 - Візьміть смайлик і побудуйте вежу ваших досягнень на кінець заняття.

Мені все вдалося – зелений смайл.

Виникали трунощі – жовтий смайл.

Потрібно ще попрацювати – червоний смайл.

6. Підсумок. Нагородження команд.  Наш математичний квест наближається до кінця. Сьогодні ви показали свої знання та уміння, вашу кмітливість та винахідливість.

Ліна Костенко писала: «А що таке життя? Це те, що переждалось? Чи все-таки життя – це те, що відбулось?»  Вважаю, що сьогоднішня наша зустріч відбулася.

Дякуємо всім за участь у квесті і бажаємо вам вдалої самореалізації і успішних життєвих квестів у майбутньому.

 

7.Д/з. Повторити правила знаходження відсотків. Створити рецепт із використанням     відсотків за малюнком пазла.

 

 

 

 

 

Маршрут № 2.

Маршрут № 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 липня 2022
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку