Урок-квест "В країну рідної мови"

Про матеріал
Для дистанційного навчання використовуйте презентацію, якщо ви працюєте онлайн. Також ви можете надіслати квест учням у форматі презентації або PDF для індивідуальної роботи. Якщо ви надіслали завдання індивідуально, щоб отримати зворотній зв’язок запропонуйте учасникам надіслати на електронну пошту або вайбер відповіді у ворді або скрін /фото своїх робіт(відповідей) обов’язково вказавши прізвище, ім’я та клас в якому навчаються учні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-квестдо Дня української писемності та мови«Подорож в країну рідної мови»

Номер слайду 2

Історія свята День української писемності та мови – державне свято, яке було започатковано 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови", а також в цей день вшановують пам'ять Преподобного Нестора-Літописця – монаха Києво-Печерського монастиря, першого давньоруського письменника, послідовника творців слов’янської писемності Кирила й Мефодія. Саме Нестор-Літописець традиційно вважається одним із авторів «Повісті минулих літ». Цікаво знати, що раніше існувала традиція: 9 листопада, привівши дитину до школи, батьки йшли до церкви, щоб поставити свічку перед образом Преподобного Нестора й помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні. День української писемності та мови – це свято, коли в нас є нагода «вклонитися» рідній мові – її красі та виразності, влучності та розмаїтті.

Номер слайду 3

Маршрутна карта. Зупинка «Асоціативний кущ»Зупинка «Вірш про мову»Зупинка «Дешифратор»Зупинка «Чи знаєш ти алфавіт?»Зупинка «Українське слово»Зупинка «Знавець фразеологізмів»Зупинка «Ключ до знань»Зупинка «Скриня для душі»Зупинка «Збери прислів'я»

Номер слайду 4

Маршрутна карта. Зупинка «Асоціативний кущ»Зупинка «Вірш про мову»Зупинка «Дешифратор»Зупинка «Чи знаєш ти алфавіт?»Зупинка «Українське слово»Зупинка «Знавець фразеологізмів»Зупинка «Ключ до знань»Зупинка «Скриня для душі»Зупинка «Збери прислів'я»

Номер слайду 5

Зупинка «Асоціативний кущ»

Номер слайду 6

Мова - це віконця, через які людина бачить світ…В. Сухомлинський. Зупинка «Асоціативний кущ»Розшифруйте анаграми та складіть асоціативний кущ слова «мова». МОВАДІРНАДІЙНАЛОМЕАТАЛАКРИСТАЧИРАЩИТАБАГАНОВАЛИКАЛИВЕЧНА

Номер слайду 7

Зупинка «Вірш про мову»

Номер слайду 8

Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь. Т. Шевченко. Зупинка «Вірш про мову»Складіть вірш-сенкан до слова «мова». МОВАПерший рядок складається з одного слова (іменника) – назва поняття. У другому рядку представлений опис, що складається вже із двох слів (прикметників). Третій – визначає характерні дії й складається із трьох слів (дієслів). У четвертому рядку формується фраза, що складається з чотирьох слів і виражає ставлення до теми. Останній рядок складається з одного слова (синоніма до теми), у якому відбито суть або сформульований висновок.

Номер слайду 9

Зупинка «Дешифратор»

Номер слайду 10

Освіта – це вид гігієни. Письмо з помилками – то як невимиті руки чи зуби. В. Стус. Зупинка «Дешифратор»Розшифруйте дешифратор та дізнайтеся назву першого друкованого підручника в Україні. 12345 А Б ВГ Д ЄЖ З ИК Л МН О П67890 Р С ТУ Ф Х Ц Й ШЩ І ЬЧ Е Ю Я174116

Номер слайду 11

Зупинка «Чи знаєш ти алфавіт?»

Номер слайду 12

Птицю пізнати по пірю, а людину по мові. Українське прислів'я. Зупинка «Чи знаєш ти алфавіт?»За одну хвилину впишіть пропущені літери в українському алфавіті.

Номер слайду 13

Зупинка «Українське слово»

Номер слайду 14

Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта. О. Гончар. Зупинка «Українське слово»Розшифруйте слово використовуючи український алфавіт та дізнайтеся, що означає слово бузько в українській мові? 224221916

Номер слайду 15

Зупинка «Знавець фразеологізмів»

Номер слайду 16

Бринить – співає наша мова, чарує, тішить і п'янить. О. Олесь. Зупинка «Знавець фразеологізмів»Відновіть фразеологізм, вставляючи на пропущене місце слово. Слова: руки, тиждень, бити, очі, колесо, ніс, рак, голова, вовк, коліна Крутитися як білка в …Замилювати … Голодний як …Пекти … Байдики … Викинути з … Задирати … Море по …Сім п'ятниць на …Умивати …

Номер слайду 17

Зупинка «Ключ до знань»

Номер слайду 18

Мова вдосконалює серце і розум народу, розвиває їх. О. Гончар. Зупинка «Ключ до знань»Розшифруйте ребус та дізнайтесь, що є ключем до всіх знань. Складіть ваш варіант ребусу до відгаданого слова.3

Номер слайду 19

Зупинка «Скриня для душі»

Номер слайду 20

Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаємо її, розвиваймо її. М. Рильський. Зупинка «Скриня для душі»У всіх рядках закресліть літери, які повторюються більше ніж два рази. З літер, що залишилися складіть слово та дізнайтеся, яке слово в перекладі з інших мов означає «скриня для душі». ДБПЗРІЮФСГБВЯГЛПЮЯФДІЗРОГСТВСЕФЯКЗЮРДАВГПРВідповідь:

Номер слайду 21

Зупинка «Збери прислів'я»

Номер слайду 22

Книги – морська глибина! Хто в них пірне аж до дна, Той, хоч і труду мав досить. Дивнії перли виносить І. Франко. Зупинка «ЗБЕРИ ПРИСЛІВ’Я»Рідна мова — це музика. Рідна мова — не полова: Хто мови своєї цурається, Добрим словом мур проб'єш, Будь господаремй малювання душі людської.її за вітром не розвієш.хай сам себе стидається.а лихим і в двері не ввійдеш.своєму слову.

Номер слайду 23

Дякую! Ви молодці!

pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку