Урок "Література рідного краю. Пісенне багатство Житомирщини"

Про матеріал
Розробка уроку з української літератури на тему: "Пісенне багатство Житомирщини". Застосовано такі форми роботи, як індивідуальне випереджувальне завдання, відеоперегляд та аналіз матеріалу, презентація (також власна розробка).
Перегляд файлу

Бобровницька Наталія Вікторівна,

вчитель української мови і літератури

Житомирської ЗОШ № 10,

кандидат філологічних наук

 

Урок української літератури в 7 класі

Тема. ЛРК № 1. Пісенне багатство Житомирщини

Мета: ознайомити учнів з пісенним багатством Житомирщини; розвивати комунікативні вміння; виховувати повагу до культурного надбання рідного краю.

Типу уроку: комбінований

Використані джерела:

1. Бобровницька Н. В. Особливості віршування народних пісень (за збіркою «Пісні рідного села», уклад. А. Путь). Народознавчі зошити. 2013. №  4 (112), липень-серпень. С. 718-721

2. Бобровницька Н. В. Специфіка віршування українських народних пісень (за збірками «Пісні рідного села», уклад. А. Путь; «Народні пісні Житомирщини (З колекцій збирачів фольклору)», уклад. Л. Єфремова). Вісник Запорізького національного університету: Збірник наукових праць. Філологічні науки. Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2014. № 1. 298 с. С. 12-20

3. Зразковий аматорський фольклорний ансамбль «Джерельце» Житомирського обласного Центру народної творчості [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.tvorchist.com.ua/pages_55.html (Дата звернення: 11. 09. 2021 р.)

4. Народні пісні Житомирщини (з колекцій збирачів фольклору) / Упоряд. та вступ. стаття Л. О. Єфремової; НАН України, ІМФЕ ім. М. Т. Рильського.  К. : Наук. думка, 2012. 723 с. : ноти, карти.

5. Народні та зразкові аматорські фольклорні колективи Житомирщини [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://dostup.pravda.com.ua/request/17802/response/29700/attach/3/attachment.doc (Дата звернення: 11. 09. 2021 р.)

6. Пісні рідного села / Упоряд. А. Путь.  К. : Мистецтво. 1987. 151 с.

7. Поліський академічний ансамбль пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти [Електронний ресурс]. Режим доступу:  https://filarmonia.zt.ua/poliskij-akademichnij-ansambl-pisni-i-tancyu-lonok-im-ivana-sloti/ (Дата звернення: 11. 09. 2021 р.)

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

Прекрасний край життя і миру
Заплів ти щастя у вінок
З душею, з піснею, зі словом,
І сяйвом посмішок жінок

Олег Мельник

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Бесіда за питаннями:

  • Що таке коломийка?
  • Поясність поняття «Коломийковий вірш».
  • Які коломийки Ви вивчили? Розкажіть напам’ять.

 ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку.

Бесіда за питаннями:

(1. За місцевою легендою місто започатковано близько 884 року, і свою назву одержало від імені руського дружинника київських князів Аскольда та Діра – Житомира, що нібито відмовився служити Олегу, сховався у лісах і оселився на високій скелі при злитті рік Кам'янки і Тетерева. Згодом над глибоким урвищем над Кам’янкою збудували дерев'яний замок.

2. Інша легенда свідчить, що древнє городище – майбутній Житомир – виникло як центр племені житичів, що входило у племінний союз древлян. Назва міста – мир житичів, як і самого племені, основним заняттям якого було хліборобство, виникла від важливої в цьому краї культури – жита, що культивується тут із незапам'ятних часів. Є свідчення про те, що в давнину навіть у центрі міста сіяли жито, ячмінь. Про місто говорили: «мир і жито», «мир житичів». Можливо також, що Житомир – це скорочена форма від слова «животомир», тобто символ мирного спокійного життя).

- У Житомирській області існує велика кількість фольклорних колективів. Про найвідоміші з них дехто з Вас сьогодні готував повідомлення (Повідомлення учнів про Народні та зразкові аматорські фольклорні колективи Житомирщини. Зразковий аматорський фольклорний ансамбль «Джерельце» Житомирського обласного Центру народної творчості. Поліський академічний ансамбль пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти).

ІV. Основний зміст уроку

Розповідь вчителя (презентація про пісні Житомирщини)

Найбільш правдиво народнопісенне мистецтво деревлян на території Житомирщини представляють календарно-обрядові та родинно-обрядові пісні. У колядках і щедрівках зображено основні життєві цінності переважно сільського населення краю.

Календарні вірування древлян яскраво представлені й у системі народних обрядів, зокрема у закликанні весни.

Найбільший інтерес викликають жнивні пісні Житомирщини, у яких найкраще збереглися давні мотиви зажинок, жнив та обжинок.

Чимало зафіксовано й весільних пісень.

Серед соціально-побутових на Житомирщині побутують козацькі та чумацькі, рекрутські й солдатські, наймитські й заробітчанські, історичні, невільницькі тощо.

Зафіксовано на території Житомирщини й колискові та дитячі речитативи, балади, необрядову лірику, жартівливі й танцювальні пісні.

На Житомирщині фіксували народні пісні такі видатні діячі культури й мистецтва, як М. Лисенко, Леся Українка, К. Квітка, О. Маркович, Т. Рильський, В. Верховинець, А. Конощенко, М. Гайдай та ін.

V. Підсумок уроку

Бесіда

  • Що нового Ви сьогодні дізналися про своє рідне місто?
  • Які фольклорні колективи існують у Житомирі?
  • Які народні пісні зафіксовано на території нашого рідного краю?
  • Хто з відомих людей записував пісенні твори на Житомирщині?

          VІ. Домашнє завдання

Повторити весь матеріал по соціально-побутових піснях та коломийках. Підготуватися до контрольної роботи.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дем'янець Віта Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
15 вересня 2021
Переглядів
2828
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку