Урок-літературний журнал "Калейдоскоп цікавих фактів"

Про матеріал
Конспект уроку-літературного журналу "Калейдоскоп цікавих фактів" входить до складу методичної збірки "Організація групової роботи на уроках зарубіжної літератури" (2019 рік). Автор - Савастеєнко В.В., вчитель Миргородської гімназії імені Т.Г.Шевченка.
Перегляд файлу

Урок 12

Урок-літературний журнал «Калейдоскоп цікавих фактів»

9 клас

 

Мета:

  •                 навчальна: поглибити знання учнів  про життя і творчість зарубіжних письменників, яких вивчають у 9-му класі, сприяти творчо–асоціативній діяльності, показати багатогранність світу митців;
  •                 розвивальна: розвивати навички виразного читання й аналізу поетичних творів, розвивати дослідницькі та комунікативні навички;
  •                 виховна: виховувати шанобливе ставлення до духовних надбань різних народів.

Обладнання: мультимедійна презентація, книжкова виставка творів зарубіжних письменників, їх портрети.

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

1. Перевірка готовності груп до проведення уроку (випереджальне завдання).

2. Пояснення умов проведення усного журналу.

 

ІІ.МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Слово вчителя:

Благословенна та ясна година ,

Коли «Буквар» до рук бере дитина.

Коли читає  «Кобзаря» юнак,

Коли Франка «огромнії» сонети

підносять дух,

Коли говорять Ґете і Шекспір,

Міцкевич, Лермонтов, Бальзак…

 

   Говорячи  поетичними рядками  Дмитра Павличка, це далеко не весь перелік видатних митців художнього слова, знаних у світі, твори яких вивчаються в українській школі. Звичайно, розповісти про всіх письменників за 45 хвилин неможливо, тому ми зосередимося на цікавих фактах про митців, творчість яких вивчається у 9 класі. Ці цікавинки не згадуються в підручниках, але допомагають нам уявити не ідолів, а звичайних людей. Сьогодні ми представимо Вашій увазі проект у вигляді круглого столу. Кожна група отримала випереджальне завдання: підібрати 10 цікавих фактів з життя зарубіжних письменників і поетів. Отже, до праці.

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. СПРАЙМАННЯ Й ЗАСВОЄННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

 

Результат пошуку зображень за запитом "шиллер цікаві факти з життя"Сторінка 1 (перша група).

Йо́ганн Во́льфґанґ фон Ґе́те

1. Ґете свої перші опубліковані вірші Гете написав у 16 років. Вони були присвячені дочці господарки будинку Анні Катаріні Шенкопф на прізвисько Кетхен, яка була старшою за нього на три роки. Вона була його першим великим коханням.

2. Прожив він 82 роки, і за цей час встиг написати безліч робіт, які тоді розліталися по всьому світу. І зараз вони вивчаються майже в кожному курсі філософії.

3. Ґете  народився дуже хворобливою дитиною. Тому, з самого дитинства, він намагався вести здоровий спосіб життя. Він повністю відмовився від усіх шкідливих звичок і вперто займався спортом.

4. До речі, Ґете  зовсім не міг терпіти дим, від нього у поета і філософа були проблеми зі сном і жахливі головні болі.

5. Ґете  не тільки багато і добре писав про любов. Поет і сам палко кохав. У свій час він, вже будучи в похилому віці, зробив пропозицію дівчині, якій тоді було всього 20 років. Сам він ласкаво називав її "донечка". Незважаючи на все це, він отримав відмову.

6.  Ґете цілком серйозно ставився до астрології, вважав, що його народження відбулося за вдалого розташування зірок на небі. Він, розпочинаючи якусь справу, незмінно звірявся з астрологічним прогнозом.

7. Ґете  захоплювався квітами, особливо фіалками, займався їх розведенням вельми оригінальним способом: виходячи на прогулянку, брав пакетик з насінням з кишені і висипав у підходящому місці.

8. Навіть зараз все ще є квіти, посаджені самим Ґете: передмістя Веймара досі прикрашені "квітами Ґете ".

9. Гете займався не тільки літературою і живописом, але і природознавством, особливо вченням про колір. Його книга «Про кольорознавство» вийшла в 1810 році. На відміну від звичайної теорії Ньютона про спектральні кольори, Гете вважав, що світло не складається з окремих кольорів.

10. Помер поет і філософ рівно в 12 годин дня, коли і народився. Ґете  дуже серйозно застудився, і, будучи вже у віці 82 років, не зумів вилікуватися. Останніми словами філософа були "будь ласка, закрийте вікно".

Джерела:

https://znaj.ua/society/den-narodzhennya-gete-cikavi-fakty-pro-poeta

https://dovidka.biz.ua/yogann-gete-tsikavi-fakti/

 

Результат пошуку зображень за запитом "шиллер цікаві факти з життя"Сторінка 2. (друга група).

Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер

 

1. Предками поета із материного та батькового боку були прості сільські булочники.

2. У дитинстві Фрідріх багато хворів, тільки до підліткового віку він зміцнів. Грамоті навчався з 6 років. Першим його учителем був пастор.

3. У дитинстві Фрідріх наслідував своїх вчителів. 7-річний хлопчик, ставши на стілець і одягнувши чорний фартух на зразок пасторської мантії, з серйозним виглядом читав проповідь з уявної кафедри.

4. Улюбленим його заняттям також було грати в театр: з паперу він вирізав персонажів, сестра розфарбовувала фігури і на саморобній сцені з товаришами вони влаштовували драматичні дійства.

5. Були у Шиллера і дивацтва. Одним із них була звичка налаштовуватися на творчий лад, вдихаючи аромат… гнилих яблук.

6. Одягався і тримався він як можна більш просто; відмітними його рисами були скромність, простота, відсутність будь-якої химерності.

7. Шиллер ненавидів павуків і дуже любив ліловий колір та лілії.

8. Один час щоб розплатитися з боргами, він став посилено працювати, проводячи за письмовим столом по 14 годин на добу. Такий спосіб життя надірвав його здоров’я. Він сильно захворів на запалення легенів та так, що з лекцій його забирали буквально на ношах.

9. У 1791-му навіть прокотилась чутка, що Шиллер помер. Особливо ця звістка вразила датських шанувальників творчості драматурга. Три дні в Данії тривали траурні церемонії в пам’ять про Шиллера. А тим часом сам Фрідріх разом з дружиною приїхав на лікування в Карлсбад, де він і дізнався про власну «кончину». Масштабні жалобні заходи, організовані на його честь, подіяли на Шиллера краще будь-яких ліків.

10. 45-річний Шиллер помер у Веймарі від туберкульозу 9 травня 1805 року. У його паперах знайшлася ще маса нових поетичних творів і більше 25 сюжетів трагедій і драм.

Джерела:

https://dovidka.biz.ua/fridrih-shiller-tsikavi-fakti/https://sites.google.com/site/jogannkristoffridrihsiller/cikavi-fakti

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення3 сторінка (третя група).

Генріх Гейне

1. Генріх Гейне був далеким родичем засновника теорії соціалізму Карла Маркса по материнській лінії. Однак вони познайомилися в Парижі в 1843 році і не підозрювали про свою спорідненість.

2. Поет Генріх Гейне одружився на Євгенії Мірат – неосвіченій, грубій і недалекій продавщиці із взуттєвого магазину.

3. Його любов брала інколи дивні форми, так що поет залишив заповіт, за яким все майно переходить Євгенії з однією умовою – вона повинна обов’язково вийти заміж після його смерті. За словами письменника, таким чином хоча б одна людина буде шкодувати про його смерть.

4.  Після закінчення Дюссельдорфської ліцею батько помістив Генріха в одну з франкфуртських банкірських контор для вивчення вексельної справи, а потім – прикажчиком в бакалійний склад.

5. Завдяки сприянню впливового дядька Соломона Гейне, Генріх відкрив комісіонерську контору, але "успішно" провалив справу менше, ніж за півроку. 

6. Перебуваючи у дядька Соломона, він закохався у свою кузину Амалію. Любов залишилася без відповіді, і всі переживання Генріха знайшли вихід у його віршах – в «Книзі пісень».

7. Влітку 1848 року по Європі пройшов слух про смерть поета, насправді ж він, попрощавшись в травні з білим світом, виявився прикутим до ліжка через важку хворобу. 

8. В останнє десятиліття життя Гейне був прикутий до ліжка, ці вісім років він називав «матрацною могилою» (поет хворів на туберкульоз спинного мозку).

9. Генріх Гейне помер 17 лютого 1856 року в Парижі і був похований на кладовищі Монмартр.

10. У час гітлерівської Німеччини твори Гейне були під забороною.

Джерела:

https://dovidka.biz.ua/genrih-geyne-tsikavi-fakti/

oipopp.ed-sp.net/public/oipopp/repository/dcr/4836_1_0.doc

http://znaimo.com.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "байрон"4 сторінка (четверта група).

Джордж Ноел Гордон Байрон

1. Батьком Джорджа Байрона був капітан Джон Байрон, який на флоті через свій характер отримав прізвисько «Mad Jack» (Божевільний Джек). Мабуть, від батька він і отримав свій непростий та запальний характер.

2. Байрон успадкував титул лорда ще в дитинстві. В десять років йому також перейшло у спадок Ньюстедське абатство, але через фінансові труднощі в родини Байронів не було можливості утримувати цей старовинний маєток.

3. Сьогодні в абатстві Байрона зберігається велика колекція особистих речей поета, серед яких його фехтувальна маска, боксерські рукавиці і ліжко, яке він умудрився привести з собою з Кембриджа.

4. Коли Байрон навчався в Кембриджі, він спробував провести в гуртожиток свого улюбленого бульдога, але щодо собак була сурова заборона. Тоді Байрон купив прирученого ведмедя, і керівництву довелось змиритись.
5. Байрон дуже любив тварин і навіть в своєму заповіті він вказав, що хоче бути похованим біля могили любленого собаки ньюфаундленда Ботсвана, однак його воля не була виконана. Поета похоронили в родовому склепі в церкві біля абатства.

6. Єдиною вадою Байрона була кульгавість, яка була викликана помилкою акушерки під час народження Джорджа, що призвела до паралічу сухожиль. Намагаючись виправити свою фізичну ваду, Байрон серйозно займався спортом, став стрільцем, боксером, наїзником, плавцем.

7. Байрон легко міг проплисти 5 миль (9 км). У 1810 р. за годину і десять хвилин переплив протоку Дарданелли (шириною понад 4 км). Під час змагань у Венеції в 1818 p. протримався на воді 4 години 20 хвилин.

8.Фізично загартований і сильний, Байрон, однак, був напрочуд примхливим щодо своєї зовнішності й здоров'я. Знаючи за собою схильність до повноти, він виснажував себе постійними дієтами, ліками, часто голодував.

9.У січні 1822 р. померла теща Байрона, леді Ноел, яка залишила йому спадок у 600 фунтів, за умови, що він додасть до своїх імен Джордж Гордон ім'я Ноел. Поет залюбки підписував свої особисті листи «Н.Б.» (Ноел Байрон), що асоціювалося для нього з ініціалами Наполеона Бонапарта.

10. Дочка Байрона Августа Ада стала відомим математиком та першим у світі програмістом. Сам Лорд Байрон за життя бачив її всього один раз, через місяць після народження. На честь Ади Байрон названо мову програмування — ADA.

 

Джерела:

https://uk.wikipedia.org/wiki

https://www.factday.net/5-18-bajron-cikavi-fakty.html

 

Результат пошуку зображень за запитом "бальзак"5 сторінка (п′ята група).

Оноре де Бальзак

 

1. Оноре де Бальзак народився в Турі. Батько, Бернар Франсуа Бальзак, чиновник військового відомства, займався постачанням провіанту для армії. Йому було 53 роки, коли народився Оноре. Бернар Франсуа жартома хвалився своєю спорідненістю з давньогалльським рицарським прізвищем Бальзак.

2. В дитинстві у Бальзака було мало друзів. Він славився як похмурий, недбайливий учень. Одинадцять років він провів за смутними стінами різних пансіонів і інтернатів. Найпохмурнішими були для нього сім років перебування у Вандомському коледжі, закритому учбовому закладі, де за щонайменшу провину слідувала прочуханка або темний сирий карцер.

3. Бальзак в юності був боязкий до хворобливості. До тридцяти років він сторонився жінок. Втім, уникав він жінок не з боязні закохатися, він знав, що він коротконогий і незграбний від природи, що він буде смішний, якщо стане, подібно до чепурунів того часу, фліртувати з красунями.

4. Починаючи працювати над новим твором, Бальзак замикався в кімнаті на один-два місяці і щільно закривав віконниці, щоб через них не проникало світло. Писав 18 годин щодня при свічках, одягнений в халат, при цьому тримаючи ноги у холодній воді, що й підірвало його здоров′я.

5. Окрім слави, у Бальзака була ще одна пристрасть: він мріяв стати дуже багатим і заради цього здійснював неймовірні комерційні оборудки. Однак і комерсант з нього не вийшов: його «геніальні» плани закінчувалися черговим фінансовим крахом, письменник дедалі більше заплутувався в боргах, з якими розрахувався лише наприкінці життя.

6. Бальзак прочитував роман у двісті сторінок за півгодини. Дуже любив каву. Найчастіше він випивав по п’ятдесят чашок чорної турецької міцної кави в день. Якщо не виходило зварити каву, Бальзак жменьку зерен кави закидав в рот сухими і жував.

 7. У 1847, 1848 і 1850 роках відвідав Київ. Зупинявся у будинку польських магнатів Ганських на Печерську (неподалік теперішньої вулиці Липської), почав писати нарис «Лист про Київ». Бував у Контрактовому домі на Подолі під час контрактових ярмарків.

8. Він обвінчався зі своєю коханою Евеліною Ганською в Україні, в місті Бердичеві, в костелі Святої Варвари. На момент весілля йому був 51 рік, а через кілька місяців після весілля письменник помер.

9.  У 1847-1850 рр. жив у володіннях своєї коханої у Верхівня (нині – село в Ружинському районі Житомирської області, Україна). Цей маєток Бальзак  часто порівнював із Лувром, коли вперше побачив його зображення на картині, яку отримав в подарунок від Ганської.

10. Оноре де Бальзак помер 18 серпня 1850 року на 52-му році життя. Причина смерті - гангрена, що розвинулася після того, як він поранив ногу об куточок ліжка. Похований у Парижі на кладовищі Пер-Лашез.

 

Джерела:

https://dovidka.biz.ua/onore-de-balzak-tsikavi-fakti/

https://cikavi-fakty.com.ua/najcikavishi-fakti-pro-onore-de-balzaka-podrobici-z-zhittya-pismennika/

 

Пов’язане зображення6 сторінка (шоста група).

Микола Васильович Гоголь

 

1. Гоголь був з багатодітної сім’ї – третьою дитиною із дванадцяти (!) дітей: шість хлопчиків і шість дівчаток. Мати Гоголя вважалася першою красунею Полтавщини, була видана заміж у 14 років за батька письменника, вдвічі її старше.

2. Дитячі роки Гоголя пройшли в батьківському маєтку, в селі Василівка, неподалік від Диканьки, яку пізніше Гоголь уславить своїми творами.

3. Коли майбутній великий письменник навчався в школі, його оцінки були досить посередніми, він був слабкий у мовах, а добре встигав тільки в російській словесності і в малюванні.

4. Гоголь не був одружений. Власну сім’ю Гоголь так і не завів, і, взагалі, невідомо, чи були у нього які-небудь зв’язки з жінками. Щоправда, навесні 1850 року Гоголь робив пропозицію (першу і останню) Анні Вієльгорській, але отримав відмову.

5. У Гоголя була пристрасть до рукоділля. Він любив в’язати на спицях шарфи, кроїти сестрам сукні, ткати пояса, до літа шити для себе шийні хустки.

6. Микола Васильович любив готувати і часто пригощав друзів галушками та варениками. Ще він варив особливий напій з козячого молока з додаванням рому, який жартома називав «гоголем-моґолем».

7. Гоголь був “страшеною солодкоїжкою”. В кишенях завжди носив солодощі, які постійно жував. Особливо він любив гризти під час роботи або розмови шматочки цукру.

8. Гоголь був дуже сором’язливий: якщо в компанії з’являвся незнайомець письменник зникав з кімнати.

9. Гоголь соромився свого носа, і, мабуть, навіть художників просив згладжувати на картинах цей недолік зовнішності. Тому на всіх портретах письменника ніс виглядає по-різному. Можливо, одна з петербурзьких повістей Гоголя не випадково названа «Ніс».

9. Він спав тільки сидячи, боячись, щоб його не прийняли за мертвого. Здійснював тривалі прогулянки по дому, випиваючи в кожній кімнаті по склянці води. Періодично впадав в стан тривалого заціпеніння.

10. Опис майна Гоголя після смерті показав, що після нього залишилося особистих речей на суму 43 рублі 88 копійок. Предмети, що потрапили в опис, були обносками і свідчили про повну байдужість письменника до свого зовнішнього вигляду в останні місяці його життя. У той же час на руках у С. П. Шевирьова залишалися дві з гаком тисячі рублів, переданих Гоголем на благодійні цілі нужденним студентам Московського університету.

Джерела:

https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-mikolu-gogolya/

https://poltava365.com/gogol-22-fakti-pro-zhittya-ta-smert-pismennika.html

 

 

ІV. ПІДСУМКИ УРОКУ.

 

Слово вчителя: нажаль час нашого уроку невблаганно спливає. Я щиро вдячний учасникам нашого круглого столу за цікаві доповіді, цікаві факти з життя, здавалося, всім відомим метрів зарубіжної літератури. Ми продовжимо цю цікаву роботу на наступних уроках. Дякую за увагу.

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 червня 2019
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку