Урок літературного читання. Презентація. Тема "Про перших людей"

Про матеріал
Матеріал уроку. Із книги індіанців кіче «Пополь-Вух». Мета. Ознайомити учнів із священною книгою індіанців племені майя; розширити знання учнів про те, як люди на різних континентах планети уявляли собі створення світу і людини: розвивати навички читання; виховувати повагу до історичної спадщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про перших людей.Із книги індіанців кіче «Пополь-Вух». Акровірш «Небо». Прислів’я.

Номер слайду 2

1. Гра «Шифрувальник». Розшифруйте слова. Чи можете ви пояснити їх значення?25413631424235143142 БДОЖАГААЛДНЕРПУИОРЯЛДАЖБОГЛАДАПЕРУНЯРИЛО

Номер слайду 3

2. Прочитайте деформоване речення. Укожногонародубулисвоїоповідкипротвореннясвіту.(У кожного народу були свої оповідки про творення світу.)1. Слово вчителя.2. Бесіда.— Чи відомі вам імена слов'янських богів? (Дажбог, Перун, Чорнобог, Вирій, Ярило, Сварог, Лада.)— Як ви думаєте, чому їх так називали?— Чи знаєте ви міфи інших народів?— Що вам відомо про релігії племені майя?

Номер слайду 4

IV. Повідомлення теми і мети уроку. В релігії племені майя не було присутніх християнських концепцій гріха, покарання і спокути вона була призначена підтримувати рівновагу природних стихій і забезпечувати родючість землі. Майя вміли зберігати родючість грунтів і перетворювали малопридатні плантації для сільського господарства в поля, де впрошували кукурудзу, боби, гарбузи, какао. їх астронавти дуже точно вираховували цикл руху Сонця, Місяця. Венерн і деяких сузір’їв (зокрема Чумацького шляху).

Номер слайду 5

1. Читання тексту вчителем.— Послухайте уважно

Номер слайду 6

Номер слайду 7

3. Аналіз змісту з елементами вибіркового читання.— Хто персонажі твору?— Прочитайте, яких перших тварин створили Велика Мати і Великий Батько.— Знайдіть у тексті і прочитайте звернення творців до створених звірів та птахів.— Знайдіть і прочитайте п’ятий абзац. Як ви його зрозуміли?— З чого було створено першу істоту?— Розкажіть про другу спробу творців.

Номер слайду 8

4. Робота за малюнком до тексту.— Хто зображений на малюнку?— Чи схожі вони на індіанців?— Зіставте малюнок з текстом. Прочитайте уривок з тексту, який би відповідав малюнку.— Яку назву ви б дібрали до цього малюнка?

Номер слайду 9

5. Робота над акровіршем.— Спробуйте самостійно дописати акровіршсиненько нависаз правікузігріва.

Номер слайду 10

6. Робота над прислів’ями.— Прочитайте прислів'я і поясніть, як ви їх розумієте.

Номер слайду 11

VI. Підсумок уроку.— Чи повірили ви у легенду, яку ми прочитали?— Як ви думаєте: чому люди вірять у Бога і поклоняються Всевишньому?— Чи добре, коли людина у щось вірить?Д/З С.20-22, стисло переказати 

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
25 січня 2023
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку