Урок «Материки, океани і частини світу на географічних картах» та презентація до уроку

Про матеріал
Інтерактивний мультимедійний урок-гра , вчитель початкових класів КЗ «Великолепетиський опорний заклад ЗСО І-ІІІ ст.» Великолепетиської районної ради Херсонської області
Перегляд файлу

КЗ «Великолепетиський опорний заклад ЗСО І-ІІІ ст.»

Великолепетиської районної ради Херсонської області

 

Конспект показового уроку з природознавства

 у 4 класі на тему: 

«Материки, океани і частини світу на географічних картах»

 

 

 

 

 

З досвіду роботи вчителя початкових класів

Черній О.В.

 

 

 

 

 

 

2018-2019 навчальний рік

Мета: формувати уявлення учнів про океани і материки Землі; навчати користуватися картою і позначати на контурній карті океани і материки; розвивати вміння логічно міркувати, чітко висловлювати свою думку, здійснювати взаємоконтроль, узгоджено працювати в групах, парах; виховувати спостережливість, інтерес до географічних знань, дбайливе ставлення до природи.

Мета:

--формування предметних компетентностей:

 продовжувати формувати уявлення про поверхню Землі, її зображення на карті, уміння читати карту і працювати з нею, сформувати уявлення про океани і материки Землі; навчати позначати на контурній карті океани і материки; розвивати пізнавальний інтерес, пам'ять; формувати вміння логічно міркувати, чітко висловлювати свою думку, здійснювати взаємоконтроль, узгоджено працювати в групах, парах виховувати спостережливість, інтерес до географічних знань, дбайливе ставлення до природи;

-- формування ключових компетентностей:

уміння вчитися: розвивати вміння аналізувати, порівнювати, установлювати взаємозв’язки, визначати методи дослідження природи (спостереження);

комунікативної: удосконалювати вміння аналізувати ілюстративний матеріал, під час читання і слухання виділяти важливі за змістом слова, правильно формулювати власні твердження, аргументовано доводити свою думку;

 здоров’язбережувальної: формувати навички дбайливого ставлення до природи, шкільного приладдя;

 соціальної: удосконалювати вміння продуктивної співпраці під час роботи в парах, групах; викликати бажання виявляти ініціативу, пізнавальний інтерес.

Обладнання: фізична карта півкуль, глобус, гра-пазли для визначення материків, океанів на окремих листках, контурні карти, матеріали індивідуальних проектів, картки та завдання для роботи в групах, мультимедійний проектор, екран, презентація.

Тип уроку: комбінований

Форма проведення: інтерактивний мультимедійний урок-гра

Інтерактивні технології: робота в парах, робота в групах, мікрофон, «Займи позицію».

Хід уроку

І. Організація класу

Продзвенів і стих дзвінок

Починається урок.

Тож і ми часу не гаймо

Працювати починаймо.

ІІ. Повідомлення синоптика

  • Як зазвичай ми починаємо урок із повідомлення синоптика.

ІІІ. Перевірка домашнього завдання

Тест

1. За рахунок чого жили первісні люди?

а) мисливства, рибальства;

б) мисливства, рибальства, землеробства;

в) мисливства, рибальства, збирання їстівних рослин.

2. Що примушувало людей розселятися по Землі?

а) необхідність виживати;

б) бажання мандрувати;

в) необхідність вести торгівлю.

 

 3.Скільки народів населяє нашу планету?

а) більше 1 тисячі;

б) менше 3 тисяч;

в) більше 3 тисяч.

 

4. Які людські раси ти знаєш?

а) європеоїдна, монголоїдна, негроїдна;

б) європеоїдна, монголоїдна, негроїдна, австралоїдна;

в) європеоїдна, монголоїдна, негроїдна, антарктидна.

 

5.Чим відрізняються людські раси?

а) зовнішні відмінності, різне походження;

б) зовнішні відмінності;

в) різне походження, розум.

 

6. Що в них спільного?

а) спільна мова, однаковий колір шкіри, здібності до навчання;

б спільна мова, однаковий колір шкіри, однаковий розум;

в) спільне походження, однаковий розум, здібності до навчання.

Взаємоперевірка

Ключ

  1. В
  2. А
  3. В
  4. Б
  5. Б
  6. В

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку . Мотивація навчальної діяльності

1) Мотивація навчальної діяльності

  • Щоб дізнатися, про що буде йти мова на сьогоднішньому уроці, пропоную вам розшифрувати закодовані слова. Для розшифровки необхідно поставити цифри у порядку зростання і з відповідних букв ви отримаєте слово.

Гра «Дешифрувальник»

Кожна група отримує картку – завдання.

 (Слова «Материки»,  «Океани»)

2)Тема. Материки і океани і частини світу на географічних картах.

Спробуйте самостійно визначити мету нашого уроку.

Мета: формувати уявлення учнів про океани і материки Землі; навчати користуватися картою і позначати на контурній карті; розвивати вміння логічно міркувати, чітко висловлювати свою думку, здійснювати взаємоконтроль, узгоджено працювати в групах, парах; виховувати спостережливість, інтерес до географічних знань, дбайливе ставлення до природи.

  • А для чого вам ці знання? Де ви їх зможете використати?

Вчитель. На землі так багато куточків, що приваблюють до себе. Пустеля Сахара і вулкани, що діють, льодовики і коралові острови — усе це так хочеться побачити. І це можливо! Слід тільки мати під рукою карту та пофантазувати.

А ще потрібно знати все про ці материки та океани, водами яких вони омиваються. Тож ми сьогодні повинні навчитися створювати карти, тобто спробувати себе у професії картографів. А щоб створити карту потрібна копітка праця та знання людей різних професій.

 Давайте познайомимось з людьми різних професій, які вивчають нашу планету.

 ІІ. Актуалізація опорних знань. Метод «Мікрофон»

Першими надамо слово журналістам.

Група «Журналісти»

  • Ми хочемо взяти у вас інтерв'ю, щоб перевірити, чи достатньо у вас знань для такої складної роботи.
  •            Що називається географічною картою? (Географічна карта – це зменшене зображення на якій-небудь площині окремих частин земної поверхні або всієї земної кулі.)
  •            Назвіть всі умовні лінії карти. (Екватор, меридіани, паралелі.)
    •            Що вони позначають?
  •                 Меридіани – проведені згори вниз лінії на карті, що з’єднують Північний і Південний полюси, вказують напрям північ – південь.
  •                 Меридіан поділяє глобус на дві півкулі – східну і західну.
  •                 Лінії, проведені зліва направо, називають паралелями, вони вказують напрям схід – захід.
  •                 Екватор – це умовна лінія, паралель, що знаходиться на однаковій відстані від полюсів. Екватор розділяє землю на дві півкулі – Північну і Південну.
  • Яким кольором на карті зображують сушу? (Зеленим, коричневим, жовтим)
  • Яким кольором на карті зображують воду? (Синім, блакитним)

Висновок. Учні класу готові до опрацювання нової теми.

V. Сприйняття й усвідомлення  нового матеріалу

Пропоную вам подивитися відеоповідомлення від дослідників океанів.

 «Океанологи»

Відеоповідомлення

 Це планета Земля, на якій ми живемо.  Блакитним кольором на карті та глобусі зображено моря та океани.  Більша частина  поверхні Землі вкрита водою, тому із космосу планета здається блакитною. Якщо подивитись на глобус, то ти побачиш, що більша його частина теж вкрита водою. На цій карті схематично показано сушу білим кольором, а блакитним – моря і океани. Блакитні океани оточують ділянки суходолу. Давайте познайомимось з океанами нашої планети. Всього на Землі існує 4 океани: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий. Він розташований на північному полюсі. Більша частина його поверхні цілий рік вкрита льодом, тому він так і називається. Усі разом вони утворюють Світовий океан. Поступово ми з вами познайомимось з кожним океаном окремо.

Показ на карті: Отож запам’ятайте, що на нашій планеті 4 океани: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий.

Практична робота

  • У ваших групах є зображення океанів. Виріжте їх, порівняйте їхні розміри  та визначте який з океанів найбільший і найменший?
  • Поясніть яким чином ви це зробили.

(Ми вирізали зображення океанів, потім наклали їх один на одного і визначили, що найбільшого розміру Тихий океан, а найменший – Північний Льодовитий.)

  • А яким чином можна було порівняти розміри океанів не вирізаючи їх?
  • Ми з вами уявимо себе «Дослідниками материків»

Діти, кількість океанів ми визначили, а зі скількох частин складається суша? Ваші припущення (дивлячись на карту)

  • На планеті Земля 6 материків. Ви багато читаєте, дивитесь відеофільми, користуєтесь інтернетом, тож для багатьох із вас ці знання не будуть новими. Пропоную послухати повідомлення та визначити, про який материк іде мова.

(Учні класу вгадують, про який материк іде мова)

Це найменший материк, майже у чотири рази менший за Африку. Розташований у південній півкулі, на великому віддаленні від інших материків. Омивається водами Тихого та Індійського океанів. Поблизу материка розташовується величезна кількість великих і малих островів. Це найпосушливіший материк. Тут багато таких тварин і рослин, які не зустрічаються більше ніде на Землі, наприклад, диво-дерево евкаліпт, коала, качкодзьоб, єхидна, мурахоїд. Але найзнаменитіша тварина цього материка – кенгуру.

(Австралія)

Майже вся поверхня цього материка вкрита крижаним панциром. З берегів материка повільно сповзають льодовики, плавучі крижані гори — айсберги. Це найхолодніший материк. Узимку, в липні, температура досягає –88°С. Тут на багато сотень кілометрів простягаються снігові рівнини. Часто дмуть ураганні вітри. Білий колір снігів і блакитнуватий колір льоду володарюють тут усюди. Але на високих скелях улітку з’являються мохи, лишайники, водорості. Тиша материка іноді уривається криками птахів — альбатросів, чайок і пінгвінів. Тут немає комах. У прибережних водах цього материка багато морських тварин. Найбільші з них — кити, тюлені, морські леви. (Антарктида)

Це найспекотніший материк. Другий після Євразії за розміром. Майже посередині його перетинає екватор. Тут протікає найдовша річка у світі — Ніл. На цьому материку знаходиться найбільша пустеля світу — Сахара. Жива природа вражає багатством і достатком. Мешкає найвища тварина — жираф, прудконогі гепарди, антилопи і страуси, величезні бегемоти і горили. Даний континент омивають Атлантичний та Індійський океани. (Африка)

Це найбільший материк на Землі. Займає 1/3 усієї суші. Найбільш населений у світі материк. Троє з кожних чотирьох жителів планети живуть на цьому материку. Завдяки величезним розмірам материка в різних його куточках склалися різні умови життя. Наприклад, на півночі материка влітку і взимку ходять у хутряному одязі, а на крайньому півдні круглий рік ходять у легкому одязі. Омивається цей континент одразу чотирма океанами. (Євразія)

Вчитель.

У західній півкулі знаходиться 2 материки. Це Північна і Південна Америка, які історично, за традицією,  поєднують в один материк, що має назву “Америка”. Проте за природними умовами ці материки являють собою два зовсім різних світи. За розмірами материк Північна Америка займає третє місце слідом за Євразією і Африкою.

Фізкультхвилинка

Картографи

  • Я обіцяла вам на початку уроку, що ми спробуємо себе в ролі картографів. Тож почнемо цю роботу. Виконайте наступні завдання.

Практична робота

1. Запам’ятати материки нам допоможе гра-пазли. Кожна команда отримує конверт з розрізаним  у вигляді пазлів зображення материка, складає картинку, підписує назву материка, кріпить на мапі. Допоможіть розмістити ОКЕАНИ

2. Визначте як по-іншому називають материки. Для цього використайте матеріал підручника ст.71 та розгадайте ребус.

 Материки Африка, Австралія й Антарктида є водночас і частинами світу. Євразія складається із двох частин світу: Європи й Азії. А два материки, Північна Америка й Південна Америка, належать до однієї частини світу —

Америки. Тобто частин світу, як і материків, шість.

- Тепер вам відомо, що таке материки. А чи знаєте ви, чим відрізняються материки від островів?

Метод « Займи позицію»

(У різних куточках класу висять плакати із написами. Діти повинні прочитати напис і зайняти позицію, тобто визначитись, що означає слово «острів» без попереднього ознайомлення.)

1- ділянки суші оточені з трьох сторін водою, а з четвертою з’єднана з сушею

2 -великі ділянки суші, оточені водою

3 - невеликі ділянки суші, оточені з усіх сторін водою

- Острови теж оточені водою, але мають менший розмір.

(Діти самостійно виводять правило про значення слова «острів»

- Знайдіть острови на карті. (Гренландія, Нова Гвінея, Калімантан, Мадагаскар)

Історія виникнення материків

  • Діти,а чи знаєте ви, що наша планета мала такий вигляд не завжди? Пропоную подивитися відео.

https://www.youtube.com/watch?v=OJhxDrOQ40Y

 Вчені припускають,що в прадавні часи всі материки становили одне ціле. Це був такий собі праматерик, який отримав назву Пангея. Потім він розколовся на кілька частин, які почали дрейфувати в різних напрямках. Так утворилися Північна та Південна Америки, Австралія, Африка та Євразія. Через кілька мільйонів років розташування материків може змінитися.

VІ. Узагальнення й систематизація знань

Практична робота (індивідуальна)

  • Ми вже показали себе в ролі картографів. Перевіримо, чи готові ви подорожувати нашою планетою. Виконайте наступні завдання.
  • Нанесіть на контурну карту назви материків та океанів, які омивають їхні береги.
  • Зачитайте, які материки та океани ви позначили.
  • З якими професіями ми зустрілися сьогодні на уроці?
  • Але є така професія, люди якої турбуються про здоров’я усієї планети. Як ви думаєте, хто ж ці люди?

Екологи

  • Вони надіслали нам до уроку   листа, текст якого є у кожної пари. Зачитай …

Земля! Маленька блакитна кулька у безодні Всесвіту! Земля породжує джерельця і стрімкі потоки, трави і дерева. Вона тримає на собі океани, приймає дощі, сніги й тумани. Земля – це дім, у якому ми живемо! Дім, частиною якого ми є! І як ми будемо себе у ньому поводити, залежатиме наше життя.

Сьогодні ми все частіше чуємо слова «екологія», «Забруднення навколишнього середовища», «забруднене довкілля»… Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великим нещастям, бідами усього людства. Що ж можете ви, школярі, зробити для навколишнього середовища?

V. Підсумок уроку

Повернемось до мети

Рефлексія

Виберіть та продовжіть одне з речень

Я похвалив би себе ...

• Особливо мені сподобалося ...

• Після уроку мені захотілося ...

• Сьогодні мені вдалося ...

• Я зумів ...

• Було цікаво…

• Було важко…

• Тепер я можу ..

• Я навчився…"

• Мене здивувало ...

VІІІ. Домашнє завдання

Напишіть твір, казку на тему: «Моя подорож планетою Земля» або знайдіть інформацію про материк Пангея.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку