Урок «Ми українці: честь і слава незламним!»

Про матеріал
Методична розробка для проведення виховного заходу на тему: «Ми українці: честь і слава незламним!»
Перегляд файлу

Сценарій проведення відкритої виховної години

на тему: «Ми українці: честь і слава незламним!»

 

Мета виховного заходу: виховання у студентської молоді патріотизму, почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок – готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності; долучення до волонтерського руху, допомога армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних сил України й усіх причетних до справи захисту нашої Вітчизни і вдячності їм; співчуття до людей, скалічених війною, до родичів тих, хто загинув на війні, тих, хто втратив житло або був змушений його покинути; розвиток стійкості до впливів пропаганди країни – агресора.

 (на екрані презентація з патріотичними картинками, перший слайд з темою виховної години  )

Ведучий 1.

Добрий день, шановні першокурсники. Ми раді вітати вас на вашій першій виховній годині присвяченій незламності нашого народу у боротьбі з російським агресором «Ми українці: честь і слава незламним».

(звучить вірш – «Ми – українці»)

Ведучий 2.

Так є повік –
Ми в світі українці!
Своє буття окреслили давно.
Нас мордували, нищили ординці,
А ми не покорились все одно.

Ми не святі.
Нема над нами німбів.
Та святість Божу в душах бережем.
Своєї Батьківщини кожний символ
Покривдити злочинцям не даєм.

Ведучий 3

Ми випили бездонну чашу горя.
Кривавлять й нині рани від тортур.
Вдаря трагічно дзвін голодоморів.
Пронизує Чорнобиль до зажур.

І зараз нас готові розчавити
Скажені пси безбожного Кремля,
І руки кров'ю нашою умити,
Щоб котрий раз здригнулася земля.

Ведучий 1

А ми – у бій.
А ми не поодинці
Благословили єдністю безмеж.
Ми Українці, світе!
Українці! 
Ти серед інших нас упізнаєш.

І вже падіння наше неможливе,
Хоч нам тирани знов віщують крах.
Спада на Всесвіт наших прагнень злива,
І Україна б'ється у серцях!

Ведучий 2.

Ми живемо в умовах війни, у часи, коли Україна виборює свою незалежність, право на існування, своє життя у протистоянні з однією з найпотужніших армій світу, і платить за це найціннішим – тисячами людських життів…

Ведучий 3.

З початком 2022 року настали значні випробування для українського народу. Українська держава, пройшовши довгий шлях у розбудові своєї незалежності, зустрілась з величезною перешкодою на цьому шляху – проти України була розв’язана повномасштабна війна. Півроку тому з повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап російсько-української війни, яка триває з 2014 року. Це найжорстокіша війна, яка була розв’язана росією в Європі після Другої світової війни. Для нашої країни вона стала народною війною за незалежність і суверенітет, за цивілізаційний вибір і приналежність до європейської цивілізації, її засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі Західного світу.

(звучить вірш – «Без імен», читає студентка під супрвід

презентація з фотографіями загиблих Героїв)

Студент.
Нам невідомі всіх їх імена,
Хто їх чекає, хто за ними плаче,
Де їхній дім, як їм болить війна,
Яке в них серце - щире чи терпляче.
Як страшно їм, коли усе горить,
Коли руїни, смерть перед очима,
І як в бою важлива кожна мить,
Які в них білі крила за плечима.
Нам невідомі мрії й здобуття,
Всі їхні рани, всі слова прощання,
Вони - солдати, що кладуть життя,
Заради нас і мирного світання.
І без імен помолимось за них,
За трошки вдачі світлої, простої.
В час зрад страшних і втрат таких гірких,
І без імен вони для нас герої.

Ведучий 2.

Пропонуємо хвилиною мовчання вшанувати героїв, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України та мирних громадян, дітей,  які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

(хвилина мовчання)

Ведучий 1.

Ми українці. І ми маємо наші спільні завдання на шляху наближення перемоги. Війна, як ніколи, згуртувала українську націю, мобілізувавши весь її потенціал на відсіч ворогу. Вона торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній стала спільною метою всього українського народу. Кожний українець має свій рахунок війні та свою історію боротьби, що у сукупності складають нашу спільну історію спротиву.

Ведучий 3.

Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Та їм ніколи не знищити наше прагнення до свободи та незалежності, нашу любов до Батьківщини, бо між нами нездоланна історична, геополітична, світоглядна й культурна прірва. 

Ведучий 1.

Війна, що триває в Україні, демонструє безпрецедентні у світовій історії приклади героїзму як окремих громадян, так і цілих територіальних громад. Не лише міста, а й чимало сіл є справжніми форпостами духу.

Ведучий 3.

Волноваха, Гостомель, Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів, Буча, Ірпінь, Миколаїв, Охтирка - нові міста-герої України.

Кожне з них має свою легенду, свій біль та втрати. Але усі вони - приклад незламного духу України! Які увійшли в історію героїчної боротьби за суверенність та незалежність.

(відео «Міста-герої»)

Ведучий 2.

Війна- це поряд, війна – це недалеко. Вона зачепила кожного з нас. Ми не можемо повноцінно навчатися, працювати, жити… Багато населених пунктів нашого регіону та неподалік відчули що таке війна і окупація, оскільки знаходяться на шляху до Києва, що був першочерговою метою окупантів. Столицю хотіли взяти за два-три дні, а потім встановити там свою владу. Такі рідні - Чернігів, Ніжин, Ягідне, Десна, Макіївка, Браниця, Новий Биків, Нова Басань, Мокрець, Бервиця, Велика Димерка, Бровари та інші зазнали значних руйнувань, знищені сотні будинків і мирних жителів. Проте встояли, встояв і Київ.

 (відео про окупацію населених пунктів регіону)

Ведучий 3.

Український народ опинився перед вибором: перемога або смерть.

Україна перемагає завдяки героїзму. Це героїзм наших військових - Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонників, формувань територіальної оборони, добровольчих формувань, які з перших хвилин ціною власних життів стримували натиск ворога. Багато героїв є серед наших рідних та знайомих – які виявляють самовідданість й мужність у виконанні громадянського обов’язку.

Одним із проявів героїзму є оборонці з Азовсталі. Ми  завжди будемо про їх пам'ятати!!!

 (відео з піснею «Десь там під зорями»)

Ведучий 1.

Єдність і здатність до згуртованості всього українського суспільства виявляється в кількох площинах: волонтерський рух (технічна, фінансова, медична, гуманітарна допомога військовим і цивільним); єдність політичних сил (здатність поставити загальнодержавні інтереси вище партійних, позбавлення політичного впливу проросійських сил); допомога і надання прихистку мешканцям з окупованих територій та місць бойових дій.

Ведучий 2.

Україна має героїчне історичне коріння незламності, і культура, зокрема,  є транслятором незламності. Наприклад, сучасне звучання «Червоної калини» з перших днів війни – є консолідуючою складовою нації; сучасна творчість митців стоїть на захисті нашої культури, самобутності, і несе у світ мессендж: «Україна – це незалежна, вільна країна, яка бореться за себе і за увесь світ зі злом – рашизмом, та обов’язково переможе у цій битві».

 (відео «Червона калина»)

Ведучий 3.

За останні півроку нового, більш значущого сенсу набувають державні символи та свята. По новому звучить Державний гімн України   та  майорить синьо-жовтий прапор. Почуття гордості переповнюють українців, коли звучить слово – «незалежність».

Ведучий 1.

Зовсім недавно - 24 серп. Україна святкувала День Незалежності, вперше – в умовах великої війни. За 31 рік Незалежності українське суспільство довело свою відданість ідеалам Свободи, Демократії, Прогресу, своє щире прагнення жити вільно, безпечно, заможно у єдиній родині вільних народів.

За 8 років російської агресії та за останні 6 місяців великої війни українці продемонстрували готовність захищати свою країну та цінності вільного світу зі зброєю в руках. Ми вивчаємо дипломатію та військову справу, щоб наші діти вивчали філософію та мандрували Всесвітом.

Ведучий 3.

Кожне 24 серпня відтепер набуває ще більш сакрального, ще більш символічного значення не тільки для кожного українця, а і для кожної людини у світі, хто цінує свободу та демократію. Хто цінує можливість жити вільно та безпечно. У відеопривітанні президента України Володимира Зеленського до Дня Незалежності 24 серпня показали мініфільм про нашу державу та її боротьбу проти окупантів, горе війни та надію! Надію, що Україна переможе! Давайте переглянемо його.

(відео до Дня Незалежності)

Ведучий 2.

Ця війна – наш страшний іспит як нації, як суспільства, як держави. І ми даємо гідну відповідь: ми вивчили усі ті уроки, які давала нам наша історія. Ми вміємо швидко адаптуватися та відповідати на виклики війни.

російська агресія проти України – шовіністична, людиноненависницька, боягузлива, маніакальна і викликана вона страхом російського режиму перед успіхом української незалежності. путін боїться. росіяни бояться. Бояться української свободи, бояться українського успіху. Саме тому вони напали. Саме тому вбивають та грабують.

Студент.

Волі не вбити, народ не зламати:

Богом освячена наша земля,

З пісні-сльози, із могили повстати,

Силу дає Україна моя.

З крові невинної зродяться знову

Славні Герої, сини Кобзаря!

Воля зійшла, як зоря світанкова,

Слава Тобі, Україна моя!!!

(пісня «Україно моя»)

Ведучий 2.

Ми обов’язково переможемо і на нашій землі запанує мир і добробут! Памятаймо завжди - Ми українці: честь і слава незламним!

Ведучі разом: Слава Україні! Героям слава!

Ведучий 1. На цьому наша виховна година завершена. Дякуємо за увагу.

 

 

docx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
1855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку