Урок "Мігель де Сервантес Сааведра. Нелегка доля письменника"

Про матеріал
Форма проведення: урок ток-шоу "Зустріч із письменником". Така форма роботи дає змогу ознайомити учнів з основними подіями життя Мігеля де Сервантеса Сааведра, розкрити трагізм його долі та показати зв'язок життєвого шляху і творчості митця. А також ознайомити з історією задуму і створення знакового твору Мігеля де Сервантеса Сааведра «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі".
Перегляд файлу

Тема. Мігель де Сервантес Сааведра. Нелегка доля письменника

Мета: ознайомити учнів з основними подіями життя Мігеля де Сервантеса Сааведра, розкрити трагізм його долі та показати зв'язок життєвого шляху і творчості митця; ознайомити з історією задуму і створення знакового твору Мігеля де Сервантеса Сааведра «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі»; навчити учнів брати участь в інтерв’ю з «письменником»; виховувати уважність, милосердя.

Обладнання: портрет М. де Сервантеса, різні видання роману «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі», презентація.

 

Десь на небесах Сервантес, творець «Дон Кіхота»,

з сумною посмішкою очікує на того,

хто народиться, щоб зрозуміти його.

Хосе Ортеґа-і-Ґассет

 

ХІД УРОКУ

I. Вступне слово вчителя

  Вчитель.  Сьогодні у нас незвичайний урок, який буде проходити у формі ток-шоу «Зустріч із письменником».

   На нашому ток-шоу присутні журналісти від тернопільських газет, представники телеканалу ТВ-4, а також літературознавці та група експертів. А головним героєм буде людина, про яку Хосе Ортеґа-і-Ґассет сказав: «Десь на небесах… він, творець «Дон Кіхота», з сумною посмішкою очікує на того, хто народиться, щоб зрозуміти його».

  •  Отож, назвіть цього письменника, який присутній на нашому уроці (виходить і сідає).

Тема нашого сьогоднішнього ток-шоу «Мігель де Сервантес Сааведра. Нелегка доля письменника».

  • Що ви очікуєте від зустрічі із письменником?

(учні визначають завдання уроку)

  • Ознайомитись з основними подіями життя Мігеля де Сервантеса Сааведра,
  • розкрити трагізм його долі та з’ясувати зв'язок життєвого шляху і творчості митця;
  • ознайомитись з історією задуму і створення знакового твору Мігеля де Сервантеса Сааведра «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі»;
  • навчитися брати інтерв’ю в письменника.

     Вчитель.   У 2002 році, підбиваючи підсумки минулого тисячоліття, Нобелівський комітет зібрав авторитетне журі, до складу якого увійшли 100 відомих письменників з 54 країн світу. Їх попросили визначити найкращий твір світової літератури. «Книгою усіх часів і народів» був названий «Дон Кіхот», автором якого є наш сьогоднішній гість -  Мігель де Сервантес Сааведра.

   Зрозуміло, що така людина написала глибокий психологічний твір повинна мати великий життєвий досвід. І сьогодні ми маємо унікальну можливість отримати відомості про письменника з перших уст – від нього самого.

  • Отже, розпочинаємо наше ток-шоу.

 

II. Вивчення нового матеріалу

  1. Інтерв’ю з Сервантесом (в ролі Сервантеса — учень)

         С е р в а н т е с. Доброго дня, шановне товариство! Дуже приємно познайомитися з справжніми поціновувачами літератури. Я із задоволенням візьму участь у вашому ток-шоу та відповім на ваші запитання.

Жу р н а л і с т. Шановний Мігелю де Сервантесе, розкажіть, будь ласка, про своє дитинство.

С е р в а н т е с. Я народився 29 вересня 1547 р. в місті Алькала-де-Енарес в родині збіднілого гідальго (дворянина). Батько мій був лікарем, але не мав роботи. Наша сім’я часто переїжджала з міста у місто, але батьки завжди дбали про те, щоб усі діти у нашій сім’ї (а нас було семеро) здобули освіту.

Жу р н а л і с т. Яку роль відіграв у вашому житті Хуан Лопес де Ойос?

С е р в а н т е с. Навчання я завершив у Мадриді в одного з найвідоміших на той час іспанських педагогів - гуманіста Хуана Лопеса де Ойоса. Завдяки йому я отримав ґрунтовні гуманітарні знання. А пізніше він визнав мене «своїм дорогим і улюбленим учнем».

Жу р н а л і с т. Чи правда те, що Ви служили у кардинала Аквавіви?

С е р в а н т е с. Так, завдяки своїм знанням, я вступив на службу до кардинала Аквавіви у Мадриді. Коли кардинал поїхав до Італії, я супроводжував його. П’ять років я провів у Римі, вивчаючи італійську мову, ознайомлюючись з культурою італійського Відродження.

Жу р н а л і с т. Які наслідки мала для Вас служба в іспанській армії?

С е р в а н т е с. 1571 року я вступив до лав іспанської армії і брав участь у знаменитій морській битві з турецьким флотом під Лепанто. На батьківщину я вирішив повернутися після важкого поранення в груди та ліву руку, яка назавжди залишилася нерухомою.

Жу р н а л і с т. Що допомогло вам пережити алжирський полон?

С е р в а н т е с. Це були дуже нелегкі часи для мене та мого брата Родріго. У 1575 році на галері «Сонце» ми відпливли до Іспанії, але були захоплені у полон алжирським правителем Гасан-пашею. Рекомендаційні листи, що знайшли при нас, увели в оману піратів: вони подумали, що мають справу з членами багатої та знатної сім’ї, отже, почали вимагати великий викуп. Нашій родині було не просто зібрати потрібну суму. Коли надійшла перша частина грошей, я наполіг на тому, щоб першим визволили мого брата. Згодом був викуплений і я. А допомогли мені пережити ці 5 років у полоні мій брат, віра у визволення та сила духу.

Жу р н а л і с т. Як склалося Ваше життя після полону?

С е р в а н т е с. Повернувшись до Іспанії, я ледве знайшов роботу збирача податків. Не маючи досвіду такої роботи та будучи від природи людиною доброю та наївною, я ускочив у халепу: мене звинуватили в казнокрадстві. Це було неправдою, але все ж я опинився у в’язниці.

Жу р н а л і с т. Як ви почувалися у в’язниці?

С е р в а н т е с. Звичайно, я був страшенно засмучений. Але моє буденне життя, сповнене клопотів та принизливої бідності, теж не приваблювало мене. А одного разу у в’язниці мені примарився образ кумедного довготелесого вершника на ледве живій шкапі. Так з’явився задум роману «Премудрий Дон Кіхот з Ламанчі». У в’язниці я і працював над цим твором. Нарешті я міг трохи відпочити та присвятити свій час улюбленій справі.

Вчитель. Не дивно, що саме під час перебування у в’язниці сеньйору Мігелю прийшла ідея твору «Премудрий Дон Кіхот з Ламанчі». Адже цей твір став першим рішучим кроком до реалістичного зображення дійсного життя і дійсного народу. Його багатство і загальнолюдське значення значно ширше, тому в різні періоди різні народи знаходили у ньому щось близьке саме їм.

Тому зараз надамо слово літературознавцям, які підготували цікаві факти про творчість письменника.

2. Розповідь учнів- літературознавців про цікаві факти з життя письменника та його знаменитої книги

- Сучасні дослідники припускають, що прототип Дон Кіхота існував насправді: це був родич дружини Сервантеса Алонсо Кіхада, житель Еківіаса, про якого було відомо, що він був великим прихильником рицарських романів і з часом став августинським монахом.

- «Дон Кіхот» за кількістю мов, якими він був перекладений, поступається лише Біблії.

- Розповідають таку історію: одного разу іспанський король Філіпп III побачив з балкона палацу студента, що читав на ходу книгу та голосно сміявся; король вирішив, що студент або з’їхав з глузду, або читає «Дон Кіхота». Слуги з’ясували це і переконались, що студент і справді читав роман Сервантеса.

- Роман був задуманий як пародія на середньовічні рицарські романи.

- В Іспанії існує будинок-музей Дульсінеї, розташований у містечку Тобосо під Мадридом. Створюючи його, місцева влада віддячила Сервантесу, який, сам того не знаючи, врятував їх місто від безжального артилерійського обстрілу. Відбулося це на початку XIX ст., коли наполеонівська армія опинилися на території Іспанії. Військо французького генерала Дюрона підійшло до Тобосо і підготувалося до штурму. Артилеристи зарядили пушки, однак команда «вогонь» так і не прозвучала. Коли генералу Дюпону доповіли, що перед ним те саме Тобосо, де жила кохана Дон Кіхота, він відмовився від обстрілу, не побажавши увійти в історію як воєначальник, що зруйнував рідне місто великої літературної героїні.

- У творі 660 персонажів. У центрі роману — подорож гідальго Дон Кіхота разом зі зброєносцем Санчо Пансою Іспанією XVI століття з метою захисту всіх бідних та знедолених.

Вчитель. Дякуємо літературознавцям за підбірку цікавих фактів. Панове журналісти, чи є у вас ще запитання до нашого героя?

Жу р н а л і с т. Які ще твори належать Вашому перу?

С е р в а н т е с. Це роман «Галатея», драма «Нумансія», «Повчальні новели». Але найзнаменитішим став, звичайно, роман про Дон Кіхота.

Журналіст. Що ви хотіли донести до читачів устами Дон Кіхота?

С е р в а н т е с. В його образі я відобразив риси людини доби Відродження, але водночас цей образ містить глибокі філософські узагальнення. Такі риси характеру Дон Кіхота, як служіння правді, добру, готовність до самопожертви заради високих ідеалів, шляхетність, завжди мали вияв у будь які часи у різних народів.

Вчитель.  Це й дає можливість вважати образ Дон Кіхота «вічним», а його автора – Мігеля де Сервантеса – генієм.

III. Узагальнення та систематизація вивченого

3. Виступ представників телеканалу ТВ-4.

Дозвольте і нам приєднатися до уславлення імені письменника. Протягом ток-шоу наша знімальна група, що представляє канал ТВ-4, змонтувала фільм про життя і творчість сьогоднішнього гостя. Запрошуємо усіх до перегляду.

  • Перегляд відеоролика.

Опитування

- Які факти з біографії Сервантеса вас вразили? (по 1 з ряду)

IV. Підсумки уроку

 Вчитель. А зараз надамо слово нашим експертам.

4. Виступ експертів.

     Багато довелося пережити нашому гостю. Та нелегке життя навчило його боротися з невдачами, чинити опір негараздам, збагатило досвідом, який втілився в мудрості його творів.

     Мігель де Сервантес – це людина з великим життєвим досвідом, гуманіст за переконаннями, любить людину й прагне донести до читачів свої ідеали. Для цього він обрав образ дивного, але порядного збіднілого гідальго на імя Дон Кіхот.

Вчитель. На наступних уроках ми з вами познайомимося з творчістю Мігеля де Сервантеса, а саме з його романом «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі». А зараз дякуємо письменнику за участь у ток-шоу (аплодисменти).

Сервантес. І вам дякую за запрошення. І як знак моєї прихильності до вас прийміть у подарунок моє найдорожче літературне дитя – книгу – роман «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі».

 V. Повідомлення домашнього завдання.

   Опрацювати біографію письменника і підготувати невеличку статтю про його життєвий та творчий шлях.

 

doc
Додано
17 липня 2019
Переглядів
3206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку