Урок "Миловаріння" та його історія в Україні

Про матеріал

Поглибити знання учнів про мило, його різновиди та способи реалізації. Отримати знання про сучасні способи миловаріння.

Перегляд файлу

Тема: Миловаріння

Навчальна: навчитись основним етапам миловаріння;  узагальнювати знання  про історію миловаріння ;

Розвивальна: розвивати пам'ять, увагу, мислення, дрібну моторику; вміння й навички роботи з мильною основою.

Виховна:  виховувати інтерес до прекрасного, акуратності, послідовності у роботі, вміння працювати в колективі як одне ціле.

Тип заняття: інтегроване.

Форма проведення: круглий стіл

 

 

 

Хід заняття

Нам знадобиться:

  • мильна основа,
  • базова олія,
  • ефірна олія або харчовий ароматизатор,
  • силіконові формочки,
  • мед
  • гліцерин
  • кава (мелена)
  • пульверизатор зі спиртом для сприскування форм і мила,
  • Мікрохвильова піч,
  • Мірний стакан,
  • Ножик,
  • Дошка для нарізання.

 

 

  1.                    Організація класу

       Миловаріння – це надзвичайно захоплюючий творчий процес, котрий подобається як дітям, так і дорослим. Адже простір для фантазії в цьому процесі безмежний. Кожен може створити свою оригінальну форму, візерунок, підібрати витончені або ж насичені аромати, улюблені кольори, проекспериментувати з квітами та іншим доповненням, що зробить ваше мило дійсно унікальним та неповторним.

Мило на полицях магазинів вражає та захоплює різноманіттям кольорів, форм та ароматів. А чому б не зробити своє власне унікальне мило та ще й власноруч? Саме така річ буде по-справжньому цінною, унікальною та натуральною. А завдяки майстер-класу з миловаріння  кожен з вас зможе дізнатися всі тонкощі виготовлення домашнього мила.

 

           Мильна основа буває прозора та біла. З прозорої виходить красиве мило, яке можна прикрасити навіть якоюсь рослинкою, кавовими зернятками, кокосовою стружкою, маком, підсушеними цитрусовими чи ще чимось усередині. Це можуть бути якісь блискітки, сердечка, квіточки та ін. Біла мильна основа практично нічим не відрізняється від звичайного дитячого мила, хіба що не має ніякого запаху.

2. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми всі зустрілися за круглим столом щоб більше дізнатися про різновиди мила та поговоримо як можна його вигідно реалізувати тобто подарувати або заробити кошти.

Про початок українського миловаріння точних відомосте немає. Проте у давніх хроніках зазначалось, що у Львові у1680-х роках вірменин Амір мав міську лазню і при ній - власну миловарню.

До наших часів із ХУІІ ст. зберігся один із перших рецептів приготування мила. В одному Києві на той час чаклували біля своїх казанів три миловари. Ремесло було не з легких. Свіже яловиче, бараняче або свиняче сало необхідно було подрібнити й варити на слабкому вогні цілих п’ять днів, додаючи сіль та попіл. Після цього масу розкладали на так зване творило, давали вистигнути, а потім різали на шматки. Тоді ж як сировину почали використовувати й коров’яче масло.

Історичні пам’ятки засвідчують, що 1783-1785 рр. три купецькі миловарні діяли в Чернігівському намісництві, а в кінці століття такі «заводи» були в Полтавській і Таврійських губерніях.

Виробляти туалетне мило почали в першій чверті минулого століття. Отримували його шляхом поліпшення «основи» простого мила. Для цього його кришили, двічі промивали в червоному вині й варили в мідних тазах, постійно помішуючи варево дерев’яними лопатками. Під час варіння додавали гіркий мигдаль, білий льодяник, лимонну цедру, підливали рожеву воду. Із суміші, не даючи їй повністю вистигнути, валяли кругляші, надаючи їм різноманітної форми.

До 1845-1848 рр. миловарна промисловість України була представлена 109 заводами. Зразки українського мила посіли помітне місце на Всеросійській виставці, що проходила в Києві 1913 році.

3.Технологія виготовлення виробу

Спочатку нарізаємо на маленькі шматочки мильну основу, кладемо її в пластмасову посуду та ставимо в мікрохвильову піч і  гріємо  поки мильна основа не розплавиться до рідкої консистенції. Потім додаємо 1 ст. ложку меду або цукру, додаємо 1 ч. ложку оливкової олії, всипаємо каву, перемішуємо. Даємо кілька хвилин основі схолонути, вливаємо ароматизатор, барвник гліцерин. Ретельно розмішуємо дерев’яною паличкою Далі швидко виливаємо мило у готові формочки та лишаємо на кілька хвилин, щоб застигало.

Кава у складі мила добре чистить шкіру. Гліцерин створює на поверхні шкіри захисну плівку, робить шкіру гладкою, еластичною та свіжою.

Кавове мило-скраб з олією чайного дерева для жирної та схильної до подразнення шкіри

4.Інгредієнти для мила ручної роботи з кавою і олією чайного дерева:

  • мильна основа (або дитяче мило) – 100 г;
  • оливкова олія – 1 ч. л.;
  • гліцерин – 1 ч. л.;
  • барвник– ½ ч. л.;
  • ароматизатор 3 краплі
  • мед (або цукор) – 1 ст. л.;
  • мелена кава – 1 ч. л;
  • спирт для обробки формочок

 

 

5. Підведення підсумків зустрічі

 

Мило ручної роботи буде  гарним подарунком до будь якого свята, а так як ручна робота завжди дорого ціниться, то таке мило можна вигідно продавати. Зараз існують безліч Інтернет - ресурсів, де можна реалізовувати свою роботу.

 

Під час сьогоднішньої зустрічі за круглим столом ми дізналися багато цікавого.

Рефлексія:

Яке можливе практичне застосування отриманих знань?

Завдання додому:

Спробуйте вдома за допомогою батьків приготувати мило з основи.

 

docx
Додав(-ла)
Базюк Василина
Додано
19 березня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку