Урок мужності " Сторіччями здригався мій народ від ярм, від зрад й кривавих заворушень".

Про матеріал
Урок мужності для учнів старших класів 9 - 11 кл, Літературно - музична композиція про віковічну боротьбу українського народу за свою свободу і незалежність.
Перегляд файлу

Ведучий: Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам'ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

         Вірність і мужність- ось головні риси героїв: вірність своєму ідеалу та мужність у втіленні цього ідеалу в життя. Вірність і мужність аж до смерті! Герої творять дійсність. Герої формують обличчя світу-вчора, сьогодні і завтра, бо вони готові віддати все, і в тому числі своє життя, щоби осягнути свою мету, щоби здійснити свою мрію. Це герої залишили для нас здавалось би такі божевільні кличі: Або все- або нічого! Або пан –або пропав! Перемога або смерть!

 

Ведучий:Історія і сучасність різних цивілізацій, культур, народів – це історія і сучасність їхніх героїв.

Історія і сучасність України, українського народу –це твір героїв України, це діло людей, які віддали всі свої сили, своє життя для добра українського народу: його свободи і державності, могутності і процвітання. Україна – це діло героїв, які поставили добро рідного народу понад свої особисті та будь-які інші інтереси і були вірними своїй ідеї до останнього подиху.

 

Ведучий: Для нас, теперішніх молодих українців, в час, коли бути патріотом серед наших ровесників давно перестало бути модним, а ідея українського патріотизму в руках вправних політиканів стала знаряддям в боротьбі за владу, важливо як ніколи усвідомити, що нема особи поза  людською спільнотою, нема особистого добра поза добром народу і держави, до якої ти належиш, і той, хто відмовляється бути вірним інтересам своєї Батьківщини, свого рідного народу, буде змушений служити добру чужого народу.

 

Ведучий: Для нас же, теперішніх молодих українців, що в своїй більшості на жаль, можливо і байдужі, перш за все важливо знати, що історія і сучасність України – це діло геройської української молоді: козацьких полків Богдана Хмельницького та Івана Мазепи; Легіону Українських січових стрільців Дмитра Вітовського; Української Галицької Армії Мирона Тарнавського; Армії УНР Симона Петлюри; Організації Українських націоналістів Євгена Коновальця та Степана Бандери;Української Повстанської  Армії Романа Шухевича; сотень тисяч українців, які боролись проти німецьких окупантів в рядах Червоної Армії; членів визвольного руху шістдесятників, учасників студентського голодування 1990 року; Небесної сотні, молодих людей, які поклали власне життя за демократичні зміни в нашій Україні.

 

Ведучий: Відкриймо для себе великі заповіти героїв України, заповіти написані для нас , нащадків, кров'ю і потом впродовж тисячоліть.

Сьогодні від нашого покоління вцілому і кожного з нас зокрема, залежить чи звучатиме гордо і могутньо ім'я Україна і Український народ в третьому тисячолітті на вершинах людської цивілізації, чи кане воно у забуття, зазнавши духовної і фізичної смерті.

 

Ведучий: Прислухаймося у цей день до мови могил. Хай до вух наших дійде голос великих покійників, що одним з'єднаним могутнім хором до нас живих промовляють: «Українці! Будьте гідними! Боріться за своє достойне життя! Здійсніть наш заповіт»І коли цього голосу слухатимуть мільйони, ми зможемо спокійно глянути в майбутнє. Бо тоді мільйони щоденним трудом, а коли прийде потреба, то жертвою крови свідчитимуть, що Україна живе, бореться, житиме і перемагатиме.

 

Ведучий: Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на чорну українську землю. Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.

Слава Україні!      Героям Слава!

                                                      ( Т.Петрененко «Україно» )

 

Ведучий:Україна не раз підіймалась з колін. Побита і ціла в ранах, та нездоланна для ворогів своїх, вона йшла ворогу під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.

 

Україна:      Сторіччями здригався мій народ

                     Від ярм, від зрад й кривавих заворушень,

                     І мову як духовний ополот

                     Втирали в бруд прямісінько у душах.

                     Шевченко вмер. І Лесі вже нема.

                     Є незалежність. Є уже свобода.

                      І все одно ще темно від примар

                      І все одно щось гірко труїть воду.

 

 

Ведучий: Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі.

І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них молоді, сильні, Ті, що лише починали жити. Ми сьогодні згадуємо їх, тих мужніх, незламних українців та їхніх побратимів інших національностей,чиї душі уже на небесах.

 

Ведучий: Вони підняли людей на боротьбу. Сотні проповідей є ніщо  в порівнянні з тим ,що вчинили для нас ці люди. Адже їх  вчинок- то велика жертовна любов. І якщо ми збагнемо це,- не буде поміж нами зла.

Головним у світі є любов, і люди, яких ми сьогодні поминаємо, власне, засвідчили свою любов до Бога й до своєї країни, свого народу.

 

 

Ведучий: Події останніх місяців 2013 –початок 2014року перетворилися у справжню національну стихію, в якій передався найтонший подих душі нашого народу. Пробудилась приспана роками національна свідомість людей.

 

 

                         Небесна сотня – то в серцях вогонь

                         Він гаряче палав за Україну.

                         Від нині тихим співом заспокой

                         Ти, земле рідная, свою дитину.

           

                          Пташиним співом, шелестом трави

                          Блакитним небом, золотим колоссям

                          Останній раз, як мати пригорни

                          Чоло високе в обрамку волосся.

 

                          Небесній сотні шана й молитви

                           За чисті душі, що злетіли в небо.

                           Їм шлях високий, Боже, освяти,

                           І в мирі, Господи,

                           

                                            ( відео» Герої не вмирають» )

 

 

Ведучий: 23 роки Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що у буремні 90-ті , Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще кілька років тому ми з вами не знали дуже багатьох слів пов'язаних з війною. Тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум'я військових дій. Ще кілька років тому, ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні! – Героям Слава!», а тепер ці слова набули нового змісту.

Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого не має сумнівів, що ці герої –хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі , які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери на плечах яких тримається наша армія.

 

Ведучий:     Слова« Слава Україні! – Героям слава!» перестали бути просто вітанням. Це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є свідченням справжнього патріотичного подвигу.   

Коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів « душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, а стали станом душі.

 

 

Ведучий: Виявляється , життя інколи справді ділиться на до і після. І буває це не десь за обрієм чи в далекій країні. Усе це трапилося з нами, на нашій українській землі. Де прапор – кольору осіннього степу та блакитного неба. А ще чорної землі та розмитої багряної крові. Один , як свідчення нашої чистоти і незбагненності. Інший – упертої боротьби за омріяну свободу.

 

                                                              Вірш «Війна»

 

Ведучий: Для України настав тяжкий і відповідальний час. Після Майдану, побачивши,що Україна обрала європейський шлях, наш « старший брат» , відчувши загрозу, що демократія з України перекинеться на Росію, розпочав проти нас війну Українці зрозуміли, хто у всі віки нас принижував, забрав у нас історичну правду, нищив нашу мову, а зараз хоче забрати і волю, і європейство. Завдяки агресії путінської Росії в українців пробудилося вічне прагнення до волі та незалежності.

 

Читець:  Це моя і твоя війна

                За мою і твою свободу

                Я із заходу ти із сходу –

                 Ми щаслива одна сім'я.

                 І ніхто нас не роз'єднає.

                 Нас ніколи ніхто не здолає,

                 Бо ми разом – могутня сила.

                 Це моя і твоя Україна.

 

         І весь світ нас з тобою знає.

         Нас з тобою весь світ поважає,

         Бо ми биті, та не подолані,

         Ми з тобою ніким не підкорені!

 

         А нам брешуть , а нас обманюють,

         Нас,мов звірів, з тобою стравлюють,

         Але марно – дешева акція,

         Я і ти – то Велика нація!

 

         І ніхто нас не роз'єднає

         Нас ніколи ніхто не здолає.

         Ми тут вільні,

         Царям не вклонимось,

          Ми ніколи їм не підкоримось!

          Бо нам воля дорожча золота

          Наше слово б'є краще молота.

          Я і ти – це велика сила

           Я і ти – це і є Україна.

 

                                                                 Кліп «Солдат України»

 

                                              Кліп « Повертайся живим»

-

Ведучий:  Але нашу Батьківщину, нашу  Україну зламати не можна. Як птах фенікс вона відроджується з попелу, стає міцнішою, сильнішою. Хочу навести слова одного з політичних аналітиків при ООН: « Після закінчення війни Україна отримає сильну армію, патріотизм на високому рівні, згуртовану націю, а Росія лише безіменні могили».

 

  1. Не розчаровуйсь в Україні,

А розумій її печаль.

Що робиш ти для неї нині –

У себе спершу запитай.

 

Не розчаровуйсь в Україні,

Вона свята, а грішні – ми

В її недолі часто винні

Її ж бо дочки і сини.

 

Не розчаровуйсь в Україні,

Ідеї волі певним будь,

Бо тільки той є справжнім сином,

Хто вміє неньку захистить.

 

Не розчаровуйсь в Україні,

Вір , що мине важка пора,

Розквітне пишний цвіт калини

В садах достатку і добра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.     Так , ми бандерівці, та досить вже лякати

   Цим словом Харків, Південь і Донбас

   Цинічно й підло на весь світ брехати

   Робити клятих ворогів із нас.

 

2. Так , ми бандерівці, але ми не бандити,             

   Ми хочем  волі, правди і добра

   За це у Києві вмирали наші діти,

   За це боролись вояки УПА.

 

3.  Ви й досі обливаєте нас брудом

А біле звете чорним та дарма,

Дарма стараєтесь, бо так не буде

Як того хоче Путін і Москва.

 

4. Тепер бандерівці – це вже вся Вкраїна

Усі хто прагнуть миру на землі,

Всі, хто підняти хочуть із руїни

Державу нашу і захистить її.

 

5.  Нам треба об'єднатись воєдино

Бо мрії й прагнення у нас одні.

Щоб стала вільна й сильна Україна

Ми скажем усі разом :» ні-війні!»

 

 

 

 

doc
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку