Урок мужності " Зростаємо патріотами" ( 2 клас)

Про матеріал
Цей матеріал допоможе створювати сприятливі умови для ознайомлення дітей з культурою, історією, традиціями батьківщини; сприяти розвитку критичного мислення, відповідального стилю поведінки розвивати мовлення, мислення.
Перегляд файлу

КЗ “ Геніївська ЗОШ І-ІІІ ст. імені І.І. Протопопова”

Слобожанської селищної ради

Чугуївського району

Харківської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок мужності

 

Зростаємо патріотами

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель початкових класів Коваль Олена Миколаївна

 

 

 

 

 

                                                            Геніївка  2023

Мета: створювати сприятливі умови для ознайомлення дітей з культурою,        історією, традиціями батьківщини;

сприяти розвитку критичного мислення, відповідального стилю поведінки розвивати мовлення, мислення

 

Обладнання та матеріали : презентації “Моя держава Україна”, відео “ Гопак. Виступ ансамблю імені Вірського”, фото національного одягу різних областей країни, мапа України.

 

Хід заходу

І. Організаційний момент

ІІ. Повідомлення теми і мети заходу

ІІІ. Бесіда

-   Кожна людина пишається своєю батьківщиною. На уроках “ Я досліджую світ” ми вивчали звичаї, традиції різних народів, які населяють планету Земля. Немає жодного народу на землі, який би не збагатив людство якимось винаходом, витвором мистецтва тощо.

-   Давайте пригадаємо, як називається український народний танок.

-   Правильно, це — гопак. І я пропоную переглянути відео цього запального танцю

ІУ. Перегляд відео виступу ансамблю імені Вірського.

Обговорення.

-   Як ви гадаєте, чи легко виконувати такі художні номери?

-   Яка підготовка для цього потрібна?

-   Сподобався вам танець? Чим саме?

 

У. Розповідь про національний одяг українців. Перегляд відео.

https://www.facebook.com/100006040654249/videos/1203463003816138?locale=uk _UA

Обговорення.

 

УІ. Перегляд презентації “ Моя держава — Україна”

 

УІІ. Вікторина

1.   Як називається столиця нашої держави?

2.   У якій області ми живемо?

3.   Які ви ще знаєте міста і села України?

4.   Як називаються гори, розташовані на території нашої держави? 5. Які країни є сусідами України?

 

УІІІ. Бесіда.

-                     Ірландці кажуть, що перш ніж купити будинок, варто дізнатися, а які поряд живуть сусіди. Як ви гадаєте, чому?

-                     Дійсно. Коли людина дізнається, що сусіди не є порядними людьми, вона може відмовитися від купівлі цього житла і знайти інше. Так буде краще. Але зовсім інша справа, якщо це стосується держави. Українці завжди були щирим, працьовитим і чесним народом. В Україні нероби, п'яниці, крадії ніколи не вважалися героями. Вони засуджувалися громадською думкою, як люди, які не

піклуються ні про себе, ні про свої родини, а лише заздрять тим, хто намагається зробити своє життя, життя родини, громади комфортним і безпечним. Натомість, зі сходу і півночі Україну оточували народи, які в усіх своїх негараздах звикли звинувачувати інших. У яких крадіжка, обман, це було чимось дозволеним і схвальним, а чесна праця нехтувалася. Я маю на увазі народи росії. Країни, яка за останні 100 років розв'язала не менше чотирьох воєн ( російсько-японська, російсько-фінська, радянсько- афганська, російськочеченська). А рік тому, сподіваючисб, що перевага в обсязі території та людському ресурсі дасть їм перевагу, ганебно напали на Україну.

Раніше Україна входила до складу радянського союзу, більше 30 років тому ця імперія зла розпалася і Україна, нарешті, здобула жадану волю. За увесь час незалежності, а це, повторюю, більше 30 років, Україна не напала ні на яку державу. Її армія навчалася, але не нападала на мирні міста. Натомість росія за ці 32 роки спустошила землі Чеченської народної республіки. Колись квітучі міста-курорти були розбиті і досі лежать у руїнах, а народ страджає від безробіття, злиднів, відсутності елементарних умов для життя. При цьому були зруйновані не лише будівлі, гинули люди. Діти, батьки, матері, старі люди. Натомість російські олігархи та їх прихвостні нечувано багатіли, купували собі і своїм родинам наддороге житло за кордоном. У Лондоні, в Парижі, у Барселоні, в Нью-Йорку. І так можна перераховувати досить довго. Сім'ї російських політиків і бізнесменів розкішно живуть за кордоном, а прості росіяни радіють тому, що живуть у бараках, в злиднях. Як це можливо?. Тому що з телевізорів довгі роки розповідали, що росія велика і могутня країна. І люди, які не здатні критично мислити, радо вірили всьому. І ось настав момент, коли кровожерливі кремлівські вожді звернули свій погляд на Україну. Багата, вільна держава викликала шалену заздрість як у російських мільйонерів, так і в російської ледащої злидоти.

24 лютого 2022 року російські літаки почали бомбити сучасні, гарно обладнані і населені добрими людьми міста України-неньки. Вся московська голота раділа і пиячила на радощах, що скоро зможуть безкарно користуватися багатством загарбаної країни. Але не так сталося, як гадалося. Українська армія з першого дня дала гідну відсіч варварам, гарно вдаривши по зубам кремлівського звіра. Прості люди почали займатися волонтерством. Вони за власний кошт допомагали людям з окупованих територій виїхати на землі, які контролює українська влада. Працівники освіти відмовлялися працювати у школах за російською програмою, вони звільнялися і намагалися виїхати з окупованих міст і сіл, не йшли на співпрацю з убивцями українських людей, дітей. Працівники інших структур теж відмовлялися коритися озброєним російським бандитам. Хоча, були і зрадники. Ті, хто радо вітали окупантів. Та не будемо згадувати сьогодні українців, які зганьбили себе прислужуючись лютому ворогу. Російські вояки чинили беззаконня на окупованих територіях, вони по звірячому мордували полонених ЗСУ, медикинь. Про ці жахливі тортури я не буду розказувати вам. Ви ще надто маленькі, і вже вдосталь пережили і повітряних тривог, достатньо чули жахливі вибухи тощо.

Проте, любі дітки, українська армія, український народ вразили весь світ.

Своєю незламністю, здатністю до боротьби за волю, безмерною хоробрістю. У наших серцях палає велика любов до захисників і захисниць України. Ми захоплюємося волонтерами, які підтримують простих українців, допомагають нашим слаавним воїнам. МИ захоплюємося дітьми, які співами, танцями, збирали гроші щоб допомогти армії.

-   Що я можу зробити для перемоги? Я можу перерахувати гроші з своєї зарплатні на ЗСУ, для волонтерів тощо. Та я так і роблю. Я впевнена, що і ваші рідні теж допомагали армії, українцям які потрапили в скрутне становище. Якщо хто бажає, можете розказати про це.

(розповіді дітей).

-   А що ви можете зробити не лише для перемоги, але й для розквіту Вітчизни? Перш за все ви можете гарно вчитися. Добре володіти українською мовою, бездоганно знати історію країни, щоб вміти розказати про неї світові. Добре вчити фізику, математику, хімію тощо , щоб стати гарними інженерами, військовими, лікарями, будівельниками. Ваші знання стануть запорукою розквіту України.

 

ІХ. Руханка “ Пес Патрон”

 

Х. Гра “ Мандруємо Україною”

-   Коли закінчиться війна, по якій місцевості нашої розкішної України ви хотіли б подорожувати?

-   Давайте разом знайдемо це на мапі.

 

ХІ.  Підсумок

-   Ми всі впевнені, що справедливість візьме гору. Україна подолає своїх ворогів і залишиться незалежною, вільною, квітучою.

-   А як ви гадаєте?

-   Щоб ви хотіли побажати нашим хоробрим захисникам?

 

pdf
Додано
10 лютого
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку