Урок музичного мистецтва, створений в онлайн-презентації Microsoft Sway . Тема "Казкові пригоди" за підручником "Мистецтво" О. Калініченко, Л. Аристової для 4 класу.

Про матеріал
Урок мистецтва ( музичне мистецтво) у 4 класі "Казкові пригоди". Урок створений у програмі Microsoft Sway презентації. Динамічна презентація містить світлини, фото та відео. Підходить як для дистанційного навчання, так і для роботи в класі , якщо є інтернет і екран. Переглянути урок можна за посиланням https://sway.office.com/ueNmxKSfd3Qgn94l?ref=Link Також ви можете відправити це посилання учням для самостійного перегляду або повторного перегляду (наприклад, після уроку в ZOOM або уроку в класі) у classroom, telegram або viber. Моїм дітям такі презентації дуже до вподоби. Сподіваюсь, що вам та вашим діткам теж буде цікаво!
Перегляд файлу

image 

image

image

image

ЧИ ЛЮБИТЕ ВИ ЧИТАТИ КАЗКИ?

ЯКІ КАЗКИ ВИ ЗНАЄТЕ?

ХТО З ВАС ЗНАЄ КАЗКУ ДЖОНАТАНА СВІФТА  "МАНДРИ ГУЛЛІВЕРА"?

ТОДІ ЗАПРОШУЮ ВАС ЗДІЙСНИТИ МАНДРІВКУ РАЗОМ ІЗ ГУЛЛІВЕРОМ.

image

ПОСЛУХАЙТЕ ПОЧАТОК ЦІЄЇ КАЗКИ.

image

Батько Гуллівера мав невеликий маєток в Ноттінгемпширі. У нього було 5 синів. Гуллівер серед них — третій. Він учився в Кембріджі дуже старанно, однак витрати на освіту для його батька, чоловіка небагатого, були завеликим тягарем, і через три роки сину довелося кинути навчання та піти в науку до лондонського хірурга.  

 Час від часу його батько надсилав сину трохи грошей, і той витрачав їх на вивчення навігації та математики, бо вони корисні для тих, хто вирішив подорожувати. Він думав, що рано чи пізно йому випаде така доля.

Невдовзі Гуллівер переїхав до Лейдена, де він старанно вивчає медицину. Повернувшись додому, найнявся лікарем на корабель "Ластівка". Там прослужив три роки, постійно подорожуючи.  

Приїхавши до Англії, він оселився у Лондоні, найняв частину невеликого будинку і одружився з Мері Бертон — другою дочкою власника крамниці.

Та через два роки лікарська практика Гуллівера почала підупадати, і, порадившись із дружиною, він вирішив знову вирушити в море.  

Шість років працював лікарем на двох кораблях, відвідав Індію та Вест-Індію, приглядався до звичаїв людей і вивчав чужі мови.

Остання подорож була не дуже щаслива, і він вирішив осісти вдома, при дружині та дітях. Три роки чекав, що справи покращають, але врешті 4 травня 1699 року він відплив з Брістоля на судні "Антилопа".

Але вже 5 листопада шквал розбив корабель об скелю.

Гуллівер плив навмання. Нарешті, вкрай знеможений, він відчув під ногами землю. Але пройшовши з милю, не натрапив ніде на ознаки житла чи людей.  

Страшенно змучений, він міцно заснув на цілих 9 годин.

image 

1  - Володимир Михайлович Птушкін

image

УКРАЇНСЬКИЙ КОМПОЗИТОР ВОЛОДИМИР ПТУШКІНСТВОРИВ СЮЇТУ "ГУЛЛІВЕР". МУЗИКА ЦІЄЇ СЮЇТИ ДОПОМОЖЕ НАМ У ЗДІЙСНЕННІ ЦІЄЇ ЦІКАВОЇ ПОДОРОЖІ.

image

СЮЇТА - музичний твір, який складається з кількох самостійних, контрастуючих між собою частин, об'єднаних спільним художнім задумом.

image

ПОЧИНАЄТЬСЯ СЮЇТА З УВЕРТЮРИ (I ЧАСТИНА)

image

image 

2  - Увертюра

image 

УВЕРТЮРА - ЦЕ ВСТУП ДО ОПЕРИ, БАЛЕТУ, МЮЗИКЛУ, КІНОФІЛЬМУ, КАНТАТ, ОРАТОРІЙ ТА СЮЇТНИХ П'ЄС

ПОМІРКУЙТЕ! УВЕРТЮРА ІЗ СЮЇТИ "ГУЛЛІВЕР" ВОЛОДИМИРА ПТУШКІНА СПІВЗВУЧНА ІЗ ПОЧАТКОМ КАЗКИ?

ЯКОЮ БУЛА МЕЛОДІЯ?

ТЕМП?

ДИНАМІКА?

ЧИ  ЦІКАВО ВАМ, КУДИ ПОТРАПИВ ГУЛІВЕР?

ТОДІ ПРОДОВЖУЄМО НАШУ ПОДОРОЖ.

image

Вдень він хотів був підвестися, але не зміг і поворухнутись: руки, ноги та довге волосся були прив'язані до землі. Все тіло було обплутане тонкими мотузочками. Гуллівер міг дивитися тільки вгору, і сонце сліпило його. Навкруги чувся якийсь гомін. Незабаром щось живе опинилося у нього на грудях.  

Це був чоловічок дюймів шести на зріст, з луком та стрілою в руках і з сагайдаком за плечима. Слідом за ним сунуло з півсотні таких самих чоловічків.  

image

3 - Ліліпути

image

Трохи згодом перед Гуллівером з'явився поважний урядовець, посланець імператорської величності. Державна рада ухвалила перевезти велетня до столиці. Гуллівера повинні були доправити туди як полоненого. Велетня схилило на сон, він спав довго, бо в бочки з вином було підсипано сонного зілля.

image

На площі, де зупинився повіз, стояв старовинний храм, що вважався найбільшим у всій державі. Його використовували для різних громадських потреб. Гулліверу його призначено було за житло. Але він ледь туди міг пролізти. Велетня було посаджено на 91 ланцюг розміром з ланцюжок на годиннику дами. Але Гуллівер пересвідчився, що порвати його не зможе, і засмутився.

image

image

ПОМІРКУЙТЕ! ДО ЯКОЇ КРАЇНИ ПОТРАПИВ ГУЛІВЕР?

Краєвид був приємний. Вся місцевість здавалась суцільним садом. Ліворуч Гуллівер побачив місто, що нагадувало театральну декорацію.

image

image

Імператор уже зійшов із башти і верхи наближався до Гуллівера. Цим він наражав себе на небезпеку. З його наказу до велетня підвезли їжу і напої. На зріст імператор був майже на цілий ніготь вищий за всіх придворних. Його величність раз у раз звертався до Гуллівера, але той не розумів його.

image

Коли імператор повернувся в місто, до велетня приставили варту, що мала охороняти його від юрби. Бо коли він сидів біля дверей свого житла, дехто наважився стріляти, і

одна стріла мало не влучила йому в ліве око. Полковник із варти вирішив, що найбільшою карою буде віддати бешкетників Гулліверові. Та той, діставши ножа, поперерізав

мотузочки, якими були зв'язані полонені, і відпустив їх. Це справило добре враження.

image

Проти ночі довелося Гулліверові залізти у приміщення та лягти спати прямо на землю. Через два тижні з наказу імператора виготовлено було постіль: на возах привезли 600 матраців звичайного розміру.

image

Тубільці поступово перестали боятися Гуллівера. Він добре підучився їхньої мови й міг уже розмовляти з ними. Одного разу імператорові спало на думку потішити велетня

видовищем тамтешніх ігор. Найбільш розважили його канатні танцюристи. "У цій грі беруть участь тільки кандидати на якусь високу посаду або ті, хто хоче запобігти великої ласки при дворі". "Коли хтось, чи то померши, чи то попавши в неласку (що трапляється частенько), звільняє посаду, то п'ять чи шість кандидатів просять у імператора дозволу розважити його та двір танцями на канаті, і той, хто найшвидше підстрибне і не впаде, одержує посаду".

image

image 

4 - Турнір

image 

У ЧОМУ НЕЗВИЧНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЦИХ П'ЄС?

ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ СКЛАД ВИКОНАВЦІВ ЦИХ П'ЄС?

НА ЯКОМУ ІНСТРУМЕНТІ ВИКОНУЄТЬСЯ СЮЇТА?

image 

ДІЗНАТИСЯ, ЧИМ ЗАКІНЧИЛАСЯ ПРИГОДА ГУЛІВЕРА ВИ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАВШИ КНИГУ

image

ДЖОНАТАНА СВІФТА "МАНДРИ ГУЛЛІВЕРА"АБО ПЕРЕГЛЯНУТИ М/Ф

image

image

ПОСЛУХАЙТЕ ТА РОЗУЧІТЬ ПІСНЮ І. ТАНЧАКА "ВІТЕРЕЦЬ"

image

image 

ПОВТОРИМО ВИВЧЕНІ ПІСНІ!

image 

image

image

ПРОПОНУЮ ПЕРЕГЛЯНУТИ ФРАГМЕНТИ М/Ф "МАНДРИ ГУЛЛІВЕРА"

image

image

ПОМІРКУЙТЕ, ЯК ВІДЧУВАВ СЕБЕ ГУЛЛІВЕР У РОЛІ ВЕЛЕТНЯ.

ПРОДОВЖІТЬ РЕЧЕННЯ

СЬОГОДНІ НА УРОЦІ Я ДІЗНАВСЯ/ДІЗНАЛАСЯ ПРО...

image 

image

ВИ ЧУДОВО ПОПРАЦЮВАЛІ! МОЛОДЦІ!  

image

 вчитель музичного мистецтва  

ХЛ №112  

Світлична Тетяна Олександрівна  

за підручником  О. В. Калініченко, Л. С. Аристової  "Мистецтво" для 4-го класу.

pdf
Додано
23 січня 2023
Переглядів
458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку