Урок на тему "Барабаш Яків" (Постаті Руїни)

Про матеріал

Барабаш Яків

(? – 1658 р.)

Яків Барабаш народився на Черкащині, в Київському воєводстві Речі Посполитої, в козацькій родині Барабашів. Це все, що відомо про Якова Барабаша до 1657 р., коли його було обрано кошовим отаманом Січі. Очевидно, до того він провів там певний час.

1657 року, після смерті Богдана Хмельницького і обрання на старшинській раді новим гетьманом Івана Виговського, Яків Барабаш відмовився визнати нову владу. Січовики були незадоволені тим, що старшина Гетьманщини не запросила її представників на вибори гетьмана. Кошовий Барабаш висунув теорію верховенства Запорозької Січі серед козаків і її незалежності від уряду гетьмана. Також Барабаш критикував Виговського за польську орієнтацію та розширення прав і привілеїв козацької старшини за рахунок простих козаків.

В 1657 року разом із полтавським полковником Мартином Пушкарем і за підтримки Москви (останнє, напевно, відіграло вирішальну роль) підняв повстання проти гетьмана Івана Виговського. Однак Виговський не дав повстанню розгорнутися і швидко придушив його. Мартин Пушкар загинув у битві під Полтавою.

Після придушення повстання військами гетьмана і кримського хана, Барабаш із загоном своїх прихильників15 червня 1658 з'явився в розташування Білгородського воєводи князяГригорія Ромодановського. До цього часу, князь уже отримав наказ про арешт всіх керівників повстання. Ромодановським було заарештовано такі активні учасники, як писар полтавського полку Степан Лях і миргородський полковник Степан Довгаль. Поставши перед воєводою, Барабаш і супроводжуючі його особи заявили, що краще їм померти за наказом царя, ніж від рук "поганих" (кримських татар). Князь Ромодановський не став заарештовувати отамана і відписав цареві, що "Яків, государ, Барабаш, нині зі мною ... в полку" (Прилуцький полк).

І. Виговський став вимагати видачі бунтівника. Цар не бажаючи йти на відвертий конфлікт з гетьманом наказав Ромодановському арештувати Барабаша з соратниками та відправити до Києва на військовий суд. При спробі Ромодановського переправити Барабаша під охороною в Київ до воєводи Василя Шереметєва 24 серпня 1658 року Яків Барабаш був захоплений у містечку Гоголеві вірними гетьману військамиі доставлений у Чигирин.

Страчений у вересні 1658 року вЧигирині за наказом Виговського.

Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Downloads\Барабаш.png

Барабаш Яків

(? – 1658 р.)

Яків Барабаш народився на Черкащині, в Київському воєводстві Речі Посполитої, в козацькій родині Барабашів. Це все, що відомо про Якова Барабаша до 1657 р., коли його було обрано кошовим отаманом Січі. Очевидно, до того він провів там певний час.

1657 року, після смерті Богдана Хмельницького і обрання на старшинській раді новим гетьманом Івана Виговського, Яків Барабаш відмовився визнати нову владу. Січовики були незадоволені тим, що старшина Гетьманщини не запросила її представників на вибори гетьмана. Кошовий Барабаш висунув теорію верховенства Запорозької Січі серед козаків і її незалежності від уряду гетьмана. Також Барабаш критикував Виговського за польську орієнтацію та розширення прав і привілеїв козацької старшини за рахунок простих козаків.

В 1657 року разом із полтавським полковником Мартином Пушкарем і за підтримки Москви (останнє, напевно, відіграло вирішальну роль) підняв повстання проти гетьмана Івана Виговського. Однак Виговський не дав повстанню розгорнутися і швидко придушив його. Мартин Пушкар загинув у битві під Полтавою.

Після придушення повстання військами гетьмана і кримського хана, Барабаш із загоном своїх прихильників 15 червня 1658 з'явився в розташування Білгородського воєводи князя Григорія Ромодановського. До цього часу, князь уже отримав наказ про арешт всіх керівників повстання. Ромодановським було заарештовано такі активні учасники, як писар полтавського полку Степан Лях і миргородський полковник Степан Довгаль. Поставши перед воєводою, Барабаш і супроводжуючі його особи заявили, що краще їм померти за наказом царя, ніж від рук "поганих" (кримських татар). Князь Ромодановський не став заарештовувати отамана і відписав цареві, що "Яків, государ, Барабаш, нині зі мною ... в полку" (Прилуцький полк).

І. Виговський став вимагати видачі бунтівника. Цар не бажаючи йти на відвертий конфлікт з гетьманом наказав Ромодановському арештувати Барабаша з соратниками та відправити до Києва на військовий суд. При спробі Ромодановського переправити Барабаша під охороною в Київ до воєводи Василя Шереметєва 24 серпня 1658 року Яків Барабаш був захоплений у містечку Гоголеві вірними гетьману військамиі доставлений у Чигирин.

Страчений у вересні 1658 року в Чигирині за наказом Виговського.

 

doc
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку