Урок на тему : "Дотримання правил дорожнього руху для пішоходів "

Про матеріал
Цей урок розроблеений з метою виховати дисциплінованісь та впевненість у діях під час поводження на вулично-шляховій мережі, а також щоб навчити самостійно приймати рішення в екстремальних дорожніх ситуаціях.
Перегляд файлу

ТЕМА:  “Дотримання правил дорожнього руху для пішоходів”

Мета: повторення з учнями вимог правил дорожнього руху, розширення їх знань, вироблення навичок спостережливості, вміння самостійно приймати рішення в екстремальних дорожніх ситуаціях. Виховувати дисциплінованість, впевненість у діях під час поводження на вулично-шляховій мережі.

Обладнання: Ілюстрації елементів вулиць, перехресть, сюжетні малюнки ситуацій до розповіді вчителя, "Правила дорожнього руху".

Література:

  •    Правила дорожнього руху.
  •    Методичні рекомендації щодо навчання учнів ПДР.

План проведення тематичного уроку:

  1.   Організаційний момент. Психологічна підготовка дитячого колективу.
  2.    Ситуації типових дорожньо-транспортних пригод .
  3.    Перехід проїзної частини по пішохідних переходах.
  4.    Підсумок заняття, закріплення знань.
  1. Як радісно та весело пройтися іноді вулицями рідного міста чи населеного пункту! А особливо - з рідними чи друзями. Тоді навіть звична дорога до школи може перетворитися у цікаву прогулянку. Але за однієї умови: ти і твої друзі дотримуватиметеся Правил дорожнього руху, встановлених для всіх його учасників. Так-так, вийшовши за поріг домівки, кожен з вас став учасником дорожнього руху, і заради своєї безпеки повинен орієнтуватись у складній ситуації на дорозі, самостійно приймати рішення.

До речі, коли виникли перші правила поведінки на дорозі? (вчитель звертається з питанням до учнів). Так от, перші такі правила з'явилися більше двох тисячоліть тому. Ще у першому столітті до нашої ери, Юлій Цезар заборонив колісницям з'являтися на вулицях Риму вдень, оскільки це створювало реальну небезпеку мешканцям міста. А у Європі спробували ввести правила руху кінних екіпажів у 17-столітті В Росії - перші правила і відповідальність за їх порушення було введено у 1683 році.

Минав час. Змінювалось життя, з’явились сучасні автомобілі. Відповідно і змінювались правила. Для того, щоб на дорогах було безпечно, весь автотранспорт підкоряється суворим законам вуличного руху.

Зараз в України ми дотримуємось Правил дорожнього руху, які діють з 1 січня 2002 року (зі змінами і доповненнями, що вносились у 2005 році) - це основні правила поведінки всіх учасників дорожнього руху.

Знати і виконувати правила поведінки на вулиці повинні всі пішоходи: і дорослі і

діти.

В кожній країні багато роблять для того, щоб на дорогах було безпечно, щоб було добре і зручно. І суворо стежать, щоб всі виконували правила дорожнього руху. Хто ж слідкує за тим, щоб не порушувались закони вулиць і доріг? (звертається до дітей). Так, Державна автомобільна інспекція - ДАІ. Це спеціальний підрозділ працівників міліції - людей зірких і уважних. Вони стежать за порядком на дорогах нашої країни. Вони оберігають життя і здоров’я людей.

  1.   Ситуації типових дорожньо-транспортних пригод

Діти! А чи знаєте ви, чому потрібно неухильно виконувати Правила дорожнього руху? Правильно, їх невиконання призводить до дорожньо- транспортних пригод.

Давайте з вами уважно розглянемо ситуації, коли з дітьми відбуваються нещастя. Переважна більшість пов’язана з наїздом транспорту на дитину.

Для кращого уявлення і розуміння дітьми кожної з дорожніх ситуацій, в класі слід змоделювати уявну проїзну частину, чи перехрестя. Розподіливши ролі дійових осіб (пішоходів, велосипедистів, транспортних засобів), серед учнів, у ігровій формі обіграти кожну ситуацію.

Ситуація 1. Пролунав дзвінок і діти стрімголов мчать додому. Основна небезпека в тому, що помислами вони ще в школі, і не переключили свою увагу на дорогу та небезпеку, яка їх очікує. В результаті несподівано для водія виходять на проїзну частину перед транспортом, що наближається. Поговоріть з дітьми на цю тему, приведіть кілька прикладів - напевно у вашому районі (можливо у минулі роки) діти потрапляли під колеса автомашини безпосередньо біля школи.

Ситуація 2. Відомі випадки, коли учні потрапляли під колеса громадського транспорту через те що очікували його на краю проїзної частини, або виходили на неї безпосередньо перед зупиняючимся автобусом чи іншим транспортним засобом. Зверніть увагу школярів на небезпеку таких дій і доведіть, що виходити на проїзну частину для посадки в транспортний засіб необхідно тільки після повної його зупинки та відкривання дверей. Зверніть увагу на небезпеку очікування громадського транспорту стоятчи на краю посадочного майданчика (тротуару) при значному скупченні людей на зупинці. Адже при наближенні транспортного засобу існує небезпека бути зіштовхнутим під колеса транспортного засобу іншими “нетерплячими” пасажирами, що рухаються, готуючись до посадки.

Ситуація 3. Готуючись до переходу проїзної частини і пропускаючи авто одного напрямку дитина часто зосереджує увагу тільки на ньому і не переконується у небезпеці переходу протилежної смуги руху, по якій рухається зустрічний транспорт. Нагадайте учням про те, що переходити дорогу потрібно лише у разі відсутності транспортних засобів у обох напрямках.

Ситуація 4. Окремо потрібно звернути увагу дітей на основних правилах поводження на дорозі юних велосипедистів. Слід нагадати, що під час виїзду на велосипеді на проїзну частину з дворів, прилеглих територій, другорядних вулиць, потрібно дати дорогу транспортним засобам, що рухаються по проїзній частині.

Під час руху проїзною частиною слід триматися якомога ближче до її краю, при цьому уникати різких змін напрямку руху та маневрування.

Особливу увагу загостріть на діях, що заборонені велосипедистам, зокрема рух без гальм, світлоповертачів у темну пору доби, перевезенні пасажирів тощо. Нагадайте про те, що рухатися по дорозі на велосипеді дозволяється особам, які досягли 14-річного віку.

Ситуація 5. Під час переходу проїзної частини важливо розрахувати свій рух так щоб не поспішаючи перейти до протилежного боку, не зупиняючись на середині для надання руху автомобілям. Тут слід звернути увагу, що при цьому дорога має добре проглядатися у обох напрямках і транспортні засоби, що наближаються відсутні.

Ситуація 6. Одна з основних причин, через яку діти потрапляють під колеса автотранспорту пов’язана з виходом на проїзну частину перед припаркованим автомобілем, що зупинився. Нагадайте дітям, що у такому випадку ймовірний наїзд автомобіля, який об’їжджає припарковане авто і не може бачити за ним пішохода, який рухається. Нагадайте дітям з якого боку потрібно обходити транспортні засоби, які зупинилися. Порадьте не виходити на проїзну частину відразу після виходу з громадського транспорту, а дочекатись поки він від’їде від зупинки і не зменшуватиме оглядовість.

  1.   Перехід проїзної частини по пішохідних переходах.

Перш за все дітям слід пояснити, що пішоходи повинні рухатись тільки по тротуарах і пішохідних доріжках. Якщо ж рух по тротуарах неможливий або вони відсутні, наприклад у сільській місцевості чи поза населеними пунктами, дозволяється йти узбіччям, а якщо і воно відсутнє - по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів.

Для переходу проїзної частини по можливості слід користуватися спеціально відведеними місцями - пішохідними переходами.

Найкраще користуватися регульованими пішохідними переходами, на яких є світлофор. Однак знати потрібно не тільки те, що на зелене світло перехід дозволений, а на червоний - заборонено.

Слід зауважити, що перш ніж почати перехід через регульоване перехрестя, потрібно подивитися на сигнал світлофора і якщо ви не впевнені, що зелений сигнал тільки-но загорівся - краще почекайте наступного - і тоді впевнено і безпечно переходьте дорогу. Не варто ризикувати з-за кількох секунд. Навіть на самих широких проспектах цикл роботи світлофора (від зеленого до червоного сигналу) складає не більше однієї хвилини. А на нешироких вулицях - 15-20 сек. А тому, починаючи перехід на регульованому перехресті, ви повинні мати деякий запас часу, щоб дійти спокійним кроком на протилежну частину дороги. Причому тут слід чітко пам’ятати, що вибігати на проїзну частину та перебігати її заборонено! У випадку, якщо ви почали перехід проїзної частини і не закінчили перехід на дозволяючий сигнал світлофора, слід зупинитися на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, а у разі їх відсутності - на середині проїзної частини. Продовжити рух слід лише тоді, коли буде дозволяючий сигнал світлофора (регулювальника)

Для закріплення матеріалу дітям можна поставити такі питання:

  •       Що треба пам’ятати, підходячи до переходу?
  •       Як треба робити, якщо зелений сигнал вже мигає?
  • Що треба робити, коли вас застав червоний сигнал світлофора вже на середині переходу?

Але більшість пішохідних переходів, не регулюються світлофорами. В основному вони розташовані поблизу перехресть, де немає світлофора, який допомагає формувати транспортні потоки, задавати їм певну швидкість, “ритм” руху, тому до нерегульованих перехресть транспортні засоби під’їжджають з різною швидкістю. Водії пропускають один одного, узгоджуючись з правилами руху.

А як бути пішоходу? Як безпечно перейти дорогу? (звернутися з питанням до дітей). Відповідно до ПДР на нерегульованому пішохідному переході, який позначений “зеброю” і відповідним дорожнім знаком (показати знак ‘'пішохідний перехід”) пішохід має право на перевагу під час переходу всієї проїзної частини, однак виходити на проїзну частину необхідно тоді, коли з одного з боків найближча до вас автомашина знаходиться на значній відстані не менше 60-70 метрів. Тоді водій завчасно побачить ваш намір переходу дороги і у нього буде час завчасно знизити швидкість, або зупинитися, щоб дати вам дорогу.

Навіть якщо ви раптом припустилися необережності і вийшли на проїзну частину близько до транспорту, що наближається, не смикайтесь, не губіться на дорозі. Водій транспортного засобу побачить вас і зможе вжити заходів безпеки та уникнути наїзду, Але ваші дії повинні бути розумними. Якщо немає можливості повернутись назад (ви вже пройшли більше половини дороги) - ліпше зупиніться. Звичайно, дуже неприємне стояти посеред потоку машин і відчувати, що багатотонна маса проходить від тебе і кількох сантиметрах, та це все ж безпечніше, ніж ваші неочікувані для водіїв дії на дорозі в небезпечній ситуації.

А щоб не траплялись такі критичні ситуації, то варто переходити нерегульовані вулиці і перехрестя лише у тому випадку, коли вони добре проглядаються у всі сторони шлях через них вільний.

  1. Діти, сьогодні ми присвятили цей урок правилам безпечної поведінки на дорозі у мене залишилося до Вас лише декілька запитань (звертається до дітей).
  •       Навіщо потрібна служба ДАІ?
  •       Як обладнано патрульний автомобіль ДПС ДАІ?
  •       Де і як повинні переходити дорогу пішоходи?
  •       Яка служба міліції відповідає за порядок на дорозі?

Домашнє завдання:

Намалюйте ті дорожні знаки, про які ми з вами говорили. Придумайте свої дорожні знаки, наприклад, “Кататися на роликах заборонено!”, “Розмовляти на пішохідному переході не дозволяється”.

docx
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку