УРОК БІОЛОГІЇ
Розробила урок: Загребельна Юлія Миколаївна, учитель біології та хімії Зіньківщинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Зачепилівської селищної ради Харківської області
Тема уроку "Фітотерапія - запорука здоров'я"
Завдання уроку:
1. Познайомити учнів з поняттям фітотерапія, з лікувальними властивостями чаю, способами його заварювання та споживання.
2. Розширити знання про лікувальні властивості рослин своєї місцевості.
3. Виховувати культуру поведінки та спілкування.
Обладнання: висловлювання на дошці відомих людей про чай, гербарії рослин, зразки зеленого та чорного чаю, презентація «Фітотерапія».
Чай - це рослина надзвичайно корисна, вона знищує всі недуги, проганяє сонливість, головний біль від чаю зменшується та виліковується цілком.
давній китайський рукопис
Чай надає людині рішучості, збільшує здатність переробляти враження, сприяє зосередженому розмірковуванню
німецький учений Я. Молешотт
Я був вимушений пити багато чаю, тому що без нього не міг працювати. Чай вивільнює ті можливості, що дрімають у глибині моєї душі.
Л.М. Толстой
Чай - мій улюблений напій. Інших не визнаю.
Ш. Муслімов, довгожитель, 120 років
Хід уроку
1. Вступне слово учителя
Лікування лікарськими рослинами відоме з давніх часів. Фітотерапія, тобто лікування травами, використовується з профілактичною метою. Її можна проводити на будь-якій стадії захворювання, а також у розпал захворювання, в період одужання, а також на етапі реабілітації.
Терапевтична дія лікарських рослин забезпечується вітамінами, органічними кислотами, мікроелементами, ефірними маслами, фітонцидами.
Показники до застосування рослинних препаратів:
- профілактика й лікування гострих респіраторних і вірусних захворювань;
- гострі та хронічні захворювання органів дихання;
- алергічні реакції;
- порушення обміну речовин;
- хвороби органів травлення;
- неврологічні захворювання.
Як проводити фітотерапію?
Добова доза лікарської сировини (квіти, листя рослин) для дорослого становить 6-10 грам, а це приблизно столова ложка. Для дітей віком 8-12 років 1/2 дози, дітям віком 4-7 років - 1/3 дози дорослого.
Необхідно памя'тати, деякі рослини, які корисні для дорослих, - є небезпечними для дітей: звіробій, листя смородини, пижма, женьшень, колотий корінь. Крім того, слід знати, що постійне використання певного набору трав є неприпустимим, навіть, якщо лікування вимагає тривалого застосування саме цих трав.
Відомості з хімії про цілющі властивості рослин
Листя рослин (чаю) містять в своєму складі білкові речовини, амінокислоти, органічні кислоти, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, вітаміни Р , мінеральні солі, макро- та мікроелементи.
Листя чаю має властивість: якщо його обдати окропом, то напій набуває не лише певного кольору, а ще й має неабиякий аромат. Відомо, що зелений чай має більше розчинних речовин. Тому його можна заварювати повторно, при цьому смакові його стають ще кращими!
Відомості з ботаніки
Чай належить до роду вічнозелених кущових рослин заввишки 50 - 150 см. Живе та плодоносить ця рослина близько 100 років.
2.Властивості трав та їх застосування (учитель демонструє гербарії рослин)
1. Глід - заспокійливий, поліпшує роботу серця.
2. Валеріана - заспокійливий засіб, використовується для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту.
3. Кора дуба - протизапальний засіб, використовується для полоскання порожнини рота.
4. Звіробій - використовується як імуностимулятор та протизапальний засіб, але його не можна вживати більше семи днів.
5. Калина - ефективний полівітамінний засіб від кашлю, входить до складу всіх вітамінних чаїв.
6. Журавлина (плоди) - багата на вітамін С, сприяє розширенню судин серця.
7. Кропива - поліпшує обмін речовин.
8. Мати-й-мачуха (листя) - застосовується я к відхаркувальний засіб, протизапальний, антисептичний.
9. Малина (плоди) - потогінний, бактерицидний засіб, в холодному вигляді використовується для полоскання рота.
10. Меліса, м'ята - використовується для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, мають заспокійливий ефект.
11. Подорожник - бактерицидний засіб.
12. Ромашка - протизапальний, потогінний засіб, має протигрибковий ефект.
13. Горобина - полівітамінний засіб
14. Смородина (плоди) - вітамінний засіб.
15. Евкаліпт - бактерицидний засіб, використовується для полоскань порожнини рота.
3. Як вірно приготувати чай?
Для приготування смачного напою необхідно два компонента: якісний чай та вода. Вода не повинна мати домішок хімічного та механічного походження. Тому для приготування чаю не придатна вода мінеральних джерел, болотно-ставкова, з топленого снігу та льоду. Найкращою вважається вода джерельна.
Воду з водогону перед приготуванням чаю необхідно відстояти упродовж доби, або пропустити крізь фільтр. Заварювати водою, яка щойно закипіла, а не тією, що одного разу кип'ятилась, бо під час кип'ятіння витрачається кисень, а це погіршує смак та аромат чаю.
Секрети заварювання зеленого чаю
Зелений чай краще заварювати не в заварний чайник, а в окрему чашку. В спеку його можна охолодити та поставити в холодильник. Він буде використовуватись як засіб для втамування спраги.
До речі, зелений чай можна заварювати кілька разів.
У чому користь зеленого чаю?
У зеленому чаї в 10 разів більше вітамінів С, ніж у чорному. Він має збуджувальну та стимулюючу дію.
Він має чудові лікувальні властивості: настоєм зеленого чаю можна знищити дизентерійну паличку. Він містить вітамін Р, який чудово зміцнює стінки судин, тому його використовують в лікуванні крововиливів. А ще він має здатність виводити з організму важкі метали. Рекомендують пити зелений чай тим, хто має захворювання дванадцятипалої кишки. Лікарі радять вживати чай протягом дня не менше ніж 6 разів. Протипоказань щодо його вживання немає, він принесе лише користь.
Як вірно вибрати зелений чай?
Перше, про що слід пам'ятати: зелений чай не може коштувати дешево. Його листочки повинні бути скручені, а не плоскі. Колір - від сріблястого до зеленого.
В Україні найчастіше використовується чай з м'ятою та липовий.
4. Повідомлення учнів про корисні властивості м'яти та липи
5. Перегляд презентації «Фітотерапія»
6. Фітобар (учні смакують зеленим, чорним, липовим чаєм з додаванням різних трав, що мають лікувальні властивості)
7. Підведення підсумку уроку
АНКЕТА
Моє відношення до чаю
3.Чай є корисний чи шкідливий для здоров’я людини?
4. Який чай ви вживаєте найчастіше?
1