Урок на тему: "Характеристика прилавків-вітрин, льодогенераторів" для учнів ПТНЗ. В плані уроку подано класифікацію хололодильних прилавків-вітрин та льодогенераторів. Охарактерезовано принцип дії, правила експлуатації, охорони праці.
ДНЗ «ВІННИЦЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»
ВІДКРИТИЙ УРОК
на тему:
«Характеристика прилавків-вітрин та льодогенераторів»
Підготувала:
викладач Поліщук С.А.
Вінниця 2018
Група |
Дата |
КОБ-17 |
27.11.18 |
План-конспект уроку № 11
Тема уроку: Характеристика прилавків-вітрин, льодогенераторів
Мета:
Методи і прийоми навчання: розповідь, демонстрація, фронтальне опитування, вирішення виробничих ситуацій
Матеріально-технічне забезпечення: мультимедійний комплекс
Міжпредметні зв’язки: санітарія і гігієна, організація обслуговування в закладах ресторанного господарства, охорона праці
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
І. Організаційний момент:
Добрий день! Давайте з’ясуємо, скільки у нас сьогодні є присутніх на уроці учнів. Прошу старосту групи доповісти про кількість присутніх і відсутніх учнів та причину їх відсутності, чи всі учні готові до уроку.
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів:
На минулому уроці ми вивчали тему «Характеристика холодильних шаф, низькотемпературних прилавків».
Перед вами на плакаті зображено пазл, який необхідно вам розгадати. Питання зашифровані в порядку зростання цифр. Кожне питання буде оцінюватися в 1 бал, за правильну відповідь будете отримувати фішку. Прохання знаючи правильну відповідь підіймайте руку, а не викрикуйте.
Питання
1) Що таке охолодження? (Це процес відведення тепла від харчових продуктів)
2) Назвіть, які ви знаєте види охолодження? (Природнє, штучне)
3) За якими ознаками класифікують холодильне обладнання? (За температурним режимом, за ступенем герметичності охолоджувального об’єму, за розташуванням холодильного агрегату, за конструкцією)
4) Вкажіть, як класифікують холодильні шафи за температурним режимом? (Середньотемпературні, низькотемпературні, високотемпературні)
5) Як класифікують холодильні камери за конструкцією? (Стаціонарні та збірні холодильні камери)
6) Назвіть, як класифікують холодильні шафи за ступенем герметичності? (Відкриті, закриті)
7) Назвіть для чого призначені холодильні шафи? (Призначені для короткочасного зберігання охолоджених та заморожених продуктів)
8) Для чого призначені низькотемпературні прилавки? (Призначені для зберігання заморожених продуктів при температурі -5 -12 0 С)
9) На вашу думку, які шафи вітчизняного виробництва використовують в закладах ресторанного господарства? (ШХ-0,71М, ШХ-1,40, ШН-1,0, ШМ-0,36)
10) Як називається частина машини, яка перетворює електроенергію в механічну роботу? (Електродвигун)
11) Де можна отримати інформацію про технічні показники холодильного обладнання? (Технічний паспорт)
12) В чому суть буквенно - цифрової індексації холодильного обладнання?
13) Опишіть загальні правила експлуатації холодильних шаф?
14) Вкажіть на якому хладоні працює шафа-вітрина ШХ-1,4? (R-134 або R-404)
15) Який внутрішній об’єм має холодильна шафа-вітрина ШХ-1,4? (1400 м3)
16) Вкажіть, буквенно-цифрову індексацію ШМ-0,36? (Шафа морозильна, об’єм камери 0,36 м3)
17) Через, що здійснюється охолодження кожної секції прилавка холодильного низькотемпературного ПХН-2-2,5В? (Через повітроохолоджувач)
Так, добре, молодці! Ви відповіли на всі питання. Зараз пропоную вам переглянути зображення та здогадатись, про що йтиме мова на уроці. (Учні висловлюють думки). (Слайд 1,2)
Слайд 1 Слайд 2
ІІ. Мотивація навчальної діяльності:
На підприємствах ресторанного господарства широко користуються попитом льодогенератори та холодильні прилавки-вітрини. Неможливо уявити роботу кафе чи бару без використання холодильних прилавків-вітрин та льодогенераторів. А ваша професія «Кухар; офіціант; бармен» тісно пов’язана з цим обладнанням.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу (Повідомлення теми, мети уроку)
Тема нашого уроку: «Характеристика прилавків-вітрин та льодогенераторів» (учні записують тему уроку в зошити)
Мета: під час уроку ми ознайомимось з призначенням, будовою, принципом роботи прилавків-вітрин та льодогенераторів; правилами їх експлуатації та техніки безпеки при роботі; а також виявимо можливі проблеми та причини, які виникають при експлуатації та способи їх усунення.
(Пояснення матеріалу супроводжується мультимедійною презентацією з даної теми, а учні слухають та конспектують).
Холодильні прилавки-вітрини використовуються для демонстрування та зберігання в процесі реалізації охолоджених продуктів, холодних страв і закусок, кондитерських виробів тощо. Прилавки-вітрини встановлюють в торгових залах їдалень, кафе, буфетах, магазинах, піцеріях, фаст – фудах.
Холодильні прилавки-вітрини за температурним режимом поділяються на:
низькотемпературні – з температурною повітря в охолоджуваному об’ємі не вище – 18 0С;
середньотемпературні – 0……+8 0С;
високотемпературні – 10…..12 0С.
За ступенем герметичності охолоджувального об’єму поділяються на:
За розташуванням холодильного агрегату:
Є різні модифікації холодильних прилавків-вітрин: (Слайд 3)
Слайд 3
Модифікація |
Габаритні розміри, см |
Температура охолодження |
Об’єм, м3 |
Витрати електроенергії за добу, кВт |
ПВХС-1-0,5 |
150/125/128 |
0...+8 |
0,5 |
5,8 |
ПХВ-2-0,6 |
110х70х160 |
5….8 |
0,4+0,2 |
0,93 |
ПХВ–1,2 |
120х70х85 |
+2 ….+7 |
1,2 |
0,512 |
ПХВ–1,5 |
150х70х85 |
+2 ….+7 |
1,5 |
0,512 |
ПХВ–1,8 |
180х70х85 |
+2…..+7 |
1,8 |
0,657 |
ПВХС-1,2 |
118х97х1230 |
0 ….. + 7 |
1,2 |
6,5 |
ПВН–2-1,35 |
192х108х125 |
-5...-12 |
1,35 |
16,8 |
Кожний холодильний прилавок-вітрина має свою буквенно - цифрову індексацію.
Прилавок-вітрина холодильний ПХВ-2-0,6. Призначений для короткочасного зберігання та демонстрації попередньо охолоджених продуктів при температурі +5 ….+8 0 С. Корисний об’єм вітрини – 0,4 м3 , а прилавка – 0,2 м3 . (Слайд 4)
Прилавок встановлюють у торгових залах підприємств ресторанного господарства та торгівлі.
Слайд 4
Будова. Прилавок вітрина складається з трьох основних частин: у верхній частині розміщено демонстративну вітрину, в нижній – охолоджувальний прилавок і машинне відділення. З боку обслуговуючого персоналу демонстративне відділення закривається поворотним склом, а в горі – полицею. Прилавок-вітрину встановлено на опорах, які регулюються по висоті.
У машинному відділені розташовано холодильний агрегат, панель з електроапаратурою, терморегулювальний вентиль і терморегулятор. Терморегулятор призначений для підтримання заданої температури шляхом автоматичного ввімкнення та вимкнення компресора. Терморегулятор має кнопку примусового відтанення випарника. Для відведення конденсату від випарника передбачено піддон з нахилом. Під нижньою рамою машинного відділення встановлено піддон для збирання конденсату.
Принцип дії. Робота прилавка-вітрини ПХВ–2-0,6 ґрунтується на дії холодоагенту (фреону). Це газоподібна речовина переміщається по замкнутій системі, змінюючи свою температуру. Досягаючи під тиском точки кипіння (а у фреону це від -30 до -150 ° С), він випаровується і забирає тепло у стінок випарника. В результаті цього температура всередині камери знижується в середньому до 5 °С. «Допомагають» роботі холодоагенту такі складові, як компресор (створює потрібний тиск), випарник (забирає тепло зсередини холодильного прилавка-вітрини), конденсатор (віддає тепло в навколишнє середовище).
Компресор призначений для того, щоб регулювати перепади тиску в системі. Компресор затягує випаровування холодоагента, стискає його і виштовхує назад в конденсатор. При цьому температура фреону підвищується, і він знову перетворюється в рідину.
Працює холодильний компресор за рахунок електродвигуна, який розташовується усередині його корпусу.
ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ)
Назва показника |
|
Розміри, см |
110х70х160 |
Об’єм, м 3 |
0,4+0,2 |
Температура, 0 С |
5….8 |
Витрати електроенергії за добу, кВт |
0,93 |
Вага, кг |
170 |
Прилавок-вітрина низькотемпературний ПВН–2-1,35. Призначений для зберігання заморожених продуктів при температурі -5...-12 °С. (Слайд 5)
Слайд 5
Складається із двох частин: вітрини та машинного відділення. З боку відвідувачів прилавок огороджено гнутим склом, з боку обслуговуючого персоналу розміщено розсувні скляні дверцята. Прилавок-вітрина має додаткове відділення для зберігання товару.
Всередині вітрини встановлено чотири сітчасті корзини з полімерним покриттям. Вітрина освітлюється люмінесцентним підсвічуванням. Охолодження вітрини здійснюється агрегатом «Danfoss» зі здвоєним випарником.
Вітрина має електронний пульт керування, цифрову індикацію температури, автоматичне відтанення та сучасний дизайн.
ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Назва показника |
|
Розміри, см |
192х108х125 |
Об’єм, м |
1,35 |
Температура, 0 С |
-5….-12 |
Витрати електроенергії за добу, кВт |
16,8 |
Вага, кг |
195 |
Можливі проблеми під час експлуатації
прилавка-вітрини низькотемпературного ПВН–2-1,35
Найменування несправності |
Ймовірна причина |
Методи усунення
|
При установці вимикача в положення "On" електродвигун агрегату не включається, сигнальні лампи не горять |
Відсутня напруга в мережі |
Подати напругу
|
Електродвигун агрегату не включається, сигнальні лампи горять |
Несправність агрегату |
Відповідно до паспорту на агрегат |
Електродвигун агрегату включається, сигнальні лампи не горять |
Згоріли сигнальні лампи |
Замінити електричні лампи |
На минулому уроці вам було задано підготувати випереджувальне завдання на тему «Цікаві факти про виробництво льоду». (Доповідь учнів)
Чи задумувались ви хоч раз про те, як люди зберігали продукти харчування раніше, коли не було холодильного обладнання? А адже це чудо техніки було винайдено не так давно - в 1930 році. Протягом дуже довгого часу єдиним способом охолодження і заморожування продуктів був природний лід. Його збирали в холодну пору року за допомогою гігантських льодорубів, а зберігали в спеціальних місцях - льодовиках. А в 1800- х роках на заводах і м'ясокомбінатах почали з'являтися перші льодогенератори.
Першою людиною в світі, який здогадався торгувати льодом, був Фредерік Тюдор. Молодий чоловік, виходець із забезпеченої бостонської родини, почав видобувати лід з водойм Массачусетсу і продавати його навіть у такі віддалені місця, як острів Мартініка. Саме тому винахідливого підприємця незабаром прозвали «Крижаним королем».
Лід буває різних типів: колотий, кубічний, рідкий, лускатий, блоковий. Також вченим відомі 15 струтурних модифікацій льоду. Всі вони відрізняються один від одного взаємним розташуванням молекул води та вихідними з цього властивостями. Лід IV модифікації ви можете знайти у себе в холодильнику.
Лід не утворює гострих кристалів при замерзанні. Виробництво льоду - процес складний і досить капіталомісткий. Сучасні льодогенератори виготовляють блоковий, трубчастий лід і крижану стружку. Блочний лід найчастіше використовують для зберігання риби, трубчастий - для продажу не тільки риби, але і салатів, фруктів, овочів і напоїв, крижану стружку - як правило, для приготування напоїв.
Льодогенератори призначені для виробництва харчового льоду. Вони бувають автоматичні та напівавтоматичні. (Слайд 6)
Слайд 6
Є різні модифікації льодогенераторів:
Модифікація |
Габаритні розміри, мм |
Об’єм бунькера, кг |
Витрати електроенергії за добу, кВт |
Тип льоду |
ЛГ-10 М |
410/380/410 |
3 |
0,4 |
кубиковий |
BREMA GB 1555 A |
738/690/1020 |
55 |
0,7 |
гранульований |
FROSTY HZB-15 |
375/435/420 |
4 |
0,2 |
кубиковий |
GOODFOOD IM12F |
242/358/328 |
1,1 |
0,22 |
пальчиковий |
Льодогенератор ЛГ-10 М. Призначений для приготування кубикового харчового льоду розміром 32 х 32 мм, який використовується для безпосереднього охолодження страв і напоїв в закладах ресторанного господарства. За 1 годину льодогенератор виробляє 3 кг льоду.
Льодогенератор ЛГ-10 М виконано у вигляді шафи, всередині якої розміщено камеру для намерзання льоду, бункер для зберігання льоду, машинне відділення. Зовні шафу покрито листовою сталлю, а всередині облицьовано алюмінієвими листами. Простір між ними заповнено теплоізоляцією.
У камері для намерзання льоду розміщено випарник з ТРВ, пристрій для подавання води, різальна решітка з ртутним перемикачем.
Випарник льодогенератора розташовано під кутом, для того щоб пласт льоду, який досяг певної товщини, після підтанення міг сповзти на різальну решітку. Змійовик випарника вмонтовано в алюмінієву плиту, по периметру якої розміщено трубку, для системи відтанення. Над поверхнею випарника встановлено температурний датчик, який регулює товщину льоду, що намерзає.
Пристрій для подавання води складається з водяного колектора, ванни з поплавковим клапаном, відцентрового насоса, піддона і сифонної трубки. Різальну решітку виконано із двох рядів ніхромових струн, що утворюють квадратні комірки. До струн підводиться струм з напругою 12 В. Під різальною решіткою встановлено бункер для збирання та зберігання льоду. Товщина льоду в бункері регулюється термостатом. Бункер має рухливі опори для розвантажування льоду.
У машинному відділенні розташовано холодильний агрегат ФАК-1,1 Е, щиток керування, трансформатор і фреоновий соленоїдний клапан. Компресор агрегату має фланець з трубкою для відведення теплого фреону до випарника в обхід конденсатора.
Принцип дії. (Перегляд відеоролику 2 хв 16 с)
Ванна, в якій знаходиться насос, через поплавковий пристрій заповнюється водою, яка надходить через водяний колектор на плиту випарника. Виходячи з отворів колектора, вона замерзає рівним шаром нa випарнику. Після досягнення заданої товщини (8-16 мм) датчик відключає водяний насос і включає подачу гарячої пари хладоагента в випарник для танення намерзлого шару льоду. Підталий лід сповзе на решітку, яка ріже його на кубики, і вони збираються в бункері. При заповненні бункера льодом до певного рівня, термостат відключить машину.
Після заповнення бункера до певного рівня термостат вимкне льодогенератор. Зниження рівня льоду в бункері знову спричинить автоматичне увімкнення льодогенератора.
При появі несправності, відповідальна особа за експлуатацію холодильного обладнання відключає його і викликає механіка, що обслуговує цю ділянку згідно договору.
Правила експлуатації. Льодогенератор необхідно ставити в строго вертикальному положенні, подалі від приладів опалення. Перед роботою потрібно оглянути апарат, увімкнути його в електромережу, відкрити запірний вентиль, відрегулювати подавання води.
Товщину намороженого льоду відрегулювати за допомогою температурного датчика та термостата.
Після зупинки насоса (у разі відтанення льоду) вода із випарника буде стікати через піддон у ванну, а звідти через сифонну трубку – в каналізацію. Свіжа вода надходитиме у ванну за допомогою поплавкового клапана. Після закінчення роботи льодогенератор вимикають із електромережі і проводять санітарне оброблення.
Технічні характеристики
Назва показника |
|
Об’єм, м3 |
72 |
Температура, 0 С |
-5….-12 |
Витрати електроенергії за добу, кВт |
1,1 |
Вага, кг |
295 |
Можливі проблеми під час експлуатації льодогенератора ЛГ-10 М
Найменування несправності |
Ймовірна причина |
Методи усунення
|
Корпус льодогенератора надмірно нагрівся |
Не правильно встановлений льодогенератор |
Необхідно встановити льодогенератор на відстані не менше як 100 мм від стін або не правильний спосіб установки |
Пошкодження робочої камери |
Забули совок для льоду |
Вимкнути і вийняти сторонній предмет |
Моргає індикаторна лампочка |
Переповнений бак з льодом, не має подачі води |
Перевірити чи відкритий запірний вентиль та відрегулювати подачу води, забрати лід |
Вимоги безпеки при роботі з холодильними вітринами-прилавками та льодогенераторами
До експлуатації холодильного обладнання допускаються особи, котрі пройшли спеціальну підготовку та інструктаж з техніки безпеки.
Холодильні прилавки-вітрини та льодогенератори, які експлуатуються, повинні бути технічно справними. Якщо виявлені несправності, слід викликати механіка, який здійснює технічне обслуговування.
Заборонено вмикати холодильне обладнання без заземлення. Не можна завантажувати ходильні прилавки-вітрини та більше норми, яка вказана в паспорті.
Льодогенератори та прилавки-вітрини необхідно встановлювати у приміщенні, в якому є вентиляція і температура повітря не перевищує 35 0 С, на мінімальній відстані від стін або іншого устаткування не менше як 100 мм і так, щоб на нього не падали прямі сонячні промені.
Заборонено розміщувати продукти на випарнику, накривати полиці папером чи картоном, щоб не порушувати циркуляції повітря. Не слід класти теплі або гарячі продукти. При розміщені продуктів слід дотримуватись товарного суспільства.
Усе холодильне обладнання необхідно отримувати в чистоті, періодично протираючи зовнішні частини вологою ганчіркою, а згодом – сухою, внутрішні частини не рідше одного разу на тиждень треба промивати теплою водою з милом, потім чистою водою і насухо протирати.
Перед початком роботи перевірити чистоту та його справність зовнішнім оглядом та вмиканням. У разі виявлення витікання холодоагенту льодогенератор одразу зупиняють і провітрюють приміщення.
Щоб видалити шар інею, продукти з холодильної прилавка-вітрини слід вийняти, холодильну машинну вимкнути, а дверцята залишити відчиненими доти, доки іній не розтане. Гострими предметами снігову шубу усувати не можна, бо це може призвести до псування всього агрегату (витікання хладону з системи).
VІ. Систематизація отриманних знань (первинне осмислення) – 5 хв:
Для повторення і закріплення вивченого матеріалу пропонується кросворд, який зараз ми розв’яжемо
Слайд 7 Слайд 8
Вирішення виробничих ситуацій
Можливі проблеми під час експлуатації
прилавка-вітрини низькотемпературного ПВН - 2-1,35
Найменування несправності |
Ймовірна причина |
Методи усунення
|
При установці вимикача в положення "On" електродвигун агрегату не включається, сигнальні лампи не горять |
|
|
Електродвигун агрегату не включається, сигнальні лампи горять |
|
|
Електродвигун агрегату включається, сигнальні лампи не горять |
|
|
Можливі проблеми під час експлуатації льодогенератора ЛГ-10 М
Найменування несправності |
Ймовірна причина |
Методи усунення
|
Корпус льодогенератора надмірно нагрівся |
|
|
Пошкодження робочої камери |
|
|
Моргає індикаторна лампочка |
|
|
VІІ. Виставлення оцінок за урок та їх мотивація
(Враховуючи результати опитування і роботу на уроці виставляємо оцінки за урок, мотивуючи їх)
VІІІ. Домашнє завдання
Вклеїти в зошит прилавок-вітрину низькотемпературний ПВН–2-1,35 та льодогенератор ЛГ-10 М, записати будову та принцип дії за допомогою підручника Н.П. Саєнко, Т.Д. Волошенко «Устаткування підприємств громадського харчування» сторінка 299-310. (Слайд 9)
(Слайд 9)
Викладач ____________С.А. Поліщук
Рольова професійна гра «Я інспектор»
(Я або ………. буду оголошувати вам питання, а вам необхідно відповісти)
1. Як ви думаєте, чи можна працювати на несправному холодильному обладнанні?
2. Вкажіть, чи можна самому ремонтувати холодильні прилавки-вітрини?
3. Назвіть, хто має право здійснювати ремонт льодогенераторів?
4. Що потрібно перевірити перед початком роботи?
5. Вкажіть, чому не можна завантажувати холодильні прилавки-вітрини більше норми?
6. Де прописані норми завантаження?
7. Чи можна накривати в холодильному прилавку-вітрині полиці папером чи картоном?
8. Чому льодогенератори та прилавки-вітрини необхідно встановлювати у приміщенні, в якому є вентиляція і температура повітря не перевищує 35 0 С?
Вправа «Рефлексивний екран»
Висловіть свою думку про сьогоднішній урок.
Сьогодні на уроці я…….