Урок на тему: "Тема. Травми грудної клітки. Пневматоракс."

Про матеріал

Урок на тему: "Тема. Травми грудної клітки. Пневматоракс." 10 клас. Захист Вітчизни"

Мета: розкрити поняття про травми грудної клітки, пневматоракс; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.


    Перегляд файлу

    10 клас

    Дата

    Тема. Травми грудної клітки. Пневматоракс 

    Мета: розкрити поняття про травми грудної клітки, пневматоракс; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.

    Тип уроку; вивчення нового матеріалу

    Хід уроку

    1. Організаційний етап

     

    2. Опитування домашнього завдання

     

    3. Мотивація навчальної діяльності.

     

    4. Вивчення нового матеріалу

    Закриті забої грудної клітки з ушкодженням внутрішніх органів викликаються звичайно тяжким, швидко діючим агентом (забій при автомобільній, залізничній, трамвайній аваріях, а також при падінні з висоти та ін..). Внаслідок такого забою грудна стінка тимчасово змінює свою конфігурацію, може статися множинний перелом ребер з пораненням їх відламками плеври і легень. Органи середостіння (серце, великі судини і бронхи) ушкоджуються рідше.

    Внаслідок ушкодження плеври і легенів розвивається пневмоторакс, гемоторакс і підшкірна емфізема.

    Пневмоторакс – накопичення атмосферного повітря в плевральній порожнині, яке потрапляє через відкриту проникаючу рану грудної клітки (відкритий пневмоторакс) або при ушкодженні легені чи бронха (закритий пневмоторакс). Відкритий пневмоторакс виникає при проникаючих пораненнях грудної клітки. При цьому можливе балотування органів середостіння, що супроводжується розладом кровообігу і дихання.

    Клапанний пневмоторакс характеризується прогресуючим нагромадженням повітря в плевральній порожнині. Він виникає при клаптевих розривах легені і бронха. При вдиху клапоть відтискується і повітря потрапляє в плевральну порожнину, при вдиху клапоть закриває рановий отвір у легені, і повітря з плевральної порожнини не має виходу. З кожним вдихом кількість повітря в плевральній порожнині збільшується. Внаслідок зростаючого тиску в плеврі розвивається напружений пневмоторакс, здавлюються легені, зміщуються органи середостіння і порушується їх функція.

    Клінічно пневмоторакс характеризується задишкою, ціанозом, бочкоподібним розширення грудної клітки, падінням серцевої діяльності, тахікардією.

    Клінічно видно різке здуття шкіри; якщо емфізема поширюється на верхні відділи тулуба і голови, то контури шиї й обличчя згладжуються. При пальпації відчувається підшкірна крепітація. Підшкірна емфізема розсмоктується самостійно, однак якщо вона швидко поширюється на шию і голову, є небезпека проникнення повітря в середостіння. В таких випадках роблять розрізи шкіри і підшкірної клітковини для відтікання повітря.

    Невідкладна допомога. Застосовуються засоби боротьби з шоком, явищами дихальної та серцевої недостатності. При відкритому пневмоторакс накладається герметична пов’язка. Негайна госпіталізація в напівсидячому положенні.

    5. Закріплення

    Учні роблять висновок про почуте на уроці.

    На запропоновану ситуацію будують план допомоги постраждалому.

     

    6. Підсумок.

     

    7. Домашнє завдання.

    Опрацювати опорний конспект та параграф…..

     

     

     

     

     

     

    docx
    Додано
    7 серпня 2018
    Переглядів
    1954
    Оцінка розробки
    Відгуки відсутні
    Безкоштовний сертифікат
    про публікацію авторської розробки
    Щоб отримати, додайте розробку

    Додати розробку