Урок на тему: Типи угрупувань тварин за К. Лоренцем. Ієрархія у групі.

Про матеріал
Тема: Типи угрупувань тварин за К. Лоренцем. Ієрархія у групі. Мета: освітня: розглянути типи угруповань тварин і видову схильність тварин до деяких форм поведінки; розвивальна: розвивати вміння зіставляти та робити висновки, находити спільні ознаки в різних об'єктів; виховна: виховувати розуміння єдності всіх живих організмів і бережливе ставлення до природи. Обладнання й матеріали: фото й малюнки тварин у різних життєвих ситуаціях, фрагменти відеофільмів. Поняття і терміни уроку: поведінка, вроджена поведінка, набута поведінка, форми поведінки, типи угруповань, скупчення, анонімні угруповання, індивідуальні угруповання.
Перегляд файлу

Тема: Типи угрупувань тварин за К. Лоренцем. Ієрархія у групі.

Мета:

освітня: розглянути типи угруповань тварин і видову схильність тварин до деяких форм поведінки;

розвивальна: розвивати вміння зіставляти та робити висновки, находити спільні ознаки в різних об'єктів;

виховна: виховувати розуміння єдності всіх живих організмів і бережливе ставлення до природи.

Обладнання й матеріали: фото й малюнки тварин у різних життєвих ситуаціях, фрагменти відеофільмів.

Поняття і терміни уроку: поведінка, вроджена поведінка, набута поведінка, форми поведінки, типи угруповань, скупчення, анонімні угруповання, індивідуальні угруповання.

Хід уроку:

І. Організаційний момент. (2хв)

ІІ.Актуалізація опорних знань. (2хв)

  1. Пригадаймо, що таке соціальна поведінка?

(це сукупність різноманітних поведінкових реакцій, пов'язаних з існуванням постійних чи тимчасових угруповань).

  1. Які переваги тваринам дає соціальна поведінка?

(Тварини, які тримаються разом, раніше помічають ворога і, тікаючи врозтіч, збивають з пантелику хижака. Таким чином, завдяки соціальній поведінці, у межах угруповань збільшується загальна життєздатність виду. При цьому важливе значення має система спілкування, яка здійснює швидкий обмін інформацією між особинами).

 ІІІ. Вивчення нового матеріалу. (30хв.)

Пригадайте, яких комах називають суспільними?

(Суспільними називають комах, що відрізняються від інших за розподілом між особинами певних дій).

Соціобіологія – науковий напрям, який почав розвиватися в другій половині XX століття. Завданням цієї науки є всебічне вивчення біологічних основ соціальної поведінки та еволюції суспільних груп тварин від найнижчих форм до людини.

Чим відрізняються поодинокі тварини від соціальних?

У тваринному світі існує величезна різноманітність форм соціального життя. Однак тварин складно уявити поза співтовариством, інших – об’єднаними групами.

Поодинокими називають тварин, у яких контакти між особинами підтримуються у шлюбний період, а також (у деяких видів) у період турботи за потомством. До поодиноких видів належить, наприклад, зозуля звичайна. (мал.283).

Цей птах підкладає свої яйця у гнізда інших птахів, тому не бачить своїх пташенят. Зозуля стискається з особинами свого виду тільки під час шлюбного періоду.

Соціальними називають тварини, які утворюють постійні групи. Соціальними тваринами є, наприклад, суспільні комахи (терти, мурашки, деякі види бджіл та ос), бобри, вовки, дельфіни та багато інших. Поведінка тварин у групах ґрунтується на взаємодії двох чинників:

  1. Соціального інстинкту, який спонукає їх об’єднуватися з родичами й підтримувати з ними постійні контакти;
  2. Внутрішньовидової агресивності, яка дає змогу встановити й підтримувати певний порядок у співтоваристві.

Які бувають угруповання тварин?

Конрад Лоренц розрізняв анонімні та особистісні угруповання тварин.

Взаємозв’язки тварин в анонімних угрупованнях є безадресними та однаково спрямованими на всіх представників спільноти. Такий тип угруповань характеризується відсутністю постійної структури. У них немає ієрархії: ані лідерів, ані підлеглих. Анонімні угруповання часто демонструють дивовижну згуртованість і доцільність групових дій. Згадаймо рух косяка ставрид, який збивається в щільну кулю, щоб захиститися від хижаків (акул чи дельфінів) (мал.284).

Анонімні угруповання, члени яких не проявляють агресії до нових особин свого виду, дістали назву відкритих. До них належить, наприклад, табун жирафів, які приєднуються до групи родичів, а потім так само легко полишають їх.

У закритому анонімному угрупованні його члени не розрізняють один одного «персонально», але відразу відчувають «чужинців». До типових закритих анонімних угруповань належать колонії сірих пацюків. У разі появи на території колонії чужака всі її дорослі члени накидаються на нього і виганяють. Єдина ознака, за якою пацюки відрізняють «своїх» від «чужих», - це специфічний запах колонії.

Особистісні угрупованні тварин ґрунтуються на особистих контактах тварин однієї з одною (мал.285).

У таких спільнотах можливий розподіл ролей. Прикладом особистісних є угруповання миші хатньої, у яких формуються великі родинні групи. Члени цих груп тримаються ізольовані від інших. Батьком мишенят є один або кілька домінантних самців. Молодих самців із часом виганяють зі спільноти, і вони шукають інші місця. Важливою особливістю особистісних угруповань є турбота старших особин про цілісність спільноти й безпеку її членів. Крім того, для них характерні наявність ієрархії домінування.

Ієрархія домінування – це система «підпорядкування-домінування» в угрупованні соціальних тварин. Вона виникає тоді, коли члени «особистісної» спільноти взаємодіють між собою, часто агресивно, для створення рейтингової системи. Ієрархія  дає змогу уникати постійних конфліктів в угрупованні.

Члени соціальних груп зазвичай конкурують за доступ до обмежених ресурсів, за доступ до статевого партнера. Ця боротьба сприяє формуванню соціального порядку, коли домінуючій (тій, що лідирує) тварині не потрібно постійно що-небудь оспорювати в підлеглих особин. Водночас агресивність здебільшого н призводить до справжніх бійок, а частіше проявляється в демонстрації поз.

Порядок домінування науковці позначають буквами грецького алфавіту: від альфи α до омеги ω.

Альфа-особина (домінант) у соціальних тварин зазвичай є лідером в угрупованні. Вона не узгоджує свої дії з діями інших членів угруповання. Останнє місце в ієрархії позначають буквою омега.

Найпростіший вид ієрархії – лінійка (мал.286).

Вона вибудовується за таким принципом: альфа-тварина домінує над усіма членами угруповання; бета-тварина домінує над усіма членами угруповання, крім альфа-тварин, і так далі – до тварини, що перебуває на найнижчій сходинці ієрархії. Випадки такого абсолютного домінування спостерігають, наприклад, при утриманні самців риби колючки триголової в обмеженому просторі. Цей вид ієрархії може змінюватися на дворівневу: домінант – і всі інші.

В угрупованнях можуть діяти паралельні системи ієрархії – у самців і в самок. Наприклад, у галок «вдалий шлюб» з альфа-самцем підвищує власний ранг самки.

Ускладнення схеми ієрархії в угрупованнях тварин пов’язане і з розподілом ролей або праці в групі. У різних ситуаціях на перший план можуть виходити особини, більш здібні до того чи того виду діяльності. Такі відносини називають рольовою ієрархією. Так, в угрупованнях бобрів група тварин, яка мешкає в хатинці, призначає «чергових», які наглядають за малечею. Вони по черзі виконують роль «рятувальників», оскільки дитинчата ще не вміють добре плавати й, покидаючи хатинку, можуть це знайти вхід до неї, задихнутися у воді або загинути на березі. Бобри, що працюють поза хатинкою, також виконують різні функції: постачання їжі в хатинку, охорона, будівництво тощо.

ІV.Самостійне застосування нових знань. (7хв.)

  1. Наведіть приклад тварин, які ведуть поодинокий спосіб життя.

(Зозуля звичайна, заєць сірий, тигр амурський)

  1. Наведіть приклад тварин, які належать до особистісних угрупувань.

(Сірі гуски, вовк звичайний, косатки)

  1. Опишіть принцип найпростішого типу ієрархії – лінійного.

(Вона вибудовується за таким принципом: альфа-тварина домінує над усіма членами угруповання; бета-тварина домінує над усіма членами угруповання, крім альфа-тварин, і так далі – до тварини, що перебуває на найнижчій сходинці ієрархії.)

  1. Що називають анонімними угрупованнями тварин, та назвіть приклади тварин?

(Анонімні – це угрупування тварин, в яких відсутня складна структура взаємовідносин між окремими особинами.

Приклад: перелітні зграї птахів, рій комах, які летять на світло, скупчення черепах під час розмноження.)

  1. Що називають ієрархією тварин?

(Ієрархії тварин – це організація особин, за якої спостерігається суворий порядок підлеглості одних організмів іншим.)

  1. Що називають соціобіологією?

(Соціобіологія – науковий напрям, який почав розвиватися в другій половині XX століття. Завданням цієї науки є всебічне вивчення біологічних основ соціальної поведінки та еволюції суспільних груп тварин від найнижчих форм до людини.)

  1. Якими літерами науковці позначають порядок домінування?

(Порядок домінування науковці позначають буквами грецького алфавіту: від альфи α до омеги ω.)

V.Узагальнення вивченого матеріалу. (2хв.)

  1. Чим відрізняються угруповання і скупчення тварин?

(Угруповання відрізняються від скупчень тим, що тварини в них можуть розрізняти «своїх» і «чужих». Вони впізнають тих, хто належить до їхньої групи, і можуть негативно ставитися до тварин з інших груп.)

  1. Які типи угруповань тварин існують?

(всі угруповання тварин можна розділити на дві групи. Перша з них — анонімні угруповання, які не мають якоїсь певної структури. Друга — індивідуалізовані угруповання, які мають певну структуру і в яких кожна тварина виконує ту чи іншу роль.)

VІ.Домашнє завдання. (2хв.)

  • §48;
  • відповісти на запитання до §48 (усно);
  • підготуватися до практичної роботи.

 

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
18 березня 2022
Переглядів
14792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку