Урок на тему" Умови грунтотворення .Основні генетичні типи грунтів .Карта грунтів.

Про матеріал
Розробка уроку з географії 8 клас на тему " Умови грунтотворення .Оновні генетичні типи грунтів. Карта грунтів." Даний матеріал допоможе систематизувати знання учнів про грунти , аналізувати карту грунтів, а також закономірності поширення різних типів грунтів.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема.   УМОВИ ҐРУНТОТВОРЕННЯ, ОСНОВНІ ГЕНЕТИЧНІ ТИПИ ҐРУНТІВ, ЗАКОНОМІРНОСТІ   ЇХ ПОШИРЕННЯ.  КАРТА ГРУНТІВ УКРАЇНИ.

 Вчитель Дубковецька Т.Ю.

Мета: поглибити та систематизувати знання учнів про умо­ви ґрунтоутворення та основні генетичні типи ґрунтів; удосконалити практичні навички та вміння аналізувати карту ґрунтів та знаходити закономірності поширення типів ґрунтів на рівнинних та гірських територіях, виховувати дбайливе ставлення до ґрунту.

Тип уроку:   формування нових знань, умінь, навичок.

Обладнання: фізична карта України, карта ґрунтів України, схеми ґрунтових профілів, зразки різних генетичних типів ґрунтів.

Опорні та базові поняття: ґрунтотвірні чинники, ґрунти, гумус, ґрунтові горизонти, ґрунтовий профіль, гумусовий горизонт, горизонт вимивання, горизонт вмивання, родючість ґрунту.

ХІД УРОКУ

І  ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ  І ВМІНЬ УЧНІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ    МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Вступне слово

        Людина з давніх-давен розуміла, наскільки важлива для неї земля, тому цінувала і шанувала її. Давайте згадаємо трипільську культуру. Чим займалися наші пращури в ті часи? (землеробством) Ви вже знаєте, що ґрунтовий покрив, маючи незначну потужність, відіграє унікальну роль в біосфері, забезпечуючи умови життя для всього живого. Наше завдання сьогодні з’ясувати причини унікальності ґрунту і закономірності поширення ґрунтів  в межах України.

Після цього уроку ви знатимете і вмітимете:

       -

       -

? -

-

-

-

-

-

Отже, давайте сьогодні побудемо ґрунтознавцями і допоможемо один одному в опрацюванні теми „УМОВИ ҐРУНТОТВОРЕННЯ, ОСНОВНІ ГЕНЕТИЧНІ ТИПИ ҐРУНТІВ, ЗАКОНОМІРНОСТІ   ЇХ ПОШИРЕННЯ.  КАРТА ГРУНТІВ УКРАЇНИ”.

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Чинники ґрунтоутворення.

Розповідь вчителя

      До кінця XIX ст. ґрунти вважали лише гірською породою, а її походження пов'язували з мулом, який начебто утворювався на дні давніх морів і океанів. Василь Васильович Докучаєв (1846—1903) довів, що ґрунти є не просто гірськими породами, це — особливе царство природи, яке живе і розвивається за особливими законами. В. Докучаєв уперше в світі розробив класифікацію ґрунтів і є засновником науки про ґрунти — ґрунтознавства.

Словничок

    Ґрунт — це природне тіло, яке виникло в результаті складних про­цесів перетворення поверхневих шарів літосфери та за умови спільної дії води, повітря, живих організмів. Він формується внаслідок взаємодії різних чинників, які одержали назву чинники ґрунтотворення.

     Головною властивістю ґрунту є родючість, яка залежить від умісту гумусу — акумулятивного на­копичення перегною, тобто органічних речовин.

Ґрунт — верхній пухкий шар земної кори, що сформувався в процесі тривалої взаємодії порід з рослин­ністю, тваринним світом, мікроор­ганізмами, сонячною енергією, теп­лом, водою і якому властива родю­чість завдяки наявності гумусу.

„Мозковий штурм”

       За яких умов утворюється ґрунт?

Image:geo13.jpg

Ґрунтотвірні чинники

 „Ажурна пилка” (робота в парах)

Дайте характеристику основних ґрунтотвірних чинників.

      Материнська, або ґрунтоутворююча порода, входить до складу ґрунту як його мінеральна частина, впливаючи тим самим на процес ґрунтоутворення, на наявність поживних речовин, на фізичні й хімічні властивості ґрунтів. В Україні такими породами є четвертинні відклади — здебільшого лесові та піщані.

      Клімат впливає на процес ґрунтоутворення дією температури і вологи.. Температура зумовлює фізичне вивітрювання материнських порід, впливає на режим випаровування вологи з ґрунту.

     Опади впливають на ґрунт як механічно, так і хімічно. Вони руйнують структуру ґрунту, вимивають з ґрунту органічні та інші поживні речовини.

       Ґрунтоутворення великою мірою зале­жить від співвідношення тепла і вологи та інших чинників. Рослинність, тварини, мі­кроорганізми сприяють утворенню гумусу, формуванню ґрунту з певними горизонтами. Під лісами утворюються дерново-підзолисті, сірі лісові, бурі опідзолені ґрунти; під трав'яною степовою рослинністю -чорноземи, під луками - лучні й дернові ґрунти, які поширені в усіх природних зонах України.

     Тварини, що живуть у ґрунті (дощові черв'яки, кроти), розпушують його і подрібнюють рештки рослин. Остаточно перетворюють відмерлі рештки рослин і тварин на перегній мікроорганізми (різні бактерії). На процес ґрунтоутворення впливають органічні рештки рослин, за рахунок яких утворюється гумус.

      Рельєф місцевості впливає на процес ґрунтоутворення дією експозиції та висоти над рівнем моря. Характер рельєфу впливає на поверхневий геохімічний стік. Так, на крутих схилах ґрунт змивається інтенсивніше, ніж на рівнинах.

Важливим фактором ґрунтоутворення є геологічний вік території. Процес ґрунтоутворення відбувається дуже повільно.

     Господарська діяльність людини може сприяти підвищенню родючості ґрунту за умови науково обґрунтованого його обробітку або її зниженню внаслідок нераціонального

Формула ґрунту

 

  Материнська порода

                                                +

ҐРУНТ

                                 Клімат         

                                                 +

                                            Вода

                         +

                    Рослини та тварини

                         +

                     Рельєф

 

          

            ЧАС

Отже, яке значення мають складові ґрунту?

 

Ґрунтовий профіль

Подивіться на ґрунт (зразок ґрунтового профілю). З чого він складається?

Вірно, з окремих шарів. Такі шари називають ґрунтовими горизонтами. Сукупність таких горизонтів та їх закономірні зміни від поверхні до материнської породи являють собою ґрунтовий профіль.

 Словничок

Ґрунт має відмінні один від одного шари, які називають ґрунтовими горизонтами.

Ґрунтовий профіль — це сукупність певних ґрунтових горизонтів, яка відображує їх закономірні зміни від поверхні до материнської породи.

                        

 

ҐРУНТОВІ ГОРИЗОНТИ

 Ґрунт — це не просто суміш мінераль­них та органічних речовин, а така, що залягає шарами. Зазвичай ґрунт скла­дається з чотирьох шарів, що назива­ються горизонтами й позначаються літерами А2, А2, В і С. Верхній шар — цілком гумусовий - • це горизонт А:, і його склад змінюється від ор­ганічного на поверхні до органічного з невеликою домішкою неорганічних речовин у нижній частині. Горизонт А2 — це перехідна зона, де органіч­на складова змішана з мінеральними речовинами. Горизонт В — горизонт вмивання, де вміст гумусу поступово зменшується. Горизонт С --мате­ринська гірська порода.

    

Різні ґрунтові горизонти утворюються завдяки процесам нагро­мадження, розпаду і переміщення по ґрунтовому профілю різних речовин із ґрунтовим розчином. Від інтенсивності цього процесу лежить забарвлення окремих горизонтів. Виділяють три основ­ні х горизонти: гумусовий, вимивний та вимивний, які відповідно позначаються А, В, С.

   А чи на всій протяжності ці шари однаково виглядають?

Завдання.

Розгляньте в атласі ґрунтові профілі основних типів ґрунтів Украї­ни та визначте їхні відмінності.

(Подивіться  чим  відрізняються їх шари? Чи однакова потужність кожного шару?)

Чому ґрунти мають різний колір?

За будовою ґрунтового профілю визначають належність ґрунту до певного типу. Такі типи ґрунтів називають генетичними.

Які генетичні типи ґрунтів  вам відомі з попередніх курсів?

Підзолисті, сірі лісові, чорноземні, каштанові, коричневі, бурі, червоні тощо.

Склад і структура ґрунтів.

Ґрунти розрізняються не тільки за будовою ґрунтового профілю, а й за механічним складом і структурою.

Якщо з ґрунту вилучити його органічну складову — гумус, залишаються неорганічні частки різного розміру — механічна складова ґрунту. Основними часточками ґрунту є пісок і глина. За механічним складом ґрунти поділяють на

                                                                          Ґрунти за механічним складом

 

 

                             Піщані                  Супіщані                            Суглинисті                        Глинисті

 Пригадайте, який матеріал використовують гончарі для своїх виробів?

 Чому саме глину?  Добре ліпиться

  А пісок?          Розсипається, не тримається в купі

Гумус за допомогою кальцію склеює частки ґрунту в дрібні грудочки. Тому ґрунти також поділяють на структурні (впорядковані) та безструктурні.

Структура є ознакою фізичних властивостей ґрунтів, як і забарвлення (зале­жить від вмісту та складу гумусу) та вологомісткість (здатність ут­римувати вологу).

Основні генетичні типи ґрунтів, поширені на території України.

„Картографічна лабораторія”

Розглянемо карту ґрунтів в атласі

Про що вона нам розповідає?

Які умовні знаки використовують на цій карті?

Які основні типи ґрунтів характерні для рівнин України;

Які типи ґрунтів поширені у горах;

Які  закономірності спостерігаються у зміна типів ґрунтів на рівнинах та в горах.

Від чого залежить такий розподіл ґрунтів по території?

 „Творча лабораторія”(робота з підручником)

Отже ми з’ясували, що на території України поширені наступні типи ґрунтів: дерново-підзолисті, сірі лісові, чорноземи, каштанові, коричневі, лучні, болотні, бурі гірські, гірсько-лучні.  Тож за допомогою підручника з’ясуйте коротку характеристику основних генетичних типів ґрунтів України.

Входить еколог

Ґрунт є найдорожчим багатством людства. Чорноземні ґрунти, найродючіші в світі, вкривають дві третини території України. Сільськогосподарські угіддя тут становлять 71 %, а орні 56 % усієї площі країни. Земельні ресурси не належать до категорії невичерпних. Через великий розвиток промисловості, зростання міст площа сільськогосподарських угідь зменшується за рахунок відведення земельних ділянок для промислового і житлового будівництва, гірничих розробок тощо.  В Україні спостерігається зменшення земель внаслідок ерозійних процесів, повторного засолення, забруднення промисловими відходами. Чорноземи втратили третину гумусу.

Основні напрями охорони ґрунтів. 1.Підвищення родючості. 2.Запобігання водній і вітровій ерозії. 3.Запобігання повторному засоленню. 4.Додержання суворої економії під час відведення земель для народногосподарського використання. 5.Проведення рекультивації угідь після гірничих і торфовиробок.

Формування бережливого ставлення до ґрунту починається з дошкільного віку. Організовуючи з дітьми вирощування рослин на ділянці дошкільного закладу, слід сформувати у них переконання в тому, що не можна лише брати у землі -- треба їй давати. Лише за такої взаємодії можна одержувати хороший урожай.

Слід пропонувати дітям восени вкопувати опале листя в ґрунт, показуючи навесні, що земля від цього стає темнішою, родючішою. Висаджуючи рослини, треба вносити органічні і мінеральні добрива, переконуючи

дітей у необхідності піклування людини про родючість землі.

V.  ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ ТА УМІНЬ

Отже ми сьогодні з’ясували,  які умо­ви ґрунтоутворення існують, які основні генетичні типи ґрунтів поширені в межах України, які закономірності поширення типів ґрунтів існують на рівнинних та гірських територіях.. Тож давайте перевіримо наскільки плідно ми попрацювали.

„Експрес-тест”

  1. Чим спричинена зміна ґрунтів на рівнинах?

а) висотною поясністю б) широтною зональністю  в) довготною зональністю             

  1. Серед ґрунтів України найбільшу родючість мають:

а) каштанові  б) чорноземи  в) сірі лісові 

  1.  як називається гірська порода, на якій утворюється ґрунт?

      а) материнська  б) рідна  в) осадова 

  1. Найбільша кількість перегною утворюється під рослинністю:

а) трав’янистою б) широколистими лісами  в) хвойними лісами 

  1. Засновник  вчення про ґрунти:

а) О. Воєйков   б) В. Докучаєв  в) В. Вернадський 

  1. У якому горизонті міститься гумус?

а) гумусовому  б) елювіальному  в) ілювіальному 

  1. Найважливішим чинником ґрунтоутворення вважають:

а) воду  б) живі організми  в) клімат 

  1. Типові ґрунти Полісся – це

а) бурі  гірські  б) сірі лісові  в) дерново- підзолисті 

  1. Для Південного берега Криму характерні ґрунти:

а) чорноземи  б) коричневі  в) підзолисті 

  1.  Чорноземи найбільше поширення мають:

а) у степу   б) на Поліссі    в) на Південному березі Криму 

  1. Визначте типові ґрунти лісостепу:

а) підзолисті   б) сірі лісові  в) каштанові 

  1. Які часточки найчастіше входять до складу ґрунту?

а) пісок та глина           б) галька  в) щебінь

Складання синквену про ґрунт


Ґрунт        іменник

Родючий, різноманітний, структурний   три прикметники

Утворюється, використовується, руйнується                  три дієслова 


Ґрунт особливе природне тіло    речення

Земля        основна думка

VІ.  РЕФЛЕКСІЯ

Отже, наш урок добігає кінця. Давайте з’ясуємо чого ми навчилися?  Де ви зможете застосувати одержані знання? Який головний результат моє роботи сьогодні на уроці? Що мені вдалося? Що не вдалося? Які мої найбільші труднощі?

VІІ.  ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати матеріал підручника
  2. Ознайомитися детальніше з картою ґрунтів в атласі.
  3. Написати творчу роботу „Як зберегти ґрунти для наступних поколінь?”
  4. Скласти синквейни.
zip
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
1623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку