Урок на тему "Урок доброти", присвячений дню захисту тварин

Про матеріал
ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК ДОБРОТИ Мета. • Формувати ціннісне ставлення до себе,до людей та тварин; основи духовно-морального розвитку особистості, та загальнолюдські цінності; уміння та навички підтримки та збереження міжособистісної злагоди; моральних якостей (чуйності, чесності, правдивості, справедливості, гідності, толерантності, милосердя, взаємодопомоги, товариськості, співпереживання, поваги до особистості). • Розвивати вміння відрізняти погане від доброго, вміння висловлювати власну думку, відстоювати свої погляди; вміння знаходити спільну мову і компроміс. • Виховувати позитивне світосприйняття; чемне ставлення учнів одне до одного, до старших, молодших та всіх оточуючих людей; сприяти створенню дружнього дитячого колективу. • Виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя. • Формування у молодого покоління гуманного та дбайливого ставлення до тварин; поглиблення знань школярів про собак і котів та актуальну на сьогодні проблему безпритульних тварин в Україні; • Закрілення знань про відповідальність за жорстоку поведінку з тваринами.
Перегляд файлу

 

https://f.osvita.city/photo/4503/I1SfU.jpg

https://imzo.gov.ua/wp-content/uploads/2018/09/SHkolam-proponuyut-provesty-urok-dobroty-pro-gumanne-stavlennya-do-tvaryn-800x445.jpg

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК ДОБРОТИ

Мета.

  • Формувати ціннісне ставлення до себе,до людей та тварин; основи духовно-морального розвитку особистості, та загальнолюдські цінності; уміння та навички підтримки та збереження міжособистісної злагоди; моральних якостей (чуйності, чесності, правдивості, справедливості, гідності, толерантності, милосердя, взаємодопомоги, товариськості, співпереживання, поваги до особистості). 
  • Розвивати вміння відрізняти погане від доброго, вміння висловлювати власну думку, відстоювати свої погляди; вміння знаходити спільну мову і компроміс. 
  • Виховувати позитивне світосприйняття; чемне ставлення учнів одне до одного, до старших, молодших та всіх оточуючих людей; сприяти створенню дружнього дитячого колективу. 
  • Виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.
  • Формування у молодого покоління гуманного та дбайливого ставлення до тварин; поглиблення знань школярів про собак і котів та актуальну на сьогодні проблему безпритульних тварин в Україні;
  •  Закрілення знань про відповідальність за жорстоку поведінку з тваринами.

 

Обладнання: мультимедійний екран,проектор, комп’ютер, мультимедійна презентація,музичний супровід.

Виховний захід відбувається в класі. На класній дошці вгорі написано назву та девіз виховного заходу та прилаштовані плакати з приказками та прислів'ями на тему «Доброта».  вислови про доброту.

Вислови про доброту:

 

  • У цьому світі є тільки одна річ, перед якою слід упасти на коліна, — це доброта. 
                                                                                                        В. Гюґо 

 

  • Віддай людині крихітку себе. 
      За це душа поповнюється світлом. 
                                             Л. Костенко 

 

  • Історія природи починається з добра, бо вона — творіння Боже. 
                                                                                                 І. Кант 
       
  • Доброта — це те, що може почути глухий і побачити сліпий.

                                                                                Марк Твен

 

  • Краще у добрих справах - це бажання їх приховати.

                                                                        Блез Паскаль

 

 

Хід заняття 

  Вед 1.  Доброго дня! Сегодня ми в рамках Всеукраїнської акції,з ініціативи благодійного фонду « Щаслива лапа» проводимо  УРОК ДОБРОТИ.  Кажуть, що коли народжується дитина, Бог запалює свічку на небі й посилає до неї ангела-охоронця. У ві сні ангел цілує немовля тричі: в чоло – аби воно зростало здоровим та розумним, в личко – щоб було красивим, та в груди – аби любов та доброта вселились в його серце та душу.(слайд 1)

Вед 2.

- Так, людина приходить у світ для добра. Головне призначення кожного на землі – творити добро. Добро це один із найсвітліших виявів людської душі. Добро  виражається у нашому ставленні до людей і до навколишнього світу. Що ми залишимо після себе, залежить від нас.

 

Вед 1.
- Відомому  педагогу  В.О.Сухомлинському належать такі слова: «Роби добро не тільки тоді, коли тебе бачать люди. Значно більше треба для того, щоб залишатись людиною тоді, коли тебе ніхто не бачить».

 

Вед 2.

-Бути добрим нелегко, а постійно творити добро важко. Треба менше говорити про добро, а постійно його робити. ( слайд 2)

Вед 1.

-Будь доброю людиною, бо:

 

А) Згідно з дослідженням японських  і американських психологів,  що  більше  добрих  вчинків  ми робимо,  то  щасливішими  себе  відчуваємо.

Вед 2.

 

Б) У свою чергу,  вчені  Мічиганського  університету (США)  вважають,  що  добрі  люди  менше хворіють  і довше живуть.

 

В) На  думку  вчених,  ті,  хто  висловлює  свою подяку, ніжність й  інші добрі почуття до людей, не лише з великим оптимізмом дивляться на світ, але й фізично почуваються краще.

Вед 1.

 

Г) Учені також відзначили, що чуйні люди живуть, у середньому, на  дев'ять  років  довше,  ймовірно,  завдяки  тому, що  у  них  кращий  імунітет  і  здоровіше серце

 

Вед 2.

- Діти, як ви вважаєте,що таке доброта?

Тлумачний словник твердить,що доброта – зроблене добро,надання допомоги іншим.

Доброта –це чеснота, яку має мати кожна людина,адже без неї світ став би жорстоким,підступним і злим. Що це за чеснота,послухайте одну легенду. ( слайд 3)

Вед 1. ( слайд 4)

Ця історія трапилась дуже давно у старовинному місті, де мешкав один мудрець. Слава про його мудрість розійшлася далеко за межі міста. Та жив у тому місті один чоловік, який заздрив славі мудреця. І от вирішив він придумати таке запитання, щоб мудрець не зміг на нього відповісти. Пішов чоловік на узлісся, спіймав метелика, заховав його в долонях і подумав: «Спитаю я в мудреця: скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках — живий чи мертвий?». Якщо він скаже «живий», я стисну долоні, і метелик помре; а якщо скаже «мертвий», я розкрию долоні, і метелик полетить. Ось тоді всі зрозуміють, хто з нас розумніший. 

Так усе і сталося. Зловивши метелика, лихий чоловік попрямував до мудреця і запитав у нього: «Який метелик у мене, о наймудріший, живий чи мертвий?». І мудрець, який і насправді був дуже розумною людиною, відповів: «Усе у твоїх руках, чоловіче». 

— Отже, друзі, як ви гадаєте, що мав на увазі мудрець, коли так відповів чоловікові? (Учні відповідають: «Що від самої людини залежить, житиме метелик чи помре»). 

— Правильно. Але в цих мудрих словах є ще один зміст: від людини залежить, чого у світі стане більше — добра чи зла. 

Ведуча2.  Нас повсюди оточує розмаїтий, безмежний, неповторний світ живої природи. Це пишні гіллясті дерева, дивовижної краси квіти, барвисті метелики, пернаті птахи і, звісно, наші чотириногі друзі — тварини. Тварина стала вірним другом людини ще в прадавні часи, коли наші пращури змогли приручити диких звірів. І тепер ми вже не можемо уявити наше життя без  — веселого, пильного і відданого друга та охоронця, без кота — поважного та вусатого мишолова. А комусь до вподоби крихітний хом’ячок, кумедна морська свинка або пухнастий довговухий кролик чи папуга.

Ведучий.1  Ми знаємо  в багатьох із вас є хатні улюбленці Приємно, що у вас так багато маленьких друзів. Це свідчить про ваші добрі серця. Адже тварина віддячує вірністю та прихильністю тільки тому, хто дбає та піклується про неї, і ніколи не стане другом для того, хто хоч раз завдав їй болю та шкоди. Іноді тварин називають нашими меншими братами. А брати, як відомо потребують доброго, уважного ставлення до себе. ( слайд 5)

 Ведуча. 2 У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення. Він був запроваджений Міжнародним конгресом прихильників руху за захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Це рішення підтримали організації, створені з метою захисту тварин у різних країнах світу.. Ця ідея сподобалася всім, і підтвердженням тому є той факт, що в 2008 році в 66 країнах у цей день пройшли різноманітні акції та заходи, присвячені тваринам. ( Слайд 6)

Ведучий. 1 Дата 4 жовтня вибрана не випадково. Це день народження католицького святого Франциска Ассизського, який вважається покровителем тварин. В Україні цей день відзначається з 2000 року.

Захищати і любити потрібно не тільки домашніх тваринок, але і диких. Хоч на вигляд вони і грізні але теж бувають беззахисними.

( слайд 7)

Вед 2. Члени міжнародного товариства захисту тварин та їх послідовники намагаються достукатися до свідомості кожної людини, тоді й брати наші менші будуть у безпеці. Фактично кожна третя українська сім’я має безпосереднє відношення до цього свята, адже утримує та піклується про свого домашнього улюбленця.

(слайд8)

Вед 1.  4 жовтня — прекрасний привід проявити любов до братів наших менших, адже саме в цей день відзначають Всесвітній день тварин. Це свято шанують не тільки представники природоохоронних організацій, а й просто звичайні люди, в житті яких тварини займають особливе місце.

Вед 2. Крім того, Всесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

(слайд 9)

Вед 1Перше товариство захисту тварин з’явилося в Англії в 1824 році. 
У 1978 році в Парижі, в будівлі ЮНЕСКО, урочисто проголосили

Декларацію прав тварин. У 1981 році створено Всесвітнє товариство захисту тварин, у складі якого більше 300 організацій з усього світу. У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 – про захист домашніх тварин. У багатьох країнах домашні тварини давно вважаються повноправними членами сім’ї – у них є свої власні свята, своє медичне обслуговування, своє «меню» на кожен день.

( слайд 10)

Вед 2.

В Україні цей день відзначається приблизно з 2000 року. Всесвітній День захисту тварин покликаний об’єднати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети та захистити права домашніх та безпритульних тварин.

 

(слайд 11)

Вед 1. Збереження, невиснажливе використання та відновлення тваринного світу залежить від кожного з нас, тому Мінприроди закликає долучитись до відзначення Всесвітнього дня захисту тварин і особистими справами внести свій посильний внесок у цю необхідну та добру справу.

(Слайд 12)

У 2006 р. вступив у дію Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»[20]. На сьогодні Україна є другою, після Латвії, пострадянською країною, що прийняла подібний Закон. Даний Закон обмежує жорстоке поводження з домашніми, мисливськими, безпритульними, сільськогосподарськими тваринами, а також тваринами, які використовуються при проведенні наукових дослідів, в освітньому процесі і при організації розваг. Крім того, Закон забороняє пропаганду жорстокого поводження з тваринами, а також пропаганду полювання . У Кримінальному кодексі України є стаття 299, що передбачає відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

"1. Знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських спонукань, а також нацьковування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, — караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

2. Ті ж дії, вчинені у присутності малолітнього — караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років

У випадку пропаганди жорстокості до тварин може бути застосована і стаття 300 Кримінального Кодексу України, яка передбачає відповідальність за «Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості» Стаття 300 Кримінального кодексу України передбачає як покарання штраф або обмеження волі. Так, 11 червня 2012 р. київський студент Олексій Ведула був засуджений до чотирьох років позбавлення волі за статтями 299 і 300 Кримінального кодексу України.

У 2017 році було посилену адміністративну і кримінальну відповідальність. Побої, знущання над тваринами тягнуть за собою штраф від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо її життю є загроза.

У разі колективних знущань, повторного випадку знущання — штраф збільшується від 5100 грн до 8500 грн або адмінарешт до 15 діб з конфіскацією тварини в разі потреби.

За жорстоке поводження з тваринами, якщо воно було покалічене або вбите, нацьковування однієї тварини на іншу, публічний заклик до жорстокого поводження з тваринами передбачено арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

За ті ж дії в присутності малолітньої або неповнолітньої особи, або вчинені повторно, або вчинені групою осіб передбачено позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

22 червня Верховною Радою України підтримано законопроект № 5119-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження гуманного ставлення до тварин)» в другому читанні. За зміни до деяких законів щодо гуманного ставлення до тварин № 5119-1 в цілому проголосували 257 депутатів

(слайд 13)

Вед 2  Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає безповоротно більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

(слайд 14)

 

Вед 1. Всесвітній день захисту тварин - це свято, покликаний допомогти братам нашим меншим знайти і відстояти своє право на захист. Справа стосується не тільки диких звірів, а й домашніх вихованців. Адже відомо величезна безліч випадків, коли кішки або собаки піддавалися насильству з боку господарів або виявлялися просто викинутими на вулицю.

(слайд 15,16)

 

Вед 2. Ні для кого не секрет, що собаку називають другом людини. Це не марно. Ці тварини настільки прив'язуються до людини, що серед людей важко знайти друга відданіше, ніж вони. Відомо багато випадків, коли після смерті або раптового від'їзду господаря пес місяцями чекав його в одному і тому ж місці. Чим же вони можуть завинити, заслужити зраду?

(слайд 17,18,19,20)

Вед 1

Розумній цивілізованій людині має бути дуже соромно викидати тварин на вулицю. Це далеко не та поведінка, якою слід відповідати на доброту і відданість.

 

Вед.2 Але людина жорстоко відноситься до тварин

  ( слайд 21, 22, 23,24,25,26)

Вед 1  Та не в усіх людей кам*яне серце. (27,28,29,30,31,32)

Вед.2. В США є день, коли можна прийти на роботу зі своєю собакою.(слайд 33)

Вед 1. В Німеччині багато бомжів мають собак. Це пояснюється субсидіями, що видаються владою на їх утримання (слайд 36)

Вед 2. Знайомтесь, це По, 15-річний лабрадор, у якого недавно була діагностована невиліковна хвороба.  Його власник, Ніл Родрігес, вирішив, що хоче щоб останні емоції  його собаки були радісними, тому відправилися з По в подорож …  (слай 35,36)

(Слайд 37)

Вед.1 Це неймовірне фото знаменує закінчення кар’єри матадора , торреро Альваро Мунера. Він впав в каятті посеред бою , коли зрозумів, що поранений ним бик не збирається нападати на людину. Мунера пише про цей момент :

«І Раптом я поглянув на бика.В його очі. Вони дивились на мене з мольбою. Це було схоже на призив до справедливості. Я описую це як щось схоже на молитву. Я відчув себе таким лайном. Після цього випадку Альваро Мунера розвернув компанію по забороні бою биків.

(Слайд 38,39,40)

Вед.2. А у Вас є домашні улюбленці? Які? ( слайд 41)

Вед 1. Таким чином, Всесвітній день захисту тварин - це дуже важливе свято, що грає відповідальну роль у формуванні особистості. Адже доброта - це зовсім не складно! Допомога бездомному по суті - це маленький крок для однієї людини, але величезний крок для всіх людей. ( слайд 42)

(слайд 43,44)

Вед.1. А що ви знаєте  про наших домашніх тварин. Зараз перевіримо. Пропонуємо  вам прийняти участь у  брейн-рингу.

Вед. 2. Сьогодні у нас з вами відбудеться турнір інтелектуалів [Слайд № 1].

Екологічний брейн-ринг на тему «Гуманне ставлення до тварин». У вас

буде можливість продемонструвати свою обізнаність у питаннях, пов’я-

заних із собаками та котами, обговорити їх з вашими однокласниками –

членами команди [Слайд № 2]. Таким чином ви зможете розширити свій

світогляд та дізнатися нові й цікаві факти про тварин.

 

Вед 1.• За кожну правильну відповідь ви  отримує 1 бал [Слайд № 7].

• Якщо правильна відповідь не пролунала – її оголошує вчитель.

• Переможцем стає той , хто  отримає найбільшу кількість балів.

- Тож, починаємо!

І РАУНД [Слайди № 8-25]

1. Собака цієї породи є найбільшою в світі, довжина від кінчика носа до

кінчика хвоста у цього чотирилапого досягає 2 м 21 см. Що це за порода

[Слайд № 8]?

Правильна відповідь: датський дог [Слайд № 9].

2. Яка довжина найбільшого кота?

Правильна відповідь: 1,23 м [Слайд № 10].

3. Скільки зубів у собак?

Правильна відповідь: 42 [Слайд № 11].

4. Чому коти дряпають меблі?

Правильна відповідь: мітять свою територію [Слайд № 12].

5. Які два кольори собаки не розрізняють?

Правильна відповідь: червоний та зелений [Слайд № 13].

6. Яка порода собак не вміє гавкати?

Правильна відповідь: бесенджи [Слайд № 14].

7. Скільки муркотливих звуків можуть видавати коти?

Правильна відповідь: близько 100 [Слайд № 15].

8. Яка порода собак є найшвидшою у світі?

Правильна відповідь: грейхаунд [Слайд № 16].

9. На якій максимальній відстані можуть бачити кішки?

Правильна відповідь: 60 м [Слайд № 17].

10. Назвіть прізвисько собаки-космонавта, яку вперше було виведено

на орбіту Землі, та якої вона була породи?

Правильна відповідь: Лайка, безпородна [Слайд № 18].

11. Яке забарвлення у новонароджених цуценят породи далматинець?

Правильна відповідь: повністю білі [Слайд № 19].

12. Яку породу собак вивели в Китаї понад 2000 років тому?

Правильна відповідь: пекінес [Слайд № 20].

13. Приступи якої хвороби у дітей можуть передбачати собаки?

Правильна відповідь: епілепсія [Слайд № 21].

14. В якому діапазоні коливається нормальна температура тіла собак?

Правильна відповідь: 37-39°С [Слайд № 22].

14. Що означає кліпса на вусі безпритульної собаки?

Правильна відповідь: собаку стерилізовано, вакциновано та за-

реєстровано [Слайд № 23].

16. Якої породи найчастіше бувають собаки-поводирі?

Правильна відповідь: лабрадор [Слайд № 24].

17. Скільки запахів може розрізняти собака?

Правильна відповідь: 500 тис. [Слайд № 25].

ІІ РАУНД [Слайди № 26-43]

1. Яка порода собак найбільше схожа на вовка [Слайд № 26]?

Правильна відповідь: хаскі [Слайд № 27].

2. Звідки родом найменша порода собак «чихуахуа»?

Правильна відповідь: Мексика [Слайд № 28].

3. Чим відрізняються лапи кішок Хемінгуея від лап звичайних кішок ?

Правильна відповідь: мають 6 пальців [Слайд № 29].

4. У людей відбитки пальців є унікальними. Відбитки якої частини тіла

є унікальними у собак? (Ніс)

Правильна відповідь: ніс [Слайд № 30].

5. Як називається пристрій, що містить спеціальний код та вживлюєть-

ся під шкіру тварини з метою її подальшої ідентифікації?

Правильна відповідь: Мікрочип [Слайд № 31].

6. Найбагатодітнішою собакою-мамою була собака породи німецький

фокс-хаунд на кличку Лєна. Скільки цуценят одночасно привела собака?

Правильна відповідь: 24 [Слайд № 32].

7. В 2007 році влада цієї європейської країни вперше ввела посаду

«адвоката тварин»?

Правильна відповідь: Швейцарія [Слайд № 33].

8. Що таке «адресник» та навіщо він потрібен?

Правильна відповідь: адресник містить інформацію про кличку тва-

рини та номер телефону господаря. Він кріпиться до нашийника тва-

рини та допомагає знайти господаря чотирилапого, якщо тварина

загубилась [Слайд № 34].

9. Що таке вібриси?

Правильна відповідь: волосяне покриття у котів і собак, зазвичай

залучене до реалізації відчуття дотику, часто їх називають – вуса

[Слайд № 35].

10. Як називається порода собак, яка служить і допомагає рятувати

людей в горах?

Правильна відповідь: сенбернар [Слайд № 36].

11. Якої породи був відомий японський пес Хатіко, що чекав на свого

померлого господаря 9 років?

Правильна відповідь: Акіта-іну [Слайд № 37].

12. В якій країні є храм кішок?

Правильна відповідь: в Японії [Слайд № 38].

13. Яка максимальна відповідальність, згідно з чинним Кримінальним

кодексом України, чекає на громадянина за жорстоке поводження з тва-

ринами?

Правильна відповідь: позбавлення волі до 8 років або штраф до

8500 грн [Слайд № 39].

14. Як називається професія людини, яка дресирує собак?

Правильна відповідь: кінолог [Слайд № 40].

15. Як називаються люди, які порушують закон і жорстоко винищують

собак?

Правильна відповідь: догхантери [Слайд № 41].

16. З якого віку собакам і котам обов’язково необхідно робити щеплення

проти сказу?

Правильна відповідь: 3 місяці [Слайд № 42].

17. Скільки місяців повинно виповнитись кошеняті, щоб його можна

було забирати від мами-кішки?

Правильна відповідь: 2-3 місяці [Слайд № 43].

 

Вед 2.

 Отже, останній раунд закінчено, і я хочу нагородити переможця

[Слайд № 44].

- Я сподіваюсь, що сьогодні ви не лише виявили свою ерудицію

, але і дізнались нові цікаві факти про собак і котів. Пам’ятайте:

тварини – наші вірні друзі. Багато століть вони живуть поряд із нами та

допомагають нам у скрутних ситуаціях. Саме тому варто ставитися до

них із любов’ю і розумінням та не залишати їх у біді.

 

Вед.1

- На жаль, сьогодні притулки для тварин в нашій країні переповнені

собаками та котами, які потребують нашої допомоги [Слайд № 45]. Якщо

ви хочете покращити життя цих тварин, то можете долучитись до волон-

терської діяльності, а саме:

• розповсюджувати інформацію про тварин, які шукають нові сім’ї (роз-

клеювати оголошення, писати пости в соціальних мережах та ін.);

• допомагати у притулках (прибирати, соціалізувати тварин);

• виготовляти іграшки і лежаки для тварин у притулках.

Вед.2.

- Пам’ятайте: порятунок однієї тварини не змінить світ… але світ, без-

умовно, зміниться для цієї однієї тварини [Слайд № 46].

- Я дякую за увагу! Бажаю вам бути завжди уважними до наших кудла-

тих друзів і дбати про них.

- Ніколи не зраджуйте своїх друзів і не будьте байдужими!

Вед 1. А зараз ми пропонуємо переглянути тематичний мультфільм « Забери мене»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бобкова Олександра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
2 жовтня 2019
Переглядів
13160
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку