Урок на тему: Вада. Властивості води

Про матеріал
сформувати в учнів уявлення про роль води в природі, агрегатні стани води, властивості води;розвивати вміння аналізувати, робити висновки; вчити працювати в групах
Перегляд файлу

Тема: Вода на Землі. Властивості води

Мета: сформувати в учнів уявлення про роль води в природі, агрегатні стани води, властивості води;розвивати вміння аналізувати, робити висновки; вчити працювати в групах; формувати навички роботи з лабораторним обладнанням; небезпечно, правильно та охайно проводити досліди; навчити економному використовуванню води.

Обладнання: 5 склянок, 3 ложки, вода, крейда, сіль, цукор, олія, барвники, піна для бриття, крохмаль, гуаш, серветки, банки 1-2-3 літрові, пробірки, підручник, атлас, карта України.

Тип уроку: комбінований.

Перебіг уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Про воду сказано немало чудових слів. Французький письменник Антуан  де Сент-Экзюпері з захопленням писав: «Вода, у тебе немає ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуєшся, не відаючи, що ти таке! Неможна сказати, що ти необхідна для життя: ти сама життя».

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Хмара тегів за посиланням:

Розшифруйте закодоване послання, про що ми дізнаємося на сьогоднішньому уроці.

Гідросфера - одна з 4-х оболонок Землі, що включає в себе всю воду: в твердому, рідкому, газоподібному стані. Займає: ¾- S Землі. Вода – унікальна речовина. Її можна зустріти в природі 3-х агрегатних станах. Вона немає кольору, запаху та смаку. Здатна розчиняти багато речовин, руйнувати гірські породи. Природні процеси на Землі пов’язані з унікальними властивостями водою. Вода здатна поглинати велику кількість тепла. Навіть при невеликій кількості солі у воді , вона здатна проводити електричний струм.

Колообіг води в природі

Щоденно людство витрачає 14 000 000 000 000 літрів прісної води. Іще більше потрібно для рослин. Якби запаси прісної води постійно не поповнювались, Земля перетворилась би на величезну пустелю. Чому ж запаси  води на Землі не вичерпались?

Завдяки процесу циклічного переміщення води, що включає всі оболонки Землі. І складається з процесів: випаровування, конденсації, опадів.

Океан оновлюється  - за 3200 років

Озеро – 100 років

Річка – 6 місяців

Атмосфера – 9 днів

Практикум «Властивості води»

Визначити колір, смак та запах води.

Діти, у вас на партах є пляшки з питною водою. Розгляньте її, скуштуйте на смак і понюхайте.

Запишіть результати своїх спостережень в робочому зошиті:

«Смак_________, запах ________ , якого кольору __________ ».

Вода – розчинник.

  1. Перевіримо здатність води розчиняти різні речовини. Додайте в стакан з водою 1 чайну ложку кухонної солі, розмішайте.

В робочому зошиті запишіть висновок, що відбулося з сіллю у воді.

  1. В той же стакан додайте ще декілька чайних ложок солі, поступово розмішуючи її у воді. Запишіть результат досліджень

Якщо до 100 г води кімнатної температури (це приблизно 20-23 °С) додати 100 г кухонної солі і перемішати, то домогтися повного розчинення не вдасться. Це тому, що у певній порції води будь-яка речовина розчиняється лише до певної межі. Межею розчинення кухонної солі у 100 г води при температурі 20 °С є 36 г цієї речовини. Тому, наприклад, 38 г кухонної солі за тих самих умов повністю уже не розчиняться.

Проводимо експерименти. Презентація учнівських міні - проектів за опереджувальним завданням (учні самостійно обрали дослід, опрацювали його з батьками і продемонструвавши перед класом, пояснили де можна застосувати, або де зустрічається таке явище в природі):

  1. В стакан наливаємо воду, додаємо пів- стакана олії. Спостерігаємо, як олія піднімається вверх, через різну щільність речовин.
  2. Експеримент з Неньютонівською рідиною (Дамо відповідь на питання:» Чи можна ходити по воді?»)
  3. «Кольоровий дощ»
  4. «Рухлива райдуга»

 

V. Закріплення вивченого матеріалу.

Еко Дослідження (міні - проект).  Методичний прийом «фішбоун» (діаграма Ісікави, відома як причинно-наслідкова діаграма).

                     

 

По данным ООН, в настоящее время 80 стран сталкиваются с проблемой нехватки пресной воды. Почти 500 млн человек страдают от болезней, вызванных недостатком и плохим качеством питьевой воды.

Вчимося економити.

 

На Землі міститься 1,5 млрд км3 води, її вага 1,5 . 1018 т! Однак 94% цього об'єму складають солоні води океанів, 6% — це води суші (річки, озера, болота, підземні води, льодовики, багаторічна мерзлота), із них тільки 2% — прісні води.

Якщо нашу планету за розмірами порівняти з головою новонародженої дитини, то вся вода на Землі буде дорівнювати двом слізкам на її віях.

Бутель з водою - це вся вода на Землі. Більш ніж ½ стакана – прісна вода. І тільки декілька крапельок з цього стаканчика – питна вода.

ТІЛЬКИ УЯВІТЬ СОБІ:

Кожна доросла людина щоденно з їжею споживає в середньому майже 2 л води і не може прожити без неї більш ніж 8 діб.

При втраті організмом 12 % маси води кров загусає, мов смола, і втрачає здатність рухатися кровоносними судинами.

Уже сьогодні понад 1 мільярд людей не мають доступу до чистої, питної води.

 • Понад 2,4 мільярда людей живуть у незадовільних санітарних умовах (тобто, відсутня система каналізації, сучасні очисні споруди для побутових стічних вод).

• За прогнозами, 2/3 населення Землі страждатимуть від нестачі води вже найближчим часом.

Рефлексія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані при підготовці до уроку інтернет сервіси: 

  • еТреники — онлайн-конструктор навчальних тренажерів. Кожин тренажер отримує на сайті унікальний код и доступний всім бажаючим. Можно поделиться ссылкой или встроить ее в электронную тетрадь.
  • LearningApps – безкоштовний онлайн-сервіс, дозволяє створити різноманітні інтерактивні вправи для перевірки знань.
  • Освітня платформа Lecta. Використовує готові вправи, для вставки в електронний зошит.
  • Padlet    https://padlet.com/12969larisa/1md9lx9ubnmf
  • Канал You Tube «Віртуальна реальність»

https://www.youtube.com/channel/UCzuqhhs6NWbgTzMuM09WKDQ

  • Окуляри віртуальної реальності Mi VR Glasses Black
  • Worditout- створює хмару із тексту, котрий вводить користувач, реєстрації не потребує.
  • Програмне забезпечення: SMART NOTEDOOK-17

 

docx
Додано
18 серпня 2019
Переглядів
812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку