Урок на тему Валентність хімічних елементів. Складання формул бінарних сполук за валентністю елементів.

Про матеріал
Розробка уроку Валентність хімічних елементів. Складання формул бінарних сполук за валентністю елементів. Була створенадля для вивчення валентність як основної властивісті атома утворювати хімічні сполуки. А такох дати поняття про валентність атомів хімічних елементів Навчити складати формули бінарних сполук за валентністю атомів елементів;
Перегляд файлу

 

Тема уроку  Валентність хімічних елементів. Складання формул бінарних сполук за валентністю елементів.

Мета:

  • навчальна: вивчити валентність як основну властивість атома утворювати хімічні сполуки; дати поняття про валентність атомів хімічних елементів навчити складати формули бінарних сполук за валентністю атомів елементів;
  • розвивальна: встановити причинно-наслідкові зв’язки між місцем знаходження елементів у Періодичній системі хімічних елементів та їх валентностями; розвивати вміння працювати за аналогією  та вміння робити логічні висновки;
  • виховна: сприяти вихованню любові до праці шляхом залучення всіх учнів до навчальної діяльності.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Обладнання:Періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва.

презентація

алгоритм складання бінарних формул сполук за валентністю.

 

 

ХІД УРОКУ
 

І. Організаційний момент.

ІІ Актуалізація опорниз знань

Що ми називаємо хімічною формулою речовини? (Умовний запис складу речовини за допомогою хімічних символів та коефіцієнтів).
2. Які види хімічних формул вам відомі? (Молекулярні та структурні).
3. Чим відрізняється молекулярна формула від структурної? (Молекулярна визначає кількісний та якісний склад речовини, а структурна – порядок з’єднання атомів в молекулі, кількість хімічних зв’язків).
4. Що таке коефіцієнт? (Велика цифра, яка пишеться перед формулою та вказує на кількість структурних одиниць речовини).
5. Що таке індекс? (маленька цифра, яка пишеться біля хімічного символу і вказує кількість атомів кожного хімічного елемента).
Отже, молекулярна формула речовини відображає її хімічний склад. Хімічний склад сполуки не залежить від того, як добували цю речовину, тому він завжди сталий і ніколи не змінюється. Цей принцип називається законом сталості складу речовини. Він був відкритий Дальтоном ще на початку XІX століття. 
Коефіцієнт вказує на кількість структурних одиниць речовини, тому він завжди ставиться перед формулою, інакше – змінюється молекула речовини й порушується закон сталості складу речовини. Тому запам’ятайте, не можна ставити коефіцієнт всередину хімічної формули

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. 

На попередніх уроках ми з вами вчилися розуміти формули. Давайте пригадаємо, про що можна дізнатися з хімічної формули? (З хімічної формули ми можемо дізнатися про таке:
проста речовина чи складна, її хімічний склад (кількісний та якісний), валентності кожного з хімічних елементів у речовині, порядок розташування атомів у молекулі (структурна формула речовини)).
Проте слід відзначити, що ми характеризували вже готові формули, написані у підручнику чи на дошці. Напевно, кожен з вас хотів би навчитися сам складати хімічні формули. Бо без цього не можливо вивчити хімію. Бо хімія без формул, як риба без води. Чому так? Бо хімія – це наука про речовини, а кожна речовина – це формула.
Отже сьогодні ми з вами вчимося складати формули бінарних сполук, це і є завданням нашого уроку, тема якого… (Оголошення теми та мети уроку).

 

ІІІ Вивчення нового матеріалу

  Молекулярна формула речовини відображає її хімічний склад. Хімічний склад сполуки не залежить від того, як добували цю речовину, тому він завжди сталий і ніколи не змінюється. Цей принцип називається законом сталості складу речовини. Він був відкритий Дальтоном ще на початку XІX століття. 
Коефіцієнт вказує на кількість структурних одиниць речовини, тому він завжди ставиться перед формулою, інакше – змінюється молекула речовини й порушується закон сталості складу речовини. Тому запам’ятайте, не можна ставити коефіцієнт всередину хімічної формули

 

Правила визначення валентностей

1.     У сполуках Гідроген завжди одновалентний, а Оксиген – двовалентний.

2.     Валентність елементів, що стоять у формулі на першому місці, звичайно вказана в назві; якщо вона не вказана, тоді можна визначити її за номером групи періодичної системи.

3.     Валентність елементів, що стоять на другому місці: Флуор, Хлор, Бром, ІОд – І, Сульфір –ІІ, Фосфор, Нітрогекн – ІІІ, Карбон, Силіцій – ІV.

Є елементи, які проявляють постійну валентність.

Знаючи значення валентностей елементів, можна скласти формулу бінарної сполуки. Запишемо, наприклад, формулу сполуки, яка складається з атомів шестивалентного Сульфуру і двовалентного Оксигену. Кожний атом Оксигену утворює тільки два зв’язки, тому для утворення шести зв’язків з атомом Сульфуру необхідно три атоми Оксигену. Отже, формула цієї сполуки - SO3. Складаючи хімічні формули, необхідно враховувати порядок написання символів елементів у формулі. На першому місці в хімічній формулі записується символ того елемента, який у Періодичній системі розташований зліва порівняно з іншим елементом. Так, якщо сполука складається з атомів Нітрогену й Оксигену, то на першому місці записується символ Нітрогену, а якщо сполука складається з атомів Калію та Брому, то на першому місці – символ Калію.

Складемо, наприклад, формули сполук, що складаються з О(ІІ) і АІ(ІІІ), S(VI) i F(I), S(II) i C(IV). Алгоритм складання формул за валентністю.

 

Елементи з постійною валентністю

 Елемент  

 Валентність  

 H, F,  Li, Na, K, Ag  

I

 O, Be, Mg, Ca, Ba, Zn 

II

 Al

III

 

У більшості хімічних елементів валентність змінна.

 

Елементи зі змінною валентністю

 Елемент

 Валентність

 C

 II, IV

 N

         I, II, III, IV, V      

 P

 III, V

 S

 II, IV, VI

 Cl, Br, I            

 I, III, V, VII

 Fe

 II, III

Cu

 I, II

 

ІV Закріплення вмінь і навичок

1) Скласти формули бінарних сполук з Оксигеном: Силіцію(ІV), Магнію, Феруму(ІІІ),Нітрогену(V).Назвати сполуки .

2) Скласти формули бінарних сполук з Сульфуром : Алюмінію, Феруму (ІІ),

Калію, Цинку.

3) Скласти формули бінарних сполук з Флором, Хлором, Бромом, Іодом таких елементів: Нітрогену, Барію, Алюмінію.

Робота біля дошки

I ученьCa Cl2, Al Cl3, K Cl, P Cl5, Si Cl4. Знайти валентність  атомів  елементів, якщо Хлор – одновалентний.

II учень   Na2 O, Mg O, Cr2 O3, Si O2, N2 O5. Знайти валентність атомів елементів  за  Окигеном.

III учень   Li2S, Ba S, Pb S, Al2 S3, C S2. Знайти  валентність  атомів  елементів, якщо Сульфур – двовалентна.

Самостійна робота на картках для 3 учнів. Скласти формули  бінарних  сполук  за  відомою валентністю  атомів  елементів, які   входять   до цих  сполук: KIOII, CrIIIOII, ZnIIOII, BaIIClI, NIVOII, FeIIIClI.

V.  Підведення  підсумків  уроку.

Вправа  Продовж   речення

 Сьогодні я………

 

 

Домашнє  завдання. § 17. Вправа 4 та 5 ст. 86.

 

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
1235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку