Урок " Нерівномірний рух. Середня швидкість нерівномірного руху"+ SMARTпрезентація

Про матеріал

Конспект уроку "Нерівномірний рух. Середня швидкість нерівномірного руху" + презентація в програмі SMART Notebook 17.1..SMARTпрезентація доступна за посиланням https://drive.google.com/open?id=1QpbE8pmQrougG1LvhS2xSkbc-HuL8t98

Перегляд файлу

Чернігівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №21, Просяник І.А.

 

ДАТА _________________________ КЛАС __________________________

Нерівномірний рух. Середня швидкість нерівномірного руху

 Мета уроку:  сформувати в учнів поняття нерівномірного руху,вивчити властивості та основні характеристики цього руху, сформувати поняття середньої швидкості нерівномірного руху та навчити учнів розраховувати цю швидкість;розвивати логічне мислення,творчі здібності учнів;формувати інтерес до вивчення фізики

Обладнання: розробка уроку в програмі SMART Notebook 17.1.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Повторення та перевірка знань учнів

 

ІІІ. Нова тема

Напевне, вам доводилося їхати автобусом або потягом із одного міста до іншого. Згадайте: транспортний засіб час від часу гальмує, зупиняється, потім знову набирає швидкість... Стрілка спідометра весь час коливається і тільки іноді завмирає на місці. чи можна назвати такий рух рівномірним? Звичайно, ні. А як називають такий рух? як його описати? дізнаємось із цього уроку.

Рух, при якому тіло за рівні проміжки часу проходить неоднакові відрізки шляху, називається нерівномірним. При такому русі величина швидкості не залишається незмінною. У такому випадку можна говорити лише про середню швидкість.

Середня швидкість показує, чому дорівнює переміщення, яке тіло проходить за одиницю часу. Вона дорівнює відношенню переміщення тіла до часу руху. Середня швидкість, як і швидкість тіла при рівномірному русі, вимірюється в метрах, поділених на секунду. Для того, щоб характеризувати рух точніше, у фізиці застосовують миттєву швидкість.

Швидкість тіла у даний момент часу або у даній точці траєкторії називається миттєвою швидкістю. Миттєва швидкість є векторною величиною і спрямована так само, як вектор переміщення. Виміряти миттєву швидкість можна за допомогою спідометра. У Системі Інтернаціональній миттєва швидкість вимірюється в метрах, поділених на секунду.

ІV. Підсумок

1. Який рух називають нерівномірним? Наведіть приклади.

 2. Назвіть види механіч-ного руху. Наведіть приклади.

3. Дайте визначення середньої швидкості руху тіла. як її обчислити?

 4. Як за графіком швидкості руху тіла знайти шлях, який подолало тіло за певний інтервал часу?

V. Домашнє завдання. Опрацювати § 12, розвязати задачу впр.12 (2)

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 12. Нерівномірний рух
Додано
16 липня 2018
Переглядів
9374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку