Урок "Німеччина - економічний лідер Європи"

Про матеріал
у процесі вивчення теми, формуються ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, уміння вчитися впродовж життя
Перегляд файлу

НІМЕЧЧИНА

Цілі уроку:

  •                  освітня: формувати в учнів знання про особливості економічного розвитку країни
  •                  розвивальна: вдосконалювати вміння складати комплексну економіко – географічну характеристику країни, визначати місце Німеччини серед країн світу 
  •                  виховна: виховувати самостійність, уважність, відповідальність.

Базові поняття: ЕГП, промисловість, сфера послуг, сільське господарство, транспорт, зовнішньоекономічні зв´язки.

Обладнання: підручник, атлас

Тип уроку: засвоєння нових знань

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, основні компетентності у природничих науках і технологіях, уміння вчитися впродовж життя

Хід уроку

  1.               Організаційний етап

 

  1.               Актуалізація опорних знань

«Географічний практикум»

Написати на обраних картках:

«країна-столиця», «столиця - країна»

Запитання

  1.   Які переваги географічного положення Європи сприяють її економічному розвитку?
  2.   Які галузі промисловості Європи є провідними в економіці регіону?
  1.               Мотивація навчальної діяльності

Країна, яка є найпотужнішою в економічному розвитку Європи, яка у ХХ ст. розпочала дві війни й обидві програла, яка після Другої Світової війни була поділена на дві частини: східну – НДР та західну – ФРН.

Яскравою подією в історії є 1990 рік – рік об’єднання сходу і заходу з утворенням нової, а згодом і економічно розвиненої країни світу – Німеччини.

  1.               Вивчення нового матеріалу

«Візитна картка»

Офіційна назва: Федеративна Республіка Німеччина

Столиця: Берлін

Площа: 357 тис. км²

Населення: 81,4 млн. осіб (2018 р.)

Форма правління: Парламентська республіка

Форма державного устрою: Федеративна держава

Адміністративно територіальний устрій: 16 земель. Кожна земля має свою конституцію, парламент та уряд

Національне свято: 3 жовтня – День німецької єдності

Економіко – географічне положення

Країна розташована у Західній Європі. Межує з дев’ятьма державами: на півночі – із Данією, на сході – із Польщею і Чехією, на півдні – з Австрією і Швейцарією, на заході – із Францією, Люксембургом, Бельгією та Нідерландами.

Вигідність географічного положення Німеччини обумовлена також досить широким виходом до морів: із півночі омивається водами Північного та Балтійського морів.

Завдання. Клас поділяється на дві групи. Використовуючи підручник та карти атласу підготуйте інформацію про ПРП та населення Німеччини.

Орієнтовна інформація 1 групи.

ПРП Німеччини

Рельєф. На території країни виділяються три великі природні регіони: прибережні рівнини на півночі (Північно-Німецька низовина), складне сполучення височин і низьких стародавніх гір у центральній частині (Гарц, Шварцвальд) і Баварське плоскогір’я з Альпами на крайньому півдні. Поблизу астрійського кордону розташована найвища гора країни – Цугшпіце (2963 м).

Клімат. Клімат досить м’який (відносно суворі зими в гірських районах), середньорічна кількість опадів 600 – 700 мм. Кліматичні умови сприяють розвитку сільського господарства і є однією з причин досить розгалуженої річкової мережі.

Внутрішні води. Найбільшими річками є Одер, Везер, Ельба, Дунай – усі вони належать до басейну Атлантичного океану. Найбільше значення для розвитку й розміщення промислових підприємств, транспорту й міст має найповноводніша річка Німеччини – Рейн.

Ліси в основному «Культурні», найбільшою лісистістю відзначаються гірські райони.

Мінеральні ресурси. У Німеччині зосереджено небагато видів корисних копалин. До них належить кам’яне вугілля й буре вугілля. Країна добре забезпечена окремими видами хімічної сировини й будівельних матеріалів, особливо багаті надра на калійну та кам’яну сіль, глину та пісок.

 

Орієнтовна інформація 2 групи.

Населення Німеччини

Німеччина належить до найбільш густозаселених країн світу, навіть у багатолюдній Західній Європі показник густоти у 231 особи/мк² є високим. За статевим і віковим складом населення Німеччини перебуває в одному ряді з іншими розвиненими країнами. Особливістю демографічної ситуації можна вважати надзвичайно низькі показники природного приросту (в окремі роки смертність навіть перевищує народжуваність), у сполученні зі зростаючою тривалістю життя це призводить до постійного зменшення частки населення молодшої вікової групи.

У національному складі Німеччини переважають німці (92%). Особливістю країни є значна кількість іммігрантів (7 млн), їх використовують як робочу силу на трудомістких та малооплачуваних виробництвах. В основному це турки та вихідці з країн Південно-Східної Європи.

За релігійним складом країна «поділена» на протестантів (45%0 та католиків (37%). Протестанти своєю більшістю зосереджені у північних і центральних районах країни.

Німеччина – високоурбанізована держава, у містах проживає майже 90% населення.

Звичайне німецьке місто – невелике, тихе, дуже чисте.  У ньому немає хмарочосів і широких проспектів. У центря міста, як правило, розташований собор, на ринковій площі – ратуша. Саме таким є Бонн (311 тис.осіб) – колишня столиця Західної Німеччини.

У країні є й великі міста: Франкфурт – на – Майні, фінансова столиця Німеччини (Європейський центральний банк, Франкфуртська фондова біржа, штаб-квартири найбільших німецьких банків), єдине місто, де побудовані хмарочоси, а також Кельн, Дюссельдорф, Дортмунд, Бремен, Ессен.

«Сузір’я» найбільших міст Німеччини доповнюють Берлін, Гамбург, Мюнхен, Ляйцпіг та Дрезден.

Берлін – столиця Німеччини й землі Бранденбург – найбільший промисловий, науковий та культурний центр країни. Із кінця XV ст. місто було столицею Пруссії, а з 1871 р. – усієї Німеччини. Після Другої Світової війни Берлін був поділений Берлінською стіною (162 км) на Західний та Східний.

Господарство ФРН

Німеччина – високорозвинена країна світу, в господарстві якої переважають сфери послуг. Також є значна частка промислового виробництва.  ФРН є промисловим осередком Західної Європи.

На Міжнародному ринку Німеччина представлена галузями машинобудуванні, хімічної промисловості, чорної металургії (основні центри Рур, Дуйсбург) та окремими виробництвами харчової промисловості (м’ясна, цукрова, пивоварна).

Найбільші машинобудівні підприємства розташовані в міських агломерація – Рейнсько-Рурській, Мюнхенській, Штутгартській, Кельнській, Гамбурзькій. За виробництвом автомобілів Німеччина посідає перше місце в Європі й 4-те у світі.

Провідні позиції ТНК «Даймлер-Бенц АГ» (Штутгарт, торгівельна марка «Мерседес», «Фольксваген» (Фольсбург) разом із дочірньою «Ауді» (Інгольштадт), «БМВ» (Мюнхен), Опель (Рюссельхайм) та американська – «Форд» (Кельн – найбільший завод).

За виробництвом хімічної продукції країна посідає 2-ге місце у світі, за обсягами продукції – 1-ше. Людвігсгафен – хімічна столиця, концерн BASF – найбільша хімічна компанія світу.

Забезпеченість електроенергією енергомістких підприємств забезпечують ТЕС – 41%, АЕС – 14%, ГЕС – 5%, з відновлювальних – 40%, 20% з яких належить вітровій.

Сільське господарство. Німеччина має розвинене інтенсивне сільське господарство, яке за обсягами виробленої продукції в Західній Європі поступається лише Франції. В основному переважає тваринництво, яке значною мірою підпорядкувало собі й рослинництво, що спеціалізується на вирощуванні кормових культур. Більшість с/г площ зайняті під житом, вівсом та ячменем. Велике значення також має й пшениця, цукровий буряк, а на сході – картопля. Власної рослинної продукції недостатньо, щоб прогодувати багатомільйонне поголів´я великої рогатої худоби й свиней, тому Німеччина вимушена імпортувати кормове зерно. Населення країни повністю забезпечене молоком, яловичиною й значною мірою свининою.

 

Міжнародні зв´язки

Експорт – автомобілі, обладнання, комп´ютерні та електронні вироби, хімічна та фармацевтична продукція, метали, текстиль, продукти харчування

Імпорт – транспортні засоби, хімікати, нафта, природний газ, с/г продукція

Основні торгівельні партнери – країни ЄС, США, Китай

Німеччина є одним із інвесторів України, яка найбільше постачає країні продуктів харчування, імпортує продукцію машинобудування й хімічної промисловості.

  1. Закріплення матеріалу
  1. Назвіть основні фактори економічного розвитку Німеччини.
  2. Поясніть вплив ЕГП та ПРП країни на формування її галузевої структури господарства
  1. Підсумок уроку

Німеччина – найпотужніша промислова держава Західної Європи. Не маючи значних запасів корисних копалин та особливо сприятливих умов для ведення с/г, ФРН спромоглася досягти значного економічного успіху за рахунок впровадження досягнень НТП, високої якості «людського капіталу», активної участі у світових господарських зв´язках, чіткої внутрішньої економічної політики.

  1. Домашнє завдання

Опрацювати текст параграфа

Підготувати інформацію про особливості ЕГП, ПРП та населення Великої Британії.

 

docx
Додано
25 січня 2019
Переглядів
1598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку