Урок "Охорона природи. Червона книга України. Заповідники, національні парки, їх значення для збереження природи Землі"

Про матеріал
Електронний урок містить матеріал про Червону книгу України, значення охорони природи. Види природоохоронних теритьорій. Найвідоміші заповідники, заказники та національні парки України.
Перегляд файлу

Екранна сторінка 1.

 

Урок №67. Охорона природи. Червона книга України. Заповідники, заказники, національні парки та їх значення для збереження природи Землі

 

Після вивчення цього матеріалу ви дізнаєтесь про:

  •        призначення Червоної книги;
  •        рослин і тварин своєї місцевості, занесених до Червоної книги;
  •        призначення природоохоронних територій;
  •        найвідоміші в Україні заповідники, заказники, національні парки.

 

Споживацьке ставлення до природи завдає великої шкоди і природі, і людині. Щоб зберегти природу для майбутніх поколінь, які будуть жити після нас на Землі, необхідно кожному відповідально поставитися до її збереження.

Охорона природи

Охороняють кордони держави від ворогів, будинок чи квартиру від злодіїв. А від чого охороняють природу? Виявляється, природу людина охороняє від самої себе. А точніше, від негативних впливів своєї діяльності на неї.

Охорону природи здійснюють різними способами. Держава видає закони, якими забороняється чинити дії, що мають негативний вплив на природу.

Вчені і лікарі розробляють норми допустимого вмісту шкідливих речовин у воді, продуктах харчування. Працівники санітарно-епідеміологічних станцій стежать за дотриманням встановлених норм, контролюють вміст у повітрі та воді різних речовин.

Не байдужі до охорони природи люди виходять на суботники та недільники, проводять акції. Вони прибирають територію, насаджують рослини, заготовляють корм для диких тварин і птахів, щоб узимку їх підгодовувати. З метою охорони природи створено різні види природоохоронних територій — заповідники, заказники, національні парки тощо.

 

 

Далі

Екранна сторінка 2.

 

Червона книга України

Ви розглянули різні екосистеми і зрозуміли, що живі організми тісно пов'язані між собою. Навіть ті комахи, яких ми називаємо шкідниками і не вболіваємо за їхнє існування, мають право на життя. Якщо їх не стане, комахоїдним птахам забракне корму. Кожен із видів рослин чи тварин повинен зберегтися на Землі.

Один вид може налічувати мільйони особин. За нього вчені спокійні — йому не загрожує зникнення. Але для багатьох видів ця загроза реально існує. Тому були створені Червона книга України Тваринний світ, і Червона книга України Рослинний світ, (мал.1).

http://www.javirua.org/wp-content/uploads/2016/03/new-29335-2015-03-27.jpg

Мал.1.

До останнього видання Червоної книги України (2009 рік) увійшли 542 види тварин і 826 видів рослин і грибів.

Колір обкладинки сигналізує про небезпеку. Він попереджає людей, що рослини, тварини, гриби потребують захисту.

Назад     Далі

Екранна сторінка 3.

 

Мета заснування Червоної книги — поліпшення охорони рідкісних та таких видів рослин, тварин, грибів, що перебувають під загрозою зникнення.

Прикладами тварин Червоної книги України є їжак вухатий, заєць білий, хом'ячок сірий, ведмідь бурий, бражник мертва голова, махаон звичайний (мал. 2).

http://www.zoogeo365.ru/images/public/20101111/afganskij_ezh_big.jpghttp://www.balatsky.ru/NSO/bestial/image077.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-ghr_w4dUnn8/USM41GgcR_I/AAAAAAAAIzs/X_h2O99f5rA/s1600/Acherontia%20atropos.jpgМал. 2. Їжак вухатий; хом’ячок сірий; бражник мертва голова

 

З рослин до Червоної книги занесені підсніжник складчастий, сон великий(мал. 3), будяк пагорбовий, ковила українська, тис ягідний та інші.

http://www.naturalist.if.ua/wp-content/Pulsatilla-grandis-http_www_biolib_cz.jpg

Мал. 3. Сон великий; підсніжник складчастий

 

 Прикладами грибів Червоної книги є зморшок степовий, печериця мухомороподібна, боровик бронзовий, сироїжка синювата (мал. 4).

http://wikigrib.ru/img-gribs/syroejka-sinyaya/Russula-azurea_01.jpghttp://redbook-flora.land.kiev.ua/images/00783.jpg
Мал.4. Боровик бронзовий; зморшок степовий; сироїжка синювата

 

Назад   Далі

Екранна сторінка 4.

 

У Червоній книзі України про кожний із занесених до неї видів тварин, рослин і грибів указуються:

  •    назва українською і латинською мовами;
  •    ступінь вразливості (зниклі, зникаючі, вразливі, рідкісні, невизначені, недостатньо відомі, відновлені);
  •    заходи з охорони, розмноження та розведення у спеціально створених умовах;
  •    фотографія або малюнок, картосхема розповсюдження;
  •    наукове значення;
  •    поширення в Україні;
  •    чисельність у природі, причини зміни чисельності;
  •    умови життя (для тварин) і місцезростання (для рослин);
  •    опис виду;
  •    відомості про розмноження або розведення в неволі.

 

Червона книга України — основний документ, у якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних видів тварин, рослин, грибів і таких, що перебувають під загрозою зникнення.

 

Скарбничка знань

У 1948 р. було створено Міжнародний союз охорони природи. Мета його створення — вивчення зникаючих видів рослин і тварин та проведення заході в для їх збереження. Зібрану інформацію про рідкісні рослини і тварин було надруковано у книзі під назвою «Червона книга фактів. Так з'явилася перша Червона книга.

У 1966 р. було видано Міжнародну Червону книгу з різнокольоровими сторінками. Після цього багато держав вдалися до створення своїх національних Червоних книг.

 

Назад    Далі

Екранна сторінка 5.

 

Заповідники, заказники, національні парки

В Україні існує 20 заповідників, 303 заказники, 17 національних природних парків.

Ознайомимося з ними ближче.

Заповідники України створюють з метою збереження в природному стані певних видів організмів і проведення наукових досліджень.

Серед 20 заповідників України найбільшими за територією і масштабами наукових досліджень є Асканія-Нова, Чорноморський, Дунайський, Карпатський, Кримський.

Заповідники — природоохоронні території, створені для збереження видів живих організмів та виконання наукових досліджень.

Заповідник Асканія-Нова — унікальний куточок природи в Херсонській області, своєрідний музей під відкритим небом, де збереглися неораний степ, стародавні кургани, раніше створені жителями цих земель кам'яні статуї. Це перший заповідник України, закладений понад сто років тому. На території заповідника розташований Український науково-дослідний інститут тваринництва степових районів Асканія-Нова.

http://www.dimukraine.com/photos/pr0/150433/530678.jpgІз часу заснування заповідника і до наших днів у ньому існує зоопарк Асканія-Нова. Він є одним із найкращих у світі. У зоопарку утримуються 114 видів тварин, у тому числі такі, що перебувають під загрозою зникнення (мал. 5).

Мал.5. Фазан; вінценосний журавель; кінь Пржевальського

В Асканії-Новій розводять і вивчають копитних тварин степів (мал.6), саван, пустель і гірських районів, навколоводних птахів та рідкісних птахів степу.

Площа заповідника майже в 40 разів більша за площу Києва. У заповіднику близько 1300 видів тварин і 480 видів дерев, кущів, трав. Із занесених у Червону книгу рослин тут ростуть ковила українська, рябчик великий, тюльпан Шренка, тюльпан скіфський, який, крім Асканії, ніде не трапляється.

 http://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/36473090.jpg

Мал.6. Асканія-Нова

 

Назад    Далі

 

Екранна сторінка 6.

Дунайський заповідник створений для охорони водно-болотних екосистем. Тут зберігається унікальний куточок природи з колоніями різноманітних птахів на морських мілководаях, величезні за площею зарості очерету, лілій і водного горіха (мал.7).

http://www.unn.com.ua/uploads/media/photo/2015/03/16/9c9f44963c5ac85996a768845a9e293ed62a713c.jpg

Мал. 7. Дунайський заповідник

Найбільший за площею Чорноморський заповідник ( мал 8) створений для охорони гніздових і перелітних птахів, а також причорноморських степів і солончаків.

https://glas.org.ua/gallery/img/Chernomor_zapov/chernomor_zapov016.jpg

Мал.8. Чорноморський заповідник

У Карпатському заповіднику збережені екосистеми, де живуть бурий ведмідь, кіт лісовий, саламандра плямиста, рідкісні види кажанів. На його території ростуть рідкісні рослини, серед них є ті, які занесено до Червоної книги (мал. 9). Це лілія лісова, нарцис вузьколистий, сон білий та ін. На території заповідника є унікальний куточок, що зветься Долиною нарцисів. Цю рослину в заповідних умовах вдалося зберегти у великій кількості. На його території працює єдиний в Україні Музей екології гір та історії природокористування Карпат.

http://agronomist.in.ua/wp-content/uploads/2014/05/7550-09.jpg http://ukrfoto.net/photos/Natalie2005/1210514322.jpg

Мал. 9. Лілія лісова; нарцис вузьколистий

 

Назад     Далі

Екранна сторінка 7.

 

Заказники. У заказниках здійснюють охорону певної ділянки екосистеми, наприклад, ділянки зростання рідкісних рослин чи мешкання якогось виду тварин. Кожна область України має свої заказники.

Заказник Брище (мал. 10) створено в 1964 р. у Березнівському районі Рівненської області з метою охорони та збільшення чисельності бобрів.

 http://vestivrn.ru/images/news/voronezhskiy-dom-bobra-na-vremya-pereezzhaet-v-moskvu_2016-3-9_18-35.jpg

Мал.10. Заказник Брище

Прикладом заказника державного значення, створеного в 1974 р. для охорони занесеної до Червоної книги України сосни кедрової європейської, є заказник Горгани (мал. 11). Він розташований у Тячівському районі Закарпатської області. Деревам тут понад 180 років, окремим — до 280—300 років.

Національні природні парки. Це мальовничі куточки природи, призначені для ознайомлення жителів країни з її видатною природною спадщиною. У парках вдасться краще зберегти рослини, тварин, гриби. До парків прокладено туристичні маршрути, організовуються екскурсії. Відомі на всю Україну такі національні парки: Карпатський, Шацький, Синевир, Подільські Товтри, Яворівський, Сколевські Бескиди та ін.

Зовсім недавно в Києві створено національний природний парк — Голосіївський парк імені Максима Рильського (мал. 12). Великі площі тут займають штучні насадження дерев, каскад ставків, ділянка вільхового лісу.

https://mapmehappy.com/media/pins/2015/12/Kiev_M.Rylsky_Park_Lakes_070616.jpg

Мал. 12. Голосіївський парк

 

 

Назад    Далі

Екранна сторінка 8.

Повторимо головне за урок

Споживацьке ставлення до природи завдає великої шкоди і природі, і людині. Щоб зберегти природу для майбутніх поколінь, які будуть жити після нас на Землі, необхідно її охороняти та берегти.

Охорону природи здійснюють різними способами.

З метою поліпшення та таких видів рослин, тварин, грибів, що перебувають під загрозою зникнення створено Червону книгу.

Червона книга України — основний документ, у якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних видів тварин, рослин, грибів і таких, що перебувають під загрозою зникнення.

З метою збереження природи створюють також заповідники, заказники та національні парки.

Заповідники — природоохоронні території, створені для збереження видів живих організмів та виконання наукових досліджень.

У заказниках здійснюють охорону певної ділянки екосистеми, наприклад, ділянки зростання рідкісних рослин чи мешкання якогось виду тварин.

 

Назад    Далі

Екранна сторінка 9.

 

1.   Яке призначення Червоної книги України?

2.   Живі організми яких груп занесені до Червоної книги?

3.    Яких тварин Червоної книги ви запам'ятали?

4.    Які рослини і гриби із занесених до Червоної книги України ви можете назвати?

5.    Які українські заповідники, заказники, національні парки ви знаєте?

6.    Яке значення для збереження природи Землі має створення заповідників?

7.    Які природоохоронні об'єкти є у вашій місцевості?

 

 

Назад   Далі

 

Екранна сторінка 10.

 

Завдання на літо

Попереду літо — час відпочинку. Обговоріть з рідними можливість здійснити екскурсію в заповідні куточки України. Під час екскурсії зберіть історію створення, багатство видів природоохоронного об'єкта.

 

Назад   Далі

 

Екранна сторінка 11.

Далі – контрольні питання.

 

Назад

Далі

 

Контрольні питання

Текст питання

Дистрактори

Прав.

Бали

1

Мета створення Червоної книги?

охорона та збереження рідкісних та зникаючих видів рослин, грибів та тварин

+

10

 

опис рослин та тварин

 

 

 

реєстрація зниклих рослин, грибів та тварин

 

 

2

Виберіть рослини, занесені до Червоної книги України.

підсніжник складчастий, сон великий

+

6

 

ковила українська, тис ягідний

+

6

 

подорожник звичайний, кульбаба

 

 

3

Заповідники України…

Асканія-Нова

+

6

 

Чорноморський

+

6

 

Дунайський

+

6

Карпатський

+

6

Брище

 

 

4

До природоохоронних територій відносяться…

заповідники

+

6

 

заказники

+

6

 

національні парки

+

6

лісові господарства

 

 

5

З метою охорони та збільшення чисельності бобрів створено заказник…

Брище

+

10

 

 

Горгани

 

 

Остання сторінка

 

На початок уроку    Контрольні питання   

 

 Закінчити урок

 

docx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
8145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку