Урок «Охорона тваринного світу. Червона книга України. Природоохоронні території».

Про матеріал
До Вашої уваги конспект уроку на тему "Урок «Охорона тваринного світу. Червона книга України.Природоохоронні території». Намагався досить цікаво подати інформацію. Безперечно до конспекту уроку потрібна презентація, як мультимедійний супровід.
Перегляд файлу

Урок «Охорона тваринного світу. Червона книга України. Природоохоронні території».

виконав:

Безсмертний Богдан (студент ІІІ курсу)

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ:

Пригадайте: Що таке броконьєрство? Чим воно небезпечне для тваринного світу? (Вчитель слухає відповіді учнів, доповнює їхні думки).

Слово вчителя: Україна вирізняється з-поміж інших країн Європи різноманітністю природних умов і біологічних ресурсів. Це зумовлено її географічним розташуванням: більшість території України припадає на зону помірного клімату, і лише Південне узбережжя Криму належить до зони субтропіків. На території нашої країни описано понад 53 тис. видів тварин, з них понад 52,5 тис. безхребетних і близько 800 - хордових.

ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ І ЗАВДАНЬ УРОКУ.

Отже, діти, тема нашого уроку «Охорона тваринного світу, природоохоронні території, Червона книга України».

Мета уроку:  сформувати знання про природоохоронні території України, про представників Червоної книги України і ціннісне ставлення до оточуючого середовища.

Завдання: ознайомитися з представниками Червоної книги України, з природоохоронними територіями та власне заходами захисту тваринного світу.

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.

Проблемні питання: Для чого потрібно охороняти тваринний світ? Чому людині потрібно зберігати існування інших видів тварин, з якою метою?

Слово вчителя: Певна частина видів тварин може бути корисною для людини. Деякі види можуть бути їжею, джерелом потрібних речовин чи необхідною складовою певних екосистем. Але цього замало. В останні десятиліття люди почали охороняти інші організми та природу загалом за їхню красу — це теж важлива причина!

Існує навіть багато видів тварин, про які ми нічого не знаємо. Порушення природних екосистем призводить до знищення цих видів. Але вимирання будь-якого виду — незворотна втрата. Кожен із цих видів — наш родич і є наслідком еволюції, настільки ж тривалої, як і еволюція людини.

Вчинок нашого виду, що знищив вид своїх родичів, можна порівняти з убивством або відмовою захистити від загибелі брата чи сестру. Кожна така втрата є трагедією.

СПРИЙМАННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ ТА ЙОГО УСВІДОМЛЕННЯ.

Які заходи охорони природного світу ви знаєте або чули про них?

Насамперед учені створюють списки видів тварин, рослин і грибів, які підлягають охороні. Якщо є загроза існуванню виду, його заносять до Міжнародної Червоної книги, яку видає Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів (МСОП), а також до Червоних списків окремих регіонів (наприклад, Європейського червоного списку) та національних Червоних книг тих країн, на території яких він мешкає. До Червоних книг окремих держав заносять також види, чисельність яких на території цієї держави незначна або швидко знижується.

! Робота з терміном: Червона книга - це список рідкісних і зникаючих видів. Вона вміщує основні дані про їхній спосіб життя, поширення в минулому та в наш час, заходи щодо їх охорони тощо. (Слайд)

Види, занесені до Червоної книги України (слайд), залежно від стану популяцій та ступеня загрози для їхнього існування, поділені на кілька категорій: зниклі, зниклі в природі, зникаючі, вразливі, рідкісні тощо. Наприклад, до категорії зниклих видів віднесено тюленя-монаха, якого з 50-х років XX ст. біля берегів нашої країни не зустрічали. Навряд чи цей вид біля берегів України зустрінуть і в майбутньому. До зниклих у природі видів відносять зубра (слайд).

Основні заходи охорони видів, занесених до Червоної книги, — це заборона або істотне обмеження їхнього використання, посилення відповідальності за їхнє незаконне добування і знищення, створення територій природно-заповідного фонду в місцях, які мають важливе значення для виживання цих видів. Відловлювання чи знищення цих тварин, а також руйнування місць їхнього проживання карається законами України. (слайд з законом України).

ЩО СОБОЮ СТАНОВЛЯТЬ ЧОРНІ СПИСКИ?

Окрім червоних списків, у вчених є ще чорні. Зараз ми дізнаємося, що ж це за чорні списки.

Учені складають списки видів тварин, які вимерли на нашій планеті починаючи з 1600 року. Підставою для занесення в Чорний список є те, що певний вид тварин не зустрічався протягом останніх 50 років. Серед них - тур (предок великої рогатої худоби), нелітаючий птах - дронт, мешканець морів - ссавець стеллерова корова, мандрівний голуб, який мешкав на території Північної Америки, сумчастий вовк - мешканець Австралії та Нової Гвінеї і багато інших (слайд).

ЩО СОБОЮ СТАНОВИТЬ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ?

Охорона рідкісних і зникаючих видів, проблема збереження біологічного різноманіття нашої планети нерозривно пов’язана з охороною екосистем, до складу яких вони входять.  

Тому в усьому світі створені спеціальні території, що перебувають під охороною держави, різних установ і громадських організацій.

! Робота з терміном: Природно-заповідний фонд України – це ділянки суходолу та водного простору, природні комплекси та об’єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну цінність і призначені для збереження різноманітності тваринного та рослинного світу. Керує природно-заповідним фондом України Міністерство екології та природних ресурсів України! (слайд)

До складу природно-заповідного фонду України, з одного боку, належать природні території та об’єкти: біосферні та природні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи та заповідні урочища. З другого боку, це можуть бути штучно створені об’єкти: ботанічні сади, зоологічні парки, дендрологічні парки, пам’ятки садово-паркового мистецтва.

! Робота з терміном: Природні заповідники України - це природоохоронні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, які створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних для даної ландшафтної зони природних комплексів з усією сукупністю їх компонентів.

Ділянки землі та водного простору, що належать до заповідників, вилучаються з господарського користування. Заповідник - це своєрідна природна лабораторія, де спеціалісти вивчають природні процеси та явища, розробляють наукові засади охорони природи, раціонального використання природних ресурсів.

Природні заповідники на території України створено майже в кожній області та на території Автономної Республіки Крим.

До Вашої уваги відео-ролик про Чорний ліс, як зоологічний заказник обласного значення, приємного перегляду!

https://www.youtube.com/watch?v=0vBPlrmDdWY

https://www.youtube.com/watch?v=95brfPk5Dmw

Фото чорного лісу (для презентації)

https://www.mandry.ck.ua/чорний-ліс/

! Робота з термінами: Національні природні парки - природоохоронні, науково-дослідні та культурно-просвітні установи, покликані зберігати цінні природні, історико-культурні комплекси та об’єкти. На їхній території з дотриманням заповідного режиму можуть здійснюватись різні форми відпочинку, наприклад організований туризм.

Заказники - природоохоронні території, створені з метою збереження і відтворення цілісних природних комплексів або окремих видів організмів. На відміну від заповідників, заказники можуть бути постійними або тимчасовими.

Наукова та інші види діяльності здійснюються на їх території з дотриманням вимог охорони довкілля.

В презентації перелік національних природних парків України.

До вашої уваги «Національний природний парк "Джарилгацький": острів Джарилгач» слайд + відеоролик: https://www.youtube.com/watch?v=aw5aPciLOps&t=165s

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ.

! УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ !

Види, яким загрожує зникнення, та рідкісні види заносять до Червоних книг (Міжнародної, регіональних і національних). Збереження рідкісних і зникаючих видів здійснюється завдяки створенню природоохоронних територій: біосферних і природних заповідників, національних природних парків, заказників тощо.

Основою збереження біологічного різноманіття організмів, а також раціонального природокористування є розроблення та дотримання законодавчих актів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища.

Перевір знання: 1. Яка різноманітність тваринного світу України? 2. Яке значення для збереження біологічного різноманіття нашої планети має створення Червоної книги? 3. Які основні типи природоохоронних територій України вам відомі? 4. Яка роль зоопарків в охороні тваринного світу? 5. Які законодавчі акти спрямовані на охорону тваринного світу України? 6. Чим статус біосферних заповідників відрізняється від статусу природних? 7. Що собою становлять національні природні парки?

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

З допомогою вчителя з’ясуйте, які природоохоронні території є у вашій місцевості. Які зникаючі та рідкісні види тварин на них охороняють? Підготуйте мініпроект на тему «Заповідні території України»

 

ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ:

  1. http://files.pidruchnyk.com.ua/uploads/book/Biologija_7klas_Ostapchenko.pdf
  2. http://files.pidruchnyk.com.ua/uploads/book/7-klas-biolohiia ostapchenko-2020.pdf

 

1

 

docx
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку