МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
“ ЗАТВЕРДЖУЮ“
Завідувач кафедри іноземних мов
_______ Смірнова Є. С.
“__ “_______ 2016 р.
ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ
Назва дисципліни : «Іноземна мова за професійним спрямуванням»
для студентів I курсу
Тема : «Опис страв»
«Теперішній простий пасивний час»
Підготувала викладач: Усенко Тамара Йосипівна
Кваліфікаційна категорія: викладач вищої категорії
м. Київ
Тема: «Опис страв»
«Теперішній простий пасивний час»
Мета:
Вид навчального заняття: практичне заняття
Форма заняття: комбіноване заняття
Форми роботи: групова, індивідуальна, парна
Методи: комунікативний та груповий, пояснювально-ілюстративний, проблемно-пошуковий, загально-дидактичні (словесний, наочний, практичний)
Принципи: послідовності, доступності, науковості, демократичності
Інтерактивні технології: «Мозковий штурм», «Мікрофон»; комунікативно спрямована рольова гра «In the Restaurant».
Обладнання: Комп’ютер, мультимедійний проектор, фото, картини, презентації в електронному вигляді,аудіювання, фільм “English Breakfast”,
Роздатковий матеріал: картки із завданнями для роботи в групах; для роботи в парах , для індивідуальної роботи.
Вимоги до знань студентів: студенти повинні прибути на заняття, підготувавши усні повідомлення із теми « English», діалоги, прочитавши та переклавши текст, опрацювавши лексичний матеріал.
Література:
5. Wikipedia [Electronic resource] – Mode of access: http: // www. en. wikipedia. org.
Хід заняття
І. Організаційний момент
1) Привітання
Good morning, dear friends! I’m glad to see you. This lesson is about dishes, describing dishes. We shall describe Ukrainian dishes and dishes from the kitchens of the world. It develops speaking skills and the use of language on the topic and your own experiences and opinions as the basis of all discussions and written work.
2) The report of the pupil on duty.
What is the date?
Who is absent?
What is your homework?
3) Оголошення теми та мети уроку.
The topic of our lesson today is “Describing Dishes”.
By the end of the lesson you will be able
- to use Present Simple Passive.
ІІ. Основна частина заняття
Картинка –заставка «Пекельна кухня»
1)New words:
National dish
Full breakfast
beens
2)See the video and be ready to do the exercises below:
Choose the correct continuation from those given bellow:
1.English breakfast is …
-important case
- a national dish
- an evening meal
2. They have a full English breakfast only
-on the weekends
-when the guests come
-on holydays
3. British beens are in…
-Carri sause
-Cream sause
-tomato sause
Choose the right answer to the questions from those given below:
1.What kind of eggs are the most common on the English breakfast?
- fried
-boiled
-fried
2. What is black pudding?
-baked blood
- dry bread
-black bread
3.What is English breakfast consists of?
-eggs,bakon,sausages,pudding,mushrooms, tomatoes,baked beens, toasts.
II. Reading.
New words:
Asparagus əˈsparəgəs |
Спаржа |
Hollandaise sause ˈhälənˌdāz ˌsôs |
Голландський соус |
Mushroom and red wine pate |
Паштет із грибів червоного вина |
Smoked salmon blinis |
Млинці із копченого лосося |
Pork chops |
Свинячі відбивні |
Port wine and plum sauce |
Портвейн і сливовий соус |
Lamb cutlets |
Баранячі котлети |
Rosemary |
Розмарин |
Garlic |
Часник |
Salmon coulibiac |
Кулеб,яка із лосося |
Mixed seafood |
Змішані морепродукти |
Penne arrabbiata |
Пенне аррабіата |
Grilled aubergine |
Смажені баклажани |
Red peppers |
Червоні перці |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Read the list of dishes from the menu
3)Find two meat dishes, three fish dishes and four vegetarian dishes on the menu.
Pork chops, lamb cutlets;
Smoked salmon blinis, Salmon coulibiac, Mixed seafood;
Asparagus, Mushroom and red wine pate, Penne arrabbiata, Grilled aubergine.
III.Listening What’s it made from? презентація
Layers of rice |
|
A lobster |
|
King prowns |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2) Listen and tick three dishes on the menu.
Penne arrabbiata
Salmon coulibiac
Seafood dish
3) Listen the second time and fill in the gaps.
1 Pasta;2 Consists;3 made;4 baked;5 contains;6 served.
4) Work in pairs and take turns to describe the dishes;
Penne arrabbiata
Salmon coulibiac
Seafood dish
5) New words to learn at home. Read them after me:
Page 28
IV. Grammar Present Simple Passive
To be +V3
Irregular verbs
Bring brought brought приносити
Рut put put класти
Make made made робити
2)Write down the exercise in the copy-book and on the blackboard (2 students) p. 29
Listening. Do you know how to lay the table?
(3 команди клеють, текст звучить іще раз)
3)3 діалога напамять-останні виконують завдання
(1.Кубіцький Саша, Коваль Аня
2.Жураховський Діма, Мовчан Зоя
3.Поліщук Альона, Шульга Ілля)
-How many courses were ordered?
-Name the dishes you’ve heard
-What was the drink ordered?
4) Put the sentences in correct order and read the dialogue
V. Presentations
Italien kitchen (Муратова Аня)
Japaneese kitchen-(Мовчан Зоя)
Ukrainian kitchen -(Кубіцький Олександр)
VI. Prepare your favourite dish for the birthday party. Say what it is made of?
Meat dish
Vegetarian dish
Desert Додаток 5
H.W. New words ex. P 28 to learn
Describe your favourite dish (10 sentences to write and to learn)
Додаток 1
Choose the correct continuation from those given bellow:
1.English breakfast is …
-important case
- a national dish
- an evening meal
2. They have a full English breakfast only
-on the weekends
-when the guests come
-on holydays
3. British beens are in…
-Carri sause
-Cream sause
-tomato sause
Choose the right answer to the questions from those given below:
1.What kind of eggs are the most common on the English breakfast?
- fried
-boiled
-fried
2. What is black pudding?
-baked blood
- dry bread
-black bread
3.What is English breakfast consists of?
-eggs,bakon,sausages,pudding,mushrooms, tomatoes,baked beens, toasts.
Додаток 2
Meat dish
Pork cutlets - pork
Eggs, milk, white bread, onion,spicies: black and red pepper, salt.
Vegetarian
Salad - carrots, beets, reddis, potatoes, beans, onion, olive oil.
Desert
Fruit salad - oranges, kiwi, banana, apples, cream.