Урок "Органічні сполуки і здоровя людини."

Про матеріал

Ознайомити учнів з найбільш поширеними органічними сполуками : білками , жирами , вуглеводами , із їх вмістом у продуктах харчування та розкрити їх роль для організму людини ; розвивати вміння й навички роботи із додатковою літературою ; активність і самостійність; стимулювати пізнавальну активність учнів ; характеризувати , порівнювати та робити висновки ; виховувати креативно-валеологічне почуття життєздатності; активізувати критичне мислення, аналітичне ставлення учасників до реклами, визначити основні прийоми реклами; пока­зати на прикладі реклами кави, як життєві цінності підмінюються і пов'язуються з уживанням кави.

Перегляд файлу


ЧОРНЕ ТА БІЛЕ ПРО КАВУ.

Тема. Органічні сполуки і здоровя людини.

Мета: ознайомити учнів з найбільш поширеними органічними сполуками : білками , жирами , вуглеводами  ,  із  їх вмістом у продуктах харчування та розкрити їх роль  для організму людини ; розвивати  вміння й навички роботи із додатковою літературою ; активність і самостійність; стимулювати пізнавальну активність учнів ; характеризувати , порівнювати та робити висновки ; виховувати креативно-валеологічне почуття життєздатності; активізувати критичне мислення, аналітичне ставлення учасників до реклами, визначити основні прийоми реклами; пока­зати на прикладі реклами кави, як життєві цінності підмінюються і пов'язуються з уживанням кави.

Тип уроку: узагальнення знань.

Форма проведення уроку: урок – конференція.

Обладнання:   презентація, відео, кава для дегустації.                          

ХІД уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань. Перевірка ДЗ

Альтернативний тест: «Так –ні».

 1.Білки – низькомолекулярні сполуки .

2.Білки – головні складові будь-якого живого організму.

3. Жири – це органічні сполуки , що є естерами .

4. Вуглеводи є джерело енергії

 5. Жири є тільки в організмі рослин

6. Лікарські препарати рідко бувають простими речовинами.

7. Ацетилсаліциловою кислотою – ца анальгін.

8. Нікотин – це наркотична речовина.

9. Харчові добавки - це речовини природного й штучного походження, спеціально внесені в харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів .

10. Усі харчові добавки, що знаходяться в реалізації в Україні базпечні.

11. Е – числа – це харчові добавки.

Відповіді

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ні

так

так

так

ні

так

ні

так

так

ні

так

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Соціологічне опитування:

Запитання Якій каві ви надаєте перевагу?

  1. Я кожного дня випиваю чашку меленої кави.
  2. Я кожного дня випиваю чашку розчинної кави.

3. Я вважаю каву корисним напоєм.

4. Розчинну кава – несправжня кава.

 

Вчитель . А що ж дійсно ми знаємо про цей продукт?

ІV. Конференція

Вступ. Рекламна пауза (Відео реклама кави)

Учитель. «Як же змінюється свідомість людини, на яку направлена реклама? Першого разу людина реклами взагалі не бачить, другого - не помічає, утретє - смутно усвідомлює присутність, у четвертий раз важко пригадує, що десь таке вже зустрічала, у п’ятий  раз звертає увагу. З шостого по одинадцятий перегляд чи прослуховування - реклама дратує і застряє у свідомості, людина замислюється: "Що це за річ і хто нею користується?" На дванадцятий раз починає усвідомлювати, що річ "чого-небудь та варта". З тринадцятого по дев'ятнадцятий — відкладає покупку й бореться сама із собою. Після двадцятого — купує.»

У 2001 році у продажу з'явився досить скандальний роман француза Фредерика Бегбедера «99 франків», присвячений діяльності рекламних агентств. Наведемо цитату з цієї книги.

«Я рекламіст: так-так, це саме я забруднюю оточуюче середовище... Я залучаю вас до наркотику під назвою "новинка"... Зробити так, щоб у вас постійно слинки текли,— ось вона, моя найвища мета!»

Вчитель . Відо­мості про каву ми будемо слухати від різних груп фахівців та з точки зору різних наук. Поступово, як з мозаїки, буде складатися цілісна картина.

Виступ групи географів

 

1. Кава — це насіння тропічного кавового дерева (кавові боби або зер­на), також кава — приготований з них напій, який має тонкий та вишуканий смак. Батьківщиною кави вважають Каффу — місце­вість у південно-західній частині Ефіопії. Легенда розповідає нам про ефіопських чабанів, які помітили дивовижну активність кіз, які об'їли листя та плоди кавових дерев. Чабани почали зривати плоди кавових дерев та поступово винайшли спосіб заварювати з них тонізуючий напій.

 

2. Кавове дерево, кава (Соffе), ряд вічнозелених чагарників або дріб­них дерев родини маренових. Налічує близько 40 видів, з яких 19 мають комерційне значення, але лише три види кавових дерев: аравійське (С. агаЬіса), ліберійське (С. ІіЬегіса), могутнє (С. гоbustа) — дають експортну продукцію, кавові зерна, які йдуть на при­готування популярного тонізуючого напою. Назва напою — кава, походить від арабського слова « кахва», що означає «вино». Коли на Сході стрімко почав поширюватись іслам, який забороняв уживан­ня алкоголю, каву використовували як стимулюючий засіб замість вина. Її називали вином ісламу, або аравійським вином. Єменці першими розробили агротехніку вирощування кавового де­рева, стали відбирати та розмножувати найбільш урожайні екземпляри. З Ємену кава поширилась по всіх континентах.

 

3. Європейці вперше познайомилися з «вином ісламу» у Стамбулі, і саме з Туреччини кава поширилась на європейському континенті. За­чаровані ароматом та чудовими властивостями кави, європейці намага­лися виростити кавове дерево на власній території. Першими, кому це вдалося, були голландці. У XVII столітті кава в Європі була настільки дорогоцінним про­дуктом, що її нерідко підносили до королівських дворів як дарунок. У 1714 році король Франції Людовик XIV отримав від мера Амстердаму надзвичайно рідкісний на той час подарунок — молоде деревце кави. Наприкінці XVII століття голландці інтродукували кавове дерево на Яву, склавши тим самим основу ост-індської кавової торгівлі.

4. Зараз  «Кавовий пояс» відповідає смузі шириною приблизно 20 градусів з кожного боку екватору і поширюється від 0 до 1 800 метрів над рів­нем моря. Кавове дерево краще за все росте та дає зерна вищого га­тунку за середньорічної температури 20 градусів і річної норми опадів 1 000-1 800 мм. Вирощені з відбірного насіння рослини починають плодоносити у віці п'яти років, найкращий врожай дають у 8-15 ро­ків. Кожне дерево приносить на рік 0,45-3,6 (у виключних випадках до 5,4) кг зерен. Деякі екземпляри продовжують плодоносити до 100-річного віку. Найбільші виробники кави -  Бразилія, Колумбія, Індонезія, Кот-д'Івуар, Ефіопія, Мексика, Гватемала, Індія, Ємен. Перше місце за ви­робництвом кави належить Бразилії, друге — Колумбії. Сортів кави без­ліч. Назви вони отримують за місцем виробництва або за назвою порту, через який їх вивозять. Найкращою вважається єменська кава «мокко», з вищих сортів у продажу в Україні відомі «арабка», «харарі», з перших сортів бразильський «сантос». Цікаве питання: «Чи росте кава в Україні?» На відміну від таких екзотичних рослин, як банани чи кактуси, які зустрічаються у природі Криму, поблизу Чорноморського узбережжя, для кавових дерев українські «субтропіки» - клімат несприятливий. Вони зовсім не витримують заморозків, а в Криму, як відомо, буває -5...-8 градусів морозу. Однак кавові дерева із задоволенням ростуть в оранжереї Київського державного університету, де підтримується постійна плюсова температур;! і  вони добре плодоносять. Відомо, що багато шанувальників вирошують кавові дерева у власних квартирах і також збирають врожаї.

 

 

Виступ групи хіміків

 5.Коли вранці заплющені очі ніяк не бажають відкриватися, а чай чо­мусь не допомагає, настає час звернутися до надійної «важкої артиле­рії» - натуральної кави. Саме там міститься чистий кофеїн, міжнародна номенклатурна назва якого запросто злякає людину, поверхнево знайо­му з хімією: 2,6-діокси-1,3,7-триметилпурін. Краще згадати щось більш близьке гуманітаріям! Так само, як у «Трьох мушкетерах» насправді було чотири героя, так і натуральна кава, крім кофеїну в ролі д'Артаньяна, містить ще теофілін (Атос), теобромін (Портос), тригонелін (Араміс). Уся четвірка речовин швидко проганяє сонну млявість, тому що вони всі активують процеси обміну речовин. Але кожна речовина «пра­цює» на своїй ділянці. Кофеїн стимулює ЦНС, теофілін з теоброміном впливають на серцеву діяльність, тригонелін під час нагрівання пере­творюється на нікотинову кислоту (вона ж — вітамін РР). Недарма на Сході здавна вважали, що кава «веселить серце та прискорює думку». Незрівнянний аромат натуральної кави створено великою кількістю різноманітних органічних кислот та речовин, що утворюються в про­цесі їх теплового розкладу. «Беруть участь» у цьому також: вуглеводи, амінокислоти, дубильні речовини. Ось чому всі спроби зробити аналог натуральної кави не дуже вражають уяву.

Відео «Виробництво розчинної кави»

Виступ групи технологів виробництва розчинної кави

 

6. Розчинну каву винайшов швейцарський хімік Макс Морінталлер понад сто років тому. Від свого ноу-хау він залишився у повному невдо­воленні: отриманий продукт відрізнявся від натурального так само, як свіжовипечений хліб від зерен пшениці. Але, як не дивно, промислов­ці дійшли висновку, що розчинна кава принесе ще більше дивідендів, ніж натуральна. Практично неможливо повторити складну природну композицію, плагіат виходить так собі, хоча серед кавоманів є дві ка­тегорії — справжні гурмани і ті, що задовольняються кавою нашвидку­руч, тобто розчинною. Реклама саме розчинних кавових напоїв займає досить багато телевізійного часу. «Еліт», «Максвел Хауз», «Нескафе», «Мак Кава», «Моккона», «Мілагро Арома» наввипередки демонструють привабливість свого продукту.

 

Вчитель. Відкинемо відеоефекти та звернемось до технології. Для приготування розчинної кави використовують, головним чином, сорт робуста. На відміну від арабіки з тонким, благородним ароматом, зерна робусти удвічі більші за розміром, що є суттєвим під час подальшої «усушки» в процесі виробництва. Тому, навіть після ретельної переробки, цей сорт «бадьорить» людину швидше. Взагалі, багатосходинковий процес перетворення кавових зерен на порошок не дуже надихає на споживання рекламованих напоїв. Усе починається з пережарювання різнокаліберних зерен робусти до асфальтово-чорно­го кольору. Про аромат та смак тут уже не йдеться, це робиться з метою подальшого отримання концентрованого розчину. Після охолодження малопривабливу масу перемелюють та протягом 3- 4 годин пропуска­ють крізь 180-градусну водяну пару під тиском 15 атмосфер. У результаті отримують важку рідину смоляного кольору. Останній етап: рідина рівномірно подається до розігрітої до 270 градусів камери, де перетворюється на порошок, який осідає на стінках. Треба зазначити, що промислову екстракцію та виготовлення розчинної кави винайшли ще в 1865 році у США. Щоправда, температура процесу не перевищу­вала 100 °С, а вихід продукту був близько 20 % від маси кавових зерен. Сучасний варіант з виходом продукту 40-50 % і був винайдений Максом Морінталлером і запатентований відомою зараз фірмою «Nestle» в 1943 році. Розчинна кава пропонується у вигляді порошку та гранул. Останні отримують у процесі додаткової обробки порошку: тоненькі струмені водяної пари збивають крупинки у грудочки, які потім досу­шують. Гранульована кава швидко розчиняється навіть у холодній воді. Щоб після перелічених процесів продукт усе ж таки нагадував каву, до нього додають штучні ароматизатори. Ось чому  так не зовсім делікано називають розчинну каву «пилом бразильських доріг»...

Ви сподіваєтесь, що «страшилки» про те як каву доводять до розчинного стану, відвернуть від неї українських шанувальників. Але це не так, про що свідчить рівень продажу на світовому ринку: 87 % припадає на розчинні сорти й лише 13 % — на натуральну каву (як у зернах, так і мелену). В Україні зараз можна зустріти у продажу до 60—70 марок розчинної кави. У такій кількості пропозицій важко зорієнтуватися. Дані офіційних  результатів дегустації розчинної кави свідчать, що висока вартість продукту зовсім не гарантує високі смакові та ароматичні якості, а навіть навпаки.

Дегустуючи каву, ми з вами зараз спробуємо відчути її неповторність.

Виступ групи «Підробки»

7. Проблема будь-якого ринку— підробки популярних продуктів. У випадку з кавою це почалося аж у XIX столітті. Свідчення тому - Велика Енциклопедія за редакцією Южакова, видана в 1898 році. У розділі, присвяченому каві, вже є глава «Фальсифікації». До чого ж вдавалися раніше? «Найгірші сорти кави часто фарбують у колір більш високого сорту, використовуючи вохру, берлінську глазур та ін. За допомогою спеціально винайдених машин готують штучні зерна кави з різних плас­тичних речовин, наприклад, з глини. Змелену каву часто змішують з по­рошком спитої кави, отриманим з готелів та ресторанів. У цьому випад­ку підробку неможливо визначити». Найлегше, як бачимо, підробити розчинні напої та мелену каву. Звідси висновок: краще купувати каву в зернах та не забувати, що гарне не буває занадто дешевим...»

8.Як не купити підробку? Треба уважно читати назву. Наприклад, справжня кава має назву Саfе Реlе, а на підробці може бути написано Саfе Реlе bгаsil, а замість NescafeNess-Cjffe. На етикетках підробленої кави зазвичай мінімум інформації. Що стосується штрих-коду, дуже часто проставлені цифри не іс­нують в таблиці штрих-кодів, наприклад 746. З таких цифр починається  штрих-код кави під назвою Соffее соlопіаl та Los Рогtаles, або з цифр  20—29, які теж не належать жодній країні (кава Вгаsilісо). Безпечніше купувати продукцію добре відомих фірм, які використовують оригінальні скляні або жерстяні банки. На етикетці обов'язково  повинні бути позначені: країна, фірма-виробник, її адреса, склад продукту, вага, термін придатності, штрих-код, знак відповідності та індекс органа сертифікації, рекомендації зі зберігання та приготування.

 Виступ групи медиків

9.Наша група спробувала з'ясувати, у чому ж виявляється вплив кави  на організм людини. Кава своїм народженням і розповсюдженням зобов'язана збуджуючій дії. Дві третини населення Землі, незалежно від етнографічних умов, уживають каву саме з цієї причини. Збудлива, стимулююча і підкріплююча дія кави розповсюджується на багато фізіологічних проявів, особливо під час фізичної втоми. Речовини кави майже магічно впливають на організм людини, надаючи йому через короткий час силу та бадьорість. Алкалоїд кофеїн у фізіологічному відношенні прекрасний тонізуючим засобом. Діючи на ЦНС, він усуває млявість, сонливість, апатію, байдужість, покращує роботу органів чуття, прискорює передачу нервових імпульсів. Виключно ефективно діє на шлунково-кишковий тракт. Тут повною мірою виявляється стимулююча дія кофеїну, органічних кислот і смакових речовин. Шлункова секреція, яка викликається кавою, рівносильна дії всіма визнаного активатора секреторної реакції — м'ясного бульону. Збільшення виділення шлункового соку, сприяє підвищенню рівня засвоєння їжі. Недаремно у багатьох народів прийнято подавати чорну каву після сніданку чи обі­ду.

 

10.Чорна кава як сильний збудник шлункової секреції повинна бути виключена з раціону хворих на виразкову хворобу та гіперацидні гастри­ти. Прихильникам кави в разі цих захворювань можна рекомендувати дієтичні замінники кави — такі, як ячмінна, жолудева, цикорієва кава. Можна також рекомендувати вживання кави з молоком, вершками та цукром, оскільки при цьому збудження секреції шлунка зменшується. Кофеїн стимулює обмін деяких речовин та нормалізує діяльність окре­мих залоз внутрішньої секреції. Наприклад, кава підвищує засвоєння цукру та пригнічує діяльність щитоподібної залози. У літературі також зазначається певна антимікробна дія цього напою. Кава, як і спирт, зі­гріває та активує діяльність людини, але без таких негативних наслідків, як від алкогольних напоїв.

11.За всіх позитивних фізіологічних властивостей, що зумовили ши­роке розповсюдження кави, вона може давати і негативну дію. Напій протипоказаний у разі гіпертонії, безсоння. То пити чи не пити каву? На це питання відповісти просто. Для здорової людини кава корисна, без зловживання. Що трапляється в разі надмірного захоплення кавою? Симптоми кофеїнової інтоксикації: нервозність, стурбованість, подразливість, безсоння, почервоніння обличчя, підвищення тиску, роз­лад шлунка, тахікардія та аритмія, судоми м'язів, психомоторне збу­дження.

Відео «Користь і шкода від кофе»

Виступ етнографічно-кулінарної групи (культура вживання кави)

12.Якщо ви твердо визначили, що здоров'я вам ще стане в нагоді, але ви є «нашою людиною», яка дуже полюбляє каву, сміливо пийте цей напій з таким багатим минулим. Єдине зауваження: краще робити це вранці та обмежитися двома чашками на день. Щоб кава стала симфо­нією смаку, треба правильно варити її. І знову про набридливу рекламу простенькі сюжети базуються на тому, що в різних життєвих ситуаціях на запах свіжозвареного напою збігаються друзі, родичі, сусіди, навіть Санта Клауси. Насправді, якщо за дверима відчувається міцний аромат кави, це означає, що її готував дилетант. За правилами, каву варять у тур­ках чи джезвах, які треба ополоснути окропом та покласти свіжозмелену каву з цукром (одна-дві чайні ложки на одну чашку води). Аромат не з тих, що полюбляє затримуватися, речовини, які його забезпечують дуже швидко починають зникати. Тому каву краще змолоти безпосередньо перед приготуванням. Змелену каву з цукром у джезві заливають окропом, і тільки-но підійметься пінна шапка, терміново прибирають з вогню. Ніякого кип'ятіння та помішування піни ложечкою! Кучерява кавова піна як пробка ізолює напій та духмяні речовини від усього за межами турки. Нехай кава постоїть ще хвилин 5—7. За цей час екстрагується кофеїн, напій отримає неперевершений смак, а його аромат не загубиться.

13.Можна по-різному ставитися до кави, але, здається абсолютно бай­дужих до цього продукту немає. Вдячні бразильці, економіка яких три­мається на вирощуванні та продажу кави, у місті Сан-Паулу встанови­ли пам'ятник рослині-годувальнику - відлите з металу кавове дерево. Київ, Відень, Варшава, Львів - мешканці цих міст часто відвідують чис­ленні кав'ярні, де пропонується кава різних сортів на будь-які смаки. Не виходячи з власної кухні, можна приготувати всесвітньо відомі варіанти напою. Кава по-віденські: до розлитої у чашки дуже міцної чорної кави додати чайну ложку збитих з цукровою пудрою вершків. Цю розкіш ще посипають дрібними крихтами тертого шоколаду. Ось ви і в Австрії! Для людей, стурбованих балансом корисних речовин та елементів, краще пити мармурову каву: чашку на третину заповнюють підігрітим моло­ком (повертаємо собі кальцій) та обережно додають підсолоджену чорну каву. Перемішувати не треба, щоб не позбутися мармурового малюнку в чашці. Красиво та корисно! Влітку в спекотні дні чудово смакує такий напій: з міцної солодкої кави виготовити в морозильнику кубики, які потім залити мінеральною водою.

14.Коли знавці говорять про справжню каву, перш за все згадують каву «Якобз». Ось уже понад 100 років вона є однією з найбільш популярних марок кави у світі. Ще 100 років тому кава стала найбільш популярним напоєм у Німеччині. Саме у той час у Бремені Йоганн Якобз відкрив маленьку крамничку для торгівлі кавою у роздріб, а згодом при крамничці почав і обсмажувати зерна. Поява у 1907 році першої фабрики «Якобз» для обсмажування кавових зерен зумовила індивідуальний підхід до обсмажування кожного сорту кави окремо. Завдяки цьому кава фірми «Якобз» набула неповторного смаку та аромату.

 

Відео «Культура споживання кави»

 

Підбиття підсумків

Чи змінилося ваше відношення до розчинної кави? Давайте знову відповімо на запитання.

Соціологічне опитування:

  1. Я кожного дня випиваю чашку меленої кави.
  2. Я кожного дня випиваю чашку розчинної кави.

3. Я вважаю каву корисним напоєм.

4. Розчинну кава – несправжня кава.

Вчитель (слайд)

 

C:\Users\User\Desktop\coffein.jpgC:\Users\User\Desktop\image5437.jpg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. Відкриті та нестандартні уроки хімії у 11 класі/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. -192 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.З (39)).
  2. Костина В. В. Предметная неделя в школе. Химия (методическое пособие для учителей). - X.: Ч. Ф. «Антиква», 2002. - 88 с.
  3. Нетрадиційні форми уроків хімії. 9-11 класи/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. - 208 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.2 (38)).
  4. Позакласні заходи з хімії. Випуск 3/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2007. -144 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.З (51)).
  5. Ткачов В. В. Тренувальні тести. - X.: Видав, гр. «Основа», 2008. - 208 с. -(Серія «Підготовка до ЗНО»).
  6. Ярошенко О. Г., Кушнірук С. А., Коршевнюк Т. В. Плани - конспекти групових семінарських занять з органічної хімії/ для 10 -11 класів середніх закладів освіти/ Курс, 1999.
  7. Інтернет - ресурси

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
1440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку