Урок"Основи адміністративного права України"

Про матеріал

Ознайомити учнів з поняттям адміністративного права, види адміністративних порушень та стягнень, які застосовуються за їх скоєння, визначити особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх: розвивати вміння розв'язувати юридичні задачі(ситуації) з використанням нормативно – правових актів; виховувати повагу до законодавства, розуміння неприпустимості правопорушень.

Перегляд файлу

Тема: Основи адміністративного права України.

Мета: ознайомити учнів з поняттям адміністративного права, види адміністративних порушень та стягнень, які застосовуються за їх скоєння, визначити особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх: розвивати вміння розв’язувати юридичні задачі(ситуації) з використанням нормативно – правових актів; виховувати повагу до законодавства, розуміння неприпустимості правопорушень.

Основні поняття:  адміністративне право, адміністративна відповідальність, попередження, конфіскація, вилучення, адміністративний арешт.

Обладнання: витяг з Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку:

І. Організаційний момент

ІІ.Актуалізація опорних знань

ІІІ. Вивчення нової теми

  1. Поняття про джерела адміністративного права
  2. Поняття про види адміністративного правопорушення
  3. Адміністративня стягнення. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

IV. Закріплення

V.Підсумок.

VI. Д/Зс.381-386, с. 177-183 повт.т.1,2

Хід уроку.

Назвіть галузі права

Види правопорушень

Види юридичної відповідальності.

1.Поняття про джерела адміністративного права

Робота над поняттям\опрацювати визначення поняття адміністративного права в підручнику ст.381 с.177К. назвати державні органи які беруть участь в адміністративних правовідносинах.

Адміністративне право-це сукупність обов’язкових правил поведінки, які встановлюються і охороняються державою з метою регулювання суспільних відносин у сфері державного управління.

Діяльність органів відноситься до сфери державного управління. Поняття адміністративно – розпорядча діяльність передбачає відносини підпорядкованість між суб’єктами. Прикладами відносин, які регулюються нормами адміністративного права є відносини між державними органами, які підпорядковані один одному, і тим які не мають безпосереднього підпорядкування один одному; між державними органами і установами, організаціями, які їм підпорядковані, іншими установами, підприємствами, навіть громадянами.

Колективна робота.

 Наведіть приклади відносин, які регулюються нормами адміністративного права.

2. Поняття та види адміністративних  правопорушень.

Практикум

Визначте спільне в ситуаціях:

Юнак не придбав квиток у транспорті; дівчина перейшла вулицю на червоне світло сфітлофора; група підлітків брутально лається на вулиці; чоловік знаходиться з мисливською рушницею в заповіднику.

Отже,дрібне хуліганство, порушення Правил дорожнього руху, порушення правил користування транспортом(міським, залізничним) зокрема безквиткоіий проїзд, є найпоширенішими адміністративними правопорушеннями серед неповнолітніх. До адміністративних правопорушень відноситься велика частка правопорушень у різних сферах суспільного життя, ми знайомимося лише з деякими з них.

2

3.Адміністративні стягнення. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

 Однією з ознак правопорушення є те, що за них передбачена юридична відповідальність; за адміністративне правопорушення – відповідно адміністративна відповідальність. Отже, стає питання про можливі адміністративні стягнення.

 Притягнення до адміністративної відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративне порушення, вчинене до досягнення цього віку неповнолітнім, можуть бути притягнені до відповідальності батьки – законом передбачений штраф від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів.

 

Робота з документом.

Опрацювати текст ст. 184 Кодексу україни про адміністративні правопорушення.

 

Види адміністративних стягнень:

  • Попередження
  • Штраф
  • Оплатне вилучення предмета
  • Конфіскація
  • Позбавлення спеціального права
  • Виправні роботи
  • Адміністративний арешт

Завдання

Наведіть приклади застосування адміністративних стягнень, з якими ви стикалися.

Завдання.

На вашу думку, чому саме визнані види стягнень передбачають обов’язковий судовий розгляд?(конфіскація і вилучення)

Арешт та виправні роботи найбільшою мірою обмежують права людини, тому потрібний нейтральний розгляд і забезпечення можливості захисту; виключно судовий порядок конфіскації, встановлений Конституцією України.

Робота з документами.

Опрацювати текст ст. 24 – 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Закріплення

Робота в групах.

Розглянути ситуацію і визначити, чи скоєно адміністративне правопорушення, хто може бути притягнений до відповідальності.

Група 1. Батьки з сином (9 років) прямуючи до театру, пізно ввечері перейшли вулицю у невстановленому місці, неподалік від підземного переходу. Співробітникам міліції, які їх зупинили, пояснили, що зробили вони це тому, що поблизу не було машин і взагалі рух вночі невеликий.(наявне адміністративне правопорушення – порушення Правил дорожнього руху, до відповідальності можуть бути притягнені обидва дорослі пішоходи, дитина відповідальності не нистиме. Відсутність автомашин не впливає на оцінку дії порушників)

Група 2.

Підлітки, гуляючи вулицею, гучно співали пісні,брутально лаялася, на зауваження перехожих не реагували або  реагували лайкою. Після затримання нарядом міліції виявилося, що двом із затриманих по 14 років, одному – 15років, а іншим – 17 років.

(мало місце адміністративне правопорушення – дрібне хуліганство, але до відповідальності будуть будуть притягнені лише двоє підлітків, які досягли 16 років. можуть притягти до відповідальності батьків інших підлітків за неналежне виконання обов’язків з виховання дітей.)

 

Група 3.

Десятикласник, якому виповнилося 16 років, протягом півроку відмовлявся отримати паспорт громадянина України. При цьому він посилається на відсутність потреби в отриманні документа і наявність бажання отримати громадянство іншої держави. Але не може пояснити, на громадянство якої держави він має право.

(підліток порушує вимоги законодавства, має місце адм. Правопорушення- проживання без паспорта, хлопець може бути притягнений до відповідальності)

Група 4

Працівник, вийшовши на обідню перерву, вжив алкогольних напоїв і повернувся на робоче місце напідпитку. Начальник цеху, виявивши це, відсторонив того від роботи і подав доповідну записку з цього приводу директору заводу.(громадянин вчинив правопорушення, але воно не є адміністративним, а дисциплінарним. Відповідно і стягнення буде не адмінстративне, а дисциплінарне)

 

 

Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Ст. 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей.

 Ухилення батьків або осіб, які їх заміняють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей –

 тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладання адміністративного стягнення,-

 тягнуть за собою накладання штрафу від двох до чотирьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 Вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом,-

 тягне за собою накладання штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України(2001-05,2002-05), якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна  відповідальність,-

 тягне за собою накладання штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від 10 до 12 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

 

 

 

 

Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Ст.24 – 1. заходи впливу,що застосовуються до неповнолітніх.

 За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх від 16 до 18  років можуть біти застосовані такі заходи впливу:

  1. зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;
  2. застереження;
  3. догана або сувора догана;
  4. передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

 

doc
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
2597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку