Урок "Особливості будови грибів. Розмноження грибів

Про матеріал

Конспект уроку "Особливості будови грибів. Розмноження грибів" складено згідно чинної програми з біології для 6-9 класів (Костіков). Урок адаптований до рейтингової системи оцінювання теми "Гриби" .

Перегляд файлу

Урок 2. Тема: Особливості будови грибів. Розмноження та поширення грибів

Епіграф уроку:  Там, в лесу глухом, под корявым пнем,
Мох зашевелился – гриб на свет родился.

А. Плещеєв

Мета:

Освітня: вивчити особливості будови грибної клітини, грибниці та плодового тіла гриба; поглибити знання про гриби,  з'ясувавши  спільні риси в будові грибів та рослин, грибів та тварин; вивчити способи розмноження грибів

Розвивальна: розвивати вміння порівнювати живі організми та аналізувати причини їх відмінності, вміння використовувати знання із власного досвіду,висловлювати свою думку;

Виховна: виховувати етично-ціннісне ставлення до природи, спостережливість, толерантність у взаєминах з друзями.

Очікувані результати: учні називають особливості будови грибної клітини, грибниці, вільно порівнюють гриби з іншими організмами, називають способи розмноження грибів.

Базові поняття та терміни:  грибна клітина, грибниця, гіфи, глікоген, міцелій, гіменофор.

Хід уроку.

Розминка.

Гра «Плутанка». На дошці написана приказка. Прочитати її, переставляючи правильно слова.

Дощами, з, літо, грибами, з, осінь. (Літо з дощами, осінь з грибами)

Актуалізація опорних знань.

  1. Перевірка д/з Сенкани.

Гриби.
Сапротрофні, паразитичні.
Різняться характером живлення.
по різному отримують поживні речовини.
Гетеротрофи.

Грибниця.
Розгалуджена, багатоклітинна.
Всмоктує речовини та росте.
Забезпечує живлення та розмноження гриба.
Міцелій.

Мотивація:  вправа «Дивуй»

carpenter-ant-and-fungus-006-www_guardian_co_uk.jpgА чи знаєте ви, що  серед грибів є справжні хижаки, які полюють на живих істот. Гриби мисливці мають клейкі нарости, сітки із кільцями та інші пристосування. Є гриби, що живляться гусеницями. Вони викидають спори на відстань до 1метра, що прилипають до жертви і проростають в її тілі. Гриби  живляться круглими червами, виставляючи на них пастки у вигляді кілець міцелію. Якщо тварина торкнеться кільця, то прилипає до неї і відразу ж обплітається нитками грибниці. Ніяких шансів на порятунок. (відео про гриб кордіцепс)

А от у тропічних лісах вчені давно помітили, що із мурашиними колоніями Мурах-деревоточців Леонарда і близьких до нього видів, часом, трапляються такі апокаліптичні події, як то загибель цілих мурашників. Мурахи масово підвішуються на нижніх сторонах листків, невисоко над землею, і помирають. Певний час ця поведінка немала якогось зрозумілого і прийнятного пояснення, однак, згодом було виявлено, що усі загиблі мурахи були вражені мікроскопічним грибом – Кордицепом одностороннім. Вчені з’ясували, що мурахи вдихають спори гриба через дихальця Потрапивши всередину, спори проростають у міцелій, який проникає в усі органи жертви, однак, живиться лише сполучною та жировою тканинами, не руйнуючи життєво важливих частин організму…

Зробимо ще один запис до книги рекордів  - «гриби хижаки»

Прочитайте епіграф сьогоднішнього уроку. Він підкаже про яку властивість грибів піде мова.(живлення)

Повідомлення теми та мети уроку.

Сприйняття та засвоєння нового матеріалу

Розповідь вчителя, бесіда.

  1. Будова грибниці. Якщо в тому місці де знято гриб розгребти землю можна побачити тонкі розгалужені білі нитки - грибницю, або міцелій. Це і є багаторічне вегетативне тіло гриба. Такі нитки називають гіфами.
  2. Робота з словником. Запис визначення терміну.

Під мікроскопом помітно, що гіфи складаються з видовжених клітин, розміщених в один ряд. Клітини переважно двоядерні або багатоядерні. Пластиди відсутні, але є вакуолі з клітинним соком. І вакуолях може запасатися жироподібна речовина глікоген ( що зустрічається у печінці тварин).  Клітина оточена товстою клітинною стінкою, яка містить крім целюлози ще й хітин, який є складовою скелета комах.

Заповнення таблиці «Ознаки грибної клітини»  Робота з мал. 210 підручника. «Будова клітини шапинкового гриба»

 

Ознаки для порівняння

Особливості грибної клітини

  1. Клітинна стінка
  2. Ядро
  3. Органели клітини:

пластиди

вакуолі

  1. Запасаюча речовина

Містить хітин

1,2, або багато

 

Відсутні

Є

Глікоген

  1. Прийом «Власні висновки». Учні роблять висновки, що гриби мають спільні ознаки з іншими організмами не тільки в особливостях процесів життєдіяльності, а і в особливостях будови клітини
  2. Будова плодового тіла. Нитки грибниці можуть тісно переплітатися одна з одною – утворюючи плодові тіла, що знаходяться над поверхнею грунту.

Виконання лабораторного дослідження. Будова шапинкових грибів.

Інструктаж з безпеки життєдіяльності.

Мета роботи: ознайомитись з будовою шапинкових грибів, відмітити їх особливості.

Обладнання: муляжі грибів, фотографії грибів, фіксовані препарати грибів, лупа.

Хід роботи.

  1. Розгляньте плодове тіло шапинкового гриба. Знайдіть основні частини – шапку, ніжку. Намалюйте схему будови плодового тіла гриба. Підпишіть.
  2. Відокремте шапку від ніжки. Уважно дослідіть її нижню частину. Знайдіть пластинки, або трубки. Побачене замалюйте і підпишіть.
  3. Із запропонованої колекції грибів ( фото) відберіть трубчасті та пластинчасті.
  4. За допомогою вчителя, довідкової літератури визначте назви цих грибів.
  5. Зробіть висновки.
    1.   Шапинкові гриби складаються із ___________ та __________
    2. Плодове тіло грибів складається із __________ та __________
    3.   На нижній поверхні шапки можна помітити _______ або _____, за цими ознаками гриби поділяють на ______________ та ____________.

Фізкульт-хвилинка
намалюйте в повітрі підборіддям цифри від 1 до 10 і в зворотному порядку. Це покращує кровообіг в ділянці шиї та голови, профілактика остеохондрозу.
5.    Розмноження грибів

Сам гриб – це негарні білясті гнильні та тягучі нитки, що обплутують корені дерев. На них ніхто й уваги не зверне. Та коли пройде дощ, на поверхні грунту з неймовірною швидкістю виростає плодове тіло гриба. (показ відео – ріст грибів) Клітини грибниці під величезним тиском всмоктують воду і роздуваються наче повітряна кулька.

 Перегорнемо ще сторінку книги рекордів – «гриби найсильніші істоти планети». В період росту тургорний тиск у грибах досягає 7атмосфер, це як в шинах десятитонного самоскида. Тому, здавалося б, м'якенька шапинка гриба може пробити не тільки асфальт і бетон, а і мармур. Для чого гриби утворюють  плодові тіла? Яке їх головне призначення?

Гра «Знімаємо кіно». Учні поділяються на групи (обирають по черзі пори року) та отримують картки із текстом – «кадрики» фільму. Опрацювавши текст, групи замальовують на дошці свій етап розмноження гриба.

розм г.jpgТекст №1. Спора.

Під шапочкою гриба дозрівають сотні мільйонів спор. Вони бувають різного кольору. Маленька, легка спора. Випадає під власною вагою, а потім підхоплюється вітром. Опинившись у сприятливих умовах її дуже міцна оболонка, наче шкаралупа яйця, розкривається і починає проростати. У різні боки від неї розходяться тонкі білі нитки – гіфи. Проходить час і з гіфи утворюється грибниця, схожа на білу пухову хустку.

Текст №2. Грибниця.

розм г.jpgГрибниця росте своєю верхівкою, розвивається. Прозорі стінки її потовщуються і темніють. Стають помітні, навіть,неозброєним оком. Уже ніщо не може зупинити ріст грибниці.

 Основна функція грибниці – поглинання води та поживних речовин. Деякі нитки грибниці зближуються і міцно склеюються між собою. Чим більше грибниця отримує поживних речовин, тим більше утворюється таких потовщень. В майбутньому це будуть плодові тіла. Грибниця досягає зрілого віку. Починається самий відповідальний етап розмноження гриба – етап плодоношення.

Текст №3. Плодове тіло.

розм г.jpgПо білих нитках грибниці подається «будівельний матеріал» до маленьких вузликів – зародків плодових тіл. Схожі на головку сірника, вони повільно, але настирно продираються вгору через шар грунту. Ця кулька загорнута в м'яку та ніжну пелеринку, наче курчатко в яйці. Тільки з'явиться на поверхні, миттєво починає розбухати, як на дріжджах, пелеринка лопає і з'являється гриб.

Текст №4. Спороношення

0008-006-Razmnozhenie-gribov.jpgОсь настав момент коли гриб повністю дозрів. Його плодове тіло на 95% складається із води.  Тепер йому потрібно якнайшвидше розсіяти спори. На нижньому боці шапки помітні трубочки або пластинки. На них і утворюються спори. У дощовиків вони утворюються всередині кулеподібних плодових тіл. Спора дуже витривала. Її оболонка захищає від спеки та лютих морозів, вона не гине у шлунку тварин та людини, вона може десятки років подорожувати в повітрі.  Потрапивши в сприятливі умови вона починає будувати нову грибницю.

0008-006-Razmnozhenie-gribov.jpgНа дошці зображено нестатеве розмноження грибів при допомозі спор.

0008-006-Razmnozhenie-gribov.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнення та систематизація знань.

Задача. Відомо, що грибниця росте дуже повільно, не більше 10см на рік. Обчисліть вік грибниці, якщо діаметр її кільця становить 90см. (відпов: радіус 45 см, 45:10= 4,5 років)

Підсумки уроку.

Виставлення оцінок за роботу на уроці

Вправа «Мікрофон»

  1. Сьогодні на уроці я зрозумів…
  2. Мені було цікаво…
  3. У мене добре вийшло…
  4. Мені було складно…
  5. Хотілося б навчитися…

Домашнє завдання

Вивчити відповідний параграф
Скласти казку про гриби.(діткам , схильним до гуманітарних дисциплін)
Намалювати різні гриби.
Повідомлення про гриби (за бажанням)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
9976
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку