Урок-подорож в 4 класі «Україна від А до Я»

Про матеріал

Виховний захід допоможе формувати ціннісне ставлення до держави, українського народу; розширити знання учнів з історії України, викликати бажання бути корисними для зміцнення та процвітання України; сприяти збереженню культурної спадщини Батьківщини; розвивати пізнавальний інтересу; виховувати почуття національної гордості, поваги до Батьківщини, культуру взаємовідносин між людьми у щоденному житті.

Перегляд файлу

Бабинецька ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

Урок-подорож «Україна

від А до Я»

в 4 класі

7872 

                                                                                            Підготувала і провела

                                                                                      вчитель початкових класів

Любімова Ольга Валентинівна

6cbcadb038_110346 

 

 

 

 

 

 

Тема: Україна від А до Я

Мета:  формувати ціннісне ставлення до держави, українського  народу; розширити знання учнів з історії України, викликати бажання бути корисними для  зміцнення та процвітання України; сприяти збереженню культурної спадщини Батьківщини;  розвивати пізнавальний інтересу; виховувати  почуття національної гордості, поваги до  Батьківщини, культуру взаємовідносин між людьми у щоденному житті.

Тип уроку: урок-подорож

Музичне оформлення: відеоролик «Я люблю Україну», фонова музика

Обладнання: телевізор, комп’ютер

Реквізит: малюнки, кросворди, конверт з запитаннями, Конституція України.

Шматок землі, ти звешся Україною.

Ти був до нас. Ти будеш після нас.

                                   Ліна Костенко

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Вступне слово вчителя. Доброго дня, любі діти, батьки, гості! Рада бачити вас знову у класі. Як радісно зустрічатися з вами в рідній школі у тісному родинному колі. Наш клас – родина сьогодні зустрічає вже четвертий Першовересень. Нехай будуть щасливими і мирними ваші дні. Бажаю здоров’я, успіхів у навчанні, нових відкриттів і злетів!

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.  Повідомлення теми та мети уроку.

Шкільний дзвінок щойно сповістив нам про те, що час проводити перший урок. А присвячено його цього року прекрасній даті. Може, підкажете якій? (Учні говорять про відзначення 25-річчя незалежності України).

ІІІ. Основна частина.

Бесіда

Вчитель. Україна…Це не просто слово. Це не назва на географічній карті. Це наша домівка, де мама і тато, де тепло й затишно. Це славна земля з довгою історією, яку творив волелюбний народ.  Ось уже 25 років ми прагнемо довести своє право на існування на політичній карті світу. Перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині уже ніхто не сумнівається в тому, що український народ в змозі поліпшити життя у своєму домі……..  Та що знаємо ми про нашу Вітчизну? Чим можемо поділитися зі світом? Чим пишаємося? Про що ніколи не забудемо? Чого нікому не пробачимо?  Давайте ж почнемо  з самого початку.

 

«Виникнення української землі»

Легенда


Як тільки Господь Бог створив на Землі народи, вони відразу почали просити в нього найкращі землі для поселення. Не поспішали тільки українці. Вони були козаками, мандрували по землі, милувалися красою світу і нікому не заважали. Якось роззирнулись і побачили, що повсюдно снують люди, обживають займані місцини. Тоді пішли й вони до Господа. Побачив Сотворитель чубатих вояків і здивувався: - А чого вам треба, хлопці? - запитав.

 

- Та землі-материзни хочемо, Боже. - Буде вам земля. Ідіть і осідайте он на тому клаптику між морями, - показав пальцем униз. - Та там уже іспанці, Боже! - Ага, то біля них селіться. - Не можемо, Господи, там французи, а далі німці і ще якихось людей повно.

    Подивився Бог згори і переконався, що все вже роздано. А козаки йому дуже сподобались - і не хотів Творець залишати їх без землі. - Гаразд, - сказав Господь. - Віддам я вам он той куточок понад Дніпром, що залишив собі на земний рай. Але то незвичайний куточок - раїна. Земля там пахне медом, вода - як молоко, а з неба в душу людей ллється пісня. На той куточок будуть зазіхати нечестивці, тому його треба пильнувати та боронити. Якщо будете завжди такими відважними лицарями, як мені видається, то на тій землі станете господарями, а як ні - то рабами нечестивців.

     - Дякуємо, Господи! Буде так, як кажеш. Благослови в дорогу! Поблагословив їх Сотворитель і провів до райських воріт. Відтоді господарюють козаки в райській країні і захищають її від усякої нечисті. З того часу називають цей райський куточок Україною, а народ - українцями.                                                                                  (За С. Плачиндою)

 

«Моя рідна країна»

Вітчизна, Батьківщина…Україна, рідна ненька. Земля-годувальниця, земля-

рідна мати…Які прекрасні ці одвічні слова! Велика, священна любов до Батьківщини жила і житиме в усіх чесних і щирих серцях.

Україна – одна з найбільших європейських держав. ЇЇ площа – 604 тис. кв.

метрів. На території України проживає понад 110 національностей. Чисельність населення становить близько 43 млн. осіб. Гори: Карпати (Говерла – найвища гора). Річок близько 70 тис. Найбільші – Дніпро, Дунай, Дністер Південний Буг, Сіверський Донець. Найбільші і найвідоміші озера: Світязь, Синевир, Ялпуг.

 

«Україна – незалежна держава»

Україна – країна, де найбільше люблять волю, країна довгої вікової боротьби за неї.

Цього року 24 серпня ми відзначили 25 років Незалежності України.

24 серпня 1991 року Верховна рада проголосила Акт незалежності та створення самостійної держави.

Україна має свою Конституцію – Основний закон, правила, за якими живуть українці.

Виборовши свою волю, Україна має і свої державні символи.


 

 

 


Учень.

Наш герб – тризуб, це воля, сила,

Наш герб – тризуб! Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є, ми завжди будем,

Добро і пісню несемо ми людям. (Н. Поклад)

Учень.

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави;

Це для всіх ознака сили,

Це для всіх ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм,

Синє – небо, жовте – жито,

Прапор свій оберігаєм,

Він – святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки є народом

Українським в Україні.(Н. Поклад)

Учень.

Слова палкі, мелодія врочиста,

Державний гімн ми знаємо усі

Для кожного села, містечка, міста –

 Це клич один з мільйонів голосів.

Це клятва, заповідь священна

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї ясне світло навкруги.

 

Свої національні символи люди повинні шанувати й берегти. Про це записано у ст. 65 Конституції України «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України». Також в Основному законі сказано, що державною мовою в Україні є українська мова.

(Робота з Конституцією України)

 

 

Гра «Конверт запитань» (на столі лежить конверт, учні підходять і дістають з конверта аркуші із запитаннями та відповідають на них.)

1) Коли звучить Гімн України? (Під час урочистих подій, а також о 6 годині ранку по Українському радіо.)

2) Хто написав текст Гімну України? (Павло Чубинський.)

3) Коли святкують День Незалежності України? (24 серпня.)

4) Що символізує тризуб? (Тризуб символізує волю, славу, силу.)

5) Коли святкують День Конституції України? (28 червня.)

6) Що символізують кольори українського прапора? (Блакитний – небо, жовтий – пшеничне поле.)

 

Ви ще раз продемонстрували свою любов до рідної держави своїми знаннями.

А наша мандрівка продовжується. Ми линемо над мальовничими краєвидами неньки – України і зупиняємось, щоб більше дізнатися про дивні місця, які є на Україні.

 «Українські дива»

У 2008 році проводилася акція «Сім природних чудес України». Людям усього світу тепер відомо, що Україна – країна з унікальними природними ландшафтами, багатобарвною і неповторною природою. І в нашій країні було визначено сім найкращих природних чудес:

 

1) «Заповідник «Асканія-Нова». В Україні існує дивний степ, жодного разу не ораний, дикий. Хазяйнують там не люди, а тварини. І називається він – заповідник «Асканія-Нова». Там вільно живуть тварини з усього світу.

Зебри з зубрами, дикі коні Пржевальського, рідкісні рослини, птахи та комахи. «Асканія-Нова» – один з найстаріших та найвідоміших заповідників у світі, з унікальним та чарівним світом.

 

2) Дністровський каньйон. Каньйон, утворений річкою Дністер і розташований на межі 4 областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Найдавніші пам'ятки природи Дністровського каньйону – скелі девонського геологічного періоду (вік – 350-400 млн. років), численні водоспади, широколисті, мішані та соснові ліси, цілющі джерела.

3) Гранітно-степове Побужжя. Природний комплекс в Україні, у межах північно-західної частини Миколаївської області. Вважається однією з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини протягом 60 мільйонів років.

4) Мармурова печера. Вхід до печери розташований на висоті 920 м над рівнем моря. Закладена вона у блоці верхньоюрських вапняків і складається з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу». Величезних розмірів галереї натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів — 2050 м, глибина — 60 м.

5) Подільські Товтри. Національний парк Подільські Товтри загальною площею 260 тисяч гектарів розташований у Хмельницькій області. Тут природні скарби тісно переплетені з неоціненними історичними та культурними пам'ятками. Це залишки узбережних рифів, витягнутих паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає.

6) Світязь. Найглибше озеро в Україні. Розташоване в межах Шацького району Волинської області. Вода тут надзвичайно прозора і м’яка. У сонячну погоду дно видно на кілька метрів. У вітряну погоду хвилі досягають півтораметрової висоти.

7) Синевир. Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря.

У 2007 році також було визначено сім історико – культурних пам’яток

України («Києво-Печерська Лавра», м. Київ; «Софія Київська», м. Київ; «Софіївка», м. Умань; «Хотинська фортеця»; острів «Хортиця»;

«Кам’янець», м. Кам’янець – Подільський; «Херсонес Таврійський», Крим).

У 2010 році визначалися сім найпривабливіших замків нашої країни.

А скільки ще незвіданого таїть в собі наша неповторна Батьківщина. Будемо

рухатися далі, милуючись красою і унікальністю рідного краю. І наша наступна зупинка «Українська народна символіка».

 

 «Українська народна символіка»

Народні символи – це те, що найбільше любить і цінує народ. Їх вишивають на полотні, про них складають вірші, пісні, легенди, використовують у звичаях та обрядах. Є загальновизнані народні символи. Народні символи України є рослинні і тваринні. До рослинних символів належать калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці. Вони здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі. Тваринних символів у нас також є багато. У княжі часи улюбленою твариною був тур. У козацькі часи - кінь. У багатьох думах, піснях оспівували козака і тут же згадували його коня. Але найулюбленішими тваринними символами є птахи. Люди вважали, що навесні душі померлих в образі птахів повертаються на землю.

Національні символи та обереги України

Жито – символ життя. Це знак добробуту і злагоди в сім'ї.

Барвінок – символ вічності.

Калина – символ краси, кохання, щастя.

Верба – символ журби.

Лелека – символ сімейного затишку і благополуччя.

Соловей – символ веселощів, задоволення.

Український віночок – є частиною українського національного костюма. В давнину їх носили тільки дівчата. Плели з живих квітів. Вважалось, що в них є чаклунська сила, здатна захистити від будь-якого лиха. Тому український віночок не просто прикраса, а й оберіг. Традиційно український віночок прикрашали різнокольоровими стрічками. Кожен колір мав свою символіку. Так, коричневий – це символ землі, жовтий – символ сонця, синій – символ неба і води, зелений – символ

мудрості, рожевий — символ врожаю, малиновий – символ здоров'я, фіолетовий – символ мудрості.

Вишитий рушник – стародавній оберіг дому. З рушником зустрічали гостей, молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду. Вважалося, що візерунок вишивки оберігає від лиха та захищає від хвороб. Червоний колір символізує любов, а чорний – журбу.

Щоб перевірити, як добре ви знаєте народні символи вам пропонується розгадати кросворд.

 

 

 «Героїчне минуле та сьогодення»

     Великий шлях пройшла наша багатостраждальна країна. Але виборола свою самостійність, незалежність.

     24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила «Акт про незалежність України». Здійснилася мрія українського народу – жити у вільній і незалежній державі, мати свою землю, свої традиції, культуру, мову, свій прапор, герб, свою головну пісню – гімн держави. Гірким і тернистим був і є шлях України у боротьбі за волю та незалежність. Про це свідчать події, які відбувалися під час Революції Гідності на Майдані Незалежності у 2014 році та події, що відбуваються зараз на сході нашої країни. Мужність героїв має стати прикладом для кожного з нас, зразком того, що маємо робити все від нас залежне, щоби наша Україна була мирною та незалежною. Всі ми пишаємось рідною землею, яка народжує справжніх патріотів! Хоча країна переживає важкі часи, нас переповнює гордість за нашу співачку Джамалу, яка сколихнула і вразила Європу своєю піснею й здобула таку важливу перемогу на конкурсі «Євробачення». Спортсмени також своїми досягненнями примножують славу України.

 

 

 

ІІІ. Заключна частина

«Творимо майбутнє разом»

Створення асоціативного куща «Любити Україну»

  • Добросовісна праця
  • Підтримка воїнів АТО
  • Пошанування свого роду, старших
  • Пам'ять про героїчне минуле
  • Бережливе ставлення до всього, що нас оточує
  • Гордість за свій народ

 

Вправа «Мікрофон»

Учні формулюють відповідь на запитання

«Якби я був президентом України я б… »

 

Перегляд відеоролика «Я люблю Україну»

 

Заключне слово вчителя. Наша держава насправді велична й квітуча, але ми, українці, маємо допомагати їй розвиватись, маємо бути дружними, добрими, чесними й відповідальними людьми. Ми маємо дбати про рідний край, шанувати людей, які у нім проживають, бути привітними. Хоч ви – маленькі українці, ви можете робити великі справи, адже доброта, повага і любов до людей, до свого краю – це велике вміння, якому має навчитися кожен.

«Будь, доле, щедрою до кожного із нас.

Ми – бабинчани – часточка від світу.

Щоб вогник доброти в серцях не згас,

Нам треба Україну і людей любити»

 

 

 

docx
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
1643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку