Урок "Поняття про дихання та випаровування, значення цих процесів для рослин"

Про матеріал

Освітня. Ознайомити учнів з процесами дихання та випаровування

Розвиваюча. Розвивати вміння логічно мислити та робити висновки

Виховна.Виховувати бережливе ставлення до рослин

Перегляд файлу

Урок 6 клас

Життя рослин

 

Тема: Поняття про дихання та випаровування, значення цих процесів для рослин.

 

Мета:

Освітня. Ознайомити учнів з процесами дихання та випаровування

Розвиваюча. Розвивати вміння логічно мислити та робити висновки

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до рослин

Обладнання й матеріали:  підручник, робочий зошит

Тип уроку: комбінований

 

ХІД  УРОКУ

 

І. Організаційний момент

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Повідомлення теми і мети уроку

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Дихання - це універсальна властивість всього живого, що є на Землі. Основною властивістю дихального процесу є поглинання кисню, що взаємодіє з органічними сполуками живих тканин з утворенням води і вуглекислоти. Дихання рослин супроводжується поглинанням води рослинним організмом, а в навколишній простір рослини виділяють вуглекислоту.
 

При диханні для виділення енергії рослина витрачає органічна речовина, цей процес є зворотним фотосинтезу, коли в тканинах рослин накопичуються поживні речовини. У денні години майже всі рослини виробляють кисень, однак у їх клітинах паралельно має місце і дихальний процес, але він протікає менш інтенсивно. Вночі дихання рослин відбувається активніше, на відміну від фотосинтезу, який, без доступу світла, припиняється.
 

Акт дихання у рослин
 

Рослинна клітина і, відповідно, всі рослина в цілому, існує за умови безперервного припливу пластичних речовин і енергії. Акт дихання, з хімічної точки зору, складається з численних ланок ланцюжка пов'язаних окислювально-відновних реакцій, які відбуваються між клітинними органелами і супроводжуються розщепленням речовин. Виділяється при розщепленні енергія використовується для живлення рослини.
 

Зовнішнє дихання рослин - це газообмін між безпосередньо організмом рослини і зовнішнім середовищем через продихи листочків або чечевички в стовбурах дерев. Органами дихання більш високоорганізованих рослин є листя, стовбури дерев, стебла, кожна з клітин водоростей.
 

Тканинне дихання
 

За клітинне дихання у рослин відповідають спеціальні структури клітин - мітохондрії. Ці органели клітин рослин істотно відрізняються від таких у тварин, що можна пояснити особливостями процесу життєдіяльності рослин (спосіб життя - прикріплений, зміна метаболізму через мінливих умов навколишнього середовища).
 

Тому дихання рослин супроводжується додатковими шляхами окислення органічних елементів, при яких продукуються альтернативні ферменти. Алгоритм дихання можна представити схематично як реакцію окислення до води і вуглекислоти цукрів, завдяки поглинанню кисню. Це супроводжується виділенням тепла, що чітко простежується при розпусканні квітів і проростанні насіння. Дихання рослин - це не тільки поставка енергії для зростання та подальшого розвитку рослини. Роль дихання дуже важлива. На проміжних етапах дихального процесу утворюються органічні сполуки, що використовуються потім при обміні речовин, наприклад, пентоза і органічні кислоти. Дихання і фотосинтез, незважаючи на те, що протилежні за своєю природою, взаємопов'язані, тому що служать джерелами таких енергетичних носіїв, як НАДФ-Н, АТФ і метаболітів в клітці. Вода, яка виділяється при диханні, в посушливих умовах зберігає рослину від зневоднення. При цьому, якщо процес занадто інтенсивний, надлишкове виділення дихальної енергії у вигляді тепла може викликати втрату сухої речовини живої клітини.

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань

 

 

 

V. Підведення підсумків уроку

 

doc
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
4223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку