Урок Позакласне читання. М.Гоголь. Повість "Ніс" та Презентація

Про матеріал
Матеріал включає розробку уроку позакласного читання за повістю М.Гоголя "Ніс" та презентацію до нього. Його можна використати в 10 класі після вивчення теми: "Ф.Достоєвський. "Злочин і кара" (збагатити знання про Петербург ХІХ століття), а також у 9 класі псля вивчення теми: "М.Гоголь. "Ревізор". "Шинель" (розширити представлення про цикл М.Гоголя "Петербурзькі повісті").
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання М. В. Гоголь. Повість “Ніс”Підготувала Тертична Л. В., учитель зарубіжної літератури ЗЗСО І-ІІІ ступенів ВЦА м. Торецька. Донецької області

Номер слайду 2

Петербург О. Пушкіна

Номер слайду 3

Ф. Достоєвський і роман

Номер слайду 4

Петербург Достоєвського

Номер слайду 5

Цикл М. Гоголя “Петербурзькі повісті”

Номер слайду 6

Повість “Ніс”

Номер слайду 7

Початок повісті “Ніс”

Номер слайду 8

Продовження сюжету

Номер слайду 9

Запитання для бесіди. Хто такий Ковальов?Який портрет майора Ковальова?З якою метою він приїхав в Петербург?Чому він щодня прогулювався по Невському проспекту?

Номер слайду 10

Робота в групах1 група. Дослідити деталі, які переконують читачів в реальності подій.2 група. Дослідити і назвати фантастичні деталі повісті.3 група. Схарактеризувати гротескну ситуацію в творі. З якою метою автор створює її?4 група. Дослідіть, до кого звертався Ковальов з приводу пропажі носа.5 група. Розказати про об’яви в газеті.6 група. Схарактеризувати образ Ковальова, визначити його сутність.

Номер слайду 11

Звіт 1 групи: реальні картини життя

Номер слайду 12

Звіт 2 групи: фантастичні деталі

Номер слайду 13

Звіт 3 групи: гротескна ситуація

Номер слайду 14

Звіт 4 групи: пошуки носа

Номер слайду 15

Звіт 5 групи: об’яви в газеті

Номер слайду 16

Звіт 6 групи: сутність Ковальова

Номер слайду 17

Підсумкові запитання1. Як почував себе майор Ковальов, коли втратив носа?2. Чи змінилася поведінка майора Ковальова після втрати носа? А після повернення?3. Ви помітили, що на всіх героїв Гоголь одягнув маски. Які жахливі риси ховаються під ними?4. Яку мету ставив перед собою автор, створюючи цю повість?5. Яка ідея лежить в основі повісті?6. Який урок ми отримали, проаналізувавши твір М. Гоголя?

Номер слайду 18

Творча робота: сенкан. Повість “Ніс” – два прикметника,три дієслова,чотири слова – головна думка – одне слово – іменник(висновок)

Номер слайду 19

Приклад сенкану. Повість “Ніс” –фантастична, оригінальна,зацікавлює, захоплює, надихає,вчить дбати про внутрішню красу –настанова.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Написати твір-роздум “За що я ціную людину?”

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА СПІВПРАЦЮ!

pptx
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
2498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку