Урок позакласного читання за темою "Д. Луценко. «Хата моя, біла хата». В. Діденко. «На долині туман»"

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання за літературними піснями «Хата моя, біла хата» Дмитра Луценка, «На долині туман» Василя Діденка (модельна навчальна програма "Українська література. 5–6 класи» для ЗЗСО авторів Архипової В. П., Січкар С. І., Шило С. Б.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сімнадцяте жовтня. Класна робота. Урок 13. Д. Луценко. «Хата моя, біла хата». В. Діденко. «На долині туман»

Номер слайду 2

Налаштуйся на урок Люби себе і завжди поважай,Не нагороджуй інших тумаками. Поганих слів ніколи не вживай,А ранок зустрічай з піснями.

Номер слайду 3

Криголам «Яким я бачу сьогоднішній урок?»Добери відповідні прикметники, які б починалися з літер УРОК

Номер слайду 4

Пригадай!1. Що таке пісня?2. Яку пісню називаємо літературною?3. Які ти знаєш пісні літературного походження? 4. Слова до якої вивченої пісні написав Д. Луценко?

Номер слайду 5

Цікаво знати … Дмитро любив пісні з дитинства. Його батько мав гарний голос, знав багато пісень, але, на жаль, помер під час Голодомору. У юності хлопець дуже любив грати у футбол. Після отриманих на війні поранень про це хобі довелося забути. Поет був добрий та товариський, ніколи не підвищував голосу, не кричав.  Сусіди згадували, що він часто пригощав дітвору цукерками, а бабусям біля під’їзду цілував руки. У 1976 році Д. Луценко та І. Шамо стали лауреатами Шевченківської премії за цілий ряд пісень, у тому числі й за «Києве мій». Отриману грошову премію вони передали до дитячих будинків Києва. Жив дуже скромно. Прокидався завжди о четвертій-п’ятій годині ранку. Удома писав завжди лежачи, тому що в грудях «боліло після контузії, одержаної на фронті».

Номер слайду 6

Цікаво знати … У творчому доробку поета – понад 10 поетичних збірок. Його твори перекладені багатьма мовами світу. Поет-пісняр працював з більшістю популярних композиторів того часу. Разом з ними створив понад 300 пісень. Найвідоміші пісні Дмитра Луценка — «Києве мій», «Мамина вишня», «Осіннє золото», «Хата моя, біла хата», «Неспокій» тощо. Дмитро Луценко часто говорив: «Мене називають поет-пісняр, і в цьому слові найвища нагорода, бо в українській пісні – душа народу, без пісні Україна – сирота».

Номер слайду 7

Створи асоціативний кущ до слова «хата»ХАТАукраїнське дивобатьківський порігдімсвітлицяоселя

Номер слайду 8

Виразно прочитай поезію Хата моя, біла хата,Рідна моя сторона. Пахне любисток і м'ята,Мальви цвітуть край вікна. Хата моя, біла хата,Казка тепла й доброти,Стежка від тебе хрещата. В'ється в далекі світи. В хаті спокійно й затишно. Вечір заходить в сім'ю. Мати задумливо й ніжно. Гладить голівку мою. Мамо, чого зажурились?Дайте тепло ваших рук. В хаті на згадку лишились. Болі й тривоги розлук. Хата моя, біла хата,Рідна моя сторона. Пахне любисток і м'ята,Мальви цвітуть край вікна. В'ється дорога далека. В хату крізь синю парчу. Мамо, до вас, як лелека,В горі і щасті лечу.

Номер слайду 9

Прослухай пісню у виконанні народної артистки України Раїси Кириченко

Номер слайду 10

Склади літературний паспорт вірша. Назва твору - Автор твору -Літер. рід - Тема твору:Ідея твору:«Хата моя, біла хата»Д. Луценколірикаспогади лір. героя про рідну сторону, хату, маму. треба пам’ятати й любити рідний край, дім, батьків.

Номер слайду 11

Установи відповідність між художніми засобами та прикладами з пісні Д. Луценка «Хата моя, біла хата»1 пестливе слово2 персоніфікація3 епітет4 метафора5 порівняння6 анафора. А хата моя, біла хата Б вечір заходить в сім’ю. В до вас, як лелека, в горі і щасті лечу. Г стежка хрещата, крізь синю парчу. Д хата, казка тепла й доброти. Е голівку

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Познайомся з письменником. Василь Іванович Діденко народився 3 лютого 1937 року в місті Гуляйполі в сім’ї хліборобів. Коли йому виповнилося 10 років, батьки переїхали на Херсонщину в с. Гаврилівку Іванівського району. З липня 1950 року по березень 1958 року його біографія була пов’язана з Вінниччиною. Після закінчення Ширмівської середньої школи Василь вступив до Київського університету імені Т. Г. Шевченка й закінчив його в 1959 році. Як поет формувався в університетській літстудії імені В. Чумака. Василь Діденко створив 13 поетичних збірок. Перші його вірші були надруковані в 1957 році. Більшість з них покладено на музику, зокрема «На долині туман».

Номер слайду 14

Виразно прочитай. На долині туман,На долині туман упав. Мак червоний в росі,Мак червоний в росі скупав. По стежині дівча,По стежині дівча ішло. Тепле літо в очах,Тепле літо в очах цвіло. На долині туман,На долині туман упав,Білі ніжки в росі,Білі ніжки в росі скупав. Попід гору дівча,Попід гору дівча ішло. Мак червоний в село,Мак червоний в село несло. За дівчам тим і я,За дівчам тим і я ступав,Бо в долині туман,Бо в долині туман розтав.

Номер слайду 15

Прослухай пісню у виконанні закарпатського гурту «Гудацька тайстра»

Номер слайду 16

Склади літературний паспорт пісні «На долині туман», установивши відповідність.1. Назва твору 2. Автор 3. Літературний рід 4. Жанр 5. Тема 6. Ідея 7. Художні засоби: 1 епітети 2 метафори 3 повтори 4 пестливі слова А змалювання вранішньої літньої пори. Б тепле літо в очах цвіло. В мак червоний, білі ніжки. Г уславлення краси природи та дівочої краси. Д В. Діденко. Е дівча, ніжкиЄ лірика. Ж «На долині туман»З літературна пісня, що стала народною. И на долині, попід гору

Номер слайду 17

Рефлексія «Лимонний настрій». Обери емотикон, який відповідає твоєму настрою в кінці уроку. Я з усім упорався. Мене урок розлютив. Усе було легко та просто. Було складно та нічого не зрозуміло. Більше сміху ніж навчання. Я дуже втомився. Чекаю на наступний урок

Номер слайду 18

Домашнє завдання. У робочий зошит запиши три висловлювання про українську пісню. У дужках обов’язково укажи автора висловлювання.

pptx
Додано
16 жовтня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку