Урок .Практична робота 2. Розробка картодіаграми «ВВП країн Європи» (можливе використанням ІТ-технологій) та аналіз

Про матеріал
Практична робота 2. Розробка картодіаграми «ВВП країн Європи» (можливе використанням ІТ-технологій) та аналіз. Профільний рівень 10 клас
Перегляд файлу

Практична робота 2.

Розробка картодіаграми «ВВП країн Європи»

(можливе використанням ІТ-технологій) та аналіз

 

Мета: Ознайомтеся з даними про загальний ВВП країн Європи. Проаналізувати  відмінності між окремими субрегіонами та країнами, встановити які чинники визначають відмінність у показниках ВВП на одну особу в регіоні, розробити  картодіаграму «ВВП країн Європи»

 

  1.  Пригадайте, що таке картодіаграма і як вона створюється.

Картодіаграма спосіб зображення на карті за допомогою діаграм сумарної (кількісної) величини якогось явища, що стосується певної територіальної одиниці .

Діаграмні фігури можуть бути:

  1. лінійні - у вигляді стовпчиків, смужок тощо;
  2. площові —квадрати, круги тощо;
  3. об'ємні - кулі, куби тощо.
  4.  структурні: фігура поділена на частини відповідно до величини зображуваного явища (напр., круг подає кількість населення області, а площові сектори круга — національний склад населення). Найкраще пояснюють зображуване явище лінійні К., але вони не економні.

Картодіаграма  створюється

Внутрішньостовпчикові діаграми використовують для характеристики структури певного явища (смертності, народжуванності та ін.), його складових частин. Складові частини явища подаються у вигляді відсотків до загальної кількості. При цьому висота стовпчика береться за 100% та ділиться на частини пропорційно питомій вазі окремих частин у відсотках. Їх розташовують в порядку зниження (збільшення) відсотків.

Структуру досліджуваного явища  можна подати також у вигляді секторної діаграмиДля побудови секторної діаграми радіусом довільної величини описують коло. На ньому відкладають в градусах частини кола, пропорційні відсотковому розподілу зображення даних, які визначаються за формулою:

Х = 360°: 100. а = 3,6°. а,   де Х – кількість градусів, а – число відсотків. Розташування відрізків кола з'єднуються лініями з центром, утворюючи сектори, розмір яких наочно демонструє структуру явищ.

 

  1. Ознайомтеся з даними про загальний ВВП країн Європи. Укажіть відмінності між окремими субрегіонами та країнами.

Щоб порівняти рівень життя в різних країнах світу, не обов’язково звертатися до сухих таблиць. Пропонуємо цікавий інструмент – візуалізація ВВП на душу населення за допомогою карти, яка створена з урахуванням даних МФВ за 2018 рік. Інформацію представляє ресурс howmuch.net.

Візуалізація ВВП на душу населення по країнах

ВВП на душу населення є критично важливим показником для розуміння економіки.Це міра економічного виробництва країни, яка враховує кількість людей, які там живуть. 

ВВП на душу населення бере валовий внутрішній продукт і ділить його на кількість людей, які там проживають. 

Це найкраще вимірювання рівня життя країни. Він розповідає вам, як процвітає країна для кожного свого громадянина. 

 карти, яка створена з урахуванням даних МФВ за 2018 рік. її особливостей

Ми зібрали дані для нашої серії карт з Міжнародного валютного фонду . Колір відповідає ВВП на душу населення в кожній країні: темно -зелений - найбагатший - понад 100 000 доларів, а темно -рожевий - найбідніший - менше 1000 доларів. Деякі країни затінені світло -сірим кольором, оскільки дані були недоступні. ВВП на душу населення по країнах

 

Європа. Порівняйте на карті Люксембург ($ 113 954) з Молдовою ($ 3227) – відразу зрозуміло, де на європейському континенті розташована економічна сила.

 

 

 

 

Список найбагатших та найбідніших країн Європи: Люксембург та Україна очолили топи

Люксембург — 1 місцеСвітовий рейтинг ВВП: 70 місце (71,105 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 121 292 доларів

Люксембург, попри свої скромні розміри, є досить високорозвиненою країною та займає перше місце в рейтингу найбагатших країн Європи. Основний дохід країни приходить від сфери послуг, торгівлі та фінансів. Люксембург приваблює іноземних фінансистів та своєю політикою заохочує реєструватися великі транснаціональні компанії

 

Список найбагатших країн Європи Люксембург

Ірландія — 2 місцеСвітовий рейтинг ВВП: 32 місце (388,699 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 88,240 доларів

Економіка Ірландії за останні двадцять років поступово набирає свої оберти та багато в чому залежить від торгівлі. В останні роки одна з найбагатших країн Європи отримує велику кількість іноземних інвестицій. Телекомунікація в цій країні вважається однією з найрозвиненіших серед всіх країн Європейського Союзу.

 

Список найбагатших країн Європи Ірландія

Швейцарія — 3 місце Світовий рейтинг ВВП: 20 місце (703,082 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 70 989 доларів

Економіка Швейцарії вважається однією з найстійкіших та конкурентоспроможних у світі, що приваблює інвесторів з усього світу. Ця країна є банківським та фінансовим серцем всієї Європи, а банківська справа — основа економіки Швейцарії, яка впевнено закриває трійку найбагатших країн Європи. Крім цього всім відомі швейцарські Rolex, Nestlé та Swatch, а вдале територіальне розташування дозволяє країні тримати багато важливих міжнародних торговельних зв’язків.

Список найбагатших країн Європи Швейцарія

Норвегія — 4 місце Світовий рейтинг ВВП: 30 місце (403,336 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 66 831 доларів

Ця скандинавська країна постійно потрапляє у рейтинги з найвищим рівнем життя місцевого населення. Економіка Норвегії пов’язана зі значними запасами нафти та природного газу та газового конденсату. Також країна є гарним прикладом, де поєднується ринкова активність та велика частка державної власності, що в поєднанні з першим дало четверте місце в списку найбагатших країн Європи.

 

Список найбагатших країн Європи Норвегія

Сан-Марино — 5 місце Світовий рейтинг ВВП: 168 місце (1,638 млрд доларів (2018 р.))

ВВП за ПКС на душу населення: 60 750 доларів

Основними галузями економіки однієї з шести європейських держав-карликів є банківська справа, туризм, та виноробство. Цікавим є той факт, що десяту частину доходу країна отримує від продажу поштових марок та сувенірів. Також країна має один з найнижчих рівнів безробіття у світі.

 

 

 

 

 

 

Список найбагатших країн Європи Сан Марино

Ісландія — 6 місце Світовий рейтинг ВВП: 104 місце (24,188 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 60 061 доларів

Ця маленька та непостійна економіка скандинавського типу обіймає шосте місце у топі найбагатших країн Європи. Вона характеризується високим рівнем вільної торгівлі та державного втручання. Основними галузями економіки Ісландії є туризм, рибництво та виробництво електроенергії. Також країна має сильну орієнтацію на експорт морепродуктів, металів та програмного забезпечення.

 

Список найбагатших країн Європи Ісландія

Данія — 7 місце Світовий рейтинг ВВП: 37 місце (348,078 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 59 830 доларів

Це індустріально-аграрна країна з високим рівнем розвитку. Данія сильно залежить від зовнішнього ринку, адже бідна на корисні копалини, але є повністю самодостатньою в плані енергоресурсів. Розвинена ринкова економіка Данії залежить від імпортної сировини та зовнішньої торгівлі. Одним з найвідоміших данських брендів є конструктор «Лего» (дан. leg godt — «грай добре»).

 

Список найбагатших країн Європи Данія

Нідерланди — 8 місце

Світовий рейтинг ВВП: 17 місце (909,070 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 59 686 доларів

Нідерланди мають вигідну позицію в середині Західної Європи, тож місце в списку найбагатших країн Європи їй постійно замовлено. Найважливішими секторами економіки є торгівля та транспорт. Надійна інфраструктура, сприятлива підприємницька атмосфера та високоякісний ринок праці приваблюють в країну багато компаній. Економіка Нідерландів відрізняється низьким безробіттям та інфляцією.

Список найбагатших країн Європи Нідерланди

Австрія — 9 місце Світовий рейтинг ВВП: 27 місце (446,315 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 59 110 доларів

Німеччина є основним торговим партнером Австрії, що робить її вразливою перед швидкими змінами в німецькій економіці. Країна має великий сектор послуг та невеликий, але дуже розвинутий сільськогосподарський сектор. У країні дуже високий рівень життя, а за своїм економічним розвитком Австрія випереджає багатьох членів ЄС.

 

Список найбагатших країн Європи Австрія

Німеччина — 10 місце Світовий рейтинг ВВП: 4 місце (3 845,630 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 56 052 доларів

Провідна економіка та одна з найбагатших країн Європи є найбільш відкритою національною економікою серед країн Великої сімки. Німеччина займає перше місце для проведення міжнародних виставок — дві третини глобально значущих галузевих заходів проходять там. А перерахування відомих на весь світ брендів, що з’явилися в Німеччині, займає дуже довгий час.

 

 

Список найбагатших країн Європи Німеччина

 

Варто зазначити, що до цього списку не потрапили Ліхтенштейн (151 місце (6,796 млрд доларів) — за даними ООН за 2018 рік) та Монако (149 місце (7,189 млрд доларів) — ООН, 2018 рік). Річ у тому, що Світовий банк не має чітких даних щодо цих країн. Однак, у Ліхтенштейні за 2017 рік ВВП на душу населення (без урахування ПКС) склало 173 356 доларів, а у Монако за 2018 рік — 185 829 доларів.

 

 

Росія — 10 місце

Світовий рейтинг ВВП: 11 місце (1 699,877 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 29 181 доларів

Росія хворіє на класичну «голландську хворобу», яка посилюється централізацією влади й власності та відсутністю демократичних інститутів. Країна є одним з найбільших експортерів природного газу, нафти та інших природніх ресурсів. Тому ця економіка, яка є вразливою від світових економічних криз та мінливих світових цін на сировину, і відкриває список найбідніших країн Європи.

 

Список найбідніших країн Європи Росія

 Болгарія — 9 місце Світовий рейтинг ВВП: 71 місце (67,927 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 24 561 доларів

Аграрно-промислова економіка Болгарії активно розвивається. Основні її сектори це — енергетика, гірничодобувна промисловість, металургія, машинобудування, сільське господарство та туризм. Перешкодою для іноземних інвестицій й економічного зростання країни та причиною потрапляння у список найбідніших країн Європи є недостатнє фінансування розробки та впровадження нових технологій та відсутність чітко визначеної політики в області розвитку.

 

Список найбідніших країн Європи Болгарія

Чорногорія — 8 місце

Світовий рейтинг ВВП: 147 місце (5,495 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 22 988 доларів

Економіка країни на березі Адріатичного моря спирається на туризм та експорт дорогоцінних металів. Чорногорія оговтується від промислового спаду, викликаного розпадом Югославії та економічних санкцій ООН. Нині країна продовжує розвиток туристичної діяльності, прагнучи стати елітним курортним центром.

 

Список найбідніших країн Європи Чорногорія

Білорусь — 7 місце Світовий рейтинг ВВП: 75 місце (63,080 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 19 943 доларів

Раніше ми вже розповідали про особливості економіки Білорусі. Найбільш виразною рисою економіки Білорусі є її великий держсектор (за різними оцінками до 60% економіки). Сфера послуг та технологій сьогодні крокує семимильними кроками в Білорусі, але основним стримувачем економіки країни є її залежність від інвестицій та дешевої сировини Росії, що і «замовило» їй місце в списку найбідніших країн Європи. 

 

Список найбідніших країн Європи Білорусь

Сербія — 6 місце Світовий рейтинг ВВП: 85 місце (51,409 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 18 989 доларів

Найсильнішими секторами економіки Сербії є енергетика, автомобільна промисловість, машинобудування, гірничодобувна промисловість та сільське господарство. На економіку країни серйозно вплинули югославські війни, санкції ООН та торгове ембарго в 1990-і роки, що спричинило серйозний «витік мізків». 

 

 

 

 

 

 

Список найбідніших країн Європи Сербія

 

Північна Македонія — 5 місце Світовий рейтинг ВВП: 132 місце (12,695 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 17 814 доларів

Найбідніша республіка колишньої Югославії після здобуття незалежності пережила кілька потрясінь — починаючи з ембарго на загальний ринок колишньої Югославії, закінчуючи грецьким ембарго через колишню назву країни — «Республіка Македонія». Сьогодні ж Північна Македонія — одна з найбідніших країн Європи демонструє один з найвищих темпів зростання економіки в Європі та поступово збільшує інвестиційний інтерес до себе.

 

 

Список найбідніших країн Європи Північна Македонія

Боснія і Герцеговина — 4 місце Світовий рейтинг ВВП: 109 місце (20,048 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 15 791 доларів

Колись частина соціалістичної Югославії, а сьогодні Боснія і Герцеговина — потенційна країна-кандидат в ЄС та одна з найбідніших країн Європи. Невелику відкриту економіку, в якій переважають послуги, критикують за незбалансовану модель в бік державного, а не приватного сектора. Інший фактор — загальна політична нестабільність та часті розмови про від’єднання Республіки Сербської.

Список найбідніших країн Європи Боснія і Герцеговина

 Албанія — 3 місце вітовий рейтинг ВВП: 119 місце (15,278 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 14 495 доларів

Економіка Албанії в основному підтримується коштом сільського господарства, корисних копалин та туризму, а основний експорт — одяг та хром. У літні місяці туризм стає особливо помітним джерелом національного доходу. Відсутність енергоресурсів та зношена інфраструктура сприяє збереженню несприятливих умов для бізнесу та відсутності значних успіхів у залученні іноземного капіталу.

 

Список найбідніших країн Європи Албанія

Молдова — 2 місце Світовий рейтинг ВВП: 135 місце (11,955 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 13 574 доларів

Економіка Молдови є однією з найбідніших країн в Європі. Економічне благополуччя колишньої радянської республіки на початку 21 століття, а з того часу в країні спостерігається стійке щорічне зростання. Економіка країни дуже залежить від економіки сусідніх країн — Румунії та України, а також від російської економіки.

 

 

Список найбідніших країн Європи Молдова

 Україна — 1 місце вітовий рейтинг ВВП: 56 місце (153,781 млрд доларів)

ВВП за ПКС на душу населення: 13 341 доларів

Українська економіка очолює список найбідніших країн Європи. Основою української економіки є сільське господарство, корисні копалини та промисловість. Економіка України швидко зростала з 2000 по 2008 рік та швидко впала внаслідок світової економічної кризи 2008 року та політичної кризи й військових дій 2014-2015 рр.

 

 

Список найбідніших країн Європи Україна

 

Для цього списку були використані дані Світового банку щодо ВВП за 2019 рік та ВВП за ПКС на душу населення (за поточним міжнародним курсом долару).

 

3. Докладно ознайомтеся з даними таблиці на с. 39. Підручник з Географії (профільний рівень). 10 клас. Довгань - Нова програма

 

4.Виберіть необхідний масштаб та розробіть картодіаграму «ВВП країн Європи», використовуючи контурну карту регіону.

C:\Users\Ruslana\Desktop\Без названия.pngC:\Users\Ruslana\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Без названия.jpg

МВФ за 2018 рік[

 Країна

ВВПмлн.

Світ

84 740 322

Європейський Союз

 18 750 052

Німеччина

4 000 386

Велика Британія

2 828 644

Франція

2 775 252

Україна

124 603

Білорусь

59 643

Сан-Марино

1 638

 

5. Проаналізуйте особливості картодіаграми як засобу наочності, а також засобу відображення показників ВВП на одну особу за окремими субрегіонами та країнами.

6. Зробіть висновки. Які чинники визначають відмінність у показниках ВВП на одну особу в регіоні?

 

docx
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
8539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку