Конспект уроку /презентація, додатки/ на тему "Внутрішній світ героїв оповідання В.Винниченка "Федько-халамидник"

Про матеріал

Матеріал містить все необхідне для проведення уроку: конспект, презентація, додатки...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? – хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка. Іван Франко …Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка… Із листа М. Коцюбинського

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Коли й де народився В. Винниченко? 2. Де навчався письменник? 3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? 4.З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? 5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований? 6. Володимир Кирилович був і письменником, і… 7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

Номер слайду 4

26 липня 1880 р. в Єлисаветграді /Кіровограді Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія. 3. «Краса і сила» 4. «Кумедія з Костем» 5. 6 березня 1951 р. у селі Мужен біля Канн /Франція/ 6. Художником 7. «Федько-халамидник»

Номер слайду 5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7 8. 9. 10.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості; …бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові; …бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним; …бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Номер слайду 8

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

Номер слайду 9

“Розбишака-халамидник», «халамидро”, «босявка”, «сибіряка”, «мурло репане”, «люципер”, «пробийголова”, «зайдиголова”, «шибеник”, «ірод”, “ідоляка”, «паршивець”, «падлюка”…

Номер слайду 10

«…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають»; «…руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає»; «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті...»

Номер слайду 11

Ситуація Поведінка Федька Під час гри в піску Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/ Під час запуску змія дітьми Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/ Коли батьки карають його за провину Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає /Терплячий / Коли Федько впав у воду Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі. Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

Номер слайду 12

Батько Матір Товариші Батьки Толі Хазяйський син Толя Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду Заздрить вправності Федька

Номер слайду 13

Федько

Номер слайду 14

1. Іменник (тема) 2. Два прикметника 3. Три дієслова 4.Речення — висловлювання з теми (4 слова) 5. Синонім до теми (іменник)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…»; «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура»; «…на ньому бархатові курточка й штанці…»; «…ніжні, випещені ніжки…», «…акуратно зачесане волосся…»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Грубий добро чесний жвавий людяний /альтруїст/ сильний сміливий делікатний зло брехливий повільний бездушний /егоїст/ слабкий боягузливий

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Жорстокість. Схильність до збитків, розбою. Байдужість до болю, небезпеки. Смирність Делікатність Гідність Слухняність Сила волі Мужність Доброта Порядність Благородство Чесність Егоїзм Підлість Безсердечність Жорстокість Невдячність Непорядність

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Домашнє завдання у нас буде творче Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько- халамидник»; Учні ІІ команди будуть «Дописувачами». Ваше завдання: лист до Толі

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!!!

Номер слайду 29

На уроці я зрозумів (зрозуміла)… Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

Номер слайду 30

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

Народна мудрість

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

Тема: Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник»

 

Мета: систематизувати знання учнів за змістом оповідання для розкриття внутрішнього світу героїв;  допомогти учням розібратися в складнощах характерів та вчинків героїв оповідання; знаходити портрет; виділяти риси характеру Федька, що вирізняють його з кола друзів – однолітків, вчитись коментувати їх;

         розвивати навички висловлювання власної думки з приводу обговорення поведінки і вчинків головного героя, виразного читання, усного мовлення, творчого мислення, пам’яті, уваги, кмітливості.

          на прикладі героїв твору виховувати найкращі людські якості: благородство, чесність, порядність, доброту, готовність прийти на допомогу іншій людині, наполегливість у досягненні мети; прищеплювати повагу до творчості         В. Винниченка.

 

Тип уроку: комбінований урок.

 

Обладнання: портрет письменника, презентація, роздатковий дидактичний матеріал

 

Епіграф до уроку:

В лиху годину пізнаєш людину.

Народна мудрість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня усім! Сьогодні у нас незвичайний урок, бо й день неповторний… Діти, а з яким настроєм ви прийшли на урок, що ви відчуваєте? (Відповіді дітей)

- Знаєте, а я теж хвилююся. Давайте подаруємо один одному усмішку. Вона додасть настрою та надії, що все буде добре.

- Ваша усмішка не схожа на інші, вона індивідуальна, властива тільки вам, бо кожен з вас – окрема людина, неповторна, із своїм внутрішнім світом.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Евристична бесіда

- А герої оповідання, яке ми вивчаємо, також неповторні? (Відповіді дітей).

- А хто його автор? (В.Винниченко)

/Слайд №1/ Іван Франко також зачитувався творами В.Винниченка. Він писав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка».

А відомий український письменник Михайло Коцюбинський у листі писав: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...».

/Слайд №2/ /Звертаю увагу учнів на портрет письменника/

Високе, світле чоло, глибокий, розумний, проникливий погляд — весь обрис свідчить про титанічну натуру, сповнену сталевої міці, сили волі, завзяття, гран­діозної енергії і витримки, але водночас добру і душевну людину. Чарів­на посмішка й ласкавий погляд темно-голубих очей, отінених чорним віями, робили його кремезну постать дуже симпатичною й навівали до­вір'я до нього.

На минулому уроці ми ознайомилися з біографією  Володимира Винниченка,  а вдома  ви повинні були  дочитати  оповідання. Підніміть руку, хто прочитав?  Молодці!   Є над чим працювати.

А зараз   перевіримо те,  що ви засвоїли. 

Запишіть у зошитах число і класна робота.

2. Анкета письменника /Слайд №3/

1. Коли й де  народився В. Винниченко?

(26 липня 1880р. в Єлисаветграді /Кіровоград/ в селянській родині)

2. Де навчався письменник? (Сільська народна школа, Єлисаветградська гімназія, Златопільська гімназія)

3. Як називалось перше оповідання В. Винниченка? /«Краса і сила»/

4. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник? («Кумедія з Костем»)

5. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

(6 березня 1951 року  у «Закутку» у селі Мужен біля Канн (Франція)

6. Володимир Кирилович був і письменником, і … (художником)

7. В якому оповіданні В.Винниченка герой нагадує автора?

/«Федько-халамидник»/

Взаємоперевірка! /Слайд №4/

З цим завданням ви справились – молодці! А зараз перевіримо ваше знання змісту твору.

 

3.  «Відтворюємо прочитане»

Я пропоную вам розгадати кросворд, що складений за змістом оповідання В.Виннниченка «Федько-халамидник» /Слайд №5/

  1. Чого не любив Федько і за це його батько схвалював? (брехати)
  2. Толя виконує прохання хлопців, щоб вони його не називали… (бабою)
  3. Толя не поважає Федька, говорячи про нього, що він… (мурля)
  4. Віддаляючись від берега, стрибаючи з однієї крижини на іншу, Федько здалеку нагадував… (комашинку)
  5. Який художній засіб використав В.Винниченко: «сонце хитро виглядає з-за парового млина» (метафору)
  6. Батько Федька працює в… (типографії)
  7. Яку думку про Федька висловлює мати, коли той отримує ременя від   батька: «Камінь, а не…» (дитина)
  8. Мати Федькова називала Толю дитиною… (ніжною)
  9. Серед дітей хлопець був перший по… (силі)
  10. Толя – чистенький, з щічками, як … (проскура)

 

1.б

р

е

х

а

т

и

2.б

а

б

о

ю

3.м

у

р

л

я

4.к

о

м

а

ш

и

н

к

у

5.м

е

т

а

ф

о

р

у

6.т

и

п

о

г

р

а

ф

і

ї

7.д

и

т

и

н

а

8.н

і

ж

н

о

ю

9.с

и

л

і

10.п

р

о

с

к

у

р

а

 

Ось ми і знайшли з вами ключове слово, яким вдало схарактеризував головного героя автор. Що означає слово «халамидник» /бешкетник, пустун/.

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

На уроці  ми спробуємо розкрити внутрішній світ /думки, почуття, переживання, мрії/ цього непростого бешкетного хлопчика, у душі якого криється велика таємниця.

Сьогодні ми з вами продовжимо роботу над оповіданням В.Винниченка «Федько-халамидник», зануримося вглиб моральних цінностей персонажів, спробуємо зняти маски й побачити їх справжнє єство.

Тема уроку: «Внутрішній світ героїв оповідання В. Винниченка «Федько-халамидник» /Слайд №6/

Давайте запишемо у зошитах тему уроку.

Ми з вами розберемося в складнощах характерів та вчинків героїв, будемо розвивати вміння висловлювати власну думку, порівнювати,  давати оцінку зображуваному. А  ще, я  сподіваюсь, наша  сьогоднішня  розмова  залишить  добрий  слід  у  душі  в  кожного  із  вас і підтвердить давно усім нам відому істину: «Людина пізнається в біді»... Тому епіграфом уроку буде відоме прислівя «В лиху годину пізнаєш людину». Запишіть його в зошити.

Очікування від уроку (учнів): /Слайд №7/

Закінчити речення: «Думаю, робота на уроці буде цікавою і повчальною, бо…

                                 Можливі відповіді учнів:

…ще раз зустрінуся з головним героєм, який втілює найкращі людські якості;

…бо я хочу зрозуміти, яких рис, хороших чи не дуже, більше у Федькові;

…бо, на мою думку, цей твір є для нас сучасним і корисним;

…бо ця робота допоможе краще розпізнавати добро і зло, стерегтися нерозважливих вчинків.

Щоб ваші очікування справдилися, дуже важливо на уроці добре попрацювати, намагатися згадати зміст оповідання, проаналізувати вчинки та дії героїв, а особливу увагу звернути на головного героя – Федька.

ІІІ. Розкриття теми уроку

  1. Розповідь учителя

Як свідчать рідні та близькі, Володимир Винниченко в дитинстві дуже нагадував свого ж таки літературного героя – Федька-халамидника з однойменного оповідання. Він змалку звик чинити наперекір загальноприйнятому, домагатися свого всупереч  усіляким обставинам.

«Наче біс який сидів у хлопцеві! Спокій був його ворогом…» – ця авторська характеристика Федька-халамидника цілком стосується й самого автора.

У спогадах матері письменника є чимало деталей, які повторюють історію Федька-халамидника. «Сусідських дітей тримав трохи… в терорі, бо був дуже сильний для свого віку й волевий, упертий… Надзвичайно любив волю, повітря, рух. Був гордим, незалежним у вчинках і рішеннях правдолюбцем».

Отже, це оповідання можна вважати в якійсь мірі автобіографічним.

 

 

 

  1. Історія написання твору /Слайд №8/

Перше знайомство читачів з цим відчайдухом відбулося ще 1912 р., коли оповідання про нього з’явилося друком на сторінках київської газети «Рада». Винниченкові було тоді тридцять два роки, і мешкав він далеко від України – у Франції. Отож як літературний персонаж Федько-Халамидник має французьку «прописку».

  1. Робота зі схемою «Головні та другорядні герої оповідання»

Погляньте, будь ласка на схему  «Головні та другорядні герої оповідання» /Підручник с. 79/

 

 

 

 

 

 

 

 

- Хто в  центрі розповіді?

-  А хто оточує Федька?

- Який висновок можемо зробити?

 

Висновок: головний герой твору – Федько – знаходиться в центрі розповіді; його характер розкривається у стосунках з другорядними героями.

Тому часу не будемо гаяти й приступимо до характеристики героя.

 

  1. Дослідження мовної характеристики героя автором та дійовими особами

А зараз пропоную вам стати «дослідниками».

Завдання: Діти, знайдіть у тексті слова та вирази, якими щедро наділяють хлопчика Федька (ровесники, батьки) герої оповідання і навіть сам автор.

/Розбишака-халамидник80, халамидро82, босявка82, сибіряка84, мурло репане84, люципер97, пробийголова92, зайдиголова93, шибеник94, ірод96, ідоляка97, паршивець85, падлюка97/ /Слайд №9/

  • Чи схожі за значенням ці слова? /Так/.
  • Згадайте, як називаються слова близькі за значенням, але різні за звучанням? /Синоніми/.
  • Так, це синонімічний ряд прізвиськ, якими називають Федька. А яку характеристику він дає героєві: позитивну чи негативну? /Негативну/

 

Давайте поближче ознайомимось з Федьком і розберемось, чи справді він – негативний герой.

 

  1. Портретна характеристика героя

Завдання: Знайдіть опис Федька, використовуючи цитати з твору.

/Слайд №10/ («…розбишака-халамидник80», «наче біс який сидів у хлопцеві80», «сибіряка84» і «люципер97». «…Чуб йому стирчком виліз з-під картуза, очі хутко бігають82», «руки в кишені, картуз набакир, іде, не поспішає81», «кожушок його був весь мокрий, чобітки аж порижіли од води, шапка в болоті86»)

 

  1. Робота в групах

Завдання для першої групи

Заповнити таблицю «Поведінка головного героя оповідання Федька» /Слайд №11/

Ситуація

Поведінка Федька

Під час гри в піску

Грається з усіма дітьми, потім повалить усе – і своє, й чуже; хто розсердиться чи заплаче, поб’є /Недобрий/

Під час запуску змія дітьми

Федько кричить – попереджає про напад – і йде віднімати іграшку; поборе всіх, хто захищається; потім може повернути змія, ще й своїх ниток віддасть /Розумний, терплячий, непередбачуваний, добрий/

 

Коли батьки карають його за провину

Ставиться з розумінням, терпляче зносить поб иття, не плаче й не просить, товаришів не видає   /Терплячий /

Коли Федько впав у воду

Винахідливий, зібраний, виявляє силу волі.

Коли бачить, що Толя злякано дивиться на батьків

Благородний, альтруїст, здатний на самопожертву, бреше вперше у житті заради порятунку Толі

 

Завдання для другої групи

Заповнити таблицю «Ставлення інших героїв до Федька» /Слайд №12/

 

Батько

Матір

Товариші

Хазяї будинку, де проживає Федько з батьками

Хазяйський син Толя

Суворо карає за провину, але й дає гроші як винагороду за правду й терплячість

Незадоволена сином, батьковим покаранням; втомлюється від прикрощів, що їх завдає син; принижує хлопця

Бояться його і поважають, бо «не любить також Федько товаришів видавати»; полюбляє пригоди, вміє їх вигадувати

Вірять хлопцю, бо він завжди каже правду

Заздрить вправності Федька

 

  • Дякую! Гарно справились із завданнями.

 

 

 

 

  1. Дидактична гра «Добери слово»

А тепер – дидактична гра «Добери слово». Давайте згадаємо епізоди, вчинки Федька і спробуємо дати йому більш повну характеристику. Яким ще був хлопчик? Пропоную вам охарактеризувати Федька, називаючи його рису характеру, підтверджену цитатами з тексту.

 

Умови гри: один із учасників групи читає цитати, а учасник з іншої – повинен назвати цю рису. /Слайд №13/

 

БЕШКЕТЛИВИЙ

(„там шибку з рогатки вибив”; „там синяка підбив своєму „закадишному” другові, там перекинув діжку з дощовою водою”; „але раптом встане, подивиться-подивиться і візьме та й повалить усе чисто – і своє, і чуже”)

НЕОБАЧНИЙ

(„він усе любить або по кришах лазити, або на воротях сидіти”; „я завтра у школу не піду, зранку на річку збираюсь”; „а давай об заклад, що перейду на той бік”)

ЧЕСНИЙ

(автор „Якби він схотів, то міг би одбрехатися, але Федько брехати не любить”; батько після того, як відлупцює сина: „а це за те, що правду говориш”; батько Толі: „Федьку, я вірю тобі, я знаю, що ти ніколи не брешеш, не бреши й тепер...” і тільки раз у житті довелося сказати Федькові неправду, врятувавши цим вже вдруге боягуза Толю. За чесність і героїзм хлопчик розплатився своїм життям)

СМІЛИВИЙ

(„там десь дивитися страшно, а він полізе туди”; під час врятування Толі: „держись, Только!” я зараз буду коло тебе! Держись, не бігай, стій на місці!”

ТЕРПЛЯЧИЙ

(під час батькового покарання терпляче зносив побої: „хоч би ж попросило тата, хоч би заплакало”)

 

 

ЩЕДРИЙ

(„коли вже хлопці далеко і не можуть йому нічого зробити, він раптом вертається і віддає, змія. Навіть принесе ще своїх ниток і дасть”)

СПРИТНИЙ

(„але комашинка (Федько) якимсь чудом ловко видряпувалась на самий гребінь кучугури, скоренько з’їжджала з неї і бігла знову з крижини на крижину”; „ловкий хлопчак, що й говорити!”; „стриба, як кішка”)

КМІТЛИВИЙ

(„він ухопився руками за кригу і зо всієї сили пнувся, щоб його не знесло”; „не мігши схопити шворку закляклими від холоду руками, схопився зубами”)

ВІРНИЙ У ДРУЖБІ

(„не любить Федько й товаришів видавати”; всі хлопці тягнулися до нього, дорожили дружбою з ним, а на похоронах „плакали навзрид”)

  • Чому на малюнку дві пелюстки за кольором відрізняються від решти семи? /За рисами характеру негативні/
  • Скажіть, то Федько добрий хлопчик? А надійний? На нього можна розраховувати у скрутну хвилину? /Федько  непередбачуваний, іноді  недобрий, але  благородний, чесний, справедливий, здатний  на  самопожертву/.

 

  • То яким перед нами постає Федько? /Федько – дитячий отаман. У ньому відвага, життєвий  азарт, винахідливість, надійність -  це малий бешкетник.  У нього безліч вад і недоліків.  Та  в нього є чому  вчитися   не лише дітям, а й  дорослим.   Автор не тільки  показав Федька як розбишаку, а  й зумів показати   честь, совість, велич  душі  хлопчика.  Натура  Федька  повна  суперечностей і протиріч, у яких загартовується людське Я.  Такі люди як Федько  - велика рідкість. Це люди особливі,  спонукати їх до вчинку  може щось дуже важливе,  наприклад, велика сердечна доброта, вроджений потяг  захищати  слабшого і безпомічного/.

 

 

 

 

 

  1. Вправа «Сенкан»

А ще на уроці будемо «творцями». То яким перед нами постає Федько? Створити сенкан на тему «Федько». /Слайд №14/

Федько

Сильний, відважний

Побє, поверне, допоможе

Завжди прийде на допомогу /Товаришів не видає ніколи

Друг /Правдолюбець /Слайд №15/

  1. Коментар вчителя

     Перше враження від Федька – задерикуватий хлопець-розбишака. Але при подальшому знайомстві розуміємо, що він зовсім не такий. У стосунках з іншими персонажами твору ми бачимо, який хлопчик є насправді.

      Усю велич характеру героя, його силу духу, душевне багатство, готовність прийти на допомогу та самопожертву, автор розкриває в епізодах, коли Федько рятує Толю. Адже дорослі тільки бігають, кричать та розгублено дивляться на хазяйського синка, коли той опинився на крижинах, а Федько, малий хлопчина, кидається йому на допомогу.

Давайте поближче ознайомимось з хлопцем, якого так відчайдушно врятував Федько – з Толею.

 

  1.  Портретна характеристика Толі

Завдання: Знайдіть опис Толі, використовуючи цитати з твору.

/«Це була дитина ніжна, делікатна, смирна. Він завжди виходив надвір трошки боязко, жмурився від сонця й соромливо посміхався своїми невинними синіми очима. Чистенький, чепурненький…84», «…чистенький, ніжний, з щічками, як проскура85», «…на ньому бархатові курточка й штанці86…», «…ніжні, випещені ніжки86», «акуратно зачесане волосся86»/ /Слайд №16 /

 

  1.  Дидактична гра «Передай далі»

А тепер пограємо у гру «Передай далі», яка допоможе нам зрозуміти внутрішній світ Толі.

Умови гри: Називаємо ім’я того, до кого звертаємось. Зачитуємо вибраний епізод. Учень повинен назвати рису, яка характеризуватиме Толю в даній ситуації. Правильно дасте відповідь і матимете можливість продовжити гру далі. /Слайд №17/

 

Ситуація

Поведінка Толі /риси характеру

Намовляння Толі на Федька за порвані штани та розбитий ніс

Негідний, брехливий, тонкосльозий

Коли Толя чує розмову хлопців про льодохід

Допитливий

Коли Толя хоче подивитись, як Федько буде стрибати з крижини на крижину

Сподівається на поразку іншого

Коли Федько перебирався по крижинах

Заздрісний

Коли Толя хоче перебратися по крижинах

Самовпевнений

Коли Толя опинився на крижинах один

Розгублений, зляканий

Коли Федько рятує Толю

Не думає про ближнього

Коли Толя намовляє на Федька після порятунку

Невдячний, підлий, егоїстичний, непорядний, боягуз

 

  • Яку Божу заповідь порушив Толя? /Заповідь 9. Не свідчи неправдиво на ближнього свого./ /Слайд №18/
  • Дякую за старання!

 

  1.  Робота з аудіо записом твору /Слайд №19/

Прослухайте запис твору. Охарактеризуйте поведінку Толі після смерті Федька. Назвіть його риси характеру. /Бездушний, байдужий до горя інших, підступний/

  • Яким перед нами постає Толя? /Негідний, брехливий, підлий, боягуз, егоїстичний…/

 

 

 

  1.  «Асоціативний кущ»

/Біля дошки/

  • А зараз запишіть слова, що асоціюються  у вас із Толею за оповіданням «Федько-халамидник» В.Винниченка. /Слайд №20/

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Слово вчителя

Отже Толик - зовсім інший. Його егоїзм, жалюгідність, душевна ницість викликають відразу. Саме такі , як Толик у несправедливому суспільстві роблять кар'єру і здобувають матеріальні блага. Але це нікчеми. Вони нікому не приносять щастя, бо й самі нещасні й приречені.

 

  • Діти, який висновок ми можемо зробити, охарактеризувавши поведінку і вчинки героїв?

Висновок: Федько і Толя – дві різні вдачі. /Слайд №21/

 

  1.  Асоціативний диктант

Завдання: Записати в першу колонку слова, що асоціюються із Федьком, у другу – із Толею.

 

Грубий, бездушний /егоїст/, добро, делікатний, чесний, жвавий, боягузливий,  повільний, людяний /альтруїст/,  сильний, зло, слабкий, сміливий, брехливий.

 

  • Уважно подивіться на характерні риси героїв, які вони? /Риси антонімічні, тобто протиставляються одна одній/
  • Правильно, а давайте з’єднаємо пари стрілочками. А тепер перевірте себе на екрані, чи вийшли у вас антонімічні пари. /Слайд №22/

 

  1.  Словникова робота

Автор  у  творі  представляє двох героїв,  постійно їх порівнюючи, протиставляючи  - такий художній  засіб у творі називається контраст. Винниченка називали майстром контрастів. /Слайд №23/

Контраст = антитеза = протиставлення — стилістична фігура, авторський прийом.

 

ІV. Узагальнення вивченого на уроці

1. Актуальність оповідання

- Чи актуальне оповідання В.Винниченка для нас зараз? /Так, дуже/ /Слайд №23/ /Актуальний – важливий, потрібний/

Оповідання й зараз дуже актуальне. У нашому жорстокому і черствому до біди й горя світі як ніколи потрібною і своєчасною є розмова про добро і зло у житті і серцях людей. Ми повинні вміти розрізняти їх, хоч як би зло не маскувалось. Я хочу, щоб ви, діти, підказували одне одному, що гарне, а що погане. Щоб були справжніми друзями, вказуючи на помилки. Бо людей, які не помиляються, немає.

 

2. Вправа «Маски»

Людська натура звичайно складна й суперечлива.  І пізнати людину можна в незвичайній, іноді скрутній ситуації.

 Бесіда:

  • Діти, під час першого знайомства з Федьком і Толею, якими ви їх побачили? /Слайд №24/
  • А при подальшому знайомстві якими вони виявились?

 

 

Спробуємо зняти маски й побачити справжнє обличчя героїв.

Федько

Толя

Удаване

Справжнє

Удаване

Справжнє

Жорстокість,

Схильність до збитків, розбою

Байдужість до болю, небезпеки

Сила волі

Мужність

Доброта

Порядність

Благородство

Чесність

Смирність

Делікатність

Гідність

Слухняність

Егоїзм

Підлість

Безсердечність

Жорстокість

Схильність до провокації,

обмови іншого Невдячність Непорядність

 

 

3. Робота з прислів’ями щодо визначення характеристики Федька і Толі

Ніхто не може схарактеризувати дюдину влучніше та дотепніше, ніж народні прислів’я. Давайте поглянемо, як народна творчість влучно і образно увіковічнила людські якості. Погляньте на екран, кого з героїв характеризують прислів’я? /Слайд №25/

 

  • Не одяг красить людину, а добрі діла.
  • Сміливому море по коліна.
  • Лякливий, як заєць, а шкодливий, як кішка.
  • Хто бреше, тому легше, а хто правдує, той бідує.
  • В лиху годину пізнаєш людину.
  • Панського роду, а песького ходу.
  • У тихому болоті чорти водяться.
  • Тиха вода людей топить, а бурна тільки лякає.

 

V. Домашнє завдання. Оцінювання

Із завданнями уроку ми справились – тому пропоную продовжити ще роботу вдома. Домашнє завдання у нас буде творче. /Слайд №26/

Учні І команди будуть «Літераторами». Ваше завдання: скласти власне закінчення оповідання «Федько-халамидник»;

Учні ІІ команди будуть «Дописувачі». Ваше завдання: лист до Толі.

  • Сьогодні на уроці ви усі були уважними читачами, дописувачами, творцями… І найкраще справлялись із завданнями…

 

VІ. Підсумок уроку

  1. Постановка проблемного запитання

Отже, треба вчитися розпізнати добро й зло, злих та підлих людей, стерегтися нерозважливих вчинків. У цьому зможуть нам допомогти такі твори художньої літератури, як «Федько-халамидник» В. Винниченка.

Подивіться на слайд та закінчіть думку поета Миколи Нагнибіди тим словом, яке, на вашу думку, найбільше підійде.

/Слайд №27/

Я спитавсь колись у брата:

  • Ви скажіть мені, на щирість,

Що найдужче ранить серце –

І почув:

- … /Несправедливість/.

М. Нагнибіда

/Слайд №28/

Скажіть діти, чому зараз на слайді ви бачите свічку як символ втрати і пам’яті та чуєте сумну мелодію?

Висновок: Несправедливість може призвести до непоправного, найболючіших утрат… Будьмо людяними!

 

  1. Рефлексія  /Слайд №29/

Переходимо до рефлексії.

Діти, закінчіть  речення:

  • На уроці я зрозумів (зрозуміла)…
  • Я вважаю, що після сьогоднішнього уроку …

 

 

  1. Гра «Впіймай слово»

На  підсумок  уроку  я  пропоную  вам  зіграти  у  гру «Впіймай  слово». (Риси  характеру, притаманні  Федькові, діти  «ловлять», плескаючи  у  долоні).

Жорстокість, сила волі, мужність, доброта, бездушність, порядність, благородство, чесність, смирність, гідність, відданість, егоїзм, відчуття дружби, підлість, безсердечність, жорстокість, невдячність, терплячість, байдужість до горя інших, сміливість, заздрість, кмітливість, справедливість.

 

4. Підсумкове слово вчителя

  - Дякую, я  пересвідчилася, що  ви  розібралися  у  складнощах  характерів  хлопчиків, усвідомили  найважливіші риси, які  повинна  мати  кожна  людина. Такі  як  доброта, чесність, відданість, відчуття  дружби, справедливість.

- Я  бажаю  вам, щоб  всі  ті   чесноти, які  ви  спіймали  сьогодні  у  свої  долоньки, стали  вашими  і  ніколи  не  перетворились  на  ті, які  ви   пропускали.

/Слайд №30/

Щиро дякую за співпрацю! Успіхів вам! До побачення!!!

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Равлюк Богдана Богданівна
    Матеріал чудовий, доречні та цікаві методи, дякую за Вашу працю
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
24 січня 2020
Переглядів
10066
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку