Урок-презентація "Історія музичного мистецтва", 5 клас

Про матеріал

Дана розробка містить урок-презентацію на тему " Історія музичного мистецтва" для учнів 5 класу за підручником Л.Г.Кондратової. Презентація яскрава, доступна дітям , відображає структуру уроку, яка відповідає методиці викладання музичного мистецтва в 5 класі: тема, мета, перевірка домашнього завдання, мотивація даної теми, вивчення нового матеріалу, слухання та аналіз музичних творів, розспівка, розучування нових музичних творів, перевірка вивченого матеріалу, домашнє завдання. Вона містить творчі завдання, теоретичний матеріал, музичний словничок. Рекомендовано для вчителів, які викладають музичне мистецтво в 5 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 клас. Музика як вид мистецтва. Підготувала презентацію вчитель музичного мистецтва. Беляєва С. В.

Номер слайду 2

Тема. Історія музичного мистецтва. Урок 2

Номер слайду 3

Доброго дня вам, любі діти,Хлопчики і дівчата мої милі. Щирою посмішкою всіх вас я вітаю,Доброго настрою на весь день бажаю. За руки один одного візьмемІ дружно привітаємось:- Добрий день!

Номер слайду 4

Епіграф до уроку:”Пісня, як птах, має два крила: мелодію та слова”.

Номер слайду 5

Мета уроку: - ознайомитися з історією музичного мистецтва, поняттями «народна» та «професійна» музика, творчістю К. Глюка; - розвивати вміння висловлювати музичні враження; - виховувати інтерес до класичної музики та до мистецтв.

Номер слайду 6

Повторення вивченого матеріалу Пригадайте назву музичного твору, який ми слухали на попередньому уроці. Хто його автор? Розкажіть про шлях музики від творця до слухача. Що ми називаємо музикою? Що таке музичне мистецтво? З якими видами мистецтва воно пов’язане?

Номер слайду 7

Історія музичного мистецтва Музика виникла дуже давно.І мала могутню силу, яка зцілювала хворих людей, приборкувала звірів.

Номер слайду 8

Музику поділяють на народну та професійну Народна музика – це традиційна музика народів та регіонів; передається з покоління в покоління усно. До народної музики належать народні пісні, інструментальні твори та музика до танців. Професійна музика - це музика, створена композиторами; вона написана в певному жанрі, музичній формі, має свої засоби виразності та відображає музичний образ, який створив її автор.

Номер слайду 9

Знайомство з композитором Крістоф Віллібальд Глюк (1714 – 1787) Німецький композитор, автор понад 107 опер. Різнобічно обдарований музикант – грав на багатьох інструментах, співав, був видатним оперним диригентом. Написав опери ”Орфей та Еврідіка”, ”Альцеста”, ”Іфігенія в Тавриді”.

Номер слайду 10

Про оперу К. Глюка: Давньогрецький міф розповідає про Орфея – уславленого співця і поета, сина річкового бога – царя Еагра та музи Калліопи. Спів Орфея та його гра на золотій кіфарі зачаровували не тільки людей, а й звірів, дерева, скелі; його пісні вгамовували розбурхане море.

Номер слайду 11

Музичне сприймання. К. В. Глюк. Мелодія з опери «Орфей та Евредіка».

Номер слайду 12

Аналіз музичного твору Яким ви уявляєте Орфея? Про що розповіла вам його мелодія? Якими словами можна описати цю мелодію? Звучання яких музичних інструментів вам вдалося розпізнати? Як ви гадаєте, чим ця історія пов’язана з історією музики?

Номер слайду 13

Музичний словничок Мелодія – засіб виразності музики, що допомагає створити музичний образ. Це одноголосне вираження музичної думки; основний елемент музики. Музичний твір мелодійного, співучогохарактеру композитори іноді називають «мелодія».

Номер слайду 14

Виконання творчого завдання Прослухайте мелодію композитора К. Глюка та створіть на папері за допомогою пензлика та акварельних фарб той образ, який навіяла вам музика.

Номер слайду 15

Фізкультхвилинка Руки вгору підніміть. 1, 2, 3, 4, 5. І повільно опустіть. 1, 2, 3, 4, 5. Щонайнижче нахиліться. 1, 2, 3, 4, 5. Станьте рівно, поверніться. 1, 2, 3, 4, 5. Ви навшпиньки підніміться. 1, 2, 3, 4, 5. І до сонечка всміхніться. 1, 2, 3, 4, 5.

Номер слайду 16

Розспівка. Музичні пальчики. В мене пальчики слухняно. Грають на фортепіано. До, ре, мі, фа, соль, ля, сі –Грають пальчики усі.

Номер слайду 17

. Виконання пісні «Веселкова пісня» (Сл. М. Ясакової, муз. О. Янушкевич).

Номер слайду 18

Виконання творчого завдання «Музичний супровід до пісні». Розгляньте графічне зображення мелодії пісні. Тут є короткі та довгі звуки. Короткі проплескайте руками, а довгі «відбивайте» ногами.

Номер слайду 19

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія. Що ви знаєте про історію виникнення музики ? Чим давня музика відрізняється від сучасної? На які види поділяється музика ? Назвіть музичний твір про чарівну силу музики. Розкажіть міф про Орфея. Яка музика вам запам’яталася на уроці найбільше? Розкажіть про неї.

Номер слайду 20

Домашнє завдання Прослухайте музику, яка вам подобається. Чи схожа вона на ”Мелодію” К. Глюка? Відшукайте будівлі, які можна було б «оживити» мелодією Орфея.

Номер слайду 21

Урок завершено

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
6719
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку