Урок-презентація на тему "Предмет вивчення екології ,її завдання та методи. Зв'язки екології з іншими науками."

Про матеріал
Матеріали уроку дають можливість конкретизувати поняття екології як науки, визначають завдання екології та її зв"язки з іншими науками, розширюють уявлення учнів про методи дослідження екологічних об"єктів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 7. ЕКОЛОГІЯУрок №1. Предмет вивчення екології ,її завдання та методи. Зв'язки екології з іншими науками.

Номер слайду 2

Мета уроку:- Конкретизувати поняття екології як самостійної науки. - Встановити об'єкт та предмет дослідження екології як науки.-Ознайомитися із завданнями та розділами екології.-Розширити знання про методи вивчення екологічних об'єктів.-Встановити функції та зв'язки екології з іншими предметами.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань учнів. Подумайте, які із запропонованих малюнків Ви віднесли б до поняття «екологія»,а які до поняття «охорона навколишнього середовища»? АБВГДЕ

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності учнів. Зубр. Підсніжник. Жук-олень. Вухатий їжак Подумайте, чи залежить майбутнє цих організмів від розвитку науки екології?

Номер слайду 5

Подумайте, чи залежить майбутнє цих куточків планети від розвитку екології?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу. Екологія - (грец.ойкос-оселя,логос-наука)це наука, що вивчає закономірності взаємостосунків організмів між собою та з навколишнім середовищем. Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Геккель в 1866 р. в книзі «Загальна морфологія організмів»

Номер слайду 7

Об'єкти дослідження екології-це живі організми та надорганізмові біосистеми у своїх взаємозв'язках із середовищем. Предметом екології є різноманітність взаємозв'язків між організмами, їхніми угрупованнями та середовищем існування, а також закономірності функціонування надорганізмових біосистем.

Номер слайду 8

Завдання екології: розкрити закономірності екологічних зв'язків. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ЕКОЛОГІЇ У ХХІ столітті:- вивчення загального екологічного стану біосфери, причин його зміни під дією різних чинників;- прогнозування динаміки стану екосистем і біосфери в просторі і часі; - розроблення шляхів гармонізації суспільства й природи.

Номер слайду 9

Розділи екології: Аутекологія ( екологія видів) вивчає організм та умови його існування, онтогенез, розмноження, інші життєві функції в певних умовах природного або штучно створеного середовища. Демекологія ( екологія популяцій) досліджує властивості популяцій у конкретних умовах їх існування, динаміки , адаптації до природного середовища, внутрішньо- і міжвидові взаємовідносини. Синекологія ( екологія біогеоценозів) вивчає різноманітні угруповання рослин, тварин, грибів, мікроорганізмів , трофічні зв'язки між ними, форми співіснування. Екосистемологія (екологія екосистем) вивчає екосистеми всіх розмірів і ступенів складності, їх розвиток, особливості, еволюцію та динаміку.

Номер слайду 10

Методи екології: польові(маршрутні,стаціонарні,описові, експериментальні ) та лабораторніСпостереження- вивчення біосистеми шляхом фіксації певних її ознак. Експеримент- передбачає свідоме внесення змін і зіставлення спостережень в експериментальній та контрольній групах. Біотестування –експериментальне визначення впливу чинників за допомогою живих тест-об'єктів. (крес-салат,цибуля,дафнія,циклоп)Вимірювання –це отримання кількісних характеристик об'єктів і явищ. Екологічний моніторинг –організоване періодичне або безперервне спостереження за станом екологічних об'єктів. Екологічна індикація – оцінювання стану середовища за допомогою живих об'єктів ( лишайників або мохів)

Номер слайду 11

Метод аерокосмічної реєстрації –це кількісний облік організмів, оцінювання біомаси та продуктивності рослин і тварин. Метод екологічного моделювання- це штучне моделювання екосистеми з метою прогнозування динаміки її розвитку. Функції науки екології:1. Пізнавальна: пізнає фундаментальні рівні й властивості життя та пояснює сутність закономірностей розвитку природи, екологічних явищ і процесів.2. Освітня: дає людині знання для розумного і раціонального користування природними ресурсами, усвідомлення ролі природного середовища для життя і здоров'я людини.3. Світоглядна: формує узагальнену систему поглядів на світ та місце людини в цьому світі.4. Практична: використання результатів екологічних досліджень у прогнозуванні розвитку біосфери, створенні нових виробничих технологій, для розв'язування глобальних проблем сучасності.

Номер слайду 12

Зв'язки екології з іншими науками. Екологія як наука тісно пов'язана з різними галузями біології, що визначає формування нових екологічних розділів:-екологічна фізіологія;- цитоекологія;- еволюційна екологія;-біохімічна екологія;-палеоекологія;-космічна екологія;Сучасна екологія використовує всі ефективні найновіші методи й технічні засоби-природничих-технічних-суспільних-гуманітарних наук

Номер слайду 13

Закріплення знань, умінь і навичок. Виконайте завдання:1. Дайте відповідь на запитання. Що вивчає наука екологія та які її завдання в ХХІ столітті?2. Який розділ екології вивчає об'єкти, зображені на малюнках 1-4. 3. Вкажіть, в яких методах екологічних досліджень використовують ці організми?1.2..3.4. ДафніяІнфузорія. Крес-салат. Ксанторія. Зозулин льонцибуля

Номер слайду 14

Домашнє завдання.1. Опрацювати відповідну тему в підручнику (параграф 33) або в інших джерелах інформації.2. Виконати завдання ( на вибір) з розділів «Діяльність» або « Ставлення»(Робочий зошит, с. 49)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ростя Анна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пекарчук Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Моторна Леся
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шевченко Світлана Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Клюковська Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
3 лютого 2020
Переглядів
24091
Оцінка розробки
4.8 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку