Сільське господарство. Рослинництво. Практична робота 9. Нанесення на контурну карту розміщення посівів найважливіших сільськогосподарських культур. Аналіз статистичних даних щодо виробництва сільськогосподарської продукції (рослинництво).
Ознайомити учнів з особливостями галузі, дати комплексну характеристику рослинництва, продовжити формувати вміння працювати з тематичними картами, статистичним матеріалом, продовжити навчати працювати на контурній карті, закріпити рівень знань вивченого матеріалу по даній темі та виховувати дбайливе ставлення і повагу до хліба.
Урок – презентація на тему:
«Сільське господарство України. Рослинництво.»
Тема:Сільське господарство. Рослинництво. Практична робота 9. Нанесення на контурну карту розміщення посівів найважливіших сільськогосподарських культур. Аналіз статистичних даних щодо виробництва сільськогосподарської продукції (рослинництво)
Мета: ознайомити учнів з особливостями галузі, дати комплексну характеристику рослинництва, продовжити формувати вміння працювати з тематичними картами, статистичним матеріалом, продовжити навчати працювати на контурній карті, закріпити рівень знань вивченого матеріалу по даній темі та виховувати дбайливе ставлення і повагу до хліба.
Обладнання: мультимедійний проектор, атласи, контурні карти, підручники, карта «Сільське господарство (рослинництво)»
Тип уроку: комбінований
Форма уроку: урок-презентація.
Хід уроку
І. Організаційний момент.
ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.
Завдання.
Із переліку продукції сільського господарства виключіть ту, яка не вирощується на території України.
Зробіть відповідні висновки.
Продукція: рис, груші, банани, кавуни, пшениця, манго, маніок, батат, льон, кукурудза, бавовна, огірки, оливки, цукрова тростина.
Висновок: для кожної конкретної території характерні особливі загальні природні агрокліматичні умови для вирощування сільськогосподарських культур. Також на вибір культур у землеробстві впливають народні традиції, навички, населення країни.
ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності.
Рослинництво – галузь сільського господарства, що займається вирощуванням культурних рослин, які дають продукти харчування, корми для тварин, сировину для легкої та харчової промисловості.
IV. Оголошення теми і мети уроку.
V. Вивчення нового матеріалу.
Учитель. Кожна культура має різну врожайність. Врожайність – це кількість сільськогосподарської продукції в центнерах з 1 га посівної площі.
На врожайність сільськогосподарських культур впливає поєднання світла, тепла і вологи під час їх росту. Галузі рослинництва розрізняють також за трудозатратністю. До таких галузей відносять технічні (прополювання), овочеві (прополювання й збирання урожаю) культури. Також трудозатратні процеси збору урожаю в садах і виноградниках. За способом використання земель рослинництво поділяють на такі підгалузі.
Презентації учнів.
Група №1 – «Зернові культури»
Провідне місце у структурі посівів займають зернові культури. Зернові – один з основних продуктів харчування людини, а також сировина для харчової промисловості. В Україні вирощують озимі та ярі культури. Озимих культур висівають більше, тому, що вони більш врожайні. Але несприятливі умови призводять до знищення посівів озимих культур і доводиться пересівати їх ярими.
Основною зерновою культурою України є озима пшениця. Райони вирощування цієї культури – Лісостеп, Степ і частково Полісся.
Посіви жита займають близько 2 % площі зернових, жито вирощують у Поліссі, Лісостепу, Карпатах. Найбільша врожайність у Чернігівській та Житомирській областях. Ця культура поступається врожайністю озимій пшениці.
Ячмінь озимий та яровий вирощують усюди, але більш за все у південних областях. Площі ярого ячменю розширюються у ті роки, коли ним пересівають озимі.
Овес – цінна фуражна та продовольча культура, яку здебільшого вирощують у північних та західних частинах країни, також його посіви є на півдні та у центральних областях.
Друге місце за площею посівів посідає кукурудза та зерно. Кукурудза – цінна зернова, технічна та кормова культура досить врожайна (47,1ц з 1га), посухостійка, з високою кормовою цінністю. Найкращі умови для вирощування кукурудзи – північний та центральний Степ. Значні посіви зосереджені також у Південній частині Лісостепу, Закарпатській, Чернівецькій та Одеській областях.
Велике значення мають круп’яні культури – гречка, просо, рис. Валовий збір цих культур за останні роки збільшується. Найбільшу площу серед круп’яних культур займає гречка. Сіють її в Лісостепу та Поліссі, найкращі врожаї збирають у Сумській, Хмельницькій та Київській областях. Просо – культура посухостійка, її вирощують переважно в Лісостепу та Степу з найбільшими врожаями у Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській та Харківській областях. Рис вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму (із врожайністю до 50,9ц з 1га).
Група №2 – «Технічні культури»
Провідними технічними культурами України є соняшник, цукровий буряк та кукурудза, вирощують також льон – довгунець, ріпак.
Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягом його вирощування Україна посідає одне з провідних місць у світі. Основні площі вирощування соняшнику зосереджені у степових районах. Найбільша врожайність (до 15,2ц з 1га) – у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.
В останні роки намітилася тенденція скорочення площ посівів під цукровим буряком, що призвело до зменшення валового збору цієї культури. Врожайність цукрового буряка в 2009р. складала 354,7ц з 1га. Площі посівів з найбільшою врожайністю цукрового буряку знаходяться у Полтавській, Вінницькій, Тернопільській, Київській, Хмельницькій та Черкаській областях.
Льон – довгунець вирощують переважно на півночі та заході країни – у Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Івано – Франківській та Львівській областях з найбільшою врожайністю 5,2ц з 1га. Зростає валовий збір ріпаку, збільшується його врожайність. Ця культура має перспективи для вирощування, тому що ріпак переробляють на біопаливо, він має попит на зовнішньому ринку, переважно європейських країн.
Група №3 – «Картоплярство»
За обсягом вирощування картопля посідає друге місце в Україні після зерна й використовується як найважливіший продукт харчування, як сировина для технічної переробки на крохмаль, патоку, спирт і на корм для тварин. Основні райони вирощування картоплі зосереджені в Поліссі й Лісостепу, а також навколо великих міст.
Група №4 – «Овочівництво і баштанництво»
Овочівництво поширене по всій території України, але рівень його спеціалізації у різних районах відрізняється. Так, на Поліссі вирощують переважно огірки, моркву, капусту, столові буряки, у Степу помідори, перець, баклажани. Найбільша концентрація посівів овочевих культур спостерігається як навколо міст так і в сировинних зонах консервних заводів, тобто овочівництво тяжіє до районів споживання. На півдні України вирощують баштанні культури: гарбузи, кавуни, кабачки, дині та інші.
Група №5 - «Кормові культури»
Майже третину всіх посівних площ в Україні зайнято під кормові культури, до яких належить кукурудза на силос і зелений корм, а також соя, люпин, кормові боби. Решта кормових угідь зайнято посівами однорічних трав, багаторічних трав та озимих на зелений корм. Кормові культури вирощують повсюдно: кукурудзу, фуражне зерно, кормові коренеплоди – у всіх природних зонах, багаторічні трави на Поліссі та в Лісостепу, кормові баштанні – в Степу.
Тютюн вирощують на півдні та заході країни – у Криму, Тернопільській, Хмельницькій та Івано – Франківській областях, а хміль, який використовують для виробництва пива, хліба та дріжджів – у Львівській, Рівненській, Житомирській областях. Крім того, в Україні переважно у Криму, вирощують та займаються заготівлею багатьох лікарських рослин – лаванди, шалфею, валеріани, м’яти та інших.
Група №6 – «Плодівництво»
Садівництво розвивається по всій території України. Тут поширені такі плодово – ягідні культури: яблуня, груша, слива, вишня, черешня, полуниця, малина та інші. У південних областях також вирощують абрикоси і персики. Особливо сприятливі умови склалися для садівництва в Криму, Наддністрянщині, у південному степу й Закарпатті. Основні масиви яблунь і груш розміщенні в Лісостепу і Поліссі.
Промислові ягідні насадження зосереджені головним чином, навколо великих міст з орієнтацією на споживача. Більша частина врожаю фруктів і ягід споживається у свіжому вигляді, а інша надходить на переробні підприємства для виробництва консервів.
Найважливішою галуззю сільського господарства України є виноградарство. Основні плантації винограду розташовані в степовій зоні. Найбільшою площею виноградників характеризується зона передгірних і гірських районів Криму, де створені великі спеціалізовані господарства.
VI. Закріплення, систематизація та узагальнення.
Практична робота №9
Учні на контурній карті умовними знаками позначають області, які потрапили до «десятки» лідерів із виробництва зерна, соняшника й цукрового буряка. Наприклад: жовтими кольорами позначте області – лідери з виробництва зерна; скісним штрихуванням – соняшника; чорними трикутниками – цукрового буряка.
Проаналізувати динаміку виробництва та урожайності найважливіших сільськогосподарських культур. (Користуємось статистичними даними та діаграмами вміщеними у підручнику).
Зробити висновок, щодо особливостей розміщення районів вирощування зазначених сільськогосподарських культур.
VІI. Домашнє завдання. Опрацювати тему: «Рослинництво» з підручника.
VІІI. Підсумок уроку.