Урок – презентація на тему: «Сільське господарство України. Рослинництво.»

Про матеріал

Сільське господарство. Рослинництво. Практична робота 9. Нанесення на контурну карту розміщення посівів найважливіших сільськогосподарських культур. Аналіз статистичних даних щодо виробництва сільськогосподарської продукції (рослинництво).

Ознайомити учнів з особливостями галузі, дати комплексну характеристику рослинництва, продовжити формувати вміння працювати з тематичними картами, статистичним матеріалом, продовжити навчати працювати на контурній карті, закріпити рівень знань вивченого матеріалу по даній темі та виховувати дбайливе ставлення і повагу до хліба.

Перегляд файлу

 

Урок – презентація на тему:

 «Сільське господарство України. Рослинництво.»

Тема:Сільське господарство. Рослинництво. Практична робота  9. Нанесення на контурну карту розміщення посівів найважливіших сільськогосподарських культур. Аналіз статистичних даних щодо виробництва сільськогосподарської продукції (рослинництво)

Мета: ознайомити учнів з особливостями галузі, дати комплексну характеристику рослинництва, продовжити формувати вміння працювати з тематичними картами, статистичним матеріалом, продовжити навчати працювати на контурній карті, закріпити рівень знань вивченого матеріалу по даній темі та виховувати дбайливе ставлення і повагу до хліба.

Обладнання: мультимедійний проектор, атласи, контурні карти, підручники, карта «Сільське господарство (рослинництво)»

Тип уроку: комбінований

Форма уроку: урок-презентація.

Хід  уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

Завдання.

Із переліку продукції сільського господарства виключіть ту, яка не вирощується на території України.

Зробіть відповідні висновки.

Продукція: рис, груші, банани, кавуни, пшениця, манго, маніок, батат, льон, кукурудза, бавовна, огірки, оливки, цукрова тростина.

Висновок: для кожної конкретної території характерні особливі загальні природні агрокліматичні умови для вирощування сільськогосподарських культур. Також на вибір культур у землеробстві впливають народні традиції, навички, населення країни.

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності.

Рослинництво – галузь сільського господарства, що займається вирощуванням культурних рослин, які дають продукти харчування, корми для тварин, сировину для легкої та харчової промисловості.

IV. Оголошення теми і мети уроку.

V.  Вивчення нового матеріалу.

Учитель. Кожна культура має різну врожайність. Врожайність – це кількість сільськогосподарської продукції в центнерах  з  1 га посівної площі.

На врожайність сільськогосподарських культур впливає поєднання світла, тепла і вологи під час їх росту. Галузі рослинництва розрізняють також за трудозатратністю. До таких галузей відносять технічні (прополювання), овочеві  (прополювання й збирання урожаю) культури. Також трудозатратні процеси збору урожаю в садах і виноградниках. За способом використання земель рослинництво поділяють на такі підгалузі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентації учнів.

Група №1 – «Зернові культури»

Провідне місце у структурі посівів займають зернові культури. Зернові – один з основних продуктів харчування людини, а також сировина для харчової промисловості. В Україні вирощують озимі та ярі культури. Озимих культур висівають більше, тому, що вони більш врожайні. Але несприятливі умови призводять до знищення посівів озимих культур і доводиться пересівати їх ярими.

Основною зерновою культурою України є озима пшениця. Райони вирощування цієї культури – Лісостеп, Степ і частково Полісся.

Посіви жита займають близько 2 % площі зернових, жито вирощують у Поліссі, Лісостепу, Карпатах. Найбільша врожайність у Чернігівській та Житомирській областях. Ця культура поступається врожайністю озимій пшениці.

Ячмінь озимий та яровий вирощують усюди, але більш за все у південних областях. Площі ярого ячменю розширюються у ті роки, коли ним пересівають озимі.

Овес – цінна фуражна та продовольча культура, яку здебільшого вирощують у північних та західних частинах країни, також його посіви є на півдні та у центральних областях.

Друге місце за площею посівів посідає кукурудза та зерно. Кукурудза – цінна зернова, технічна та кормова культура досить врожайна (47,1ц з 1га), посухостійка, з високою кормовою цінністю. Найкращі умови для вирощування кукурудзи – північний та центральний Степ. Значні посіви зосереджені також у Південній частині Лісостепу, Закарпатській, Чернівецькій та Одеській областях.

Велике значення мають круп’яні культури – гречка, просо, рис. Валовий збір цих культур за останні роки збільшується. Найбільшу площу серед круп’яних культур займає гречка. Сіють її в Лісостепу та Поліссі, найкращі врожаї збирають у Сумській, Хмельницькій та Київській областях. Просо – культура посухостійка, її вирощують переважно в Лісостепу та Степу з найбільшими врожаями у Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській та Харківській областях. Рис вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму (із врожайністю до 50,9ц з 1га).

Група №2 – «Технічні культури»

Провідними технічними культурами України є соняшник, цукровий буряк та кукурудза, вирощують також льон – довгунець, ріпак.

Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягом його вирощування Україна посідає одне з провідних місць у світі. Основні площі вирощування соняшнику зосереджені у степових районах. Найбільша врожайність (до 15,2ц з 1га) – у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

В останні роки намітилася тенденція скорочення площ посівів під цукровим буряком, що призвело до зменшення валового збору цієї культури. Врожайність цукрового буряка в 2009р. складала 354,7ц з 1га. Площі посівів з найбільшою врожайністю цукрового буряку знаходяться у Полтавській, Вінницькій, Тернопільській, Київській, Хмельницькій та Черкаській областях.

Льон – довгунець вирощують переважно на півночі та заході країни – у Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Івано – Франківській та Львівській областях з найбільшою врожайністю 5,2ц з 1га. Зростає валовий збір ріпаку, збільшується його врожайність. Ця культура має перспективи для вирощування, тому що ріпак переробляють на біопаливо, він має попит на зовнішньому ринку, переважно європейських країн.

Група №3 – «Картоплярство»

За обсягом вирощування картопля посідає друге місце в Україні після зерна й використовується як найважливіший продукт харчування, як сировина для технічної переробки на крохмаль, патоку, спирт і на корм для тварин. Основні райони вирощування картоплі зосереджені в Поліссі й Лісостепу, а також навколо великих міст.

Група №4 – «Овочівництво і баштанництво»

Овочівництво поширене по всій території України, але рівень його спеціалізації у різних районах відрізняється. Так, на Поліссі вирощують переважно огірки, моркву, капусту, столові буряки, у Степу помідори, перець, баклажани. Найбільша концентрація посівів овочевих культур спостерігається як навколо міст так і в сировинних зонах консервних заводів, тобто овочівництво тяжіє до районів споживання. На півдні України вирощують баштанні культури: гарбузи, кавуни, кабачки, дині та інші.

Група №5 - «Кормові культури»

Майже третину всіх посівних площ в Україні зайнято під кормові культури, до яких належить кукурудза на силос і зелений корм, а також соя, люпин, кормові боби. Решта кормових угідь зайнято посівами однорічних трав, багаторічних трав та озимих на зелений корм. Кормові культури вирощують повсюдно: кукурудзу, фуражне зерно, кормові коренеплоди – у всіх природних зонах, багаторічні трави на Поліссі та в Лісостепу, кормові баштанні – в Степу.

Тютюн вирощують на півдні та заході країни – у Криму, Тернопільській, Хмельницькій та Івано – Франківській областях, а хміль, який використовують для виробництва пива, хліба та дріжджів – у Львівській, Рівненській, Житомирській областях. Крім того, в Україні переважно у Криму, вирощують та займаються заготівлею багатьох лікарських рослин – лаванди, шалфею, валеріани, м’яти та інших.

Група №6 – «Плодівництво»

Садівництво розвивається по всій території України. Тут поширені такі плодово – ягідні культури: яблуня, груша, слива, вишня, черешня, полуниця, малина та інші. У південних областях також вирощують абрикоси і персики. Особливо сприятливі умови склалися для садівництва в Криму, Наддністрянщині, у південному степу й Закарпатті. Основні масиви яблунь і груш розміщенні в Лісостепу і Поліссі.

Промислові ягідні насадження зосереджені головним чином, навколо великих міст з орієнтацією на споживача. Більша частина врожаю фруктів і ягід споживається у свіжому вигляді, а інша надходить на  переробні підприємства для виробництва консервів.

Найважливішою галуззю сільського господарства України є виноградарство. Основні плантації винограду розташовані в степовій зоні. Найбільшою площею виноградників характеризується зона передгірних і гірських районів Криму, де створені великі спеціалізовані господарства.

VI. Закріплення, систематизація та узагальнення.

Практична робота №9

Учні на контурній карті умовними знаками позначають області, які потрапили до «десятки» лідерів із виробництва зерна, соняшника й цукрового буряка. Наприклад: жовтими кольорами позначте області – лідери з виробництва зерна; скісним штрихуванням – соняшника; чорними трикутниками – цукрового буряка.

Проаналізувати динаміку виробництва та урожайності найважливіших сільськогосподарських культур. (Користуємось статистичними даними та діаграмами вміщеними у підручнику).

Зробити висновок, щодо особливостей розміщення районів вирощування зазначених сільськогосподарських культур.

VІI. Домашнє завдання. Опрацювати тему: «Рослинництво» з підручника.

VІІI. Підсумок уроку.

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
3450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку