Урок природознавства "Антарктида - найхолодніший материк"

Про матеріал

Мета уроку:ознайомити учнів з особливостями природи Антарктиди; дати уявлення про відкриття та сучасні дослідження на материку; розвивати просторову уяву, вміння працювати із картою півкуль, атласом, контурною картою, формувати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, робити висновки; формувати пізнавальний інтерес; виховувати патріотичні, екологічні почуття.

Перегляд файлу

АНТАРКТИДА — НАЙХОЛОДНІШИЙ МАТЕРИК

Мета уроку: ознайомити учнів з особливостями природи Антарктиди; дати уявлення про відкриття та сучасні дослідження на материку; розвивати просторову уяву, вміння працювати із картою півкуль, атласом, контурною картою, формулювати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, робити висновки; формувати пізнавальний інтерес; виховувати патріотичні, екологічні почуття.

 

Обладнання: фізична карта півкуль і Антарктиди, атлас, контурна карта, підручник з природознавства, наочність до теми уроку (портрети Джеймса Кука, Михайла Лазарєва, Фадея Беллінсгаузена, , картки індивідуальної роботи, відео або презентації картки з словами, ілюстративний матеріал, презентація.

Тип кроку: комбінований

Хід уроку:

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Продзвенів уже дзвінок,                                                                                                                        всіх покликав на урок.                                                                                                            До уроку приготуйтесь,                                                                                                                     на роботу налаштуйтесь.                                                                                                                                                           Будемо активно працювати                                                                                                                                                                                         І знання про материки Землі здобувати.

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

1. Перевірка д/з Гра «Карусель» (учні опитують одне одного по темі)

2. Узагальнення вивченого про материки (кросворд)

Ключове слово  — «Антарктида».

 Що ви знаєте про Антарктиду?

IІI.  Повідомлення теми і мети уроку Мотивація навчальної діяльності

Наш урок сьогодні ми присвятимо найвіддаленішому та найхолоднішому материку на Землі. «Королева холоду», «безлюдний континент», «царство завірюх і вітрів», «світовий холодильник», «край землі»,  «заповідник науки»... так називають цей унікальний материк, що не схожий на жоден континент  світу. 

На уроці маємо знайти відповіді на запитання:

1. Де  розташований материк Антарктида на земній кулі?                                                                         2. Чому його так називають?                                                                                                              3. Якою є поверхня материка?                                                                                                4. Погодні умови Антарктиди.                                                                                       5. Чи є водойми на материку?                                                                                                                                    6. Чи є корисні копалини?                                                                                                                         7. Населення Антарктиди

А допомагати мені будуть наші природодослідники

 

III. Вивчення нової теми

1. Поетапний перегляд слайдів з виконанням завдань з метою формування уявлення про материк Антарктида.

Слайд 1:              Розташування Антарктиди на земній кулі

— Розгляньте фізичну карту півкуль. Знайдіть на ній материк Антарктида.

Антарктида — шостий материк Землі. Це невеликий материк, за площею приблизно вдвічі більший від Австралії. Площа материка становить близько 14 млн. кв.км.

— У яких півкулях розташований материк Антарктида? (Антарктида розташована у Південній півкулі Землі.)

— Антарктида — материк, що розташований довкола Південного полюса Землі.(показ вчителем на глобусі)

Які материки є близькими сусідами з Антарктидою?                       (Найближче до Антарктиди розташований материк Південна Америка.)

Які океани омивають материк? (Материк Антарктиду омивають води трьох океанів: Тихого, Індійського, Атлантичного)

Слайд 2:        Найзагадковіший материк

Слайд 3:              Антарктика

Доповідач 1                                                                                                                                         Антарктиду разом із прилеглими до неї частинами трьох океанів — називають Антарктикою (у перекладі з грецької мови «анти» означає «проти»), тобто та, що лежить проти північної полярної області земної кулі — Арктики. Окремі вчені навіть виділяють навколо Антарктиди самостійний п’ятий океан — Південний.

- Що більше за площею Антарктида чи Антарктика? Чому?

Слайд 4:      «Відкриття Антарктиди»

Слайд 5:    «Академік Вернадський»

-Знайди станцію «Академік Вернадський» в атласі на фізичній карті півкуль.

Доповідач 2                                                                                                                                             Шостий материк Землі — це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. В Антарктиді немає постійного населення, отже немає країн. На  наукових станціях працюють вчені з 18 різних країн світу. Через суворі природні умови дослідники працюють зазвичай не більше року, змінюючи один одного. Українські вчені на науковій станції «Академік Вернадський» в Антарктиді працюють з 1996 р.

Слайд 6:        «Природа Антарктиди»

Доповідач 3                                                                                                                                      Материк нагадує купол, трохи піднятий у центрі. У межах Південного океану за підрахунками дослідників налічується близько 200 тис. айсбергів. Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає постійних річок. Влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть потоки талої води. Так виникають антарктичні річки. Існують антарктичні річки протягом 1-2 місяців до настання осінніх морозів, коли танення снігів припиняється.

Слайд 7:        «Погодні умови»

Доповідач 4   Тут можна побачити тільки один схід та один захід Сонця на рік. Тільки на цьому материку розрізняють протягом року не пори року, а полярну ніч та полярний день, які тривають по півроку. Взимку, коли настає полярна ніч, енергія Сонця не потрапляє на материк. Там лютують морози. З материка дмуть постійні сухі вітри, які проганяють хмари й ще більше вихолоджують крижану поверхню материка.

Вчитель. Як бачимо, географічне положення погодні умови, природа Антарктиди дуже відрізняється від  інших континентів. Людина знає вже багато про природу материка, але безліч таємниць ще не розкрито. Будь-яка діяльність (господарська чи військова), окрім наукової, тут заборонена. Нині відвідують Антарктиду туристи.

12. Робота за підручником (с. 93-96)Вибіркове читання

Частина1

Чому Антарктиду називають крижаною пустелею?

Частина2

Що означає назва «Антарктика»?                                                                                                                       Прочитайте про відкриття і дослідження Антарктиди?

Частина 3

Які погодні умови в Антарктиді?                                                                                       — Які корисні копалини є в надрах Антарктиди?                                                                       Чи є постійне населення на материку?                                                                                      

Фізкультхвилинка                                                                                                                      Яку помилку ви помітили у пісні про пінгвінів?                                                                                      

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОТРИМАНИХ ЗНАНЬ

 

 

 

 

 

 

1. Робота в групах


— З’єднайте стрілками з материком тільки правильні твердження.


Знаходиться в західній півкулі

Омивається всіма океанами

Омивається трьома океанами  

Цей материк розташований  у двох півкулях

Є родовища корисних копалин

 

 

А                                             Н                                               Т                                              А                                            Р                                             К                                            Т                                           И                                                        Д                                                                                         А

 

 

Знаходиться у східній півкулі

Найменший континент

Найтепліший континент

Цей материк — «безлюдний континент»

Немає постійних річок


2.  Природнича розминка Гра «Так чи ні?» (так-оплески над головою, ні-присіли)

• Антарктиду називають « королевою холоду ».                                                                                • В Антарктиді зареєстровані найвищі температури повітря на Землі.                                       Антарктида — материк, що розташований довкола Південного полюса Землі.                                                                                                                                                                                               В Антарктиді є річки та озера.                                                                                  • Материк Антарктида більше Антарктики.                                                                              На материку добувають корисні копалини.                                                              • Антарктида — це маленька льодова пустеля.                                                                                                                                • В Антарктиді є великі міста і села                                                                                                                      • В Антарктиді розміщені наукові станції.        

3. Робота в зошитах

№1-індивідуально. Познач на контурній карті океани, які омивають Антарктиду. Допиши речення

№3- Робота в парі. Запишіть слова з префіксом най-, які характеризують Антарктиду

     4. Пергляд відео презентації «11 цікавих фактів про Антарктиду»                                             


VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ

1. Хвилинка роздумів                                                                                                                            — Чи хотілося б тобі побувати в Антарктиді? Подумай, поясни.                                                                                                                                                                      

2. Гра «Ти мені – я тобі» за опорними словами та планом  на дошці.

 VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
5794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку