Урок " Профілактика СНІДу та інших вірусних інфекцій"

Про матеріал
Урок розроблений з використанням рольової гри. Учні виконували ролі - лікарів спеціалістів знайомили учнів з найнебезпечнішими хворобами, шляхами зараження та методами профілактики щодо них. Урок включає тест для учнів із соціальних проблем ВІЛ і СНІДу
Перегляд файлу

Тема уроку: Профілактика СНІДу та інших вірусних інфекцій

 

Мета: поглибити знання про ВІЛ та СНІД;  знання про венеричні захворювання і шляхи їх передачі,  формувати  в учнів    усвідомлення того ,що           тільки власний досвід життя, поведінка та вчинки гарантують запобігання ризику інфікування ВІЛ та інших вірусних хвороб; звернути увагу на  соціальні та морально-етичні проблеми ВІЛ та СНІД. Вчити учнів дотримуватися правил гігієни, формувати основи здорового способу життя, і відповідального ставлення до свого здоров`я.

 Розвивати мислення, вміння висловлювати думку, робити висновки,          виступати перед аудиторією, аналізувати.

 Здійснювати моральне виховання в стосунках з протилежною статтю, мати одного партнера в статевих стосунках  і пропагувати подружню вірність.

 

Тип уроку: урок-конференція

Девіз уроку: Знати, щоб жити.

 

                                          Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Викладач. Ми вже знаємо, що таке віруси, як вони поширюються, але в той же час вони залишаються найбільш загадковою формою життя. Віруси здатні до надзвичайної мінливості і тому, унеможливлює вироблення до них ліків. Мабуть, тому варто дізнатися про віруси більше щоб протистояти їм та запобігти захворюванням. Ми дізнаємося про венеричні хвороби, про страшну проблему  СНІДу. Це нам дуже потрібно, щоб розуміти, як передаються ці хвороби, як з ними боротися, як запобігти захворюванню і зберегти своє життя. Але наше суспільство, а в тому числі і ми з вами по різному ставимося до життя. І тому  наш урок  : «Профілактика СНІДу та інших вірусних інфекцій»,  проведемо  у вигляді диспуту. Наші учні,  відрізняються поглядами,  ставленням  до життя та поведінкою в суспільстві.  До нас приєднаються   три лікарі: венеролог, імунолог та вірусолог. Ми спробуємо дізнатися, як  саме від способу життя молоді, стовідсотково, залежить їх здоров`я. Дізнаємося які хвороби є найнебезпечнішими, шляхи їх передачі та методи запобігання захворюванням.

ІІІ. Актуалізація чуттєвого досвіду учнів.

Відповімо на питання:

  1. Чи ведете ви здоровий спосіб життя, чи займаєтесь спортом, чи робите зарядку?
  2. Чи  віддаєте ви перевагу здоровій їжі?
  3. Які у вас стосунки з дівчатами?
  4. Як проводите час з однолітками?
  5. Чи дотримуєтеся ви правил особистої гігієни?

(Заслухаємо відповіді учнів)

 

Вчитель. Ми послухали суперечливі відповіді, та різні погляди на поведінку і спосіб життя кожного з вас.     А тепер вислухаємо лікарів,  чи безпечне ваше життя, життя оточуючих, рідних, з якими ви спілкуєтеся і проживаєте. Ваші відповіді мають дуже важливе значення, тому що коли людина не веде здоровий спосіб життя,  і надає перевагу шкідливій їжі,  вона має слабкий імунітет, а відповідно здоров`я. Не дотримується  елементарних правил гігієни, стає дуже вразливою до небезпечних вірусів.

 

Виступ лікаря імунолога: «Знати, щоб жити» (показ слайдів)

                                                              Грип

  вірус  гриппу

Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом, уражаючи слизові болонки верхніх дихальних шляхів. Коли вірусів в тканинах виявляється багато, спостерігають симптоми інфекції. Накопичення решток зруйнованих клітин в організмі викликає кашель, підвищення температури. Вірусні частинки під час кашлю зі слиною хворого потрапляють на слизові оболонки здорових людей. Так може розпочатись епідемія грипу. Найчастіше це відбувається восени і взимку. Люди щороку хворіють на грип  і причина цього проста – щоразу, коли починається епідемія, ми маємо справу з новим вірусом, генетична інформація якого змінилась (відбулась мутація). Тому наша імунна система не може його знешкодити. Ефективні профілактичні заходи для запобігання розповсюдженню інфекції - це  ізоляція хворих (постільний режим при клінічних проявах грипозної  інфекції), уникання великого скупчення людей, застосування марлевих пов`язок  для зниження передачі  вірусів крапельками слизу і слини. Часто проводять імунізацію населення до очікуваного штаму.

 

 

                                             Поліомієліт

 

Вірус поліомієліту

Поліомієліт – страшна недуга  середини минулого сторіччя. Віріони потрапляли в організм  через кишковий тракт, а в подальшому – вражають нейрони. У людини розвивається паралітичний поліомієліт унаслідок блокування нервових імпульсів до рухових скелетних м`язів. Ознаки захворювання виникають через 7-14 днів після зараження. Гостра початкова стадія:

  1. Температурний стрибок.
  2.   Розлад шлунково-кишкового тракту.
  3. Млявість.
  4. Блювота.
  5. Висока втомлюваність.
  6. Сіпання м`язів, біль у м`язах, спині.

Якщо проводилась вакцинація на цій стадії хвороба стухає, якщо ні починається ІІ стадія паралітична:

  1. зниження температури,
  2. припинення болі в м`язах
  3. виникнення параліча і зниження  тонусу м`язів.

ІІІ стадія відновна (4-6 місяців)

IV резульдуальна залишаються на все життя мляві паралічі, викривлений хребет. Летальні випадки від 5-25% - через параліч дихальної системи. Застосування вакцинації практично звело нанівець проблему поліомієліту.   Страшні наслідки поліомієліту

                                                  

                                                   Гепатит.

Вірус гепатиту є патологією інфекційного типу, яка спрямована на поразку всієї печінки. Є 7 видів гепатиту – A, B, C, D, E, G, F. Симптоми  не є специфічними, тому лише за спостереженнями клінічних ознак встановити хворобу не можна, потрібні лабораторні дослідження.

Шляхи зараження на гепатит:

  • Безпосередній контакт з інфікованою людиною;
  • Вживання немитих продуктів харчування і води;
  • В процесі переливання крові;
  • Заняття сексом без захисних засобів;
  • Використання побутових предметів побуту, станки для гоління, щітки, манікюрні ножиці;
  • Пірсінг, татуювання;
  • Ін`єкції шприцами, які були вже використані;
  • У стоматологічному кабінеті при використанні нестерильних інструментів.

Загальні симптоми гепатитів різних форм:

  1. Слабкість, втома без причин;
  2. Нездужання та нездатність до праці
  3. Головна біль;
  4. Незначне збільшення температури;
  5. Різке зниження апетиту;
  6. Присутність болю в суглобах та м`язах;
  7. Порушення стільця;
  8. Дискомфорт в районі правого під ребер`я.

Страшна хвороба, яка призводить до серйозних ускладнень: цироз печінки, онкологічні процеси, печінкова кома, ниркова недостатність.

Венеролог: «Знати, щоб жити». (показ слайдів)

 Я вислухав вас, і тому хочу  попередити що є багато венеричних  хвороб, які передаються статевим шляхом. На них хворіють і чоловіки, і жінки.

На відміну від звичайних інфекційних хвороб, венеричні не виробляють в організмі імунітету, і під час повторного захворювання хвороба розвивається знову. Інколи венеричні хвороби  називають «хворобами поведінки», тому  що поширенню їх сприяє моральна розпуста, випадкові статеві зв’язки.

Вірус сифілісу.

 Сифіліс – бліда спірохета (повідомлення учня,фотографії хвороби)

Хвороба передається тільки статевим шляхом, від матері  до плоду при пологах. Протягом трьох неділь не виявляється жодних ознак. Потім на слизових оболонках  чи пошкоджених ділянках шкіри з`являється червона пляма, розростається покривається виразками – утворюється твердий шанкр.  Через один тиждень збільшуються пахвові лімфатичні вузли, болісність відсутня.

Шанкр – може бути на статевих органах, шиї, ротовій порожнині, губах.

Через декілька тижнів все заживає, що заспокоює хворого. Ще через кілька тижнів ІІ стадія (вторинний сифіліс) нездужання: підвищення температури, головний біль, погіршення апетиту, втрата ваги, блідо-яскраві, висипи на долонях і підошвах або на всьому тілі. У деяких частинах волосистих місць випадає волосся, йде облисіння. На статевих органах утворюються мокнучі виразки.

Ці симптоми тримаються 3-6 місяців часом зникає без лікування і хворий думає що він одужав. Через деякий час знову з`являється висип. Наступає ІІІ період на 3-4 році захворювання, призводячи до важкої інвалідності, спотворенню, ураженню спинного та головного мозку, психічних захворювань,  паралічу, сліпоти.

Висип при сифилісі

 

Вірус гонореї(трипер) – гонокок (повідомлення учня, показ фотографій)

Венерична інфекційна хвороба, яка перебігає із запаленням сечостатевих органів людини. На слизових оболонках статевих органів розмножується вірус і спричиняє набряки і сильне виділення гною. Ушкоджені місця сильно печуть і ріжуть на них виникає ерозія.  Вірус може вражати суглоби, серцевий м`яз. Симптоми: може спостерігатись втрата апетиту, головний біль, слабкість. Ці ознаки  можуть з`являтися на 1-3 день після зараження і найбільше відчуваються на 2-8 день. Через кілька тижнів стухають і хвороба переходить у хронічну і протікає майже безболісно. Може загострюватися, коли вживають алкоголь.

Хронічна гонорея ускладнюється враженням чоловічих статевих залоз (яєчок) і передміхурової залози при цьому не рідко розвивається безплідність що у чоловіків та статева слабкість. Зараження відбувається через незахищений статевий контакт. У жінок спостерігається викидні, передчасні пологи та зараження дітей під час пологів.

                                                 СНІД 

 

Вірусолог «Знати, щоб жити» (повідомлення учня, показ слайдів та відео про СНІД)

Пандемія СНІДу  - унікальне явище  в історії людства за швидкістю розповсюдження, масштабами та глибиною наслідків.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини призводить до смертельного захворювання – синдром набутого імунодефіциту  тобто СНІДу. Починаючи  з 1981 року, коли був зареєстрований перший випадок захворювання, померло 20 млн. людей, і ще близько 44 млн. у всьому світі живуть з ВІЛ-інфекцією.  З моменту проникнення вірусу в чутливу клітину починається прихований період ВІЛ-інфекції, який може тривати 7-10 років і більше. У цей час інфікована людина почувається цілком здоровою. Рано чи пізно починається саме захворювання – СНІД, що триває зазвичай 1-3 роки та завжди закінчується смертю. Оскільки вірус вражає клітини імунної системи, зокрема Т-лімфоцити та макрофаги, вона перестає знешкоджувати збудників різних хвороб. Тому хворий гине не від вірусу імунодефіциту людини, а внаслідок інших інфекцій, збудників яких в нормі наша імунна система активно пригнічує.

Картки до розповіді вірусолога

Що треба знати про СНІД

  1. СНІД – хвороба імунної системи людини.
  2. СНІД – спричиняється вірусом, який живе в рідкому середовищі організму (крові, спермі, слині, грудному молоці матері)
  3. Гетеросексуальні стосунки – найбільш поширений шлях розповсюдження ВІЛ-інфекції.
  4. З моменту інфікування до смерті людина є носієм хвороби.
  5. Можна запобігти проникненню ВІЛ в організм людини.

Шляхи зараження на СНІД

  1. Статеві контакти з ВІЛ-інфікованими.
  2. Внутрішньовенне введення наркотиків.
  3. Від матері до немовляти в період вагітності чи пологів.
  4. Від матері до намовляти при годуванні грудним молоком.
  5. Переливання крові.
  6. Під час хірургічних чи стоматологічних операцій.
  7. Татуювання чи криваві ритуали.
  8. Трансплантація органів чи донорської сперми.

Типові ознаки опортуністичних хвороб

  1. Постійна втома.
  2. Підвищена температура, озноб, сильне нічне пітніння.
  3. Зменшення ваги хворого приблизно на 5кг.
  4. Опухлість лімфатичних вузлів, що триває понад 2 місяці.
  5. Поява плоских чи опуклих виразок рожевого кольору на поверхні шкіри чи під шкірою.
  6. Постійна діарея.
  7. Постійний сухий кашель, що супроводжується задишкою.

 

Профілактика ВІЛ та СНІДу:

  • Відмовитися від вживання наркотиків та допінгів.
  • Користуватися одноразовими та стерильними медичними інструментами.
  • Утримуватися від випадкових статевих контактів, використовувати презервативи, зберігати подружню вірність.
  • Не допускати неприродних статевих відносин.
  • В медичні установи обов’язково йти стерильними рукавичками.

Вчитель. От ми з вами заслухали лікарів, які дали вам багато корисної інформації,  для збереження вашого здоров`я. Всі вони повторювали  наш девіз «Знати, щоб жити». Бо знання мають велику силу. А ви в свою чергу чи зрозуміли їх настанови, зараз ми дізнаємось. Поставимо вам декілька питань:

  1. Чи виробляється імунітет на венеричні захворювання?
  2. Чому венеричні хвороби вважають «хворобами поведінки»?
  3. Чи потрібна профілактика грипу на вашу думку і яка?
  4. Як можна заразитися на ВІЛ?
  5. Як можна запобігти зараженню на ВІЛ?

Тест  для учнів із соціальних проблем ВІЛ і СНІДу

  1. Чи вважаєш ти себе на стільки дорослою людиною, щоб обговорювати серйозні проблеми:

а) так;

б) ні?

2. Чи може людина бути зараженою на ВІЛ, але не виглядати хворою:

а) так;

б) ні?

3. Як можна визначити, чи заражена  ВІЛ зовні здорова людина:

а) запитати цю людину, чи справді вона відчуває себе абсолютно здоровою;

б) визначити не можливо;

в) необхідно зробити аналіз крові на ВІЛ?

4. Чи можна вилікувати СНІД:

а) так;

б) ні?

5. Чи помирають від СНІДу  більшість хворих:

а) так;

б) ні?

6. Звідки ти дізнався про ВІЛ і СНІД:

а) з теле- і радіопередач;

б)  у школі;

в) з газет і журналів;

г) з розмов з медичними працівниками;

д) з плакатів рекламних щитів;

е) із розмов з друзями;

є) із розмов з батьками?

7. Якби твій родич або друг  був хворий на СНІД, ти б дружив би з ним:

а) так;

б) ні?

Якщо ви відповіли позитивно на питання 1, 2,5,6,7, значить, рівень знань у вас високий. Якщо припустились помилки, не засмучуйтесь.

Відповідь на останнє питання з вашої точки зору може бути негативна, але пам’ятайте про співчуття і милосердя. Ви  не заразитеся від друга чи рідної людини, якщо будете дотримуватися правил гігієни, правил захисту в будь-яких стосунках з ними, тому не відвертайтеся від нього.

  

 «Не дай собі померти від незнання» - одне з гасел борців проти СНІДу. Кожен з вас отримав знання і повинен вибрати правильний шлях в житті, щоб зберегти своє здоров`я і здоров`я рідних, оточуючих. Багато хвороб  можуть викликатися ризикованою поведінкою, особливо це спостерігається в підлітковому віці і помилки які часто ви робите можуть коштувати вам життя. В майбутньому від вас залежить здоров`я ваше та ваших нащадків. А страшний вірус-вбвця ВІЛ не дасть можливості жити. Він розповсюджується планетою з невловимою швидкістю. Епідемія страшна не тільки смертями, а й тим, що призводить до тяжкої соціальної та економічної деградації суспільства. Здається – це від нас дуже далеко, більшість не знає про таких людей, але вони зовсім поруч зі своїм горем, болем, безвихідністю, знаючи що в них життя закінчилось. Тому цю біль ми повинні відчувати, співчувати цим людям і кожний наш крок в нашому житті повинен бути спрямований на бережливе ставлення до свого здоров`я.   

 ІV. Підсумок уроку, повідомлення оцінок з мотивацією

Ви  отримали знання, і як кожен з вас їх використає в своєму житті, залежить тільки від вас. Але пам`ятайте, що найбільш цінніше – це життя, а в житті – це здоров`я.

V. Повідомлення домашнього завдання.

Я пропоную вам випереджуюче  домашнє завдання, підготувати презентацію до дуже цікавої теми: «Пріони».  

doc
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку