Урок «Різноманітність організмів. Бактерії»

Про матеріал
Розробка уроку з елементами інтерактивного навчання, та презентацією в програмі PowerPoint.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. Бактерії Підготувала вчитель фізики, природознавства вищої кваліфікаційної категорії Дудукова В.А. Комунальний заклад Сумської обласної ради – Шосткинський ліцей-інтернат спортивного профілю

Номер слайду 2

МЕТА уроку: 1. Сформувати знання про особливості будови корисних та хвороботворних бактерій, особливості їхнього розмноження, значення у природі та житті людини. 2. Розвивати вміння порівнювати, робити висновки, складати опорні схеми та працювати з ними, формувати прагнення досліджувати навколишній світ, навички, використовувати набуті знання у житті. 3. Виховувати потребу дотримуватись правил особистої гігієни, естетичне сприймання природи, бережне ставлення до навколишнього світу. .

Номер слайду 3

Бактерії – найпростіші живі організми, які можна побачити тільки під мікроскопом. Мікроскоп - прилад для розглядання дрібних, невидимих для неозброєного ока, предметів у збільшеному зображенні.

Номер слайду 4

За формою бактерії бувають Кульки Палички Коми Спіралі

Номер слайду 5

У більшості бактерій забарвлення відсутнє, деякі мають червоне, зелене і пурпурове забарвлення.

Номер слайду 6

Кожні 20 хвилин бактерія ділиться навпіл. За добу одна бактерія може утворити мільярди нових.

Номер слайду 7

Більшість бактерій живиться рештками рослин і тварин. Вони очищають ґрунт і воду від забруднення, збагачують ґрунт поживними речовинами. Такі бактерії називають “санітарами “природи.

Номер слайду 8

Види бактерій Очищують навколишнє середовище Збагачують ґрунт поживними речовинами Використовують для одержання кефіру, оцту, квашених овочів і фруктів Хвороби тварин і людей Гниття рослин корисні хвороботворні

Номер слайду 9

Найбільше бактерій налічують у закритих приміщеннях, де їх може скупчуватись до 300 тис. на 1 мм і. У сільській місцевості повітря чистіше, ніж у міській.

Номер слайду 10

Практично немає бактерій у соснових і кедрових лісах, оскільки хвойні дерева виділяють фітонциди, які вбивають або пригнічують ріст і розмноження всіх видів бактерій.

Номер слайду 11

Небезпечними є хвороботворні бактерії. Вони: 1. Поселяються на рослинах, в організмах людей і тварин; 2. Викликають гниття рослин, хвороби у людей і тварин; 3. Живуть у повітрі, ґрунті, воді, живих організмах; 4. «Люблять» бруд, несвіже повітря.

Номер слайду 12

Особливо багато бактерій на шкірі людини, у тому числі й хвороботворних, якщо вона не дотримується правил гігієни.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

За допомогою бактерій виробляють кефір, ряжанку, оцет, а також квасять овочі.

Номер слайду 15

Використані джерела http://metodportal.com/node/21135 https://www.google.com.ua/search?q=бактерии+анимация

ppt
Додано
7 листопада 2019
Переглядів
2546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку